Vállalkozóból rögtön miniszterként kezdte. Jelenleg parlamenti képviselő és megyefőnök-jelölt, de az Európai Parlamenti képviselői posztot sem utasítana vissza. Nagy Józseffel, a Most-Híd nagyszombati megyei elnökjelöltjével beszélgettünk ambíciókról, elképzelésekről, a Most-Híd – MKP párharcáról, de belenéztünk a politikus pénztárcájába is. Körkép nagyinterjú. 

Mivel foglalkozott a politikába való belépés előtt?

Közgazdász-mérnök vagyok és vállalkoztam is, cégvezetőként dolgoztam többnyire saját vállalkozásban. 120 alkalmazottunk van Dunaszerdahelyen , van egy wellness hotelunk, ami jól működik nélkülem is.

A Most-Hidat gazdag emberek, sikeres nagyvállalkozók hozták létre, akiktől a politikában is elvárják a sikert. Nem tart attól, hogy egy gyenge megyei választási eredmény után hátrább szorul a párthierarchiában? Bastrnák Tibor is erre a sorsra jutott a komáromi polgármester-választás elbukása után.

Nem gazdag és sikeres emberek alapították, hanem többnyire elégedetlen MKP-s politikusok. Ami saját párton belül helyzetemet illeti, nem tartozom a párthierarchiában olyan magas pozícióba, ahonnan le lehet esni. Nincs ambícióm se felfelé, se lefelé ebben a rendszerben. Úgy gondolom, hogy inkább a szervezési és menedzseri képességeimet értékelték és tapasztalták is. Már kétszer meg tudtam szólítani a szerdahelyi járást és környékét, ahol a legtöbb magyar ember él. Egyszer a 29. helyről a 8.-ra, másodszor a 14. helyről az 5.-re tudtam felkarikázni magam. Ez nem a párthierarchiának az eredménye, hanem annak, hogy ismerem az emberek gondjait. Valószínűleg elég hiteles vagyok számukra ahhoz, hogy kikerestek a pártlistán.

Ön nemrég került csak a nagypolitikába, igaz rögtön miniszterként kezdte. A megyei képviselet terén viszont egyáltalán nincsenek tapasztalatai. Tisztában van a megyei hatáskörökkel?

 hirdetes_810x300  

Természetesen igen. És el szeretném azt is mondani, hogy sajnos találkozom olyan vetélytársakkal is, akik 12 éve vagy 8 éve vannak a megyében, és máig nincsenek tisztában a hatáskörökkel, amit végezniük kellene.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Választási programja egyik pontjaként kamionstoppot hirdet, ami egyáltalán nem megyei hatáskör. Hogy jött össze ez a baki?

Ez nem az én bakim, hanem Berényi József bakija, mert ő nem tudja, hogy megyei hatáskör. A megye saját útjairól igenis kitilthatja, illetve szabályozhatja a kamionközlekedést és a forgalmat. A minisztérium sok más szerv mellett véleményező ebben a folyamatban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megye szakemberei, akik ezeket a lépéseket kezdeményezik, annyira felkészültek, hogy 98 százalékban a minisztérium jóvá is hagyja a kérvényeket. Tehát nem igaz, és nagyon sajnálatos, hogy valaki, aki 8 évig megyei képviselő, ezt nem tudja, és nyilvánosan kijelenti.

De a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásban is vannak olyan útszakaszok, ahonnan egyszerűen nincs hova kitiltani a forgalmat, mert nem tudnak máshol közlekedni. A minisztérium eldöntheti, hogy a másodrangú utakat is fizetőssé teszi, kényszerítve a kamionosokat, hogy használják az autósztrádát. Ez főleg minisztériumi, illetve kormányzati kérdés.

Ez elsősorban megyei kérdés, mert megyei utak vannak. Ha a minisztérium azt akarta volna, hogy ő döntsön ezekről a dolgokról, akkor meghagyja a második és a harmadik osztályú utakat saját kezelésben. A megye jobban tudja, vagy jobban kellene tudnia azt, hogy mit hogyan és merrefelé lehet átirányítani, milyenek a lakossági panaszok, igények és mik a prioritások. Az nem lehet prioritás, hogy egy török kamion rövidítsen 10 kilométert, és azért dübörögjenek a kis falvakban. Az sem lehet prioritás, hogy tönkremenjenek a házak.

