20 évvel a komáromi nagygyűlés után – Duray kitálalt - Körkép.sk
Károly, Karola
 • HUF: 390.44
 • USD: 1.09
 • -1 °C
 • 4 °C
politika

20 évvel a komáromi nagygyűlés után – Duray kitálalt

Frissítve, vasárnap 19.15 – Bugár Béla reakciójával

Bugár és embereinek távozása lett volna a jel a komáromi nagygyűlés magyarjai elleni szlovák fegyveres támadásra?

Január 8-án lesz húsz éve a komáromi nagygyűlésnek, melyet az önálló Szlovákia magyarjainak legnagyobb közösségi és politikai teljesítményeként emlegetnek. Ennek kapcsán terjedelmes írást jelentetett meg Duray Miklós, az Együttélés akkori elnöke, a nagygyűlés egyik szervezője.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

A Felvidek.ma-n, – melynek működtetője a Duray Miklós által vezetett Szövetség a Közös Célokért – megjelent írás fontos kordokumentum, mely érdekes, eddig nem ismert információkat is közöl. Nyomon követve a nagygyűlés „korai“ előzményeit, előzményeit az 1990-1993-as időszakban, a nagygyűlés „célegyenesének“ történéseit, az azt követő eseményeket és azok elemzését. Duray Miklós soraiból kiérződik a pesszimizmus és a kilátástalanság. Kegyelemdöfésről ír, a szlovákiai magyarság FELADTA, fogalmaz.

KN
A komáromi nagygyűlés archív anyagai. Kép: watson.sk

A nagygyűlés szétoszlatására az utolsó kísérletet Bugár Béla tette meg, aki bejelentette, hogy telefonhívást kapott (nem tudni kitől), a komáromi sportcsarnokban bombát helyeztek el, fel kell oszlatni a gyűlést. Pásztor István a város polgármestere személyes felelősségére nem lett kihirdetve a bombariadó. A városban elhelyezték a szlovák rohamrendőrség egységeit és katonai egységeket, hogy támadást intézzenek a nagygyűlés ellen, ha az kikiáltja az autonómiát. Ennek is megvolt a forgatókönyve. Bugár Béla közölte a szervezőkkel, ha bárki területi felosztási térképet osztana ki a gyűlés résztvevői között, felszólítja a saját embereit, hagyják el a sportcsarnokot. Ez lett volna a jeladás a fegyveres egységek támadásának megkezdésére.“ Irja Duray.

Így volt? Nem így volt? Hol az igazság? Kíváncsian várjuk a kortársak, az ott jelen levők véleményét, álláspontjait.

Portálunk megkereste Bugár Bélát, a Most-Híd elnökét és a párt sajtóosztályát is, hogy reakcióra bírja, de egyelőre nem kaptunk választ.

Bugár Béla portálunk megkeresésére vasárnap este reagált. A Most-Híd párt elnöke saját elmondása szerint hazugságokkal és rágalmazásokkal nem kíván foglalkozni.

KN2
A komáromi nagygyűlés archív anyagai. Kép: watson.sk

Duray Miklós mindenesetre elég egyértelműen fogalmaz, amikor a nagygyűlés sikertelenségének okait boncolgatja. „Másfajta, nem a magyar közösség érdekei miatt. Emiatt következett be 2007-ben az elnökváltás az MKP-ban. A megbukott elnök és csapatának a bosszúja vezetett 2009-ben a pártütéshez. Ők zilálták szét a felvidéki magyar politikát és rombolják a társadalmunkat. Elkezdhetnénk végre újraszámlálni az időt.“

A komáromi nagygyűlés jegyzőkönyve itt elolvasható.

Körkép.sk/ny.

Nyitókép: watson.sk

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

sohivatal
2014. jan. 04. 17:35

Méghogy kitálalt.. semmi új infó a nap alatt. Legfeljebb újracsomagolta.

  kalondaipappsanyi
  2014. jan. 05. 11:05

  Oké. A témához esetleg?

viessmann
2014. jan. 05. 12:56

szóra sem érdemes az ilyen droidok böfögése, mint a s.hivatal. De Papp Sándor a képek szerint ott volt Komáromban, fel is szólalt. Ha ő kommentelt, talán elmondhatná, mit tud arról, amit Duray leírt. Bugár nem csoda hogy hallgat.

  Tamás Judit
  2014. jan. 05. 20:46

  A katonaság és a karhatalmi erők jelenléte Komáromban -tény! Hogy a Komáromba tartó autóbuszokat,és személykocsikat feltartóztatta, késleltette, vagy nem engedte tovább -valós, vagy vélt műszaki okokra hivatkozva, - a minden Komáromba vezető úton nyüzsgő "közúti ellenőrzés" -ez is tény! Hogy pár órával a nagygyűlés megkezdése előtt,és a nagygyűlés ideje alatt is valami volt a levegőben, amit szerevezőkön kívül csak kevesen tudtak,- ez is tény. Amit a Duray M leírt a cikkben, azt a nagygyűlés után(de lehet,hogy már a szervezés utolsó fázisában is) az Együttélés vezetőségéből mindenki tudta - ez is tény! Magyarországról senki az égvilágon nem vehetett részt a nagygyűlésen, nehogy a gyakorló hatalom rásüsse a bélyeget a nagygyűlésre,- hogy fel lettek Mo. által bérelve az elszakadásra- ez is tény,mint ahogy az is, hogy én voltam a kivétel! Ezúton is mindenki számára nyilvánvalóvá teszem, hogy az említett cikkben leírt tények igazak, a Komáromi Nagygyűlés kitűzött célját az akkori MKDM és annak vezetője torpedózta meg a NYEE hathatós háttér támogatásával.

  kalondaipappsanyi
  2014. jan. 06. 10:24

  Ha tudomásom lenne a DM által leírtakról, akkor gond nélkül igazolnám azokat, de nincs róla tudomásom. :) Én "csak" a Losonci járásban szerveztem a közös utazást. Két autóbusszal indultunk volna, de már az indulás pillanatában elvették a 2 busztól a "technickyt". ...aztán 4szemközt elmondta a rendőr, hogy "gyerekek, ti ma busszal innen nem mentek sehova, az a parancs..." Kb 30-an bevállaltuk személykocsikkal, nem konvojban, hanem szétszóródva. Mi a gyerekeinket is vittük, családi kirándulást színlelve...így is 25x állítottak meg! A lényeg: nem voltam a "kemény magban", nem tudhattam a leírtakról. Viszont díjaznám, ha az érintettek megszólalnának...látom BB már megtette! :D

sohivatal
2014. jan. 05. 22:41

aha, szóra bírtuk: azt mondta, hogy no comment :D nagyon komolyak vagytok, körkép! beszarok.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket