A kormánybiztos vége - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

politika

A kormánybiztos vége

A hónap kommentára rovatunkban ezúttal Peter Schutz jegyzetét közöljük A. Nagy László lemondásáról, valamint Bugár és a Smer együttműködéséről a kormánybiztosi poszt kapcsán. Az írás eredetileg a 24/2013 sz. .Týždeň hetilapban jelent meg június 10-én.

A kormánybiztos vége

A. Nagy László lemondása a kisebbségi kormánybiztosi posztról, a Most-Híd helyes és egyetlen lehetséges döntése volt.

Még akkor is, ha az is igaz, hogy a vasúti kétnyelvűség ügyében, amely az elnökség felszólítása után A. Nagy lemondásába torkollott, a Most-Hídnak is van  bőven vaj a fején.

A vasúti megállók kétnyelvű megnevezésének elutasítása ugyanis úgy jött, mint egy magasztosabb elv hívószava: Ragaszkodni ahhoz az ajándék poszthoz, melyet egy olyan kormány adott, amely az alapvető botrányokban – főügyész, a titkosszolgálatok szétlopása –az alkotmányosság határait is túllépte, egy olyan párt önmeghatározásával kerülne alapvető ellentmondásba, mely azt állítja magáról, hogy ellenzéki. Röviden, nagyon hiteltelen egy olyan játékot folytatni, hogy a saját testünkkel védelmezzük a demokráciát a Smerrel szemben, és egyidejűleg – mintha mi sem történne – együtt nemzetiségi politizálunk velük. Ilyet nem lehet.

Mi a hónap kommentára?

SJE Nyílt nap

A hónap kommentára a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban. A sorozat eddigi részei: október, november, december, január, február, március, április, május.

A Híd a kétnyelvűségről szóló vitával akaratlanul is visszakapta az ellenzéki identitását. A vaj azért van Bugár fején, mert Fico nem beszélt félre teljesen akkor, amikor megjegyezte, hogy az adott törvénymódosítást nyugodtan megtehették volna a Radičová kormány ideje alatt. A Smer Szlovákiában sok minden rosszért felelős, de azért semmiképp sem, hogy a korábbi négyes koalíció annyit civakodott, hogy azokat a törvényeket sem tudta megszavazni, amelyekről de facto már megegyeztek.

A Híd állítja, hogy a Smer felrúgta a kisebbségi status qout, melynek tiszteletben tartására kötelezte magát. Hát igen, egészen érdekes elméleti vita lehetne arról, vajon valóban sérült-e az egyensúly azzal, hogy elutasítottak egy végrehajtási függeléket egy olyan törvényhez, melyhez maga a Most-Híd sem nyúlt akkor, amikor kormányon volt. Ez azonban nem fontos. Status vagy nem status, a lényeg egész máshol van: ha valaki a vegyes területeken való együttélést komolyan gondolja, nincs oka arra, hogy gátolja azt a módosítást, amely a szlovákoktól nem vesz el semmit,  a kisebbségek komfortérzetét viszont növeli. Hogy ők is itthon érezzék itt magukat.

Lényegében tehát mindegy, hogy Fico megsértette-e a status quot vagy nem. Az a lényeg, hogy újra meggyőződhettünk arról, hogy egyetlen kisebbségi politikát ismer: azt, amit a túrócszentmártoni kinyilatkoztatásában nyilvánított ki. „A szlovákiai kisebbségektől csak követelőzést látni, de semmilyen elkötelezettséget az állammal szemben.“ A. Nagy kormánybiztost Bugár nyugodt szívvel már ezután a kijelentés után is visszahívhatta volna.

ANL
Karikatúra: .týždeň (Natália Ložeková) natalialozekova.sk

Bugár elsődleges bűne az volt, hogy elfogadta a Fico által felkínált kisebbségi kormánybiztosi pozíciót. Elvégre a kormány az kormány, az ellenzék pedig ellenzék. Cserébe a támogatások feletti ellenőrzésért, melyet kapott, a Híd „fedezéket“ nyújtott a Smernek, hogy az eljátszhassa, mennyire civilizált nemzetiségi politikát folytat. Ez a biznisz politikailag egyedül Ficonak érte meg. Ennek tudatában kellett lennie Bugárnak is, már egy évvel ezelőtt. A szándék, hogy a Smerrel való kollaborálásért majd valamilyen figyelmességgel jutalmazzák a magyar kisebbség számára, és ezzel az MKP-val való párharcban majd a magyar választónak megmutathassák taktikájuk megalapozottságát, naiv volt. És pont fordítva sült el, mint ahogy azt Bugár gondolta.

Peter Schutz

Fordítás: Körkép

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

bolena anna
2013. jún. 12. 10:44

"ha valaki a vegyes területeken való együttélést komolyan gondolja, nincs oka arra, hogy gátolja azt a módosítást, amely a szlovákoktól nem vesz el semmit, a kisebbségek komfortérzetét viszont növeli" -- Schutz kifelejtett egy poént: hogy a szlovák félnek az őt semmivel sem megrövidítő vasúti kétnyelvűség még akkor sem kell, ha neki az egy centjébe sem kerül, mert Bugár fából vaskarika törvénymódosítása értelmében minden költségét az igénylő magyar fél állná.

gagardy
2013. jún. 12. 10:47

A SME-kommentárral lényegében egyet lehet érteni, de: - nem szabad elfeledni, hogy kozben ki lett osztva pár százezer euro a kisebbségi kultúrákra a kormánybiztos hathatós segédletével. Most jon a nyomok eltakarítása. Meg aztán nem lep meg . a mór megtette kotelességét- a mór mehet!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket