Frešo, Beňová vagy Krajcer. Melyikük üti ki a másikat?

Pozsony-megye az egyetlen az országban, ahol a legutóbbi választásokon nyerni tudott a jobboldal. Mindenütt másott tarolt a Smer. Idén ez is elveszhet, Pavol Frešonak ugyanis jobboldali kihívója akadt.

A Nova, ahogy az várható volt, a napokban bejelentette, Daniel Krajcer volt kulturális miniszter (korábban SaS) személyében saját megyefőnök jelöltet indít. Frešo így – hiába a széles koalíció – , könnyen fűbe haraphat novemberben, Beňová (Smer) pedig lazán nyerhet.

Mi vezérelte a Nova-t?

Daniel Lipšic egy ideje országszerte azzal kampányol, hogy Szlovákiának (új) vezetőre van szüksége. Értsd őrá, aki majd a baloldal ellen induló seregeket vezetheti. Ehhez viszont előbb az SDKÚ-t kell végleg meggyengítenie. Figeľ ebből a szempontból eleve szóba sem jöhet, hiszen a KDH elnökének kb. annyi karizmája van, mint bármelyik olvasónknak. Bugár meg ugye magyar…

Kövesd a Körképet a Facebookon!

 hirdetes_810x300  

Frešo ellenben az SDKÚ elnöke, aki egy elbukott választás után nehezen maradhatna a párt élén (házon belül is többen erre játszanak, így helyzete cseppet sem irigylésre méltó.)

Lipšicék így valójában csak meglépték azt, amit mindenki várt tőlük. Miután Frešo széles koalíciójából (a jelenlegi megyefőnököt az SDKÚ, KDH, MKP, SaS, a Most-Híd és az OKS is támogatja) nem kértek, alternatívát kínálnak. Két jelölt indul így ugyanazokért a szavazatokért, melyekből amúgy is kevés lesz, a megyei választásokon általában rendkívül alacsony választási részvétel miatt.

Frešo cseppet sem könnyű helyzete viszont nem teljesen reménytelen, a Nova mellényéről pedig könnyen kiderülhet, hogy nagyobb a kelleténél. Amennyiben ugyanis Monika Beňovának nem sikerül első körben nyernie, a második körbe jutott jobboldali jelölt lélektani előnybe kerülhet.

Amennyiben ez a személy Frešo lesz, Krajceréknak nem marad más hátra, mint beállniuk a széles koalíció mögé. A különutas Nova spin doktorai pedig agyalhatnak tovább az (önjelölt) vezér új arculatán.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!