A hónap kommentára rovatunkban (még júliusra) ezúttal Štefan Hríb írását közöljük. A cikk eredetileg az e heti,  31/2013 sz. .Týždeň hetilapban jelent meg hétfőn, július 29-én. 

Érdeklődés

Ha változtatni akarunk itt valamin, apránként meg kell fordítanunk a felmérések elkeserítő adatait. Attól tartok viszont, hogy idővel sem lesz jobb program és fiatalság, sőt a Smer kihívóinak jelleme sem javul.

Láttátok id. Bush kopaszra borotvált fejét? Lenyiratkozott, mivel az egyik testőrének a kisfia kemoterápiás kezelésekre jár, és kihullott a haja. Ezért, hogy ne érezze magát egy ilyen helyzetben egyedül, a korábbi államelnök csatlakozott hozzá. A világ egyik legbefolyásosabb embere megváltoztatta a külsejét egy kiszolgáltatott fiú miatt.

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Láttátok Ferenc pápa tekintetét? Ez az ember, egy milliárdos egyház feje, folyamatosan szegényeket látogat, betegeket érint meg, bebörtönzötteket buzdít, jo étvágyat kíván a rómaiaknak és szívélyesen mosolyog. És mindig szeretetre szólít fel. A hatalomnak, még a leghatalmasabbnak sem kell ridegnek lennie. Lehet kedves, érzékeny és szolidáris is. Természetesen, ha populista, az említett jegyeket csak megjátssza, viszont a helyes válasz nem a potenciális kihívók ridegségében rejlik, hanem az emberek iránti érdeklődésükben. És itt van a nagy probléma.

Szlovákiának természetesen hozzáértőbb miniszterekre, jobb ötletekre és nagy változásokra van szüksége. De ezt nem éri el, ha a Smerre adott választ intelligens, önimádó emberek kínálják. Lehet, hogy meglepően hangzik, de a két legnépszerűbb kormányfőnk, először Mečiar, most pedig Fico úgy jutottak hatalomra, és tettek szert támogatottságra, hogy azt a hatást keltették, érdeklődnek az emberek iránt. Érdeklődtek a fizetésük, vásárlási szokásaik, számláik, de főleg maguk a választók iránt. Mondhatnám, hogy a HZDS választóinak többsége és a jelenlegi Smer szimpatizánsok nagy része abban a tudatban él, hogy a kormányfő szereti őket.

 hirdetes_300x300  

Mi a hónap kommentára?

A hónap kommentára a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban. A sorozat eddigi részei: októbernovemberdecemberjanuár, februármárcius, április, május, június.

Lehet rajtuk nevetni, manipulációról, identitás-, sőt mi több, a vallás helyettesítéséről beszélni, és lehet ésszerűen állítani azt is, hogy egy ilyen eltorzult ember-hatalom viszony veszélyes a költségvetésre és a szabadságra nézve. Hogyan tudnák épp az állam és annak vezetői kitölteni az űrt a választók szívében? Ez azonban nem oldja meg a problémát. Mert az emberek nyilvánvalóan igénylik az érdeklődést. És a színlelt érdeklődést csak valódi érdeklődéssel lehet leküzdeni. Csakhogy mit sugallnak az ellenzéki vezetők?

Amikor Fero Mikloško a Lámpa c. műsorban úgy határozta meg a szent fogalmát, mint azt, aki szeretetével változtatja meg a világot, és hozzátette, hogy e definíció szerzője Róbert Bezák, nemcsak a leváltott érsek nehézségeit értettem meg a feletteseivel, hanem az ő népszerűségét is. Ez az állítás azóta a fejemben maradt.

Mi mást csinál most id. Bush vagy Ferenc pápa? Lehet, hogy a cinikus világunk ebben marketingfogást lát, és fintorog a giccs felett. De ez csak azért van, mert egyszerűen már nem vagyunk képesek természetesen szeretni az embereket anélkül, hogy az amerikai elnök vagy a pápa viselkedésén „átlátnánk“. Félreértés ne essék, nem azt várom el a politikusoktól, hogy szentek legyenek. Azt gondolom azonban, hogy a fenti állításból valami, csakúgy, mint id. Bush legutóbbi megnyilvánulásából és a mosolygós Ferenc pápa cselekedeteiből szemlátomást szükséges lesz valamire ahhoz, hogy változás álljon be a felmérések reménytelenségében.

Štefan Hríb, .týžden

Fordítás: Tóth Lívia, Körkép.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!