Igen, vannak olyan útszakaszok, amelyeken, nem fog lehetni megcsinálni, de nagyon sok olyan van, amin igen. Ha elérjük, hogy a kamionok azokon az útszakaszokon haladjanak, amin három évvel ezelőtt, az már egy nagy fellélegzés. És akkor nem lenne ez a nagy elégedetlenségi hullám. Az önkormányzat is kitilthat kamionokat a kettes, hármas útszakaszokról.

IMG_9919

Parlamenti képviselőként lehetősége volt változást elérni a kamionstopp területén. Mit tett eddig ez ügyben?

A másfél év kormányzás alatt a közlekedési minisztérium, mint felsőbb szerv, törvényes módon beleavatkozott a megye hatáskörébe és 530 ezer euróért rakott ki saját költségén kamionstopp táblákat. Többre időnkből és az adott év költségvetési tartalékából nem futotta. A minisztérium nem vehet fel hitelt.

A parlamenti munkám alatt is felhívtam rá a kormány figyelmét, és a bizottsági munkákban illetve parlamenti üléseken is rámutattam a problémára, hogy a másodosztályú útszakaszok fizetőssé tétele nem megoldás. Mert akiknek arra rövidebb, azok továbbra is arra fognak menni, csak megfizetik. Amíg gazdaságilag meg fogja érni nem kerülni, hiába lesz magasabb az útdíj, addig meg fogják fizetni. Viszont ez nagyon hátrányos a helyi fuvarozók számára, mert a másodosztályú útszakaszok is fizetőssé válnak, ami eddig ez nem volt. Drágul az építkezés, a szállítás, felmehet az élelmiszerek ára.

Másik választási ígérete a hiányzó buszjáratok újraindítása. Amikor viszont kormányon voltak, épp a magyarlakta régiókban szűnt meg több vonatjárat is. Ráadásul akkor államtitkáruk is volt a szakminisztériumnál.

Melyikre gondol?

A Párkány – országhatár – Szob és Fülek – országhatár – Somoskőújfalu vonalakra. Ez előbbinél a 2013. tavaszi árvíz bebizonyította, mekkora szükség volna ezen a szakaszon a vasúti személyszállításra. Közúton a falu hetekig el volt vágva a külvilágtól

Ne keverjük a Gizikét a gőzekével. Ezt nem hasonlíthatjuk ahhoz, hogy a Csallóközben nem járnak a hétvégi buszok. Akkor egy sor gyengén kihasznált vonatjárat szűnt meg az egész országban, ahol 8 járaton szállított a vasút napi 10-20 embert. Mozdonnyal, vagonnal, vasúti-pálya fenntartási költségekkel.  A vasúti társaságnak nem feladata a tömegközlekedés biztosítása, hanem vasút racionális üzemeltetése, ez nem vitás. A megye feladata a tömegközlekedés bebiztosítása. Persze a vasúttal is köthetett volna a megye dotációs szerződést, mint a busztársasággal, de az sokszorosan drágább lett volna. Ilyen helyen  buszjáratra van szükség, amit a megyének kell biztosítania. Ezek a körzetek nem Nagyszombat megyéhez tartoznak, de akkor is elmondhatom, hogy a megye azóta sem indított helyettesítő buszjáratokat. Erre a Híd 2 hónapja újra felhívta a megyei önkormányzat figyelmét. Az ott lakóknak is jár a buszközlekedés bebiztosítása, hétvégén is. Nincs értelme a személyvonathoz ragaszkodni, de szerintem meg kel őrizni a vasúti síneket a teherforgalom számára.

NJ1

Ekkor lehetőségük volt lépni, de a korábban megszüntetett járatokat sem allították vissza. Mi a garancia arra, hogy nem egy üres választási ígéretről van most is szó?

A parlamentnek megvan a saját hatásköre, a minisztériumnak is teljesen más, a megyei képviselőknek és a megyei igazgatásnak, megyei alelnöknek szintén. Próbálják úgy beállítani a dolgot, hogy mi tehetünk arról, amiről mások. Akik ott vannak a megyén négy évig vagy nyolc évig, de nem tettek érte semmit, és azt mondják ti sem tettetek. Ők voltak ott érte.

Érsek Árpádra gondoltunk. Ő volt az államtitkár.

Az, hogy milyen menetrendeket állít be a megye a szerződött busztársaságnak a több százezer eurós támogatásért cserébe, azt nem tudja befolyásolni sem az államtitkár, sem a miniszter. Ez a megyének, illetve a megyei képviselőknek a döntése arról, hogy milyen feltételeket szabnak az adott busztársaságnak.

Arra viszont nagyon szeretnék rávilágítani, hogy a busztársaság pénzügyi támogatása megfelelő, ez látható, aminek nagyon örülünk. Komplett új buszparkot létesítettek, gondolom ebből a pénzből is. Egy millió euróért most építenek vadonatúj buszpályaudvart Dunaszerdahelyen, Tehát van ott pénz. De úgy nem lehet, hogy van buszpályaudvar, van busz, csak nincs járat. Mert nem ez a cél. A célja a megyei támogatásoknak nem az, hogy szép legyen a buszmegálló. A megyei támogatásoknak az a célja, hogy járjon a busz ott, ahol kell.

Kérdéseink a választási programjára vonatkoznak, azt vesszük végig.

Rendben.

Ellenfelét azzal támadja, hogy a népesség arányához képest alulfinszírozott a két magyarlakta (Dunaszerdahely és Galánta) járás Nagyszombat megyén belül. Van Önnek hasonló kimutatása arról, hogy környezetvédelmi miniszterségének idején a déli, magyarlakta járások, – melyek lakossági aránya az ország összlakosságához képest 27 % körüli (nem számolva Pozsonyt és Kassát), milyen arányban részesültek a befektetésekből?

Ebből nem készültem, de tudom, hogy a másfél év alatt, amíg a környezetvédelmi minisztériumban voltam, Nagyszombati megyére 1,5 milliárd korona értékű támogatást tudtunk eljuttatni, ebből 800 millió ment a galántai és a dunaszerdahelyi járásba. Ha megválasztanak, akkor ezt az arányt itt is pozitív irányba tudjuk billenteni.

IMG_9920

Ezt a kérdést feltesszük majd Berényi Józsefnek is.

Hozzátenném, hogy valaki nyolcéves statisztikákkal próbálja magyarázni a négyéves sikertelenséget, ahelyett hogy nekimenne a vezetésnek. Legalább ez volna tisztességes, mert megígérték. Muszáj az ígéretekre hagyatkozni, ha nincs más lehetőség. De nem muszáj négy évig nem törődni azzal, hogy mi történik. De ha már négy év alatt eljutottunk odáig, hogy húsz százalék van a negyven helyett, akkor miért kell még ezt támogatni és egyensúlyt megtartani? Ez nem egyensúly.

„Mit sikerült elérni álmaimból, terveimből” címszó alatt büszkén hirdeti a választási honlapján, hogy civilizáltuk az ostoba nyelvtörvényt! Mint fogalmaz, „legnagyobb sikerünk a kisebbségvédelem területén, hogy megszűnt a feszültség, a bizonytalanság és a megfélemlítés hangulata. Nincsenek büntetések, kiszélesítettük a nyelvhasználati jogainkat, visszaszereztük helységneveinket”. A napokban a kormány elutasította Pered nevének módosítását, így marad a Tešedíkovo. Ennek függvényében mit gondol arról, ami most olvasható a honlapján?

Van egy bizonyos státusz. Én a parlament legelső ülésén a kormányprogram beterjesztésekor felszólaltam, amikor  Fico azt ígérte, hogy a nemzetiségek jogállása tekintetében megtartja a status quot,. Mondtam, hogy ez nagyon gyenge ambíció, ha megtartani akar valamit, ami nagyon rossz szinten van. Azt látjuk, hogy ez is romlik. Pártunk harcol az atrocitások ellen, lemondott a kisebbségi kormánybiztosunk is amiatt, mert nem tudtuk elérni azokat a dolgokat, amiket akartunk.

