Fico leváltásához előbb az ellenzéket kell lecserélni. Vallják a Népi Platform (egyes) hívei.

Novemberben az ellenzék többször is megkísérelte rendkívüli ülésen leváltani Tomáš Borec igazságügyi-minisztert, de már az összehívással sem jártak sikerrel. Négyszeri nekifutásra sem volt hozzá elég képviselő a parlamentben, a Smer nagy derülése közepette. Majd Frešo, Figeĺ és Bugár kiálltak a sajtó elé, mondandójukat nyomatékosítva a Népi Platform hívei is felsorakoztak mögéjük, (akik egyébként, ha csak tehetik, marják egymást), majd elpanaszolták a sajtónak, hogy ez így mégsem járja.

„Visszatért a mečiarizmus”, mondták. „Robert Fico cinikus kormánya antidemokratikusan viselkedik”, hangoztatták. Nem sejtve, hogy tehetetlen dühükben, ahogy üveges tekintettel ott, a parlament lépcsőin állnak, leginkább önmaguk karikatúráivá válnak.

Kemény ez a csapat, nagyon kemény

A sajtótájékoztató után pedig valami történt. Olyasmi, amire talán álmukban sem gondoltak volna. Ráadásul onnan, ahonnan a legkevésbé várták. Saját szimpatizánsaiktól és a Ficoval szemben kritikus, ellenzéki sajtó részéről.

A közösségi hálóra feltett csoportkép alatt rögvest hozzászólások tucatjai jelentek meg (arccal, névvel, amiből jól látható volt, hogy a fényképen szereplő ellenzéki politikusok személyes ismerőseiről van szó). Frusztrált, elkeseredett kommentjeikben ilyeneket mondtak:

Gyönyörűek vagytok, egyedül a közös sírásra tudtok összejönni

Borzasztó fénykép…olyan szomorú

Szerintem ez egy temetés

Bugár Pozsonyban jobboldali, Kassán meg hosszú ideje baloldali. Ezt tényleg nem értem…

Uraim – többségüknek köszönhetően, akik a fényképen vannak, a béka feneke alatt vagyunk. Rossz helyen kopogtatnak. Nem vonom kétségbe, hogy sokan önök közül (bár az már elég régen volt) jó munkát végzett. De most, amikor elcseszték, vonuljanak félre inkább a parlament sarkába, és fura nyilatkozatok helyett olvassák el inkább Mňačko remek könyvét, A hatalom izét. Nagyon aktuális…majd kezdjenek el végre úgy viselkedni, hogy szavazhassunk önökre.

Szó szerint sírhatnékom volt, amikor a tévében láttam Önöket. Ilyen tehetetlenséget nem látni minden nap. Szégyent hoznak a jobboldalra. Ilyen emberekkel akarnak választókat szerezni? Fico két éven belül felzabálja önöket úgy, hogy az egész jobboldal elfér majd egy 250 kg-os teherbírású felvonóba. Nehéz kimondanom, de így van.

Irigylem Fico választóit, milyen jót nevethettek önökön. Én is vihognék, mint egy ló, de inkább sírhatnékom van. Értség már meg: Ficot csak fokozatosan tudjuk leváltani. Ennek első fokozata, hogy végre eltűnjenek a politikából, mert mindent elvesztettek nekünk. Van egyáltalán szégyenük???

A jobboldal az individualizmus szindrómájában szenved, ahol minden párt egyedül próbálja megvalósítani önös érdekeit. Sajnos ez a közös kép sem árulja el, hogy mi a közös önökben, csak az elvet, hogy „valami ellen“ harcolnak, de nem „valami érdekében.

Majd jött a másnapi sajtóban Shooty, a szlovák sztárkarikatúrista, ezzel a groteszkel:

 hirdetes_400x285  
Szlovákul nem tudó olvasóink kedvéért: a karikatúra arról szól, hogy az ellenzék azon siránkozik, hogy a kormánypárt nem segíti őket abban, hogy leváltsák a minisztert. Ehhez ugyanis ők maguk túl kevesen vannak.

…illetve Peter Schutz kommentára, az alábbi sorokkal:

„Bizonyos témákról könnyű írni, mivel minden ismétlődik. Komédiaként nemcsak a történelem ismétli önmagát, hanem annak szereplői is. (…) Minden ellenzék, mely az elmúlt húsz évben lecserélődött, a bizalmatlansági indítvány intézményét politikai cirkuszként kezelte, mely nem változtatott a kormány összetételén, és a probléma megoldásához sem járult hozzá. Az expresszív kifejezésekkel is óvatosabban kéne bánni.“

Jól látható tehát, hogy a Népi Platform részéről ez így nem fog menni. Erőlködésük már a saját szimpatizánsok és az ellenzéki sajtó számára is agónia. A lépcsőkön álló panoptikum alakításai több mint kínosak.

Aki tudja, vonja le belőle a tanulságokat saját magának.

Bónusz: Monthy Python átirat a szlovák ellenzékre aktualizálva:

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket aTumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!