Jolán
 • HUF: 332.80
 • USD: 1.11
 • 10 °C
 • 16 °C
politika

Pártalapító civilek? A Kerekasztal-Diákhálózat-Orosz Örs-Boldoghy Olivér-tengely

A Körkép kérdéseire az érintettek és Szávay István Országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke  válaszol.

Szávay István keddi, április 16-i Facebook bejegyzésében hosszasan elemezte a felvidéki magyar politikai helyzetet Berényi József, az MKP elnökének kijelentésére reagálva, miszerint a Jobbik nem partner az MKP számára. Szávay az okfejtését világos gondolatmenetben részletesen kifejtette. Érdeklődésünket a következő, nem részletezett állítása keltette fel, miszerint, (…)”formálódó nemzeti liberális civil-politikai összefogás látszik kibontakozni a Kerekasztal-Diákhálózat-Orosz Örs-Boldoghy Olivér-tengely mentén.“(…)

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Megkerestük hát Szávay Istvánt, fejtse ki bővebben is, mire gondolt a civilek politikai összefogásával. Orosz Örsnek, Boldoghy Olivérnek és Tokár Gézának pedig az alábbi hat kérdést tettük fel:

1. Szávay István szerint többek között (…)”formálódó nemzeti liberális civil-politikai összefogás látszik kibontakozni a Kerekasztal-Diákhálózat-Orosz Örs-Boldoghy Olivér-tengely mentén.”(…) – mi erről a véleményed?

2. Mi a véleményed a Jobbik, az MKP és a Most-Hid politizálásáról?

3. Milyen politikai irányzat áll hozzád a legközelebb? És családi vonalon? (szerk. megj. ez utóbbi alkérdés csak Orosz Örs felé irányult).

4. Jársz választani? Voltál a legutóbbi parlamenti választásokon is és legközelebb is készülsz?

5. Mikor láthatjuk Orosz Örst, Boldoghy Olivért, Tokár Gézát politikusként és milyen színekben?

6. Mennyiben veszed ki a részed a különböző álnevű, felvidéki ún. civil gerilla kezdeményezésekből?

Orosz Örs, a Kerekasztal ügyvivője, a Diákhálózat korábbi elnöke, a Fórum Intézet tudományos munkatársa, kutatója:

„A Diákhálózat a Kerekasztal tagja, én a Kerekasztal ügyvivője vagyok, Boldoghy Olivér pedig a Koordinációs Bizottság egyik tagja, ahogyan a Körképet üzemeltető Vox Juventae társulás révén te is az vagy. Egy jobbikos politikus facebookos bejegyzéséhez nem érzem úgy, hogy bármilyen kommentárt kéne fűznöm. Esetleg próbáld meg megszólítani a levél címzettjét, Berényi József elnök urat, elvégre Szávay neki válaszolt. Hogy a fent leírt viszony mitől “tengely”, azt az elnök úrnál, illetve a bejegyzés szerzőjénél tudakold. Vagy fejtsd ki te magad. Az, hogy olyan mértékig hitelt adsz a pletykának, hogy cikket írsz róla, arra utal, hogy hiszel benne. Engem is érdekelne, mi alapján. Sajnálatosnak tartom, hogy az MKP elnökének tanácsadójaként a hagyományokat folytatva továbbra is nemlétező ellenségeket próbálsz kreálni az MKP-val szemben.

A családi viszonyaimat firtató kérdéseket úgy veszem, hogy fel sem tetted. Sem az én, sem családtagjaim pártpreferenciái nem tartoznak a nyilvánosságra. Mindazonáltal felmenőim az elmúlt évtizedekben ezt sosem rejtették véka alá és hozzájárultak ezzel a szűkebb/tágabb környezetük választási preferenciáinak alakításához.“

Orosz-Örs-Toth-Karoly
Orosz Örs Tóth Károllyal, a Fórum Intézet igazgatójával. Kép: televizio.sk

Boldoghy Olivér, a Fontos vagy! mozgalom ügyvivője:

„Ahogyan azt már a Facebook-on is írtam, a Kerekasztallal köztudottan kapcsolatban állok, ahogy rajtam kívül még több tucat aktivista és tekintélyes szakértő is. Kapcsolatunk munkajellegű, legutóbb például a regionális pénzhelyettesítők lehetséges alkalmazásában volt egy javaslatom, amivel azóta a Kerekasztal gazdasági bizottsága is foglalkozik. Szávay István, jobbikos parlamenti képviselő bejegyzésével komolyabban nem kívánok foglalkozni, különösen azért, mert azt nem nekem, hanem az MKP elnökének címezték. Érdemes lenne megkeresni Berényi József elnök urat, hogy vajon ő mennyiben osztja Szávay képviselő úr elméletét, az MKP tudatosan szűkített mozgásteréről. Erre magam is kíváncsi lennék.

A két párt politizálásáról elsősorban a választóknak, mégpedig az urnáknál kell véleményt nyilvánítani, én személy szerint a legjobban annak örülnék, ha ezt nem külön-külön, hanem ismét egységes pártlistán lehetne megtenni. A Jobbik párt politizálásáról alkosson véleményt a magyarországi választó. A vegytiszta politikai irányzatok ma már szerintem meghaladottak, de ezekkel nem is foglalkozok, hiszen a témák, amelyeken civil vonalon dolgozunk, közösségi ügyekhez kapcsolódnak, nem pedig ideológiákhoz. Választani természetesen mindig járok, hiszen ezért küzdöttünk -küzdöttem, többek között én is- 1989-ben.“

boldoghy
Boldoghy Olivér. Kép: pecsistop.hu

Tokár Géza politológus, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvívője, a Bumm szerkesztője, az Új Szó véleményrovatának állandó szerzője:

1. „Szávay, ahogy én olvasom, inkább az MKP stratégiáját elemzi, de az tény, hogy jobbikos politikus először említi meg valamilyen összefüggésben a Kerekasztalt. Eleve nem tudom értelmezni a “nemzeti liberális” jellemzést, azt hittem, hogy a Jobbik szóhasználatában ezek egymást kizáró fogalmak. Valahol még örülök is annak, hogy ennyire nehezen lehet jelzőket találni a Kerekasztal irányvonalára radikális szemmel. A civil-politikai összefogást sem tudom értelmezni, mert közvetlen politikai vetülete nincs a Kerekasztal ténykedésének, erre szerintem jó bizonyíték, hogy a megyei választások kapcsán miként járt el a szerveződés. Ami meg az állítólagos tengelyt illeti a Kerekasztalon belül (bár itt is nagyon homályosan sejtem csak, mire gondolhatott Szávay), nagyon remélem, hogy ez a “tengely” ennél sokkal de sokkal szélesebb körű, részt vállal benne a Kerekasztal összes tagszervezete, nem csak a Diákhálózat, vagy Boldoghy Fontos Vagy! mozgalma. Elvégre itt arról lenne szó, hogy a tagszervezetek kölcsönös megelégedésre ténykednek.

2. Nyitott könyvnek számít, mi a szakmai véleményem a pártokról, hiszen kommentátori ténykedésem kapcsán az Új Szóban és a bummos blogomon is rendszeresen írok arról, hogy mi történik a politikában, különös tekintettel a szlovákiai magyarokat érintő eseményekre.

3. Szeretem azt hinni, hogy nem egy politikai irányzat alakítja a gondolkodásomat, hanem az elveim passzolnak egy-egy politikai irányzathoz. Gazdag József példamutatóan megfogalmazta a saját krédóját a Sade márki védelmében című írásában, az egy jó minta lehet egy hasonló, hosszabb hitvalláshoz.

4. A demokratikus folyamatokban való részvállalás fontos eleme a szavazás, vallom, hogy választástól és alternatíváktól függetlenül mindig el kell menni szavazni. Hogy kire szavaztam, az maradjon az én titkom 🙂

5. Öt éve teljesen más volt a politika, mint most, újabb öt év múlva ismét megváltoznak a körülmények, senki sem tervezhet előre teljes bizonyossággal semmit. A kerekasztalos misszió évtizedekig tart, a civil szféra öntudatra ébresztése nem közvetlenül a politikához kötődik, nem látok okot arra, hogy a közeljövőben bármilyen módon is megváltozzanak a prioritások.

6. A Kerekasztal igyekszik felvállalni és felkarolni minden kezdeményezést, ami felvállalható és ígéretes. A Koordinációs Bizottság legutóbbi ülésén például a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom 45 centtel a vasúti kétnyelvűségért akcióját a jelenlevők túlnyomó többsége velem együtt úgy támogatta, hogy kollektívan feladták a leveleiket a vasúttársaság címére. A Kerekasztal a weboldalán egyébként is gyűjti a hasonló névtelen vagy névvel felvállalt kezdeményezéseket. Remélem, hogy a Kerekasztal, vagy akár én személyesen a nevével és státuszával rangot tudok adni olyan civil kezdeményezéseknek is, amelyek névtelenül vagy viszonylag ismeretlen kezdeményezők részéről történnek, sőt, ezt szeretném fel is ajánlani minden aktív állampolgárnak.“

Tokar
Tokár Géza (bal oldalt), Kovács Balázs (jobb oldalt), Laczkó Sándor (guggol), Orosz Örs (fekszik)

Szávay István  kérésünknek eleget téve a következő magyarázattal szolgált:

Nemzetpolitikai témával foglalkozó képviselőként aktívan figyelem, követem és elemzem a Felvidéken (de a többi elszakított régióban is) zajló folyamatokat, mozgásokat. Ezen ismeretek elengedhetetlenek ahhoz, hogy munkámat megfelelően végezhessem; úgy érzem tehát, hogy a körülményekhez és a lehetőségeimhez képest jó rálátással rendelkezem a felvidéki politikai életre.

Boldoghy Olivér utóbbi időkben kifejtett tevékenysége igen egyértelműen az általam írt egy irányba mutat. Gyakorta megjelenő facebook-bejegyzései láthatóan arra irányulnak, hogy mindkét jelentős magyar pártot hiteltelenítsék. Egyszer arról ír, hogy milyen gyenge a Híd-Most érdekérvényesítő képessége, aztán arról, hogy az MKP már alkalmatlan feladata ellátására. De a szög leginkább akkor bújik ki a zsákból, amikor a gondolatmenet végére már oda jut, hogy a Híd és MKP közötti összefogás hiányában mindkét pártnak a süllyesztőben a helye, mert (és itt a lényeg) csak így nőheti ki magát valami új. Hozzáteszem, ettől függetlenül elismerem, és nagyra tatom Olivér civil érdekvédő, jogvédő tevékenységét, de itt most nem erről beszélünk.

Az is jól látszik, hogy Boldoghy nincs egyedül abban a küzdelemben, amit a “valami új” létrehozásáért folytat. Térnyerése folyamatos a civil szektorhoz ezer szállal köthető szervezetekben, elég csak a szintén megemlített Kerekasztalban betöltött koordinációs bizottsági tagságára gondolunk. A térnyerés kézzel fogható a szektorhoz (egyre) közel(ebb) álló médiumokban is, például a bumm.sk-n, amely portál fokozatosan adja fel a felvidéki magyar belpolitikai ügyekben tanúsított eddigi viszonylag semleges irányultságát.

Rendkívül árulkodó a civil szféra reakciója az MKP kétnyelvűségi akcióira. A magyarság ügyéért minden körülmények között küzdő szereplőkként azt várnánk, hogy az ilyen akcióknak mindenkinek örül, hisz minél többen karolják fel a kétnyelvűség ügyét, annál jobb esély van a sikerre, különösképp, ha egy politikai párt is a kezdeményezések
élére áll. Ezzel szemben a civilek részéről azt a hozzáállást tapasztalhattuk, hogy az MKP “ellopta” az ő ügyüket. Ez egyrészt nem kifejezetten az önzetlen segítség jele, másrészt arra utal, ezek a civilek nem feltétlenül szeretnének tartósan a civil szférában maradni.

Továbblépve a “tengelyen”, világosan érzékelhető volt, ahogy a Diákhálózat (amely egyébként sem volt soha híres markáns nemzeti irányultságáról, hogy finoman fogalmazzak) ki próbálta használni a parameter.sk gyűlöletkampányát, amelyet más felvidéki ifjúsági szervezetek ellen folytatott, elég itt Kovács Balázs alelnök (és részben mások) rendszeres megnyilvánulásaira gondolni a téma kapcsán. A Via Nova Ifjúsági Csoportot és a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatát – többek között a Jobbikkal összefüggésben – lejáratni szándékozók kórusába való beállással nyilvánvalóan az ifjúsági szervezetek közötti vezető helyet igyekeznek átvenni.

Orosz Örs jelenléte pedig több szálon is nyilvánvaló (egyfajta közös pontnak is tekinthető), legyen szó mai napig meghatározó irányító háttérszerepéről a DH-n belül, de gondolhatunk a Fórum Intézethez való bekötöttségére vagy a Kerekasztalban vállalt feladataira is.

Az MKP Jobbiktól való elhatárolódása látszólag (és vélhetően Berényi úr szándékai szerint is) ezen szervezetek irányába, vagy inkább a mögöttük álló, velük szimpatizáló szavazók irányába tett gesztus, amely azonban egyrészről véleményem szerint nem lesz elegendő (ennél többet viszont Berényi már nem tehet!), másrészt pedig az MKP szempontjából nagy valószínűséggel visszafelé fog elsülni. De ezt részletesen kifejtettem a már ismert bejegyzésemben.

A vázolt pontokból könnyen összeáll tehát a kép, hogy miért lehet érdeke az említett szervezeteknek és személyeknek, hogy az MKP-t kiöregedettnek és ötlettolvajnak, a Via Novát szélsőségesnek, a Híd-Mostot pedig a magyar érdekek mellett nem megfelelő módon kiállónak tartsa. Így nyílhat ugyanis elegendő szabad terület a pálya közepén!“

szavay
Szávay István. Kép: alfahir.hu

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Nyitókép: kerekasztal.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

TokarGeza
2013. ápr. 19. 06:08

Látod Zsolt, többszöri megnyilvánulásaimban pontosan ezeket a karakterproblémákat kifogásoltam veled kapcsolatban szóban, magánlevélben, a Koordinációs Bizottság előtt, ami most is jelentkezik nálad ismételten, ahogy ismételten képtelen vagy azokat megérteni. - Egyrészt azok után, amit művelsz, gondoltam maradt benned annyi tartás és gerincesség, hogy a saját véleményed nem rejted el Szávay István (!) háta mögé bújva, főleg, miután ahogy néztem, kijelentetted, hogy írsz a témáról. - Erre a saját véleményre két okból is kíváncsi lettem volna. Egyrészt azért, mert mint az köztudott, nagyon erős szálak fűznek az MKP-hoz Berényi József tanácsadójaként. Ezt a rizikót felvállalva a Kerekasztal részéről - személyesen biztosan erre törekedtem, de erről alább - minden érdemi tevékenységbe bele vagy vonva, a koordinációs bizottsági ülésekre és minden politikai vagy más jellegű egyeztetésre meghívót kaptál, amire általában az elsők között visszajelezve értesítettél részvételi szándékodról. Így a legtöbb eseménnyel kapcsolatban ami a Kerekasztal és a pártok viszonyát illeti nemhogy tőlem, vagy másoktól rendelkezel első kézből származó információval, hanem te magad is ott ültél az asztal mögött, mint a "civilek" színeiben tárgyaló fél. - A másik ok, hogy a kettős státuszodból adódóan olyan kommunikációs problémák áthidalásában segíthettél volna, ami a párt-civil vonalon fennáll. A tapasztalataim szerint ezek a problémák nemhogy csillapodnak, hanem súlyosbodnak, és nagyon kíváncsi lennék arra, miért. Nem tudtam meg most sem, és csak a gyanúmat erősíti, hogy valakinek valamiért nem áll érdekében a korrekt tájékoztatás az egyik csatornáról a másik felé. (De leírom feketén-fehéren is, még mielőtt rákérdezel: igen, azt gondolom, hogy kettős játékot játszol, miközben a valódi véleményedet nem ismerem). - A karakterproblémák másik része a sajátos megoldási módjaidból fakad, ahogy a Kerekasztallal kapcsolatos konfliktusaidat kezeled. A gyakorlatban ezeket a felmerülő kérdéseket egyeztetéssel, személyes beszélgetéssel szokás rendezni. Neked azonban ez egy hír a körképen, nem egy megoldandó konfliktus. Egy bizonyos számú lájk, olvasó, hozzászólás, kirakott sejtető képek. Amit még el is fogadnék, csakhogy az MKP-val kapcsolatban felmerülő kérdéseket nem itt oldod, ez ismét felveti a kétkulacsosság és a kettős szándék kérdését. - Szávay egyébként nem a Kerekasztalról írt, az csak egy félmondat volt a hosszú elemzésében. A Kerekasztal nagyon érdekes MKP-s kontextusban került ki a facebookjára: azt jelezte, hogy Berényi József előtt leszűkül a mozgástér, ahogy egyre több és több szereplővel kapcsolatban vágja el a szálakat. Erről egyébként van véleményed? - A külső olvasók számára tisztáznám, nem titok, hogy vannak köztünk személyes konfliktusok, ezért a veled kapcsolatban fennálló problémákat mindig óvatossággal, esetleg más vélemények kikérésével rendezni. Ez a hozzászólás egy újabb stádium - korábban személyesen, szűkebb és tágabb körben már lefutottuk ugyanezeket a köröket újra és újra. Most a körkép nyilvánossága előtt teszem ezt meg, de vannak más kommunikációs csatornáim is.

csallóközi
2013. ápr. 19. 10:42

Szávay jól látja. Pontosan fején találta a szöget!

  chewbacca
  2013. ápr. 20. 00:06

  Ez az még tapsikoljunk is a szélsőjobbiknak. Egyes kommentelők annyira vakok. 1. Nem ismerik fel, hogy az MKPnak nincs programja, még a weboldalán sem! 2. Nem veszik észre, hogy Király Zsolt a Kerekasztal Koordinációs Bizottságának a tagja, tehát biztosan ő lesz a következő párttitkár, vagy fizetett bloggere. 3. Nem olvasnak újságot, hiszen Sárközi János és Fehér Csaba megélhetési politikusok, már létrehozták a saját projektjüket.

polak
2013. ápr. 19. 11:02

Szávay feltalálta a spanyolviaszt. Ezért is gondolom úgy, hogy a "nemzetpolitika" vagy mi a fene, nem szakma. Lát néhány embert közös képeken, elolvas pár fészbuk-posztot, és máris tengelyt lát. Hát ennyire szakértő én is vagyok. Nyilvánvaló, hogy mindenki ebbe a tengelybe tartozik, aki a két párton kívül bármi érdemlegeset tesz Felvidéken, és mondjuk legalább egyszer betette a lábát Gombaszögre. Egyébként pedig diszkriminációnak tartom, hogy a képen látható csajok nevét elhallgatod :) ők nem a tengely része? ;)

Havran Jozsef
2013. ápr. 19. 11:13

Zsolti, miert csinalsz reklamot Mr. Szavaynak a Korkepen? Szerepeltetesevel hozzajarulsz ahhoz, hogy egy elfogadhatatlan, kirekeszto, gyuloletre epito, felkatonai szervezeteket tamogato politikai part tarsadalmi elfogadottsaga meg ijesztobb mereteket oltson - nem csak Magyarorszagon, hanem sajnos nalunk is.