Nem kéne frissítenie a weboldalát?

Amit elértünk a kormányzásunk alatt, az nem szorul frissítésre. Még mindig elmondhatjuk, hogy nem csorbult olyan szinten máig sem a status quo, hogy sikertelenségről beszéljünk. Az idézett szöveg arról a korszakomról szól, amit sikerült elérnem a kormányzásunk alatt.

Hangsúlyozzuk, az idézet a megyei választási honlapján olvasható. Azt írja, kiszélesítettük a nyelvhasználati jogainkat, visszaszereztük helységneveinket. Nem csak egy politikusi máz ez az erőltetett optimizmus, látva a mindennapok politikai realitását?

A mindennapok politikai realitása az, hogy például sajnos még Dunaszerdahelyen sem hajlandó a városi hivatal magyarul kommunikálni a magyar beadványokra. Ha akarja, akkor tudok hozni, le lehet fotózni, még magyarázattal is hogy nem köteles. Tehát nemhogy a jogát nem használja, hanem arra hivatkozik, hogy nem köteles. Kérdem azt, hogy a mai realitás nem az, hogy mi harcolunk az újabb és újabb jogokért, de közben a régi jogokat sem használjuk? Én ebben látom a politika legfontosabb feladatát. Nem pedig abban, hogy állandóan extra jogokért fogunk harcolni, amit senki nem használ. Ha kiharcoltuk, akkor próbáljuk elfogadtatni az emberekkel.

Mivel nem válaszolt, kénytelenek vagyunk megismételni a kérdést. Megyefőnök-jelölti honlapján az szerepel, hogy kiszélesítettük a nyelvhasználati jogainkat, visszaszereztük helységneveinket. Megfelel-e ez a valóságnak, látva a kormány minapi döntését például Pered ügyében? Nem kéne frissíteni a honlapot?

Pered ügyének semmi köze ahhoz, hogy a mi kormányunk alatt elértük azt, hogy 20%-ról 15%-ra csökkent a nemzetiségi arányszám az adott város magyar nyelvhasználati joga tekintetében. Ez nem szűnt meg, vagy megszűnt? Mi köze ennek Peredhez?

IMG_9921

Peredhez az a köze, hogy Ön azt mondja, visszaszereztük helységneveinket. Ezek szerint mégsem, miközben a kormányzati anyag a községi önkormányzatokról szóló törvény mellett az államnyelvtörvényre is hivatkozik. Ezért kérdezem, hogy nem kéne-e frissíteni a honlapot.

Jó, akkor rossz a ragozás. Lehetőséget adunk arra, hogy visszaszerezzék a magyar helységneveket, ahol 20%-ról 15-re ment le a határ. Rajtuk múlik, hogy megteszik-e. Pereden megtették, de ők mást akartak. Mi arról beszélünk, hogy ahol nem használhatták a magyar megnevezést, lehetővé tettük, hogy használhassák a magyart is. Pereden a szlovák megnevezést akarták eltörölni teljesen. Erről mi nem beszéltünk és ilyet, hogy a szlovák megnevezést eltöröljük, nem talál az én honlapomon.

Tehát nem erőltetett optimizmus az, ami ott olvasható?

Ez nem optimizmus, ez egy elszámolás.

Megfelel a realitásoknak?

Mi nem felel meg a realitásoknak?

„Kiszélesítettük nyelvhasználati jogainkat, visszaszereztük helységneveinket”.

Kiszélesítettük? Ki. Eltöröltük a büntetést?

Ezt majd az olvasók eldöntik. Mennyibe kerül a megyei kampánya?

Majd a kampány végén tudom megmondani.

A pozsonyi megyefőnök jelöltek és államfőjelöltek között most nagy divat az ún. transzparens számla létrehozása, mely láthatóvá teszi a kampány finanszírozását. Ilyen van Procházkának, ilyen van Beňovának is. Arról szól, hogy a választópolgárok láthatják, honnan, kitől mennyi jött, és mire mennyi pénz ment el a kampány alatt. Nem tervezi egy ilyen számla nyitását?

