Melinda, Vivien
 • HUF: 356.56
 • USD: 1.21
 • -1 °C
 • 4 °C
politika

Nemzetpolitikai konferencia házon belül

Hétvégén Budapesten a Fidelitas szervezésében került megrendezésre a második nemzetpolitikai konferencia határon túli ifjúsági szervezetek részvételével. Az eseményen a Körkép csapata egyedüli meghívottként képviselte a felvidéki sajtót. A kárpátaljai, erdélyi, délvidéki szervezetek mellett Felvidék a Via Nova ICS, Diákhálózat és a MIK képviseletében kapott helyet a kerekasztalnál.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

A rendezvényt Surján László, (KDNP) az  Európai Parlament alelnöke nyitotta meg, aki a nemzetpolitika jobbá tétele érdekében a kölcsönös megbocsátást és kiengesztelődést javasolja mind a többségi nemzet, mind az etnikai kisebbség részéről. Beszédében hangsúlyozta, hogy elsiklani a  nemzetek közti nézeteltérések felett nem megoldás. Így csak mélyebbre ássuk a szakadékot. Annál inkább a párbeszédet kell szorgalmazni az adott kormány és a kisebbség között.

NK3
Surján László előadás közben. Kép: Körkép

Megemlítette Štefan Hríb példaértékű hozzáállását is, aki már a Mečiar-kormány idején sem rejtette véka alá a trianoni békediktátum, ill. a Beneš-dekrétumok igazságtalanságáról vallott nézeteit. Párhuzamba állította Apponyi és Beneš tevékenységét a .týždeň hetilap kétnyelvűen megjelent címlapján. Szó esett még a Charta XXI. megbékélési mozgalom törekvéseiről is, amelynek szignálói elutasítanak minden identitásból fakadó gyűlölködést, valamint nyitottak más nemzetek történelmi, kulturális és nyelvi értékeinek tiszteletére. (szerk.megj. Surján László előadása nem váltott ki osztatlan sikert a jelenlévő határon túli magyar fiatalok között. Az elhangzottakról hamarosan külön elemzésben jelentkezünk.)

A konferencia második blokkjában az autonómia modellek és azok esélyei az Európai Unióban kerültek terítékre Farkas Vajk, a Századvég Alapítvány vezető kutatójának, Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatójának, valamint Ádány Tamás, a nemzetközi jog szakértőjének eszmecseréjében. Az önrendelkezési kérdés elméleti megvitatása mellett szó volt gyakorlati szempontokról is. Kiderült többek között, hogy Erdély világbajnok a maga 14-16 autonómia koncepciójával. Ahhoz, hogy életképes kereteket teremtsünk az autonómia létrejöttének, elengedhetetlen az anyaország támogatása, a nemzetközi porondon való hatékony részvétel és az alapvető nemzetiségi jogaink saját országon belüli érvényesítése. A három alappillér mellett fontos a kisebbségi pártok közötti együttműködés is.

NK2
A résztvevők. Kép: Körkép

Az ENSZ dokumentumai már a 60-70-es  években kimondták, hogy az önrendelkezési jog nem gyakorolható az állam egységének megsértésével. Ádány elmondta, nem biztos abban, hogy az autonómia a legjobb megoldás nemzetiségi törekvéseinknek érvényesítésére, más eszközöket kell találnunk, amelyekkel az önrendelkezés céljai ugyanúgy megvalósíthatóak. Az Európai Uniónak sem érdeke ezt szorgalmazni, mivel az államok Európájában gondolkodnak és nem az autonómiákéban. Hangsúlyozták a civil szféra aktivitását, mint a jogkiterjesztés egyfajta eszközét az autonómiához vezető út előszobájában.

NK4
A résztvevők. Kép: Körkép

Az előadás harmadik részében a nemzetpolitikáert felelős helyettes államtitkár, Répas Zsuzsanna, Szabó Vilmos (MSZP), Szávay István (Jobbik) és Hajdu Mária (LMP) ült egy asztalhoz, hogy megtárgyalják a nemzetpolitika alapvető támpontjait. Helyenként a beszélgetés Szávay kapcsán inkább hasonlított egy politikai adok-kapokra, amikor a jelenlegi kormány külpolitikáját gyávának és megalkuvónak titulálta. Abban azonban egyhangúlag egyetértettek, hogy a határon túli támogatásokra szánt  18-19 milliárd forint, amellyel 80-90 százalékban a Bethlen Gábor Alap rendelkezik, korántsem elég. Répás Zsuzsanna elmondta, a kormány soha nem tesz olyan lépéseket, amelyekkel a külhoni szervezetek nem értenek egyet, minden döntés előtt kikérik a véleményüket.

