Az alábbi cikk  eredetileg a Trend című gazdasági hetilapban jelent meg augusztus 19-én, viszont nagyon érdekesnek találtuk, és érdemesnek arra, hogy lefordítsuk. Marián Leško írása:

 

 

 

o_marian_lesko

 

 hirdetes_300x300  

Amikor a visegrádi négyeket Orbán Viktor, Robert Fico, Miloš Zeman és Jaroslaw Kaczyński alkotja majd.

Múlt héten a The New York Times című lap egy oly álláspontot közölt, mely szerint Közép – Európában hamarosan megjelenhet egy a mai Magyarországhoz hasonló állam. A cikk írója úgy véli, ez az állam Lengyelország lesz. E kijelentés alapján nyilvánvaló, hogy Szlovákiát és Csehországot is megvizsgálta már.

Részletes jelentést arról, ami déli szomszédainknál végbement, az Európai Parlament által júliusban elfogadott dokumentum tartalmaz. A hatalmon lévő Fidesz ugyan tiszteletben tartja a demokrácia formális jegyeit, azonban az alkotmányi többségnek köszönhetően új tartalmat adott nekik. Mindez megengedett és megvalósítható lenne, ha mellette „nem sérülnek a jogállam és a demokrácia értékei és alapjai“. A brüsszeli dokumentum ugyanakkor megragadja, mikor, hol és hogyan voltak ezen értékek és alapok megsértve. Kivátképp kritikus hangnemben írja le „az egyensúly és ellenőrzés legyengülését“ amikor is a hivatalok, melyeknek a végrehajtó hatalmat kellene korrigálniuk, épp a kormányon levő párt és a párt elnökének politikai akaratát teljesítik.

honap kommentara_augusztus_kep
Karikatúra: Danglar

Noha a Szlovákiában uralkodó állapot egyelőre még különbözik a Magyarországitól, a Smer-SD vezetése alatt mégis meggyengült a demokratikus ellenőrzés és egyensúly. Azok a parlamenti szervek, melyekben többsége van a pártnak, visszaléptek az ellenőrzés jogától, és a kisebbségnek sem engedélyezik gyakorolni azt. Az egypárti vezetés nemcsak a politikai funkciók elfoglalásában nyilvánul meg, de más intézmények megkaparintásában is – a Legfelsőbb Ellenőrző Hivataltól egészen a Legfelsőbb Ügyészségig. Milan Kňazko ezt úgy jellemezte, hogy „az eredetileg független hivatalok a legfelsőbb szinteken mára már egyetlen párt központi bizottságává alakultak“.

Több elemző és kommentátor szerint a jelenlegi, Szlovákiában uralkodó viszonyok az előrehozott parlamenti választásokat követően Csehországba is beköszöntenek majd. Noha csak egyetlen párt képviselői tartották fontosnak pártjuk nevében is feltüntetni, hogy ők igenis Zeman támogatói (Zeman emberei – A Polgárok Jogainak Pártja), Jiří Hanák komentátor szerint mégis egy tömb van kialakulóban, amelyben a kommunisták és a szociáldemokraták is Zeman-támogatók lesznek. Egy kis szerencsével, a tömb a választás után alkotmányi többségre is szert tehet. Vezetője tudja a legjobban, mire használja majd ezt ki.

Lengyelországban 2015-ben zajlanak majd a választások, de a Jog És Igazság pártja már most előnyt élvez a felmérések alapján. Elnöke, Jaroslaw Kaczyński már Orbán Viktor előtt rálépett az ún. „magyar útra“, hat évvel ezelőtt viszont kudarcot szenvedett rajta. Nemsokára azonban – ahogy a New York Times látja – meglesz a szükséges többsége ahhoz, hogy Varsó is amolyan mai Budapestté alakulhasson, már ami a vezetést illeti. Azon résztvevői a magyar politikának, akik a Fideszt bírálják, abban bíznak, hogy „európai barátaik kellő nyomást gyakorolnak majd Magyarországra, nehogy oly hatalmi rendszer alakulhasson ki területén, amelynek a demokráciához szinte már semmi köze”.

A kérdés így hangzik: mire képesek Közép-Európa ún. brüsszeli barátai, amennyiben a Visegrádi négyek országaiban Orbán Viktor, Robert Fico, Miloš Zeman és Jaroslaw Kaczyński kormányoznak majd?

Marián Leško

Fordítás: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!