Ebbe a kampányban ez már késő lenne, csak egy gesztus volna, semmi más. Mi abszolút legális pénzből finanszírozzuk a kampányt. Egyrészt a pártkasszából, másrészt a jelöltek hozzájárulásából. Én az összes politikából származó bevételemet visszaforgatom a politikába. Hála istennek, a vállalkozásaimból származó bevételeim és régi bevételeim, megtakarításaim elegek arra, hogy a családomat eltartsam. A politikából származó bevételeimet plusz-mínusz kampányokra, vagy jótékonysági rendezvények támogatására fordítottam.

A vállalkozásaiból befolyt bevételek melyik évekből származnak? A 2012-es évre vonatkozó adóbevallása szerint ugyanis Önnek 26 395 euró bevétele volt, kizárólag a politikából.  Vállalkozásból származó bevételt nem vallott be.

Ahogy mondtam, megtakarításaimból és a megtakarításaimon kívül.  Amikor az ember 20-25 éve vállalkozik, többnyire nem szokta kivenni a nyereséget a vállalatból, hanem benn hagyja dolgozni. Amikor úgy gondolja, hogy ebbe az irányban nem akar továbbfejlődni, akkor jöhet el az idő, hogy visszakapja azt a betétjét, amit bennhagyott, amikor erre nem  volt szüksége.

IMG_9922

Említette, hogy a transzparens számla egy jó gesztus. Hajlandó nyilvánosságra hozni kampányának költségvetését?

A kampány végén nyilvánosságra fogjuk hozni.

Ön Pozsonyban él. A dunaszerdahelyi lakhely sokak szerint csak mesterkélt, bár tény hogy a Csallóközből származik. Nem inkább Pozsonyban kellene jelöltetnie magát?

Én dunaszerdahelyi voltam, vagyok és az is maradok. Ezt azok, akik ismernek, meg azok is, akik nem ismernek, tudják, mert oda köt minden. A gyökerek, a kapcsolatrendszerek, a barátok, a vállalkozásom. Az, hogy ma a családommal Pozsonyban élek, mert én is és a feleségem is itt dolgozunk, az legyen a legnagyobb bűnöm. Annak ellenére, hogy feleségem szlovák nemzetiségű, mind a négy gyerekünk magyar iskolába, magyar óvodába járt. Meg tudjuk találni itt is azt a környezetet a gyerekek számára, hogy magyarnak tudjuk fölnevelni őket.

Azt hallani, nyáron intenzív nyelvkurzuson vett részt külföldön, erősítve azokat a hangokat, hogy valójában az EP-be igyekszik, és a megyei választás csak afféle bemelegítő kör, elő kampány Önnek. Tudja ezt cáfolni?

Tudom cáfolni. Sem az én kampányom, sem a Hídnak a kampánya nem egy pártnak a megmentéséről, túléléséről szól, hanem nagyon konkrét problémákról, azok megoldási javaslatairól és elsősorban a mozgósításról. Azért, hogy az emberek menjenek el választani.

Jelölteti magát a jövő évi európai parlamenti választásokon?

Ez a jövő kérdése, jelenleg irreleváns.

Nem zárja ki ennek lehetőségét?

Ha sikerül elnyernem a megyeelnöki posztot, akkor kizárhatom.

És ha nem sikerül? Kizárhatja, hogy indul az EP-választásokon?

Nincs okom kizárni. (szerk. megj: Bugár Béla időközben a Közbeszéd blogportálnak megerősítette, hogy Nagy József rajta lesz  pártja EP-listáján.)

Az OKS legutóbb még az Önök frakciójában ült, ma viszont már nem Nagy Józsefet, hanem Berényi Józsefet támogatják. Mi erről a véleménye?

Tudnák idézni néhány kijelentést Berényi Józsefnek az OKS ténykedéséről a velünk való együttműködés idején. Tudnák idézni kijelentést tőle Dostállal kapcsolatban is. Én úgy látom, hogy minimálisan az MKP-nak nem konzisztens a politikája most sem, és korábban sem.

Nem azért mondja mindezt, mert savanyú a szőlő?

Nézze, ha akartuk volna, a listánkon maradtak volna továbbra is. Az OKS hozzájárult a Radičová-kormány bukásához azzal, hogy az SaS-el szavaztak. Ezek után nem tudtuk teljesíteni azokat a vállalásainkat, amelyeket szerettük volna, pedig elég sok tárgyalás és győzködés előzte meg azt, hogy velünk szavazzanak. Ezek után nem lehetett velük együttműködni, ez azt hiszem természetes. Nem tudom, hogy tudtuk volna ezt elmagyarázni. Hogy fogja majd elmagyarázni az MKP, hogy egy olyan párttal működött együtt, amelyik megbuktatta a jobboldali kormányt? Szerintem nem lesz olyan nehéz elmagyarázni, mint azt, hogy hogyan tud együttműködni és ma is támogatni egy SNS-es, Smer-es jelöltet a megyén, és oda juttatni a két járást, ahova került, SNS-es közreműködéssel.

Ha már a Smert említjük, Önöknek Smeres kormány alatt volt kormánybiztosuk. Ez így mennyire erős érv?

Ez nagyon erős érv, mert mi sohasem álltunk volna össze, és soha nem is álltunk sehol össze az SNS-el koalícióban. Ezt nyugodtan kikeresheti. Ez az egyedüli megkötése a pártunk számára az összes alapszervezeti, önkormányzati és más szinten. Attól függetlenül, hogy nálunk vannak szlovákok. Az MKP ilyen csúfos eredmények után ellenben továbbra is támogatja az SNS-es jelöltet.

Az MKP-nak saját jelöltje van.

Kettő is van. Berényi József, a hivatalos, akinek kijelentései szerint a saját megmérettetésére és a pártja megmentésére irányul a kampánya. Meg egy kis csatázásra. Mintha minden a legnagyobb rendben lenne, és nem lenne szükség a változásra. Tudom, hogy az egyszerű emberek is átlátják, hogy itt a magyar szavazatok megosztására megy ki a játék, nehogy a Hídnak lehessen  megyeelnöke. Összekötve a kellemeset a hasznossal, pajtásukat és valós elnökjelöltjüket, Tibor Mikušt segítik ezzel hatalmon maradni. Ahogyan azt a MKP megyei elnöke lenyilatkozta: még az ördöggel is összeállnak a hatalomközelség érdekében. Csak azt szeretném tudni, ez a melléállás mit hozott eddig és mit hozhat ezután a járásaink polgárainak? 40% -ot 20% helyett a  forráselosztásoknál  a két járásban. Amúgy Mikuš az SNS – SMER jelöltje.

Miben tartja magát jobbnak ellenfeleinél?

Politizálás helyett inkább a probléma megoldására szeretnék összpontosítani. Nem a politikai karrierépítés a célom, hanem hogy segíteni tudjak a régión. Nem álmom, hogy Nagyszombatba járjak minden nap munkába. De ha megkapnám a lehetőséget, fel tudom vállalni. Ahogy fel tudtam vállalni a minisztérium újraalapítását is. És ahogy látja, működik. 17 vezető pozícióban levő személyből 12 még mindig a helyén van.

Ha már a munkába való járásról beszélünk, az várható, hogy gyakrabban fog mutatkozni mondjuk Nagyszombatban annál, mint amilyen gyakran Pozsonyban mutatkozik? Tudjuk, hogy az egyik legtöbbet hiányzó parlamenti képviselő.

absenteri
Kép: hospodárske noviny

Ezt rosszul tudják. Messzemenőkig nem a legtöbbet. Rosszul emlékszik. Az egyik legkevesebbet szavazó voltam. Csak tudni kell azt, hogy a szavazások úgy működnek, hogy elég, ha kihagynak egy szavazást és adott esetben 15 törvénynél lemaradhat 250 szavazásról is. A statisztika nagyon csaló.

Másoknak viszont mégis sikerült, csak Önnek nem jön össze.