NK5
A parlamenti pártok képviselői. Kép: Körkép

Büszkén ecsetelte, hogy jó kapcsolatot ápolnak a határon túli szervezetekkel. Ezen kívül fontosnak tartja, hogy az effektív munka érdekében a külhoni szervezetek együttműködése se maradjon el. Pozitívumként felhozta, hogy az elmúlt időszakban a magyar állam támogatni tudta például a Sapientia Egyetem és beregszászi főiskola fejlődését. Határozottan leszögezte, hogy számukra a leglényegesebb, hogy az anyaországon kívül élőknek is megérje magyarnak maradni. A magyar tannyelvű határon túli iskolák nagyrészt állami pénzekből tartják fenn magukat, de a Magyarországról érkező támogatás adja a színvonalhoz azt a pluszt, amiért a magyar szülők számára vonzóbbá válik, hogy anyanyelvükön tanítassák gyermekeiket.

NK6
A konferencia résztvevői. Kép: fidelitas

Jó érzés volt látni az eltökélt fiatalokat, akik aktívan kiveszik a részüket a közösségvállalásból nemzetiségi jogaink javítása érdekében. Egymás közt már számtalanszor megvitattuk az autonómia problémakörét. Az önrendelkezés viszont nem nyerhet gyakorlati érvényesülést ilyen hiányos, egyoldalú részvételi fórumon.  Eljutunk-e  arra a szintre is, hogy egy asztalhoz ültessük felvidékit a szlovákkal, székelyt a románnal, kárpátaljait az ukránnal, esetlegesen újvidékit a szerbbel?

Tóth Lívia

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Zoltán
2013. okt. 08. 19:44

A határon túli támogatásokra szánt 18-19 milliárd forint legtöbbször az opportunista politikát folytató szervezetek kapják meg. Az a meglátásom, hogy jelentős része nem kerül a támogatottakhoz. Ezek a támogatások ebben a formában többet ártanak a kisebbségben élő magyarságnak, mint használnak.

  kergemarha
  2013. okt. 08. 19:58

  A tamogatasok 80-90%at egyszeruen szetlopjak. Semmi ertelme sincs az egesz tamogatasi rendszernek.

bolena anna
2013. okt. 08. 23:07

Sajnálom a magyar adófizetőket, akiknek az adói határon túli támogatásokra mennek, igazságtalannak tartom velük szemben, uis azoknak a millióknak Magyarországon száz helye lenne, itt pedig ki tudja, hová mennek.

Levente
2013. okt. 14. 10:27

Magadból indulsz ki kergemarha? Te Anna, esetleg írhatnál egy keresetet Strasszbúrgba, hogy tiltsák meg a magyarországi adófizetők elleni igaságtalanságot, ne használhassák adójukat a határontúli magyarok támogatására! Ez a mai divat szerint lehet demókráciaellenes , esetleg antihumán, hiszen a magyarok és magyar kultúra nem emberi, hanem az egyedüli felesleges, bűnös, gonosz ördög a világbéke tengerében!

  kergemarha
  2013. okt. 14. 19:44

  A tenyekbol indulok ki kedves Levente. pld ebbol http://ujszo.com/cimkek/szabo-zoltan ... de sorolhatnam a magyarorszagi tamogatasokbol epult kastelyokat, rancsokat, haciendakat Somorjatol Kistarkanyig.

kergemarha
2013. okt. 14. 20:03

"szerk.megj. Surján László előadása nem váltott ki osztatlan sikert a jelenlévő határon túli magyar fiatalok között. Az elhangzottakról hamarosan külön elemzésben jelentkezünk." Nem hiszem, hogy itt lesz barmifele elemzes Surjan Lacikaval kapcsolatban, a budapesti narancsos elftarsak nem orulnenek neki, foleg, hogy a narancsos legendarium szerint Orban fotitkar "uj fejezetet" nyitott a szlovak-magyar kapcsolatokban.

  korkep.sk
  2013. okt. 14. 21:08

  Pedig így van. Már nem kell hozzá sokat aludnod.

   kergemarha
   2013. okt. 24. 23:52

   ismet eltelt 10 nap es Surjan elemzes nincs sehol. hmm.

   kergemarha
   2013. nov. 04. 22:27

   Lesz ebbol a Surjan elemzesbol valami ? Nagyon ugy nez ki, hogy nem.

   nyomkereso
   2013. nov. 04. 23:04

   Lesz, nyugodjál meg. Az anyaga megvan, csak idő nincs megírni. De el fog készülni, és neked is fog tetszeni.

   kergemarha
   2013. nov. 14. 20:29

   nem baj, ertem en es igazad van... aki a surjan fajtak gatyamadzagjan log, az ne ugraljon.

