A Körkép.sk 2011 és 2012 után is folytatja hagyományos évértékelő cikksorozatát. Jeles hazai és határon túli közéleti szereplőket, politikusokat, elnökjelölteket, újságírókat kértünk meg, hogy válaszoljanak az alábbi három kérdésünkre:

1. Hogyan értékelné az elmúlt évet?
2. Mit tart a 2013-as év legmeglepőbb eseményének?

3. Mit vár a 2014-es esztendőtől?

A sorozat első részében Robert Fico, Berényi József és Kelemen Hunor válaszolt a Körkép kérdéseire. Második részében a március 15-i megmérettetésen részt vevő köztársaságielnök-jelöltek fejtik ki véleményüket.

rado4-620x347

Radoslav Procházka:

 hirdetes_810x300  

1. Mint azt az évet, melyben társadalmunk kezdi érezni, hogy sürgős szükség van kilépni a körből és elindulni előre. 2013 az az év volt, amikor az állam bizonyította, hogy téves prioritásokkal rendelkezik. A hatalom kénytelen lesz megegyezni az állampolgárokkal az igazi dolgokról, melyekre az országnak szüksége van, és elkezdeni megvalósítani őket.

2. A társadalmi megosztottsága a kulturális-etikai témák mentén, Marián Kotleba győzelme a megyei választások második körében, és az SDKÚ döntése, hogy felszállt a depóba tartó vonatra.

3. Szlovákia újraindítását az elnökválasztás után valamint hogy a polgárok sikerrel járnak a közszférában szükséges generációs és morális váltással. Azt kívánom, hogy mindannyiunk sorsa jobbra forduljon, egyénként és a társadalom tagjaiként is.

bardos

Bárdos Gyula:

1. A felvidéki magyarság a Fico-kormány regnálása idején ismét nagyon nehéz évet tudhat maga mögött. Megalázták a magyar közösség tagjait azzal, hogy csak egy szavazatunk van a kormány kisebbségi tanácsában, csökkentették a kisebbségi kultúra támogatására szánt összeget, ellehetetlenítik a kiadók működését. Az oktatási törvény módosításával elkezdődött kisiskoláink leépítési folyamata. A perediek népszavazását arrogáns módon ignorálták, folytatódik Malina Hedvig zaklatása és még ,sajnos, sokáig sorolhatnánk a negatív jelenségeket. Nagy sikerként könyvelhetjük el az MKP megyei választásokon elért eredményét, valamint Berényi József remek szereplését a megyeelnöki posztért folytatott versenyben. Komoly teljesítménynek tartom azt, hogy az ismert anyagi problémák ellenére legnagyobb társadalmi és közművelődési szövetségünk, a Csemadok megrendezte valamennyi országos, regionális és helyi versenyét, illetve sereregszemléjét, bemutatóját

 2. Bár mindenki számára ismert tény, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az ország lakosainak, még a szakértők és elemzők  sem számoltak azzal, hogy a regionális választásokat Besztercebánya megyében Marián Kotleba nyeri. Az év kellemetlen meglepetése komoly figyelmeztetés az illetékesek számára.

 3. Az államfőválasztáson magyar összefogást és mozgósítást, az EP-választáson a jelenlegi poziciók megtartását, az évvégi helyi megmérettetéseken sikeres szereplést . A Csemadok megalakulása 65. évfordulója  alkalmából rendezendő helyi, regionális és országos megemlékezések közösségerősítő szerepét, amelyre nagy szüksége van a felvidéki magyarságnak

andrejkiska-foto1 (1)

Andrej Kiska :

1. Mint minden év, 2013 is nagyon különböző volt. Tele vidám és szomorú élménnyel. Talán a legszebb pillanat számomra az a sok pozitív visszajelzés, melyet a Jó Angyal nevű jótékonysági szervezet kapott, és melynek társalapítója vagyok. 2013-ban a családok több mint négy millió euró értékben támogattak más, nehéz sorsú családokat. A Jó Angyal működésének eddigi hét éve alatt már 20 millió eurót oszthatott szét. A válság, a társadalomban gyakori rosszkedv ellenére Szlovákiában van elég ember, akik önzetlenül segítenek.

2. Nem nevezném meglepőnek, 2013 inkább reményt adott arra, hogy Szlovákiában az emberek azt szeretnék, ha olyan személyek képviselné őket, akiket nem terhel a politikai múlt, akik függetlenek a politikai pártoktól és a szponzoroktól. A legutóbbi felmérések azt jelzik, hogy a többség független, apolitikus államfőt szeretne. Szerintem is ilyen köztársasági elnökre van szükség.

3. A 2014-es év megmutatja, hogy lesz-e valaki, aki képes ellensúlyozni a kormányt, vagy egy politikai párt kerít hatalmába mindent .Kórházigazgatótól kezdve az államfőig. A kampányban sok mindenről szó lesz és ez így helyes. A köztársaságielnök-választás legfontosabb témája az marad, hogy ellensúlyozza-e majd valaki a kormányt, amire ma nem képes sem az államfő, sem a politikai ellenzék.

362423_milan-knazko-crop

Milan Kňažko:

1. 2013 egyetlen párt hatalmának megszilárdításánakaz  éve volt. Szlovákia válaszút előtt áll, melynél arról dönt, visszatér-e a múltba, vagy folytatja útját demokratikus irányba.

2. Ami meglepett, az az óriási hatalomvágy. A kormánypárt hatalmában tartja a kormányzatot, a parlamentet, a bíróságokat, a felügyelő szerveket, és szeretné az államfőt is. Meglepett továbbá, hogy Fico olyan funkcióért indul, melyből nem teljesítheti a biztonságra vonatkozó választási igéretét. A definíció, hogy elhagyja választóit, ezért pontos.

3. Azt várom, hogy Szlovákia  jó döntést hoz a válaszúton. Ez a legfontosabb. Nem egyesek neve és elfoglalt pozíciói a lényeg. Elsődleges az ország érdeke.

IMG_61251

Ján Čarnogurský:

1. 2013 érdekes év volt számomra. Gyűjtöttem az aláírásokat az elnökjelöltségemhez, és többszáz emberrel találkozhattam. Amit elmondtak, rendkívül érdekes volt számomra. Új élményt jelentett magyarországi utam is, azokra a helyekre és azokhoz a sírokhoz, melyek közös történelmünk részét képezik, és melyek megérdemlik a szlovákok tiszteletét is. Meglátogattam gróf Széchenyi István, a „Legnagyobb magyar” sírhelyét Nagycenken, ahol koszorút helyeztem el. Ugyanúgy koszorút fektettem gróf Zichy Nándor, a Katolikus Néppárt megalapítójának sírjára is. Ebbe a pártba lépett be korábban Andrej Hlinka is. A mohácsi csata helyszínén koszorút helyeztem el az elesett katonák emlékművénél. A magyar hadsereg a mohácsi csatában keresztény hadsereg volt, soraik között a mi őseink is harcoltak. Talán érdemes lenne felkeresni azokat a személyiségeket, akiket közös történelmünkben közösen tisztelünk.

2. Az emberekkel való beszélgetések során rájöttem, hogy a szegénység mértéke Szlovákiában sokkal nagyobb, mint az a médiában tűnik. A szlovák politikának arra kellene öszpontosítania, hogy ne nőjön a szegények és a gazdagok közti különbség, hogy az emberek ne zuhanjanak az emberi méltóság szintje alá. Néhány javaslatot e tekintetben a köztársaságielnök-jelölti választási programom is tartalmaz.

3. Természetesen elsősorban az elnökválasztás eredményét. A többiről beszélhetünk utána.

ZDRAVOTNÍCTVO: Tlaèová beseda s lekármi

Pavol Hrušovský 

1. Negatívan. A 2013-as év történelmi volt, hiszen az ellenzéki képviselők először perelték be a köztársasági elnököt az Alkotmány megsértése miatt. Annak ellenére, hogy a kormányban lévő Smer képviselői ezt elutasították, az Alkotmány megsértésének utóhangja nem múlt el nyomtalanul. Kulcsfontosságúnak tartom, hogy a törvények és az alkotmány ugyanúgy vonatkozzon mindenkire, a polgárokra, képviselőkre, kormányra és az államelnökre egyaránt. Az év lezárását a Smer ígéretszegése is befolyásolta, miszerint nem növelik Szlovákiában az adóterheket. A terheket tulajdonképpen nem is növelték, de új adókat vezettek be, amelyek hatására munkahelyek szűnnek meg, valamint a kis vállalatok és vállalkozók csődbe mennek. Az emberek szociális helyzete rosszabbodik, a középréteg megszűnik, mindemellett a gazdagok gazdagabbakká válnak, a szegények pedig még inkább elszegényednek. Szlovákia szinte minden területen megbukik a nemzetközi mutatók rangsorában (oktatás, korrupció, vállalkozói közeg). Mindez negatív fényt vet az országunkra és minden polgárra. Szlovákia, mint egy hajó, viharba került, nincs idő kísérletezni. Tapasztalt kapitányra van szükségünk. Erről akarom majd meggyőzni a nyilvánosságot a köztársaságielnök-választás során.

2. Meglepett, hogy az államfő nem nevezte ki a szabályszerűen megválasztott főügyészt, és így nem tartotta tiszteletben a Nemzeti Tanács döntését. Számomra elfogadhatatlan az, hogy a törvények és az alkotmány ne vonatkozzon minden polgárra ugyanúgy, beleértve az államfőt.

3. Azt várom, hogy olyan államfőt választunk, aki visszahozza a Mečiar-kormányzás utáni sikeres éveket, amikor a munkanélküliséget 15%-ról 8%-ra, az adóterheket 40-ről 19%-ra csökkentettük, Szlovákia kikerült a nemzetközi kirekesztettségből, valamint belépett az OECD-be, NATO-ba és az EÚ-ba. Mindemellett a szlovákok és a Szlovákiában élő magyarok közti feszültség is mérséklődött, ami hatalmas előrelépés volt. Nem szabad, hogy Szlovákiában tovább uralkodjon a populizmus és a valótlan ígéretek. Beigazolódott és reális megoldásokat kell alkalmaznunk, amit a köztársasági elnöknek kell elsőként megtennie.

osusky3

Peter Osuský

– megkeresésünkre nem válaszolt.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

A sorozat első része:

Ilyen volt 2013 I. – a politikusok szemszögéből

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!