Nézze, egy statisztikában mindig vannak, akik elöl, és vannak, akik hátul végeznek. Pont akkor voltam beteg, több hétig. Bárányhimlőm volt, ami az én koromban már nem gyerekjáték. Emellett Strasbourgban részt veszek az Európa Tanács ülésein is. Ha megnézi, nincs igazolatlan hiányzásom a parlamentben.

Berényi Józsefhez képest mik az Ön fő előnyei?

Nekem konkrét programom van a megyei hatáskörökön belül, rámutatok a problémákra és a valós megoldásokra. Elsősorban az, hogy bizonyítottam, tudok menedzselni, nem csak a magánszférában, hanem az állami szférában is. Egy olyan leromlott morálú és leromlott hírnevű, szakmailag szétesett minisztérium újraindításánál, mint a környezetvédelmi minisztérium. Ezt csúcsteljesítménynek tartom. Visszaállítottuk a szakmaiságot, a hírnevet. Fico nem szüntette meg újra, pedig azt ígérte a választási kampányában. Rájött ugyanis, hogy lehet ezt csinálni. Ebben mindenképpen túlteszek Berényin. Lehet, hogy politikai szinten, meg retorikában nem, de nekem nem is ez a célom.

Mi az a miniszteri tapasztalat, melynek leginkább hasznát tudja venni politikai pályája során?

A módszer, ahogy az állami szektorban, közszférában a dolgokat kompromisszumok, konszenzusok alapján érik el. Az ember a köz érdekében csinálja mindezt. Hogy valami pozitívum maradjon utána is.

IMG_9917

Azt is nyilatkozta korábban, hogy a választásoknak az értékekről kell szólnia. Ön milyen értékeket képvisel?

A vállalkozói szférábóĺ jöttem. Jobboldali pártnak vagyok a tagja, de úgy gondolom, én vagyok itt a legbaloldalibb beállítottságú. Jó értelemben. Ezért is vagyok a szociális bizottság tagja. Egy közösség, egy ország vagy egy megye akkor tud jól működni, ha jobboldali gazdasági elvek alapján lesz sikeres és utána ezt a sikert kihasználja a szociális szférában és a köz javára.

Nagyszombat megye egy jó pozícióban levő, fővárost körülölelő megye, minden jellege megvan arra, hogy sikeres legyen. Ennek ellenére az egyetlen fejlődési forrásuk a hitel. Az adóbevételeket felemészti a bürokrácia és az öndicséret, a legdrágább kétheti újsággal. Ezeket az irracionális dolgokat, a pénzszórást mindenképpen le kell állítani, így tud sikeres lenni a megye.

Ez az egyetlen olyan megyei újság viszont, amelynek van magyar nyelvű összefoglalója is, más megyében ilyen nincs.

De ha útjavításokra nincs pénzünk, 55 millió eurós adósságunk van, akkor ez felelőtlenség. A pénzt hatékonyan és célszerűen kell felhasználni. Az útjavításokat ne ott végezzük, ahol mindenki tudja a faluban, a járásban, hogy annak az útnak baja nem volt, csak futnak a kilométerek, mert elég két centi aszfaltot ráhúzni. Az emberek nem vakok. Ha ezt a pénzt meg tudjuk spórolni, akkor tegyük oda, ahol erre szükség van. Például az egészségügybe, és ne hagyjuk mínusz 5 millióba veszni a kórházat, hogy el kelljen adni. Vagy tegyük a tömegközlekedésbe. Olyan dolgokba, amikre az embereknek tényleg szüksége van.

Milyen eredménnyel lenne elégedett a megyei választásokon?

Két számjegyű eredménnyel

A képviselőjelöltek tekintetében?

Igen.

Mit üzen a választóknak?

Esősorban azt, hogy menjenek el választani. Ne hagyják másokra a döntést.

 

Az interjút autorizáltuk.

Képek: Körkép.sk

Nagy Józsefet Király Zsolt kérdezte. Munkatársak: Tóth Lívia, Lengyel Diana

Következő interjúalanyunk Berényi József, az MKP elnöke, a párt nagyszombati megyei elnökjelöltje lesz.

További ajánlott írások:

1. Berényi-Nagy: Józsefek harca. A nagy összehasonlítás

2. Józsefek harca. Összecsap az MKP és a Most-Híd

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!