Frissítve, vasárnap 19.15 – Bugár Béla reakciójával

Bugár és embereinek távozása lett volna a jel a komáromi nagygyűlés magyarjai elleni szlovák fegyveres támadásra?

Január 8-án lesz húsz éve a komáromi nagygyűlésnek, melyet az önálló Szlovákia magyarjainak legnagyobb közösségi és politikai teljesítményeként emlegetnek. Ennek kapcsán terjedelmes írást jelentetett meg Duray Miklós, az Együttélés akkori elnöke, a nagygyűlés egyik szervezője.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

A Felvidek.ma-n, – melynek működtetője a Duray Miklós által vezetett Szövetség a Közös Célokért – megjelent írás fontos kordokumentum, mely érdekes, eddig nem ismert információkat is közöl. Nyomon követve a nagygyűlés „korai“ előzményeit, előzményeit az 1990-1993-as időszakban, a nagygyűlés „célegyenesének“ történéseit, az azt követő eseményeket és azok elemzését. Duray Miklós soraiból kiérződik a pesszimizmus és a kilátástalanság. Kegyelemdöfésről ír, a szlovákiai magyarság FELADTA, fogalmaz.

KN
A komáromi nagygyűlés archív anyagai. Kép: watson.sk

A nagygyűlés szétoszlatására az utolsó kísérletet Bugár Béla tette meg, aki bejelentette, hogy telefonhívást kapott (nem tudni kitől), a komáromi sportcsarnokban bombát helyeztek el, fel kell oszlatni a gyűlést. Pásztor István a város polgármestere személyes felelősségére nem lett kihirdetve a bombariadó. A városban elhelyezték a szlovák rohamrendőrség egységeit és katonai egységeket, hogy támadást intézzenek a nagygyűlés ellen, ha az kikiáltja az autonómiát. Ennek is megvolt a forgatókönyve. Bugár Béla közölte a szervezőkkel, ha bárki területi felosztási térképet osztana ki a gyűlés résztvevői között, felszólítja a saját embereit, hagyják el a sportcsarnokot. Ez lett volna a jeladás a fegyveres egységek támadásának megkezdésére.“ Irja Duray.

Így volt? Nem így volt? Hol az igazság? Kíváncsian várjuk a kortársak, az ott jelen levők véleményét, álláspontjait.

 hirdetes_810x300  

Portálunk megkereste Bugár Bélát, a Most-Híd elnökét és a párt sajtóosztályát is, hogy reakcióra bírja, de egyelőre nem kaptunk választ.

Bugár Béla portálunk megkeresésére vasárnap este reagált. A Most-Híd párt elnöke saját elmondása szerint hazugságokkal és rágalmazásokkal nem kíván foglalkozni.

KN2
A komáromi nagygyűlés archív anyagai. Kép: watson.sk

Duray Miklós mindenesetre elég egyértelműen fogalmaz, amikor a nagygyűlés sikertelenségének okait boncolgatja. „Másfajta, nem a magyar közösség érdekei miatt. Emiatt következett be 2007-ben az elnökváltás az MKP-ban. A megbukott elnök és csapatának a bosszúja vezetett 2009-ben a pártütéshez. Ők zilálták szét a felvidéki magyar politikát és rombolják a társadalmunkat. Elkezdhetnénk végre újraszámlálni az időt.“

A komáromi nagygyűlés jegyzőkönyve itt elolvasható.

Körkép.sk/ny.

Nyitókép: watson.sk

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!