Levente
2013. okt. 15. 13:00

Kergemarha, esetleg nem osztanád szét a támogatásokat Te, hiszen úgy tűnik Te becsületes lennél és nem kastélyt építenél belőle, hmm? Egy cikk az újszóban még nem tény amúgy, de az persze igaz, hogy velejéig korrupt becstelen a társadalom, maga az újszó is egy jó példája az érdekpropagandának és a gyarlóság minden fajtájának. Ennek viszont nem az a megoldása, hogy akkor ne legyen semmi, támogatás sem. Az ilyen hozzáálás csak tovább erősíti a bizalmatlanságot és korrupciós elvárásokat, demotivál, rombol.

  kergemarha
  2013. okt. 15. 19:07

  1. a tamogatasok 80-90%at egyszeruen szetlopjak. 2. ha a tamogatasok nem jutnak el azokhoz, akiknek vannak szanva (legalabbis papiron), akkor nincs ertelme a tamogatasnak. csak demotivalja az embereket, deformalja a viszonyokat. 3. az rombol, az demotival, az erositi a bizalmatlansagot, aki magankastelyokat, rancsokat, haciendakat epit a magyarorszagi tamogatasokbol.

   polip
   2013. okt. 16. 09:04

   ...vagy itthon a kisebbségi kultúra finanszirozására szánt pénzcsomagból Paramétereket tart fenn euróezrekből havonta éveken keresztül, saját napilapot (Új Szó) töm ész nélkül eurószázezrekkel, saját kulturális szervezeteit dotálja mások rovására, saját holdudvarának nyújt megélhetést közpénzekből. Mint a Most-Hid tette és teszi Szlovákiában. Melyik a jobb? Melyik a rosszabb?

   kergemarha
   2013. okt. 16. 12:30

   A Parameter eseteben annyiban rosszabb a helyzet, hogy a tolvajtempo aparol fiura oroklodik. A Kalligramos Szigeti annyival talan jobb, hogy azert nem olyan ocsmanysagokat produkal, mint a parameter csalad, de neki sem a szlovakiai magyarsag adoeuroibol kellene finansziroznia a bizniszet.

   csocsesz
   2013. nov. 15. 02:09

   Kergemarha, vagy inkább Új Szó-ba író párkányi Horbulák Zsolt: csesszél rá, neked nem jött össze az életben, sajnálom. Őszintén. De próbálj túl lépni a frusztrációdon :P Hidd el, megéri. Nem a pártok tehetnek arról, hogy nem jött össze neked az élet. Van ilyen, Ha nem megy, jelezz, és segítek találni egy jó terapeutát!

   kergemarha
   2013. nov. 15. 22:35

   Biztos vagyok benne töki, hogy rengeteg terapeutát ismersz, tényleg nagy kár, hogy egyik sem tudott segíteni rajtad :) Az újszós cikk jól sikerült, éppen ott üt, ahol a megélhetési magyaroknak a legjobban fáj. Egyébként érdekes, hogy ha a gatyamadzagos hozzászólás verte ki a biztositekot, akkor miért nem arra reagálsz ? Annyira elgurult a gyógyszer, hogy még a megfelelő gombot sem voltál képes megtalálni ? Enyje, enyje... :)

   doki
   2013. nov. 15. 23:48

   Ez az állat, bocsanat marha, azaz kergemarha a Horbulák Zsolt? Igy mar ertheto, miert ilyen megcsomorlott az elete.

   kergemarha
   2013. nov. 16. 07:11

   Ha mar igy egymas kozott vagyunk, mi Zsoltik, azt hiszem bevallhatom es azt hiszem, hogy kar is lenne elotted tagadnom, en vagyok Horbulak Zsolt zergeborbe kotve, te elet csaszara :D :D

  Zoltán
  2013. okt. 16. 08:56

  Sajnos egyet kell érteni kergemarhával. A rosszul szétosztott támogatásnak nagy a közösségromboló szerepe, pedig a közösségünk építése kell nekünk. Valószínű már rég kialakultak a pénzcsatornák az opportunista felvidéki politikusok és a magyarországi pénzosztók között. Ezért ők lehetnek azok, akik a támogatások fő „kedvezményezettei” vagy elbitorlói.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket