Fizess, magyar! – javasolják Bugárék - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
 • HUF: 388.38
 • USD: 1.08
 • -5 °C
 • 2 °C
politika

Fizess, magyar! – javasolják Bugárék

Slendrián, előkészítetlen, felháborító, amatőr politikai fércmunka. Ez olvasható ki a Most-Híd elnöke, frakcióvezetője és szakpolitikusa által jegyzett törvénymódosításból a vasúti kétnyelvűség ügyében.

Fizess, magyar!

Fizess, magyar! Javasolja 3 hidas politikus,  Berényi szerint viszont„olyan új precedenst teremthet a nyelvhasználati joggyakorlatban, ami a jövőre nézve katasztrofális eredményeket hozhat a felvidéki magyarság számára.“

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Az MKP ilyen formájában megálljt parancsolna a törvénynek,  arra szólítotva fel a Most-Hidat, hogy fonja vissza tervezetét. Bugárék szerint viszont minden rendben, az MKP azt nézi, hogy nem lehet, és a kákán is csomót keres.

Nézzük meg hát közelebbről, miről is van szó. Döntse el az olvasó, kinek van igaza.

SJE Nyílt nap

Íme Bugár, Solymos és Érsek törvényjavaslatának szlovák nyelvű szövege és magyar nyelvű magyarázata kivonatos formában. Pirossal a kritizált részek hidas indoklása (az eredeti javaslat megtalálható itt):

Návrh

Zákon

z……………….2013

ktorým sa mení a dopĺňa zákon  č. 184/1999 Z. z.

o používaní jazykov národnostných menšín v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 513/2009 Z. z. o dráhach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

1. V § 30 ods. 1 sa za písmeno e) vkladá nové písmeno f), ktoré znie:

„f) označiť prevádzkované stanice a zastávky v jazyku národnostnej menšiny, ak o tom rozhodne Úrad pre reguláciu železničnej dopravy (ďalej len „úrad“),“.

Odôvodnenie: táto povinnosť nastupuje však iba v prípade, ak to vyplýva z rozhodnutia Úradu pre reguláciu železničnej dopravy. Povinnosť sa týka iba vykonania rozhodnutia Úradu pre reguláciu železničnej dopravy.

3. V § 103 ods. 3 sa za písmeno f) vkladá nové písmeno g), ktoré znie:

„g) rozhoduje na návrh žiadateľa o umiestnení označenia staníc a zastávok v jazyku národnostnej menšiny31aa); pri rozhodovaní si vyžiada stanovisko Úradu vlády Slovenskej republiky“.

Odôvodnenie: Úrad pre reguláciu železničnej dopravy na základe žiadosti oprávneného subjektu rozhoduje o označení alebo neoznačení železničnej stanice a zastávky v jazyku národnostnej menšiny.

4. § 103 sa dopĺňa odsekom 6, ktorý znie:

„(6) (…) Náklady označenia železničnej stanice a zastávky v jazyku národnostnej menšiny hradí žiadateľ.“

Odôvodnenie: Všetky náklady súvisiace s umiestnením označenia hradí žiadateľ, t. j. príslušná obec.

Forrás: parlament honlapja

Miről szól maga a  javaslat?

Arról, hogy a vasúti kétnyelvűség a szlovák-magyar vegyes párt szerint nem lesz automatikus, mint ahogy a helységnévtábláknál van, hanem az adott község kérvényezheti. Ez az első visszalépés. Minden olyan községben ugyanis, ahol bár megvan a 20 %-nyi magyarság, de a képviselőtestületben nincs többségük, a határozat elfogadtatása nehézségekbe ütközhet. Ha mégis sikerül, a Vasúti Közlekedésszabályozási Hivatal joga lesz dönteni, hogy megengedi-e vagy sem a kétnyelvűsítést. Bugárék javaslata értelmében ez ugyanis nem kötelező. Majd a Kormányhivatal asztalára kerül, aki megvizsgálja a vasúti megálló  javasolt magyar nyelvű megnevezését.

Na základe predkladaného návrhu by nemohlo dôjsť k plošnej zmene názvov železničných staníc a zastávok. Dodatkové tabule by sa umiestňovali jednotlivo na základe žiadostí a nie plošne.  Keďže finančnú stránku týchto opatrení by nezabezpečoval štát, ale žiadatelia, nedošlo by k zásahu do štátneho rozpočtu a do rozpočtu Železníc Slovenskej republiky.

Forrás: a törvénymódosírás indoklása

Azaz, a törvényjavaslat szerint nem lesz lehetséges a vasútállomások feliratának automatikus magyarosítása. A  táblák ugyanis egyéni kérelem alapján kerülnének ki, nem tömegesen. Anyagilag sem az állam fizetné, hanem a kérvényezők. Bugárék ugyanis nem szeretnék az állami költségvetést és a vasút anyagi helyzetét terhelni – áll a javaslatban.

A Smernek megfelel. És nekünk?

Íme a Most-Híd kisebbségi politikája a gyakorlatban. Fehéren feketén, paragrafizált formában. Egy 20 % feletti automatikus jogot két döntéstől is függővé tesz. A képviselőtestület és egy állami hivatal kénye kedvétől. Hogy pozitív döntés esetén a község saját költségére kihelyezhesse a magyar táblát, az államilag kint levő szlovák mellé.

ficobugar
Kép: cas.sk

Kérdés, vajon ezt a tákolmányt a Smer, vagy a Most-Híd székházában szövegezték? Magyar érdeket ugyanis nem képvisel.

Mit tehetnek Bugárék?

A törvénymódosítást sürgősen visszavonják, elnézést kérnek a szlovákiai magyaroktól, és saját, vagy külső segítséggel mielőbb szakmailag rendezik a helyzetet.

Szerintetek?

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Zoltán
2013. máj. 13. 08:47

Haza csak ott van, hol jog is van! Újabb bizonyítéka a magyargyűlölő (soviniszta) többségi politikának és a majdnem húsz éves megalkuvóan (opportunista módon) együttműködő (kollaboráns), elhibázott, vesztegetés gyanús (Gorilla ügy, választási kampánypénzek) felvidéki magyar politikának. Sajnos sokan nem akarják tudomásul venni, hogy a hatalom diszkriminál bennünket. A kirekesztettségünkről itt olvashatsz. Helyzetünkre például megoldás az egyenlő jogok és az esélyegyenlőség biztosítása egyéni és közösségi szinten vagy különleges jogállású (autonóm) területek létrehozása az általunk lakott területeken. Nem együttműködés, hanem megegyezés (kiegyezés) kell nekünk, amit önkényesen nem rúghat fel az időszerű politikai hatalom.

Janicsar
2013. máj. 13. 17:43

Melegség töltötte el a szívemet, amikor a civilek, ill. Berényi József legyártatták a kétnyelvű táblákat, találtak egy magántulajdonban levő telket az adott állomás közelében, majd kitűzték a magyar táblát. Ilyen egyszerű volt a dolog, csak akarat kellett, meg párszáz euró a táblára. Az egyetlen probléma, hogy nem a szlovák tábla mellett volt, hanem magánterületen, a hiányzó törvény miatt. Most itt egy törvény, ami így, vagy úgy, lehetőséget adna a tábla hivatalos kihelyezésére a szlovák mellett. Ha nem lesz egy tábla sem a hivatal miatt (kiváncsi leszek az indolkásra), vagy csak Szerdahelyen, akkor óriási lebőgés a Hídnak, és fikázási esély az MKP-nak. Ha lesz, akkor fasza, csak az MKP egy dologgal kevesebbe köthet bele, a Híd meg fényezheti magát. Az első döntés a helyieken múlik, legalább összefoghatnak majd az MKP és a HÍD képviselői helyi szinten. Az mondjuk nyilvánvaló, hogy Vágsellyén nem fognak magyar táblát kérvényezni, de Galántán valószinűleg igen, hiszen az utcanévtáblák is kétnyelvűek. A pénzbe bele lehet kötni, kicsinyes dolog, de ha így könnyebben megemésztik a Smer nacionalistái, ám legyen. Hiszen idáig is a civilek, ill. a B. Jóska fizette a táblákat, és gondolom nem rokkantak bele a költségekbe. Hány faluról lenne szó? Húsz? Harminc? Mennyi is az összesen? Az államnak, vasútnak lepkefing lenne, persze egy párszáz lakosú faluban már gond lehet elméletileg, de ha akarná, akkor akár a Via Nova is zsebből kifizethetné az összeset, csak mondjuk lefújná a Rúzsa Magdi, a Ghymes, vagy az Ismerős Arcok koncertjét. Kilencvenben hogy kezdődőtt az egész tábla-mizéria? A legmagyarabb falvak polgármestere, képviselői a szabadság mámorában megrendelték a falu pénzén, és kirakták a magyar helységnévtáblákat, eszükbe sem jutott, hogy erre törvény kéne. Mindenki boldog volt, míg jöttek a szlovák nacionalisták, és lett a táblaügy. Húzódott egy ideig, de végül is a szlovák nacionalisták ráfaragtak, mert a vége az lett, hogy még olyan helyeken is kikerültek a táblák, mint Léva, Vágsellye, vagy más 20 százalák körüli település, ahol nem is volt magyar képviselő a helyi testületben, nemhogy akarat a kétnyelvű táblákra. A Smer most ezt akarja elkerülni, hiszen ismerik a magyarok aktivitását pl. a magyar keresztnevek, vagy az ovátlanítás terén (szerintem több pozsonyi újgazdag keleti bevándorló ovátlanít, mint magyar nő). Jól jön nekik ez a törvény,lehet majd dicsekedni vele a következő Orbán-Fico találkozón, és talán a nacionalista szlovák szavazókat sem fogja annyira zavarni a magyarok pénzén kirakott tábla. Inkább arra kéne odafigyelni, hogy a tábla betűmérete egyforma legyen, ne járjunk úgy mint a pirinyó helységnévtáblákkal, vagy a nagy nehezen kiharcolt CBA-s magyar feliratokkal, ahol az "Élelmiszer" harmadakkora, mint "Potraviny", és messziről nem is látszik. Én azt mondom, hogy inkább egy ilyen javaslat, pár parlamenti kiegészítéssel, mint egy olyan, ami tetszik az MKP-nak, de a Smer csípőből félresöpri.