Kukacos
2013. ápr. 19. 14:37

Zsolt, ha nem tévedek, neked, mint az MKP egyik háttéremberének, aki fiatal, energiával teli, cselekvőképes, az lenne a feladatod, hogy segítsd az elnökség és a párt munkáját. Semmi új a nap alatt, más új, és lássuk be, tehetséges emberek is feltűntek, akik ugyanúgy fiatalok és energikusak. Hála az Égnek! Ezt vártuk, nemde?! Mivel a célok nagyrészt közösek, azt kellett volna tenned, mint akinek ráadásul intenzív kapcsolataid is vannak/voltak az említett emberekkel, hogy bevonod őket, adsz a véleményükre, mégha kritikát is fogalmaznak meg, szövetségeseket gyűjtesz, színesíted velük a pártot, ami ezáltal fejlődik, és elfogadhatóbbá válik az emberek szemében is. De valamiért, és ezt nagyon sajnálom, inkább elhatárolódsz ettől, megpróbálod őket elszigetelni (amibe még Szávayt is bevonod, Zsolt, hová jutunk?!), tengelyt vizionálsz közéjük, pedig a kapocs csak ott van, hogy van értelmes víziójuk a szlovákiai magyar kisebbség jövőjéről, és nem MKP tagok. Csak eközben nem veszed észre, hogy nem csak őket szigeteled el, de az MKP-t is. És félek attól, ahogy ez a helyzet egyre jobban eémérgesedik, egyre messzebbre kerül a visszaút. Ez az MKP-nak végzetes lehet, ami megintcsak felejthető dolog lenne, de a felvidéki magyarságnak is egyértelműen árt, ami már nagyobb para.

  repedt
  2013. ápr. 19. 15:08

  "A Median ma közzétett felmérése szerint 4,6 %-on állunk. Figyelemre méltó, hogy az elmúlt 5 hónapban az MKP 1%-ot erősödött, a másik párt pedig közel 2,5%-ot gyengült. Dolgozunk tovább!" https://www.facebook.com/mkp.smk Ebben legyenek partnerek az ún. civilek, ne egy újabb politikai tömörülést építsenek, gyengítve a felvidéki magyarság politikai súlyát. Ehelyett, ahogy a magyarországi politikus is világosan látja, igyekeznek lejáratni mindenkit, akik nem ők. Mire jó ez, taknyosok?

   Kukacos
   2013. ápr. 19. 15:28

   Zsolt, pont itt a probléma! Segítsenek az MKP-t kihúzni a csávából, álljanak be a kórusba, hiszen csak taknyosok. De hogy meghallgatni a véleményüket? Taknyosoknak? Hé, ott, a központban ti félreértetek valamit. Ezekben az emberekben van potenciál (ha nem lenne, nem foglalkoznál velük.) Ha azt akarjátok elérni, hogy ne egy újabb politikai tömörülés szülessen, hanem az MKP-t erősítsék kívülről vagy belülről, akkor a francba is, legyetek nyitottak! (Válasz az esetlegesen érkező "De mi nyitottak vagyunk." válaszra: Nem, kurvára nem vagytok nyitottak, lásd felső poszt és ami mögötte van.) Ahogy ezen a kommenten is megmutatkozik ez: A kritikát lejáratásnak tekintitek, elbarikádozzátok magatokat, ahelyett, hogy megfontolnátok, és fejlődnétek. S már bocsánat, így elnézve a megnyilvánulásokat, ez a poszt inkább járatja le már a kérdéseivel is a megnevezetteket, mint ők bárkit mást.

   Balu
   2013. ápr. 20. 00:08

   Kukacos: "Válasz az esetlegesen érkező “De mi nyitottak vagyunk.” válaszra: Nem, kurvára nem vagytok nyitottak, lásd felső poszt és ami mögötte van." Kukacos ne burkold és nyugodtan mond ki, hogy a pozíció a fontos és nem a politikai munka. A nyitottság szerinted a felsőbb poszt elfoglalását jelenti. Rendben, de azért meg kell küzdeni. Mindenkinek, még a fiatal civileknek is.

   Kukacos
   2013. ápr. 20. 12:24

   Balu, jaj, ne akarj már ennyire belelátni más fejébe :D Itt is megmutatkozik, mennyire bele vagy-vagytok ragadva a régi mondókákba. Ha ezek a fiatalok posztot akartak volna, meg hozzá a zsebpénzt, akkor már rég a Híd padsoraiban ülnének. Egyszerűen csak meg kéne hallgatni, mit mondanak, megfogadni, vagy legalább megvitatni, miről is beszélnek, nem a magas hegyről beszélni nekik, mint valami taknyosoknak. Mert nagyon is értelmes gondolataik vannak.

   kalondaipappsanyi
   2013. ápr. 19. 18:39

   Nem tudom ki vagy Repedt, de egy biztos: én is, Te is voltunk "taknyosok" és baromira idegesek voltunk, amikor azt mondták ránk, hogy "taknyosok"...mert ugye mondták...és akkor mi elindultunk, hogy kiebrudaljuk az elefántcsonttornyaikból azokat a "tehetetlen öregeket"... érted ugye? :)

   Kal-El
   2013. ápr. 19. 23:33

   A taknyosok sokkal több ötlettel és aktivitással élnek. Ja és hogy nem a mindenkori, „csakmagyar” MKP-t támogatják azt talán pont azért van, mert az MKP és Híd is csak a preferencia százalékokkal, törődik. Se ötlet se íze se bűze a pártnak, 20 éve fiatalodik. Épkézláb ötlettel előállni nem tud, a „taknyos civilektől” bezzeg kész másolni (azt is rosszul), aztán a végén meg még elvárja hogy mindenki tapsoljon neki. Szánalom.

Hlesztakov
2013. ápr. 19. 15:12

Ez a cikk éppen egy dologra jó. Ha egyszer majd megalakul a harmadik párt, márpedig előbb utóbb megfog, (csak az a kérdés, hogy 2-3 vagy esetleg 5 év múlva). Király Zsolt majd büszkén lehet magára, hogy Ő megmondtam, hogy a Szávay megmondta! Gratulálok! http://www.buzera.org/2012/03/ramirez-nyugtasd-meg-zsoltot_836.html

  Eke Máté
  2013. ápr. 19. 15:48

  Szörnyű az a félelem ami Zsolt cikkeiből vagy akár Szávay válaszából sugárzik. Félelem mindentől, amiről azt gondolják bedöntheti a mostani status quot, irracionális félelem egy olyan jövőtől, amiben nincs helyük. Nem szeretném ha a civil szervezeteink politikai pályára lépjenek, nincs is rá szükség. De ha valaha ez megtörténik, akkor pont az ilyen támadásokkal takart tehetetlenség miatt lesz, ezzel értelmezve újra az önbeteljesítő jóslat fogalmát.

print
2013. ápr. 19. 19:17

Szuper. Jon hat az ujabb, sokadik politikai tomorules a maga 0,5 szazalekaval, mely vegleg haza vagja majd magyar politikai kepviseletunket. Szavay szavai eleg vilagosak. Diszkreditalni, nevetsegesse tenni, kifigurazni hidast, mkp-st, csemadokost, mindenkit. Mg ha van is kit. Ez aztan a pozitiv, felelos civil hozzaallas, mondhatom. Mondhatom:( Ah!!!:((

  Hlesztakov
  2013. ápr. 19. 21:33

  Politikai képviselet? Mivel vagyunk előrébb, ahhoz képest ha lenne 5 parlamenten kívüli magyar párt? Fa ültetéshez és falutisztításhoz nem kellenek parlamenti képviselők. http://bumm.sk/blog/polakgabor/2013/04/18/az-egyuttfeledes-partja/#more-1111

   katica
   2013. ápr. 19. 22:00

   A fenti válaszok és a kommentek jól mutatják, mire készül az Orosz Örs-Boldoghy Olivér-Tokár Géza-Forum Intézet-Kerekasztal tengely. Egyre nyíltabban. Irány a politika az önzetlen civilkedés álcája alatt.

csallóközi
2013. ápr. 19. 22:11

Nem is lenne ezzel semmi gond. Ambícióik vannak, ok. Mérettessenek meg. De ezek az emberek sunyi módon, a civilkedés mögé bújva névtelenül rombolnak, hogy a gyűlölt Bugár és Berényi vezetés helyébe léphessenek.

  Eke Máté
  2013. ápr. 20. 12:59

  Te valószinűleg másik TV-t nézel, mert itt a civil oldalon mindenki névvel vállalja fel amit csinál. Másképp nem is lehetne és pont ezért írhat róluk ez a cikk is név szerint. A sunyi névteleneket máshol keresd :)

Josh
2013. ápr. 19. 23:11

Hogy mit látni a körképen? Szerkesztőségi név alatt publikált anti Bugáros cikket, mert hirtelen senki sem merte felvállalni a konfliktust. Aztán, valamit sugalló cikkeket anélkül, hogy a szerzője elmondaná, hogy mit is akar mondani. Megválaszolatlan kérdéseket a fórumban meg egy rakat olcsó troll kommentelőt. Csöppet sem nyilvánvaló, hogy Király Zsolt nem mer véleményt mondani, a fórumozóknak nem válaszol, de van helyette 10 ócska kommentelő, gondolom köztük van a szerző is. Ugyanmár, ez nagyon gyerekes.

Eszter
2013. ápr. 19. 23:19

Szetintem meg azt mutatják, hogy: 1) Szávay a péniszpumpához jobban ért mint a vasúti kezdeményezésekhez, 2) Ahogy Cziprusz Zoltán is megírta a Körkép Facebookján, az MKP és a Híd mindentől berezel, és mindent megtesznek, hogy politikai őskövületként vonulhassanak nyugdíjba :)

Tibi
2013. ápr. 19. 23:33

Eszti, ne légy ilyen kemény. Úgy olvastam, hogy csak egy millió eurót kapott az MKP, abból még bőven kihúzzák azt a pár évet, amíg nyugdíjba mehetnek. Reméljük jut Nyomkeresőnek is :)

kaszab_tomi
2013. ápr. 19. 23:42

Fél órámba tellett mire nagy nehezen kinyomoztam, miről megy itt 10 flekken keresztul a szarkeverés, mert ugye még véletlenul sincs pontosan belinkelve, hogy a parasztja elolvashassa, mit írt ez a Szávai. Kiderult, nem is azt mondta, hogy ezek pártá alakulnak/vagy azzá akarnának alakulni, hanem, hogy a zemkápé elhatárolódik tőluk (is). De akkor Szávaival egyutt kérdezem én is, hogy ki fog a zemkápéra szavazni? Itt a szoveg, ha másokat is érdekelne: "Ami történik, az egy önmagában is paradox folyamat. Lezárják az utat a nemzeti radikálisok felé, hogy a másik oldalról szerezzenek szavazatokat. Ugyanakkor (és itt van az ellentmondás) számos – itt most egyelőre nem részletezendő – jel mutat arra, hogy megpróbálják zárni soraikat azon formálódó nemzeti liberális civil-politikai összefogás felé is, amely kibontakozni látszik a Kerekasztal-Diákhálózat-Orosz Örs-Boldoghy Olivér-tengely mentén. (Nem mintha azok annyira erőltetnék az együttműködést, és nem mintha magam ezt kívánnám, de ez más kérdés.) De kik fognak így az MKP-ra szavazni, kik fogják támogatni, akár Felvidékről, akár Magyarországról beszélünk? Azok, akik szeretnék, vagy legalábbis elfogadják, hogy az MKP teljesen beszorul a Fidesz fiókszervezetének szerepébe. Ez viszont önmagában sajnos soha nem lesz elég az 5% eléréséhez…"

Geonczeol Gyula
2013. ápr. 19. 23:46

Egy masik vitalapon egy terkeppel vitatkoznak, ahol Brunntol Erdelyig Szlovakia lenne a 9. szazadban. Ezektol kellene a Diakhalozat szerint Bocsanatot kernunk. Hogy mennyire tarthatatlan dolgok ezek, az alabbi hozzaszolasban rendeztem el.: En nem kerek senkitol se bocsanatot azert, mert felvideki magyar vagyok es intek mindenkit, hogy o se tegye. Vagy abba a karamba kerul, aminek a lakoihoz az alabbi sorokat inteztem: terkepgyartas. A terkepen harom alapveto hiba van. A pozsonyi csatara hivatkozva jelolik be Pozsonyt Bratislavanak, mert a csata Brezalauspurc mellett volt 907-ben. A nev Aventinusnal fordul elo 1500 korul, de o elmondja, hogy ez a varos a DUNATOL DELRE van, ami pedig nala Pozsonyra vonatkozik, arrol POSONIUM-t mond es sohasem keveri ossze a kettot. A csehek tevedesbol meg Wroclaw-al is osszekevertek, Szilezia fovarosaval, aminek elofordul Bratislava neve a kozepkorban, de Szilezia fovarosa SEM azonos Pozsonnyal. Csakhogy az a Brezalauspurc Karinthiaban van es Karinthia kozpontja volt, Braslav kormanyzorol kapta a nevet, Akit Kezai Vratislaus neven emlit, hogy megoltek a magyarok. Igen 907-ben. A varos Klagenfurt mellett van a Drava parton, tehat nem a DUNANAL. Az osztrakok regeszetileg foltartak. Itt semmisitettek meg a magyarok a Dunatol delre az egyesult bajor es frank deli eket es a karinthiai frank hadsereget 907-ben. De megcsak nem is Zalavar mellett, amit ugyancsak tevesen kevernek ossze Karinthia ezen kozpontjaval es a szamtalan Karinthiara vonatkozo helynevvel, amit nem lehet Zalavarhoz kotni.Brwin/Pribina es Kocel ugyanis ebben a Brezalauspurcban laktak, Karinthia kormanyzoikentkorabban, es sosem Zalavaron. Hiaba talatak Zalavaron glagolita betuket, a glagolita eredete az etruszk rovasiras es Velenceben a 6. szazadbol mar talaltak glagolita irast, a glagolita nem szlav talalmany. A masodik csata 907-ben az eszaki frank ek ellen a Dunatol eszakra volt es ott pusztult el a frank palatinus, Liutpold is, aki az egesz magyarellenes hadjaratot kiagyalta. Hajohada pedig ENNSBURG-nal lett folgyujtva 907-ben. A harom csata kozul egyik sem folyt le Pozsony mellett. A pozsonyi csata ezert tevedes. 907-es hadjaratrol van szo. Ami Nitrawa-t illeti az SIRMIUM, a mai Sriemska Mitrowica egy resze ahova Metodok kineveztek puspoknek az orosz kronikak szerint is Szent Andronicus martir puspok szekebe. Pozsony, Nyitra, Zalavar kakukktojaskent kerultek a panszlav hiszteria korebe.

történész
2013. ápr. 19. 23:49

Idézem Király Zsoltot: "Az MKP számára a jövőre nézve az a legfontosabb, hogy konstruktív parlamenten kívüli pártként világos célokat, üzeneteket, konkrét javaslatokat legyen képes megfogalmazni a választói felé. Ehhez viszont a pártnak több vonalon is profi menedzsmentre van szüksége. Tudatosítanunk kell mindannyiunknak, hogy az MKP nem karitatív szervezet. Mentőmellények osztogatása helyett sokkal inkább megújulásra, hiteles szakértőgárdára, húzóerőkre, szimpatizánsokra van most szükség." - 2010.7.4 Szóval mi is lett ebből? Körképes bloggerből tanácsadó, a szakértő gárdák még mindig ugyanazok az emberek (Farkas, Szigeti), húzóereje a pártnaktovábbra sincs, szimpatizánsok helyett pedig csak ellenségeket gyárt. Úgy akarja egyesíteni a magyarokat, mint a Most-Híd, hogy még jobban megosztja őket? Az, hogy minden kezdeményezéstől félnek csak azt mutatja, hogy mennyire nem tudnak mit kezdeni magukkal. Mi lett volna, ha tavaly bekerülnek a parlamentbe, így nézne ki "A megoldás"?

Barnus
2013. ápr. 20. 00:08

Gondolom nyomkeresőnek megvan a maga motivációja, ha Szávay mögé rejti a saját mondanivalóját. És mi ez a csűrcsavarás? Szávay arról írt, hogy az MKP-ra már senki sem fog szavazni, nem pártalapításról, de ezt már nem látni sehol. Kínos volt Berényi Józsefnek?

figyelő
2013. ápr. 20. 00:15

https://korkep.sk/cikkek/politika/2010/07/13/8001-mkp-kongresszus-utan - Vajon lemond majd nyomkereső a tanácsadói posztról is, ha elbénázza az MKP a megyei választásokat?

pacsirta
2013. ápr. 20. 08:34

Na, megmutatja nekünk Király Zsolt, hogyan kell megásni a saját sírunkat, pár cikk, és a bedőlést is látni fogjuk, alig várom :-)

volt DH-s
2013. ápr. 20. 09:09

Egyre viccesebb ez a megélhetési civilkedés egyesek részéről. Orosz Örs párttag Kerekasztal ügyvivő, Koordinációs Bizottság tag, “független civil” 2011. április 16-án a dunamocsi MKP tagjaként feszített mint büszke küldött az MKP nagymegyeri tisztújitó kongresszusán. http://www.mkp.sk/2011/04/16/content/mkp-tisztujito-kongresszusa-nagymegyeren Képek: 13,14,16,18,31. Azóta rájött, hogy “civilkedéssel” több pénz szerezhető. Elsőszámú megélhetési civilként egyrészt a magyarországi pnzekből fenntartott Fórum Intézet tőgyein civilkedik, mint ahogy a tengely tagjaiból jópáran. Ebből él. A kávéra valót meg a Kalligramos Szigeti Lászlón keresztül A.Nagy Lászlótól és a Bethlen Gábor Alaptól is lenyúlja. Meg lehet nézni, mennyi pénzt itéltek meg eddig számára a Sine Metu társuláson és más szervezeteken keresztül Szlovákiában és Magyarországról is. Szegény Diákhálózat csak asszisztál ehhez. Unokanővére, Tárnok Mari a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumánal elnöke, onnan is dől a lé a nyári bulikra, ahol főszervezősködik. Ments meg uram Orosz Őrstől minket!!! Ez a gyerek több pénzt “civilkedik” össze, mint jópár politikus!

  Hlesztakov
  2013. ápr. 20. 19:47

  Berény József! Ezt már nem szabadna annyiban hagynia! Továbra is Önben minden reményünk!

Zoltán
2013. ápr. 20. 09:23

Egymás gyalázása helyett az útkeresésre nagyobb szükség lenne. Egy jó megoldás itt olvasható: Merre tovább felvidéki magyarság? - vitafórum Zselízen http://www.felvidek.ma/felvidek/regio/38314-merre-tovabb-felvideki-magyarsag-vitaforum-zselizen

Atti
2013. ápr. 20. 14:16

Csak egy kérdés. Hol lehet politikusnak jeletkezni? Mi egy politikus felelőssége helyi, országos, európai szinten? Felveszi a sok kurva szófosó a zsetont, aztán alás szolgája.

Levente
2013. ápr. 30. 15:35

Nagyon szomorú ezt az irigy, önző rosszindulatot itt olvasni ami az emberekből árad. Az MKP, és annak átfestett új kiadása a MOST, mindkettő elbukott, potentátjai semmit nem értek el 20 év alatt a felvidéki magyar emberek közötti bizalom, reménység és jóakarat terén. Mindent elöntött az önfeladás és reménytelen beletörődés az elnyomásba, az elszlovákosodába. Le kell a régi hivatásos "magyar" bandát cserélni, valamennyit, beleértve a rajtuk piócáskodó pénzszívókat is. Jöjjenek a kerekasztal ÚJ arcai! Söpörjék ki a régi szemetet! Csak semmi félelem, messzire kirúgni minden régi arcot! Berényi is tehet még sok jót táblák önzetlen készítgetésével, Simon is tanítgathatja a gömöri cigányokat krumplit termeszteni. A vén hiúságokat meg sem említem, Bugár, Csáky stb. A propagandisták mind váltsanak szlovákra és a magyarok csepülése, mérgezése, marcangolása helyett, a szlovákokhoz szóljanak nagy bátran végre! (persze ehez elsősorban nekik kellene megtanulni szlovákul!)

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 40 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket

Megosztás