  Szabó Béla
  2013. máj. 13. 19:39

  Te ezt nagyon nem érted, Janicsár! Gondolod, hogy a galántai testületben, ahol a magyarok nincsenek többségben, átmenne egy ilyen javaslat? Nem menne át!. A megoldás a táblatörvényhez hasonló eljárás: ahol 20 (15%) magyar vagy más nemzetiségű állampolgár él, ott automatikusan kötelezően kiteszik. Bugárék javaslata ezzel megy szembe, két szűrőt is beépitve a törvénybe, hogy ha mégis megszavazná az adott település (tudjuk, mennyire puhányak az önkormányzataink ilyen dolgokban), az állami hatóság jóindulatától tegye függővé azt ami jár. Arcul csapva a magyarokat!

   Janicsar
   2013. máj. 13. 21:09

   Csak ismétlem önmagam: Galántán kétnyelvűek az utcanévtáblák, az információs táblák, az ottani városházán láttam először magyarul, hogy "Iktató", a kórházban sokkal hamarabb voltak magyar táblák, mint Komáromban. Ezért nem hiszem, hogy probléma lehet egy ilyen javaslat elfogadása, ott a magyar felirat megszokott dolog. A függetlenek között is vannak magyar származásuak, csak a magyarok ügyességén múlna a dolog. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Ha tényleg le van zsírozva a törvényjavaslat, akkor gondolom, hogy megvolt előtte a szokásos Bélás alkudozás, ennyit tudott elérni a Smernél, nem többet. Utólag védi, mint az egyszeri fideszes polgármester a rezsicsökkentést, miután megtudta a központból, hogy városi hőszolgáltató veszteségét adóságleírással kompenzálják... Ahogy elnézem az MKP és a HÍD viszonyát, a következő években nem számíthatunk erősebb magyar befolyásra a törvényalkotásban. Alkothatunk jobbnál-jobb törvényeket, annyit fog érni, mint Csáky kisebbségi törvénye - a helyet fogja foglalni az íróasztalban, és lesz egy pipánk, hogy ezt is megpróbáltuk.

   Szabó Béla
   2013. máj. 13. 21:22

   isten óvja a felvidéki magyarságot az ilyen gondolkodástól, Csak az asszimilációnkat gyorsítja :(

  Zoltán
  2013. máj. 14. 09:19

  Vannak dolgok, amelyekben nem szabad egyoldalúan engedni, a Janicsár tipusú megalkuvó együttműködés valójában magyarellenes.

  babuci
  2013. máj. 14. 09:20

  Már elnézést, de a kissebbségi torvényjavaslatok a kissebbség javát kell(ene) hogy szolgálja, és nem azt, hogy a Smer félresopi-e, vagy sem. Ez a javaslat, ebben a formában csak azt eredményezheti, hogy eleve nem lesznek táblák, mivel a mostani torvény értelmében is kihelyzhetoek, de nem muszály, hogy kihelyezzék, tehát, nem is helyezik ki. Azon felul, a vasúti torvény változtatására is szukség lenne a jelenlegi torvény mellett, olvastam nem is olyan régen, mivel, itt a megállók hivatalos neveinek változtatása is fenn forog /nem úgy, mint a kozlekedési tábláknál, ahol a kék alapon fehérek informatív jelleguek/. Mivel, most errol nincs szó, akkor biztos lehet mindenki abban, hogy a magyar megnevezés majd nagyító alatt lesz olvasható, hogyha az onkormányzatok kitalpalják a Kormányhivatalt, a vasutat, várnak az engedélyre, amit elutasítanak százszor, aztán onkoltségen kirakják az apróbetus részt, amit "onkéntesek" a másik oldalról eltuntetnek mint az ekeli feliratot. Ja az elozo torvény is a Mošt muhelyébol jott, amikor elfelejtették a másik torvényt is módosítani, ezért nem voltak eddig táblák. Tehát, mélyen benyalt a Mošt, elfogadják a torvényt (rohogve, hogy ekkora szamárságot még ok sem találtak még ki), táblák pedig nem lesznek. Megfordítva a kérdést: hogy juthattunk odáig, hogy saját képviseloink nyújtanak be olyan torvényjavaslatokat, melyek teljesen lehetetlenné teszik a teljesítést, holott, ez mindenutt természetes dolog? Elnézést a pongyola fogalmazásért, gyorsan írtam.

   Janicsar
   2013. máj. 14. 14:23

   Az állomások, megállóhelyek neve nem változna, a törvény kiegészítő, információs táblákról ír, amelyet a szlovák nyelvű tábla alá köteles elhelyezni a vasút, ha a hivatal jóváhagyta a község kérvényét.

Janicsar
2013. máj. 14. 02:21

Előbb (vagy ezzel párhuzamosan) az MKP funkcionáriusainak kéne példát mutatnia a kétnyelvűségből. Például ne lehessen megválasztani helyi elnöknek, vagy akár tagnak sem egy olyan vállalkozót, akinek a cégének nincsen magyar nyelvű honlapja, cégjelzése. Tudnék erre konkrét példát mondani, de nem akarok egyeseket kellemetlen helyzetbe hozni.

  Szabó Béla
  2013. máj. 14. 09:12

  ...és amíg más nem mutat példát, addig lehet ilyen javaslatokat beterjeszteni? Te nagyon el vagy tévedve, Janicsár. Elárulok neked egy titkot: nincs rossz és jó oldal. Csak rossz és még rosszabb van. Meg egy megélhetési harmadik.

Janicsar
2013. máj. 14. 14:14

Hű, de nekem esett a sok MKP-s. Nono! Ha így megy tovább, legközelebb nem rátok szavazok! Ti tényleg nem értitek? Ha nem fog működni a hidas törvény, akkor majd lehet okkal szapulni a Bélát! Addig meg van két lehetőség: 1. nem változik semmi 2. lesz egy ilyen-olyan törvény, de a magyar feliratok kikerülhetnek Ugyanez volt a táblaügyben, amikor a seggfej Matovič megfúrta az eredeti törvényt. Ha akkor nem egyezkedik és enged a Béla, akkor most nincs kint a Párkány, Ógyalla, Gúta stb. tábla. Fantasztikus lenne, ha ti tárgyaltatok volna akkor! Táblák nuku, de legalább megmutattátok volna a Matovičnak, hogy ti vagytok a legény a gáton, és nem az áruló Bugár!

Janicsar
2013. máj. 14. 14:34

A törvényjavaslat kiegészítő részében az van, hogy a hivatal főleg a magyar megnevezés helyességét vizsgálja. Emberek! A puding próbája az evés!

  babuci
  2013. máj. 14. 20:36

  Az lenne a happyness, ha a torvényjavaslat arról szólna, hogy a 20% felett a kétnyelvu tábla alanyi jogon kijár /lásd helységnevek/, 20% alatt pedig ha azt az onkormányzat kérvényezi, akkor 1 hivatal ezt elbírálja /magyar megnevezés helységét :) /, és ha az helyes, akkor azt engedélyezi. Nem engedélyeheti. Ez így lenne kézenfekvo, tisztességes, és logikus. Ez a javaslat kb olyan, mintha a kormány gondolkodna a magyaroknak megszavazni egy láda sz--rt, a Híd pedig benyújtja javaslatát 2 láda sz..rra, hogy a Smer ezt biztos átengedi. Ha az MKP ugyanilyen hulyeséget tervezne, ugyanígy reagálnék, ez nem pártfuggo. Úgy tunik, a magyar érdekképviseletnek nincs érdekében átvinni ezeket az alapveto dolgokat egyszeruen és nagyszeruen, mert akkor nem lenne választási programja ?!

   Zoltán
   2013. máj. 15. 09:41

   Babuci én csak a 20%-os küszöbbel vitáznék, a javaslatom 5%. Amúgy egyetértek.

   babuci
   2013. máj. 15. 15:39

   Legyen 5%

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket