Pavol Hrušovský: Neodstúpim - Körkép.sk
Auguszta
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
hirdetes_810x300
politika

Pavol Hrušovský: Neodstúpim

Verí, že má šancu dostať sa do druhého kola, no zároveň priznáva, že sa mu zle spí pri pohľade na prezidentské prieskumy. Považuje sa za principiálneho politika, ktorý bojuje aj s pocitom fiktívnosti Ľudovej platformy. Úvahy o svojom odstúpení označuje za klebety. Ak by to však urobil, oznámi to najprv svojim podporovateľom. Rozprávali sme sa s kandidátom na prezidenta Slovenskej republiky, Pavlom Hrušovským.

Akému rizikovému športu sa teraz, v prezidentskej kampani venujete? (Narážka na Ficove zranenie).

(Smiech). Počas volebnej kampane športujem medzi občanmi Slovenskej republiky. Chodím na výjazdy po mestách a dedinách, od východu až na západ. Nie je čas na nejaké športovanie, ale považujem to za dôležitejšie. Cítim sa tam dobre, a tak ako šport, aj možnosť rozprávať sa s ľuďmi je pre mňa takmer rovnakým relaxom, aj keď stretnutia na uliciach sú náročné, ale aj povzbudzujúce a inšpirujúce.

Máte niekedy zlé sny z politiky?

Spím tak málo, že sa mi ani snívať nestačí. A ak, tak len o pekných a veľmi dramatických situáciách v mojom živote. Zatiaľ, chvalabohu politika sa medzi takéto sny nedostala.

Ste už dlhé roky v parlamente a v politike, baví vás to ešte?

 hirdetes_810x300  

Ak mňa v živote prestane niečo baviť, tak to prestanem robiť. Miesto v politike považujem za napĺňanie mojich životných predstáv, robím ju s radosťou a osobitne s vášňou. Pokiaľ ju politik nemá, tak ju dobre robiť nemôže. S vášňou to môžete robiť len vtedy, ak máte ľudí rád, a ja mám ľudí rád.

Ktoré obdobia považujete v doterajšej Vašej politickej kariére za najkrajšie,  a ktoré za najťažšie?

Najťažšie bolo keď som do politiky vstúpil. Vtedy ešte ako podnikový právnik v obchodnej organizácií Jednota v Nitre. V roku 1990 som bol kooptovaný do federálneho zhromaždenia, vtedy som sa zoči-voči ocitol zodpovednosti, ktorú som dovtedy nepoznal, ako aj výzvam, ktoré boli veľké.  Časom som získaval skúsenosti a využíval ich ďalej, ktoré mi umožnili aj to, že som mohol zastávať vysoké ústavné funkcie, byť pri historických rozhodnutiach novodobých dejín Slovenskej republiky. Vždy som tieto udalosti chápal aj ako príležitosť, ale na druhej strane aj pokoru voči tým, ktorí mi v politike umožnili pôsobiť.

7
Foto: Korkep.sk

Ako sa vám v týchto dňoch spí, pri pohľade na prezidentské prieskumy?

Zle. A nielen od prieskumov ale aj od toho, čo sa dozvedúvam od ľudí o problémoch, ktoré ich trápia, a z pocitov, ktoré z politiky majú. Je čas na to, aby sme sa nad tým zamysleli. Preto aj čas prezidentských volieb považujem za takýto okamih, kedy ľudia môžu zmeniť dejiny Slovenskej politiky. Tieto prezidentské voľby budú o tom, či na Slovensku bude jedna strana ovládať všetky ústavné funkcie alebo nie.

Aký je to pocit, kandidovať iba s fiktívnou podporou fiktívnej Ľudovej platformy?

Snažím sa premáhať v sebe tento pocit fiktívnosti a formálnosti. Robím všetko pre to, aby som ľudí presvedčil o tom, že som dobrý kandidát a rozptýlil to presvedčenie aj do cieľovej skupiny ľudí, ktorí nie sú voličmi týchto politických strán, ktoré ma podporujú. Ak budem zvolený, chcem byť prezidentom všetkých občanom Slovenskej republiky, bez ohľadu na to, ku ktorej strane alebo ku ktorému politikovi sympatiu prejavujú, či už väčšiu alebo menšiu.

Vaše preferencie sa pohybujú okolo štvrtiny súčtu preferencií Ľudovej platformy. Znamená to, že pravica dá dokopy na Slovensku iba sedem percent?

Ja by som neporovnával súčet preferencií kandidátov so súčtami preferencií strán, ktoré podporujú konkrétnych kandidátov. Zamýšľame sa nad tým, situáciu analyzujeme, hľadáme aj príčiny takejto podpory. Najdôležitejšie je finále kandidátov na prezidentský úrad, ktoré bude spočívať predpokladám, vo veľmi otvorených televíznych diskusiách krátko pred 15. marcom.

Podľa prieskumov verejnej mienky Vás porážajú takmer všetci kandidáti pravice. Keď sme pri Ľudovej platforme, tak medzi voličmi SDKÚ-DS ste iba na 4. miesto (za Procházkom, Kňažkom a Kiskom), medzi voličmi Mostu-Híd ste dokonca až na poslednom, 6. mieste. U voličov Bélu Bugára Vás dokonca predbieha aj Robert Fico. Je to ešte dôstojná rola pre vás?

Ja takéto prieskumy sympatií nemám, ale nevenujem im takú pozornosť, aby som sa na ich základe, alebo len na ich základe rozhodoval. Urobím všetko pre to, aby ten výsledok bol dobrý.

Prijmem rozhodnutie občanov. Mrzí ma však, že strana SMK povýšila vnútrostranícky záujem nad záujem štátu, ale som s tým vysporiadaný. Nehnevám sa na nich, robím všetko pre to, aby som oslovil čo najväčšie spektrum voličov, občanov Slovenskej republiky, ktorí môžu do mňa vkladať nádej, že budem ich prezidentom, nie len straníckym prezidentom.

SITA-Pavol-Hrusovsky
Foto: SITA

Čakali ste viac podpory od Bélu Bugára?

Béla Bugár je môj veľmi dobrý osobný priateľ a parlamentný kolega. S Bélom Bugárom sme zažili jednu éru, ktorá Slovensko urobila dobrým miestom pre život ľudí. Bolo to obdobie od 1998 do roku 2006. Béla Bugár je naozaj seriózny, korektný a veľmi zodpovedný človek, s ktorým sa nie vždy ľahko dohody prijímajú, ale ak sa príjmu, tak som si na 100 percent istý, že sa aj dodržiavajú zo strany Béla Bugára.

Takže s jeho podporou ste v rámci kampane spokojný?

Áno. Béla Bugár viackrát veľmi odhodlane hovoril, prečo sa rozhodol on, ale aj strana pre podporu mojej osoby. To, aká je podpora voličov Mostu-Híd, je téma väčšia. Urobím všetko pre to, aby som do konania prvého kola prezidentských volieb presvedčil aj ich o správnosti rozhodnutia mňa za kandidáta na prezidenta.

Podľa niektorých informácií Béla Bugár zvažuje tesne pred prvým kolom vycúvať od vašej podpory a tým nepriamo pomôcť Gyulovi Bárdosovi. Počuli ste o tom?

Nepočul som o tom, považujem to za nepravdivé dohady. Diskutujeme o všeličom, aj analyzujeme vývoj preferencií, ale čas rozhodnutia ešte len príde. Nie je čas rezignácii, ale diskusii, a ja sa na ne teším. Tam bude môcť každý jeden kandidát predstaviť seba, svoju tvár, svoju víziu o štáte, svoje návrhy na riešenia množstva zložitých problémov. Preto nejdem do nejakej depresie, skôr sa snažím aj v tomto čase pozitívne motivovať do ďalších dní až do prvého kola prezidentských volieb.

Pavol Hrušovský
Foto: Korkep.sk

Čomu ešte veríte pred prvým kolom?

Verím, že to otočíme. Verím, že budeme úspešní.

Podporili by ste v druhom maďarského kandidáta?

V tejto chvíli rozmýšľam o prvom kole, nerozmýšľam vôbec aké bude druhé kolo.

Hovorí sa i to, že v prípade postupu pána Kisku do druhého kola je reálna možnosť, že si založí politickú stranu aj s Ivetou Radičovou. Nepochovalo by to definitívne Ľudovú platformu?

Nie. Ja osobne si myslím, že priestor na zakladanie nových strán je vyčerpaný. Slovensko má na počet obyvateľov a poslancov dosť politických strán na to, aby sa každý občan niektorú z už existujúcich mohol vybrať. Tým ale nebránim nikomu, aby ak sa slobodne rozhodne, si stranu založil. Pre mňa je však väčším problémom, že ja niektorých z tých kandidátov za prezidenta, ktorí dnes vykazujú vysoký stupeň popularity, vôbec nepoznám. Ani neviem kto sú,  neviem akú politiku budú presadzovať, a čo budú reprezentovať, ak by sa stali prezidentmi.

V čom ste výnimočný a  najlepší spomedzi všetkých prezidentských kandidátov?

Nezvyknem sa hodnotiť a nezvyknem sa chváliť. Cítim sa byť dostatočne skúseným a trpezlivým politikom pri zvládaní mnohých kritických situácií, ktoré sa v politike občas objavia. Cítim sa byť politikom, a to považujem za moju prednosť, ktorá mi umožňuje viesť veľmi otvorený a zodpovedný politický dialóg so všetkými parlamentnými politickými stranami bez ohľadu na to, či je niekto v opozícií alebo v koalícií. Mám schopnosť viacej ľudí spájať ako rozdeľovať. Som principiálny politik, ktorý, ak nejaký názor vysloví, ak nejakú politiku chce presadiť, tak zotrvám na nej až do víťazného konca. Ak sa mi ju nepodarí presadiť, tak nerezignujem.

6

S akým konkrétnym výsledkom by ste boli spokojný?

Vyhrať prezidentské voľby.

Veríte tomu, že vyhráte, alebo že sa vôbec dostanete do druhého kola?

Ak by som neveril, tak by som kandidovať nešiel. V tejto chvíli naozaj nestanovujem poradie vo voľbách, ale sústredím sa na možno čo najpresvedčivejšie prestavenie mňa, ako osoby, mňa ako politika, mňa, ako možného budúceho prezidenta Slovenskej republiky.

Ako by ste presvedčili moju 78 ročnú babku v Ipeľských Sokolciach, že má dať hlas práve vám?

Najskôr by som ju rád videl, podal jej ruku, a porozprával sa s ňou, aký problém prežíva. Určite by som nebol populista, že by som jej sľúbil niečo len preto, že by som chcel získať jej hlas, ale snažil by som jej predstaviť moju ľudskú tvár. Takú, aký som, rozumieť ľudom, chápať ich problémy a pomáhať im ich riešiť. To je moja ponuka, ktorá je možno všeobecná, ale je dostatočne konkrétna na to, aby som dokázal týmto ľudom dať viacej otvorené srdce, ako im sľubovať nesplniteľné sľuby.

Môžete povedať tri konkrétne veci, čím ste Vy osobne najviac zaujali v doterajšej politickej kariére, a na čo ste najviac hrdý za to, čo ste už to pre túto krajinu spravili?

Najviac som hrdý, a cítil som sa veľmi ocenený, keď som mohol slovenskú vlajku osobne vztýčiť na stožiar európskej únie v Štrasburgu. Cítil som sa veľmi povzbudený, keď sme prijali veľkú novelu ústavy. Ja som predsedal slovenskému parlamentu. Mal som česť byť predsedom parlamentu pri vzniku a oslave desiateho výročia samostatnej Slovenskej republiky. Vtedy som pred Národnou radou a občanmi predniesol prejav, ktorý mnohí označili ako prvý štátnický. Kde som urobil exkurz do dávnej minulosti ale i aktuálnosti situácie tak, ako som ju ja vnímal. O to viac ma potešil, že zaujal nielen Slovákov, ale aj celú Európu.

4

Prečo by vás mali voliť Maďari žijúci na Slovenku?

Lebo mali možnosť za ten čas ma dostatočne spoznať. Mohli sa niekoľkokrát presvedčiť, že som politikom, ktorému nezáleží na tom, aby sa napätie medzi občanmi Slovenskej republiky z akýchkoľvek dôvodov zvyšovalo, ale naopak, aby za zmenšovalo.

To znamená?

To znamená, že byť dostatočne vnímavý, chápavý, ale aj veľkorysý a zodpovedný za vytváranie takých životných podmienok, aby sa aj občania maďarskej národnosti, alebo ktorýchkoľvek iných národností cítili na Slovensku ako vo svojej krajine.

Čo by ste urobili proti hospodárskej diskriminácii južného Slovenska?

Pozrite sa, treba tento problém uchopiť komplexne. Nevytesňovať a nevymedzovať len nejaké územia a územné celky, alebo regióny. Budovanie infraštruktúry, vytváranie nových pracovných príležitostí by som považoval za prioritu. Nerobiť politiku, ktorá len preto, že tam žije niekto iný, ako občan slovenskej národnosti, by mal byť postihnutý. Či už v sociálnych, hospodárskych alebo kultúrnych istotách, ktoré tomu konkrétnemu človeku ten komfort života ponúkajú.

Nechcete sa ospravedlniť Maďarom za to, že ste v parlamente potvrdili platnosť Benešových dekrétov?

Bol som jeden z mála politikov, ktorý sa usiloval o prelom v slovensko-maďarských vzťahoch. Spolu s bývalou predsedníčkou Maďarského parlamentu, Katalin Szili som mal nadštandardne osobne, a dovolím si povedať, až priateľský vzťah. Raz, keď sme sedeli v Budapešti, navrhol som, aby sme prijali deklaráciu o historickom zmierení. Práce na tejto deklarácií sa aj začali, kde jedna časť tejto deklarácie sa venovala minulosti, istým krivdám, ktoré jeden alebo druhý národ pociťujú. Tak sme si zaumienili, že tam bude jedna veta, rovnaká tak v maďarskej ako aj v slovenskej mutácií: prepáčte, ak sme vám v minulosti niečím ukrivdili a naopak. Žiaľ, z hľadiska len nejakých politických okolností k tomuto okamihu neprišlo. Čo ma mrzí, a ako prezident by som chcel pokračovať v tejto mojej ambícií zlepšovania spolužitia Slovákov a Maďarov nielen doma, ale aj medzi Slovenskou republikou a Maďarskom.

hrusovsky_official
Foto: Pavol Hrušovský official

K platnosti a potvrdeniu platnosti Benešovýc -dekrétov: mám tu hlasovanie z roku 2007, kde ste boli medzi 120 poslancami, ktorí vtedy hlasovali za nedotknuteľnosť povojnových dokumentov a usporiadaniu pomerov po druhej svetovej vojne. Nechcete sa teraz ako kandidát, ktorý by rád získal aj hlasy Maďarov ospravedlniť?

Musíme sa znovu komplexne a z hľadiska historických právd pozerať aj na Benešove dekréty a nemožno robiť kolektívnu vinu na základe Benešových dekrétov. Cesta cez ospravedlnenia a len cez nejaké prázdne gestá nevedie k porozumeniu. To je politický postoj, ktorý možno v tom čase bol z iných dôvodov predložený a v tom čase sa snažil rozdeliť spoločnosť. V politike si vždy hľadáte strednú cestu, ktorá nevyvoláva napätie a ktorá viacej zjednocuje. V tomto konkrétnom hlasovaní si myslím, že to nebola cesta k umenšovaniu, ale k zväčšovaniu napätia.

Vrátim sa k tomu opäť: ak hovoríte, že nemožno robiť kolektívnu vinu, v tomto hlasovaní ste to práve urobili…

Pozrite sa, keď raz za niečo hlasujem, nezvyknem svoj postoj meniť. Potreboval by som aj konkrétny návrh uznesenia, pretože Vy tu máte len hlasovanie, aký obsah dokumentu sme vlastne mali schváliť, alebo neschváliť. Vy tu máte iba názov tlače, nie je tu obsah…

Ale pamätáte sa určite, o čo išlo…

Znovu chcem byť úprimný. Nepamätám si, lebo tých hlasovaní sú tisíce ročne, ale nejaký dôvod zrejme v texte musel byť, ktorý nebol kompatibilný s tým, aký názor som na to mal. Preto nemožno hovoriť paušálne o Benešových dekrétoch, ale musíme hovoriť o konkrétnom texte.

2

Takže niečo iné myslíte o Benešových-dekrétoch a o kolektívnej vine, ako vyplýva z toho, ako ste hlasovali? Správne tomu rozumieme?

V tejto chvíli sa k tomu neviem inak vyjadriť, ako som sa k tomu vyjadril.

Aký je váš postoj k dvojjazyčným tabuliam s názvami obcí na železničných staniciach?

Treba sa rešpektovať, a ukázať istý kus tolerancie. A to je to zmenšovanie a nie zväčšovanie napätia. Boli sme to my, ktorí sme na konci vlády Ivety Radičovej, a naši ministri vo vláde súhlasili s tým, aby tie dvojjazyčné tabule boli v obciach rozšírené. Je to vec na diskusiu, ale právny stav, ktorý je teraz, vyhovuje, myslím si, obidvom stranám. Hoci sa jedna strana dožaduje, aby to bolo uvedené v zákone, druhej stačí vyhláška. Je to vec technického posúdenia právnej istoty a obavy, či, ak nepríde k zmene vlády, sa to nezmení. Ja som skôr za stabilné riešenie.

4. júna 2013 táto otázka bola na pôde parlamentu otvorená. Pamätáte sa, ako ste sa vtedy zachovali?

Nepamätám, však dajte mi to. Nemôžem si pamätať na všetko.

Vy ste boli predkladateľom tohto zákona, no nehlasovali ste zaň. To bol ten prípad, keď ste údajne zabudli kartu na svojom mieste a jednoducho  ste nehlasovali ani ste neprotestovali. Vy ste jediný, ktorý tam bol ako nezúčastnený.

Tak, ak som tam nebol, nemohol som hlasovať.

Boli ste tam, ale zabudli ste kartu na svojom mieste a ako predkladateľ pri rečníckom pulte ste nemohli hlasovať.

No tak. Teraz ma hrešíte za čo? Že som si zabudol kartu alebo nehlasoval? Lebo keby som ju bol mal, tak asi by som bol hlasoval.

3

Predkladateľ môže dať protest a povedať, že jeho názor je aký.

Viete, vtedy môžete urobiť protest, keď sa pomýlite, keď hlasovacie zariadenia vykáže na tabuli niečo iné, ako to, čo ste vy chceli, alebo urobili. Takže naozaj tu nebol úmysel, veď je to aj nelogické, keď nejaký zákon predkladáte, aby ste proti tomuto zákonu hlasovali.

Takže ste sa pomýlili, alebo jednoducho ste zabudli kartu.

No tak, áno. Je tam technický…ani nie technický, ale možno osobný omyl. Keby som bol na niekoho skríkol, aby hlasoval za mňa, tak sa stane to isté, čo urobila Iveta Radičová, že za ňu hlasovala iná poslankyňa a musel by som sa vzdať mandátu poslanca.

Kto vám radí s maďarskou verziou Vašej prezidentskej kampane?

Mám množstvo priateľov Maďarov od Laciho Szigetiho, kolegov poslancov, pána profesora Chmela, ktorý je tiež členom poslaneckého klubu Most-Híd. Mám veľa priateľov, s ktorými mám nadštandardný, viac ako priateľský vzťah. Ale netajím sa tým, že Laci Szigeti z Kalligramu je takým duchovným. A Béla Bugár je prvým konzultantom pri akýchkoľvek zásadných, zvlášť citlivých menšinových otázkach.

Pýtame sa preto, lebo hneď na Vašom prvom maďarskom billboarde sa objavila dosť hrubá pravopisná chyba: Spolu na to máme. Tá maďarská verzia bola chybná. Čo vyvolalo dosť veľkú diskusiu medzi Maďarmi. Možno by ste mali byť prísnejší na Vašich kolegov, ktorí Vám radia s prezidentskou kampaňou.

Chcem sa ospravedlniť za chýbajúci dĺžeň. Naozaj sa to stalo len nedopatrením. Možno preto, ale nechcem hľadať výhovorky, že táto prvá billboardová ponuka sa robila v čase vrcholiacich vianočných sviatkov a bol istý nápor. Došlo k omylu, zlyhali jazykovedci, nezlyhali politici. Lebo to posolstvo bolo to isté, čo na slovenskej mutácii. Mrzí ma to, ale zmeniť som to vtedy už nevedel.

Pál Csáky tvrdí, že Váš predseda, Ján Figeľ loboval u predstaviteľov Európskej ľudovej Strany, aby presvedčili SMK k stiahnutiu Gyulu Bárdosa. Podľa predsedu KDH za Váš slabý výkon môže maďarský kandidát. Čo Vy na to?

Nebudem sa vyjadrovať k otázkam o ktorých nie som informovaný, ale mal by som sa vyjadriť k predsedovi KDH, Jánovi Figeľovi, Vždy mu išlo, ide a pôjde o to, aby sa na Slovensku tie politiky, ktoré sú alternatívou voči terajšej vládnej politike strany Smer, viac zjednocovali, ako rozdeľovali. Diskusia na fóre Európskej ľudovej strany je na mieste, ale o tom, či niekto za niekoho otvorene loboval, alebo nejaký záujem presadzoval, nemám konkrétnu vedomosť. Viem, že pán predseda Figeľ sa snažil o dohodu aj s predstaviteľmi strany SMK. Ja sa netajím, že som sa osobne aj s pánom predsedom Berényim, aj s pánom Csákym, aj s Gyulom Bárdosom stretol a o prezidentských voľbách sme sa rozprávali, pridám aj Lacka Szigetiho, bývalého ministra školstva. Netreba to utajovať. Aj títo politici sú moji bývalí kolegovia, a s niektorými mám naozaj dobré vzťahy. Ja sa na nikoho z nich nehnevám, ani na Gyulu Bárdosa. Rešpektujem každé jedno slobodné rozhodnutie, či už je zo súkromného, alebo politického života.

Hrusovsky_netky.sk
Foto: netky.sk

Pýtam sa, či považujete za kresťanské takto lobovať?

Považujem vždy za kresťanské, ak ktokoľvek koná dobrým úmyslom. Hľadať spoločné riešenia považujem za správne.

V rozhovore pre .týždeň ste povedali, že kandidatúrou Gyulu Bárdosa SMK povýšila stranu nad štát. Čo je podľa Vás štátnym záujmom a čo považujete za straníckosť?

Štátny záujem je ten, aby jedna strana neovládala všetky najvyššie ústavné funkcie a nie za každú cenu súperiť so svojim konkurentom, čo môže mať za následok výhru kandidáta, ktorý nebude mať pozitívny vzťah k menšinám.

To znamená, že štátnym záujmom by mala byť Vaša podpora zo strany SMK?

Ja nehovorím len o mojej podpore, ale ako politik slovenskej národnosti som preukázal svoj pozitívny postoj k menšinám. Ja hovorím o záujme, ktorý by mal prevládnuť nad stranícky záujem. Myslíte si, že  Gyula Bárdos by bol v druhom kole zvolený za prezidenta Slovenskej republiky?

A myslíte si, že Vy máte reálnu šancu dostať sa do druhého kola?

Myslím si, že áno. Nemyslím, som presvedčený.

Pod tlakom posledných prieskumov údajne zvažujete svoje odstúpenie. Je to pravda?

Sú to klebety, ktoré sa nezakladajú na pravde. Ak by som tak urobil, toto rozhodnutie poviem najskôr tým, ktorí mi vyjadrili podporu, ale nezvažujem takéto rozhodnutie.

Ale nevylučujete, že sa nezúčastníte prvého kola?

Hovorím, v tejto chvíli ja nemyslím na nič iné, ako na dobrý výsledok v prezidentských voľbách. Prekvapujete ma takouto otázkou.

Na internete sa objavila výzva na vaše odstúpenie z kandidátky. Podpísalo to už 252 signatárov. Pokiaľ vieme, proti žiadnemu kandidátovi nič také neexistuje. Čo na to hovoríte?

Rešpektujem právo každého vyjadriť svoj názor. Ale moju kandidatúru podpísalo viacej ako 17 000 občanov Slovenskej republiky, ktorí sa podpísali na petičnom hárku, aby som kandidoval. Cítim väčší záväzok voči tým, ako voči tým, ktorých spomínate Vy.

Ak sa nedostanete do druhého kola, aké závery z toho vyvodíte pre seba?

Pre mňa je cťou už to, že som mohol kandidovať za prezidenta Slovenskej republiky, že som získal podporu troch politických strán a časti slovenskej verejnosti. (pozn. po uskutočnení rozhovoru nás hovorca P. Hrušovského Martin Krajčovič informoval, že zo zahraničných lídrov ho podporila nemecká kancelárka Angela Merkelová, rakúsky vicekancelár Spindelegger, predseda Európskej ľudovej strany Joseph Daul.) To je pre mňa väčšia česť, ako rozmýšľať nad tým, čo urobím, keď nevyhrám. V týchto prezidentských voľbách je len jeden víťaz, a to bude ten, kto sa stane prezidentom.

Na záver tri krátke otázky:

Hory alebo more?

Aj jedno, aj druhé

 Futbal alebo hokej?

V lete futbal, v zime hokej.

SMK alebo Most-Híd?

Obidvoch mám rád. Ale ak mám vyjadriť sympatie niekomu, to je môj dlhoročný politický kolega, Béla Bugár, ktorý bol predsedom strany vtedy, keď aj ja som bol predsedom strany. Rozumieme si nielen ľudsky a politicky ale aj máme na zásadné otázky veľkú zhodu. Cez Bélu Bugára potom sa nedá nemať sympatiu aj k jeho strane, ktorej je predsedom. Tým nechcem povedať, že iní sú pre mňa nepriateľmi, iní sú pre mňa súpermi.

 

S Pavlom Hrušovským sa rozprával Zsolt Király. Fotky: Diana Lengyel 

Rozhovor sa uskutočnil v pondelok, 24.2. 2014 a bol autorizovaný.

Ďalej odporúčame:

1. Andrej Kiska: Ľudia by sa mali dobre cítiť v štáte, v ktorom žijú

2. Ján Čarnogurský: pre politika je dobré zažiť väzenie

3. Radoslav Procházka: Idem do riskantného súboja s otvoreným koncom

4. Peter Osuský: Mám čistý štít (I.)

5. Peter Osuský: Mám čistý štít (II.)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Pavol Hrušovský: Neodstúpim

Verí, že má šancu dostať sa do druhého kola, no zároveň priznáva, že sa mu zle spí pri pohľade na prezidentské prieskumy. Považuje sa za principiálneho politika, ktorý bojuje aj s pocitom fiktívnosti Ľudovej platformy. Úvahy o svojom odstúpení označuje za klebety. Ak by to však urobil, oznámi to najprv svojim podporovateľom. Rozprávali sme sa s kandidátom na prezidenta Slovenskej republiky, Pavlom Hrušovským.

Akému rizikovému športu sa teraz, v prezidentskej kampani venujete? (Narážka na Ficove zranenie).

(Smiech). Počas volebnej kampane športujem medzi občanmi Slovenskej republiky. Chodím na výjazdy po mestách a dedinách, od východu až na západ. Nie je čas na nejaké športovanie, ale považujem to za dôležitejšie. Cítim sa tam dobre, a tak ako šport, aj možnosť rozprávať sa s ľuďmi je pre mňa takmer rovnakým relaxom, aj keď stretnutia na uliciach sú náročné, ale aj povzbudzujúce a inšpirujúce.

Máte niekedy zlé sny z politiky?

Spím tak málo, že sa mi ani snívať nestačí. A ak, tak len o pekných a veľmi dramatických situáciách v mojom živote. Zatiaľ, chvalabohu politika sa medzi takéto sny nedostala.

Ste už dlhé roky v parlamente a v politike, baví vás to ešte?

 hirdetes_810x300  

Ak mňa v živote prestane niečo baviť, tak to prestanem robiť. Miesto v politike považujem za napĺňanie mojich životných predstáv, robím ju s radosťou a osobitne s vášňou. Pokiaľ ju politik nemá, tak ju dobre robiť nemôže. S vášňou to môžete robiť len vtedy, ak máte ľudí rád, a ja mám ľudí rád.

Ktoré obdobia považujete v doterajšej Vašej politickej kariére za najkrajšie,  a ktoré za najťažšie?

Najťažšie bolo keď som do politiky vstúpil. Vtedy ešte ako podnikový právnik v obchodnej organizácií Jednota v Nitre. V roku 1990 som bol kooptovaný do federálneho zhromaždenia, vtedy som sa zoči-voči ocitol zodpovednosti, ktorú som dovtedy nepoznal, ako aj výzvam, ktoré boli veľké.  Časom som získaval skúsenosti a využíval ich ďalej, ktoré mi umožnili aj to, že som mohol zastávať vysoké ústavné funkcie, byť pri historických rozhodnutiach novodobých dejín Slovenskej republiky. Vždy som tieto udalosti chápal aj ako príležitosť, ale na druhej strane aj pokoru voči tým, ktorí mi v politike umožnili pôsobiť.

7
Foto: Korkep.sk

Ako sa vám v týchto dňoch spí, pri pohľade na prezidentské prieskumy?

Zle. A nielen od prieskumov ale aj od toho, čo sa dozvedúvam od ľudí o problémoch, ktoré ich trápia, a z pocitov, ktoré z politiky majú. Je čas na to, aby sme sa nad tým zamysleli. Preto aj čas prezidentských volieb považujem za takýto okamih, kedy ľudia môžu zmeniť dejiny Slovenskej politiky. Tieto prezidentské voľby budú o tom, či na Slovensku bude jedna strana ovládať všetky ústavné funkcie alebo nie.

Aký je to pocit, kandidovať iba s fiktívnou podporou fiktívnej Ľudovej platformy?

Snažím sa premáhať v sebe tento pocit fiktívnosti a formálnosti. Robím všetko pre to, aby som ľudí presvedčil o tom, že som dobrý kandidát a rozptýlil to presvedčenie aj do cieľovej skupiny ľudí, ktorí nie sú voličmi týchto politických strán, ktoré ma podporujú. Ak budem zvolený, chcem byť prezidentom všetkých občanom Slovenskej republiky, bez ohľadu na to, ku ktorej strane alebo ku ktorému politikovi sympatiu prejavujú, či už väčšiu alebo menšiu.

Vaše preferencie sa pohybujú okolo štvrtiny súčtu preferencií Ľudovej platformy. Znamená to, že pravica dá dokopy na Slovensku iba sedem percent?

Ja by som neporovnával súčet preferencií kandidátov so súčtami preferencií strán, ktoré podporujú konkrétnych kandidátov. Zamýšľame sa nad tým, situáciu analyzujeme, hľadáme aj príčiny takejto podpory. Najdôležitejšie je finále kandidátov na prezidentský úrad, ktoré bude spočívať predpokladám, vo veľmi otvorených televíznych diskusiách krátko pred 15. marcom.

Podľa prieskumov verejnej mienky Vás porážajú takmer všetci kandidáti pravice. Keď sme pri Ľudovej platforme, tak medzi voličmi SDKÚ-DS ste iba na 4. miesto (za Procházkom, Kňažkom a Kiskom), medzi voličmi Mostu-Híd ste dokonca až na poslednom, 6. mieste. U voličov Bélu Bugára Vás dokonca predbieha aj Robert Fico. Je to ešte dôstojná rola pre vás?

Ja takéto prieskumy sympatií nemám, ale nevenujem im takú pozornosť, aby som sa na ich základe, alebo len na ich základe rozhodoval. Urobím všetko pre to, aby ten výsledok bol dobrý.

Prijmem rozhodnutie občanov. Mrzí ma však, že strana SMK povýšila vnútrostranícky záujem nad záujem štátu, ale som s tým vysporiadaný. Nehnevám sa na nich, robím všetko pre to, aby som oslovil čo najväčšie spektrum voličov, občanov Slovenskej republiky, ktorí môžu do mňa vkladať nádej, že budem ich prezidentom, nie len straníckym prezidentom.

SITA-Pavol-Hrusovsky
Foto: SITA

Čakali ste viac podpory od Bélu Bugára?

Béla Bugár je môj veľmi dobrý osobný priateľ a parlamentný kolega. S Bélom Bugárom sme zažili jednu éru, ktorá Slovensko urobila dobrým miestom pre život ľudí. Bolo to obdobie od 1998 do roku 2006. Béla Bugár je naozaj seriózny, korektný a veľmi zodpovedný človek, s ktorým sa nie vždy ľahko dohody prijímajú, ale ak sa príjmu, tak som si na 100 percent istý, že sa aj dodržiavajú zo strany Béla Bugára.

Takže s jeho podporou ste v rámci kampane spokojný?

Áno. Béla Bugár viackrát veľmi odhodlane hovoril, prečo sa rozhodol on, ale aj strana pre podporu mojej osoby. To, aká je podpora voličov Mostu-Híd, je téma väčšia. Urobím všetko pre to, aby som do konania prvého kola prezidentských volieb presvedčil aj ich o správnosti rozhodnutia mňa za kandidáta na prezidenta.

Podľa niektorých informácií Béla Bugár zvažuje tesne pred prvým kolom vycúvať od vašej podpory a tým nepriamo pomôcť Gyulovi Bárdosovi. Počuli ste o tom?

Nepočul som o tom, považujem to za nepravdivé dohady. Diskutujeme o všeličom, aj analyzujeme vývoj preferencií, ale čas rozhodnutia ešte len príde. Nie je čas rezignácii, ale diskusii, a ja sa na ne teším. Tam bude môcť každý jeden kandidát predstaviť seba, svoju tvár, svoju víziu o štáte, svoje návrhy na riešenia množstva zložitých problémov. Preto nejdem do nejakej depresie, skôr sa snažím aj v tomto čase pozitívne motivovať do ďalších dní až do prvého kola prezidentských volieb.

Pavol Hrušovský
Foto: Korkep.sk

Čomu ešte veríte pred prvým kolom?

Verím, že to otočíme. Verím, že budeme úspešní.

Podporili by ste v druhom maďarského kandidáta?

V tejto chvíli rozmýšľam o prvom kole, nerozmýšľam vôbec aké bude druhé kolo.

Hovorí sa i to, že v prípade postupu pána Kisku do druhého kola je reálna možnosť, že si založí politickú stranu aj s Ivetou Radičovou. Nepochovalo by to definitívne Ľudovú platformu?

Nie. Ja osobne si myslím, že priestor na zakladanie nových strán je vyčerpaný. Slovensko má na počet obyvateľov a poslancov dosť politických strán na to, aby sa každý občan niektorú z už existujúcich mohol vybrať. Tým ale nebránim nikomu, aby ak sa slobodne rozhodne, si stranu založil. Pre mňa je však väčším problémom, že ja niektorých z tých kandidátov za prezidenta, ktorí dnes vykazujú vysoký stupeň popularity, vôbec nepoznám. Ani neviem kto sú,  neviem akú politiku budú presadzovať, a čo budú reprezentovať, ak by sa stali prezidentmi.

V čom ste výnimočný a  najlepší spomedzi všetkých prezidentských kandidátov?

Nezvyknem sa hodnotiť a nezvyknem sa chváliť. Cítim sa byť dostatočne skúseným a trpezlivým politikom pri zvládaní mnohých kritických situácií, ktoré sa v politike občas objavia. Cítim sa byť politikom, a to považujem za moju prednosť, ktorá mi umožňuje viesť veľmi otvorený a zodpovedný politický dialóg so všetkými parlamentnými politickými stranami bez ohľadu na to, či je niekto v opozícií alebo v koalícií. Mám schopnosť viacej ľudí spájať ako rozdeľovať. Som principiálny politik, ktorý, ak nejaký názor vysloví, ak nejakú politiku chce presadiť, tak zotrvám na nej až do víťazného konca. Ak sa mi ju nepodarí presadiť, tak nerezignujem.

6

S akým konkrétnym výsledkom by ste boli spokojný?

Vyhrať prezidentské voľby.

Veríte tomu, že vyhráte, alebo že sa vôbec dostanete do druhého kola?

Ak by som neveril, tak by som kandidovať nešiel. V tejto chvíli naozaj nestanovujem poradie vo voľbách, ale sústredím sa na možno čo najpresvedčivejšie prestavenie mňa, ako osoby, mňa ako politika, mňa, ako možného budúceho prezidenta Slovenskej republiky.

Ako by ste presvedčili moju 78 ročnú babku v Ipeľských Sokolciach, že má dať hlas práve vám?

Najskôr by som ju rád videl, podal jej ruku, a porozprával sa s ňou, aký problém prežíva. Určite by som nebol populista, že by som jej sľúbil niečo len preto, že by som chcel získať jej hlas, ale snažil by som jej predstaviť moju ľudskú tvár. Takú, aký som, rozumieť ľudom, chápať ich problémy a pomáhať im ich riešiť. To je moja ponuka, ktorá je možno všeobecná, ale je dostatočne konkrétna na to, aby som dokázal týmto ľudom dať viacej otvorené srdce, ako im sľubovať nesplniteľné sľuby.

Môžete povedať tri konkrétne veci, čím ste Vy osobne najviac zaujali v doterajšej politickej kariére, a na čo ste najviac hrdý za to, čo ste už to pre túto krajinu spravili?

Najviac som hrdý, a cítil som sa veľmi ocenený, keď som mohol slovenskú vlajku osobne vztýčiť na stožiar európskej únie v Štrasburgu. Cítil som sa veľmi povzbudený, keď sme prijali veľkú novelu ústavy. Ja som predsedal slovenskému parlamentu. Mal som česť byť predsedom parlamentu pri vzniku a oslave desiateho výročia samostatnej Slovenskej republiky. Vtedy som pred Národnou radou a občanmi predniesol prejav, ktorý mnohí označili ako prvý štátnický. Kde som urobil exkurz do dávnej minulosti ale i aktuálnosti situácie tak, ako som ju ja vnímal. O to viac ma potešil, že zaujal nielen Slovákov, ale aj celú Európu.

4

Prečo by vás mali voliť Maďari žijúci na Slovenku?

Lebo mali možnosť za ten čas ma dostatočne spoznať. Mohli sa niekoľkokrát presvedčiť, že som politikom, ktorému nezáleží na tom, aby sa napätie medzi občanmi Slovenskej republiky z akýchkoľvek dôvodov zvyšovalo, ale naopak, aby za zmenšovalo.

To znamená?

To znamená, že byť dostatočne vnímavý, chápavý, ale aj veľkorysý a zodpovedný za vytváranie takých životných podmienok, aby sa aj občania maďarskej národnosti, alebo ktorýchkoľvek iných národností cítili na Slovensku ako vo svojej krajine.

Čo by ste urobili proti hospodárskej diskriminácii južného Slovenska?

Pozrite sa, treba tento problém uchopiť komplexne. Nevytesňovať a nevymedzovať len nejaké územia a územné celky, alebo regióny. Budovanie infraštruktúry, vytváranie nových pracovných príležitostí by som považoval za prioritu. Nerobiť politiku, ktorá len preto, že tam žije niekto iný, ako občan slovenskej národnosti, by mal byť postihnutý. Či už v sociálnych, hospodárskych alebo kultúrnych istotách, ktoré tomu konkrétnemu človeku ten komfort života ponúkajú.

Nechcete sa ospravedlniť Maďarom za to, že ste v parlamente potvrdili platnosť Benešových dekrétov?

Bol som jeden z mála politikov, ktorý sa usiloval o prelom v slovensko-maďarských vzťahoch. Spolu s bývalou predsedníčkou Maďarského parlamentu, Katalin Szili som mal nadštandardne osobne, a dovolím si povedať, až priateľský vzťah. Raz, keď sme sedeli v Budapešti, navrhol som, aby sme prijali deklaráciu o historickom zmierení. Práce na tejto deklarácií sa aj začali, kde jedna časť tejto deklarácie sa venovala minulosti, istým krivdám, ktoré jeden alebo druhý národ pociťujú. Tak sme si zaumienili, že tam bude jedna veta, rovnaká tak v maďarskej ako aj v slovenskej mutácií: prepáčte, ak sme vám v minulosti niečím ukrivdili a naopak. Žiaľ, z hľadiska len nejakých politických okolností k tomuto okamihu neprišlo. Čo ma mrzí, a ako prezident by som chcel pokračovať v tejto mojej ambícií zlepšovania spolužitia Slovákov a Maďarov nielen doma, ale aj medzi Slovenskou republikou a Maďarskom.

hrusovsky_official
Foto: Pavol Hrušovský official

K platnosti a potvrdeniu platnosti Benešovýc -dekrétov: mám tu hlasovanie z roku 2007, kde ste boli medzi 120 poslancami, ktorí vtedy hlasovali za nedotknuteľnosť povojnových dokumentov a usporiadaniu pomerov po druhej svetovej vojne. Nechcete sa teraz ako kandidát, ktorý by rád získal aj hlasy Maďarov ospravedlniť?

Musíme sa znovu komplexne a z hľadiska historických právd pozerať aj na Benešove dekréty a nemožno robiť kolektívnu vinu na základe Benešových dekrétov. Cesta cez ospravedlnenia a len cez nejaké prázdne gestá nevedie k porozumeniu. To je politický postoj, ktorý možno v tom čase bol z iných dôvodov predložený a v tom čase sa snažil rozdeliť spoločnosť. V politike si vždy hľadáte strednú cestu, ktorá nevyvoláva napätie a ktorá viacej zjednocuje. V tomto konkrétnom hlasovaní si myslím, že to nebola cesta k umenšovaniu, ale k zväčšovaniu napätia.

Vrátim sa k tomu opäť: ak hovoríte, že nemožno robiť kolektívnu vinu, v tomto hlasovaní ste to práve urobili…

Pozrite sa, keď raz za niečo hlasujem, nezvyknem svoj postoj meniť. Potreboval by som aj konkrétny návrh uznesenia, pretože Vy tu máte len hlasovanie, aký obsah dokumentu sme vlastne mali schváliť, alebo neschváliť. Vy tu máte iba názov tlače, nie je tu obsah…

Ale pamätáte sa určite, o čo išlo…

Znovu chcem byť úprimný. Nepamätám si, lebo tých hlasovaní sú tisíce ročne, ale nejaký dôvod zrejme v texte musel byť, ktorý nebol kompatibilný s tým, aký názor som na to mal. Preto nemožno hovoriť paušálne o Benešových dekrétoch, ale musíme hovoriť o konkrétnom texte.

2

Takže niečo iné myslíte o Benešových-dekrétoch a o kolektívnej vine, ako vyplýva z toho, ako ste hlasovali? Správne tomu rozumieme?

V tejto chvíli sa k tomu neviem inak vyjadriť, ako som sa k tomu vyjadril.

Aký je váš postoj k dvojjazyčným tabuliam s názvami obcí na železničných staniciach?

Treba sa rešpektovať, a ukázať istý kus tolerancie. A to je to zmenšovanie a nie zväčšovanie napätia. Boli sme to my, ktorí sme na konci vlády Ivety Radičovej, a naši ministri vo vláde súhlasili s tým, aby tie dvojjazyčné tabule boli v obciach rozšírené. Je to vec na diskusiu, ale právny stav, ktorý je teraz, vyhovuje, myslím si, obidvom stranám. Hoci sa jedna strana dožaduje, aby to bolo uvedené v zákone, druhej stačí vyhláška. Je to vec technického posúdenia právnej istoty a obavy, či, ak nepríde k zmene vlády, sa to nezmení. Ja som skôr za stabilné riešenie.

4. júna 2013 táto otázka bola na pôde parlamentu otvorená. Pamätáte sa, ako ste sa vtedy zachovali?

Nepamätám, však dajte mi to. Nemôžem si pamätať na všetko.

Vy ste boli predkladateľom tohto zákona, no nehlasovali ste zaň. To bol ten prípad, keď ste údajne zabudli kartu na svojom mieste a jednoducho  ste nehlasovali ani ste neprotestovali. Vy ste jediný, ktorý tam bol ako nezúčastnený.

Tak, ak som tam nebol, nemohol som hlasovať.

Boli ste tam, ale zabudli ste kartu na svojom mieste a ako predkladateľ pri rečníckom pulte ste nemohli hlasovať.

No tak. Teraz ma hrešíte za čo? Že som si zabudol kartu alebo nehlasoval? Lebo keby som ju bol mal, tak asi by som bol hlasoval.

3

Predkladateľ môže dať protest a povedať, že jeho názor je aký.

Viete, vtedy môžete urobiť protest, keď sa pomýlite, keď hlasovacie zariadenia vykáže na tabuli niečo iné, ako to, čo ste vy chceli, alebo urobili. Takže naozaj tu nebol úmysel, veď je to aj nelogické, keď nejaký zákon predkladáte, aby ste proti tomuto zákonu hlasovali.

Takže ste sa pomýlili, alebo jednoducho ste zabudli kartu.

No tak, áno. Je tam technický…ani nie technický, ale možno osobný omyl. Keby som bol na niekoho skríkol, aby hlasoval za mňa, tak sa stane to isté, čo urobila Iveta Radičová, že za ňu hlasovala iná poslankyňa a musel by som sa vzdať mandátu poslanca.

Kto vám radí s maďarskou verziou Vašej prezidentskej kampane?

Mám množstvo priateľov Maďarov od Laciho Szigetiho, kolegov poslancov, pána profesora Chmela, ktorý je tiež členom poslaneckého klubu Most-Híd. Mám veľa priateľov, s ktorými mám nadštandardný, viac ako priateľský vzťah. Ale netajím sa tým, že Laci Szigeti z Kalligramu je takým duchovným. A Béla Bugár je prvým konzultantom pri akýchkoľvek zásadných, zvlášť citlivých menšinových otázkach.

Pýtame sa preto, lebo hneď na Vašom prvom maďarskom billboarde sa objavila dosť hrubá pravopisná chyba: Spolu na to máme. Tá maďarská verzia bola chybná. Čo vyvolalo dosť veľkú diskusiu medzi Maďarmi. Možno by ste mali byť prísnejší na Vašich kolegov, ktorí Vám radia s prezidentskou kampaňou.

Chcem sa ospravedlniť za chýbajúci dĺžeň. Naozaj sa to stalo len nedopatrením. Možno preto, ale nechcem hľadať výhovorky, že táto prvá billboardová ponuka sa robila v čase vrcholiacich vianočných sviatkov a bol istý nápor. Došlo k omylu, zlyhali jazykovedci, nezlyhali politici. Lebo to posolstvo bolo to isté, čo na slovenskej mutácii. Mrzí ma to, ale zmeniť som to vtedy už nevedel.

Pál Csáky tvrdí, že Váš predseda, Ján Figeľ loboval u predstaviteľov Európskej ľudovej Strany, aby presvedčili SMK k stiahnutiu Gyulu Bárdosa. Podľa predsedu KDH za Váš slabý výkon môže maďarský kandidát. Čo Vy na to?

Nebudem sa vyjadrovať k otázkam o ktorých nie som informovaný, ale mal by som sa vyjadriť k predsedovi KDH, Jánovi Figeľovi, Vždy mu išlo, ide a pôjde o to, aby sa na Slovensku tie politiky, ktoré sú alternatívou voči terajšej vládnej politike strany Smer, viac zjednocovali, ako rozdeľovali. Diskusia na fóre Európskej ľudovej strany je na mieste, ale o tom, či niekto za niekoho otvorene loboval, alebo nejaký záujem presadzoval, nemám konkrétnu vedomosť. Viem, že pán predseda Figeľ sa snažil o dohodu aj s predstaviteľmi strany SMK. Ja sa netajím, že som sa osobne aj s pánom predsedom Berényim, aj s pánom Csákym, aj s Gyulom Bárdosom stretol a o prezidentských voľbách sme sa rozprávali, pridám aj Lacka Szigetiho, bývalého ministra školstva. Netreba to utajovať. Aj títo politici sú moji bývalí kolegovia, a s niektorými mám naozaj dobré vzťahy. Ja sa na nikoho z nich nehnevám, ani na Gyulu Bárdosa. Rešpektujem každé jedno slobodné rozhodnutie, či už je zo súkromného, alebo politického života.

Hrusovsky_netky.sk
Foto: netky.sk

Pýtam sa, či považujete za kresťanské takto lobovať?

Považujem vždy za kresťanské, ak ktokoľvek koná dobrým úmyslom. Hľadať spoločné riešenia považujem za správne.

V rozhovore pre .týždeň ste povedali, že kandidatúrou Gyulu Bárdosa SMK povýšila stranu nad štát. Čo je podľa Vás štátnym záujmom a čo považujete za straníckosť?

Štátny záujem je ten, aby jedna strana neovládala všetky najvyššie ústavné funkcie a nie za každú cenu súperiť so svojim konkurentom, čo môže mať za následok výhru kandidáta, ktorý nebude mať pozitívny vzťah k menšinám.

To znamená, že štátnym záujmom by mala byť Vaša podpora zo strany SMK?

Ja nehovorím len o mojej podpore, ale ako politik slovenskej národnosti som preukázal svoj pozitívny postoj k menšinám. Ja hovorím o záujme, ktorý by mal prevládnuť nad stranícky záujem. Myslíte si, že  Gyula Bárdos by bol v druhom kole zvolený za prezidenta Slovenskej republiky?

A myslíte si, že Vy máte reálnu šancu dostať sa do druhého kola?

Myslím si, že áno. Nemyslím, som presvedčený.

Pod tlakom posledných prieskumov údajne zvažujete svoje odstúpenie. Je to pravda?

Sú to klebety, ktoré sa nezakladajú na pravde. Ak by som tak urobil, toto rozhodnutie poviem najskôr tým, ktorí mi vyjadrili podporu, ale nezvažujem takéto rozhodnutie.

Ale nevylučujete, že sa nezúčastníte prvého kola?

Hovorím, v tejto chvíli ja nemyslím na nič iné, ako na dobrý výsledok v prezidentských voľbách. Prekvapujete ma takouto otázkou.

Na internete sa objavila výzva na vaše odstúpenie z kandidátky. Podpísalo to už 252 signatárov. Pokiaľ vieme, proti žiadnemu kandidátovi nič také neexistuje. Čo na to hovoríte?

Rešpektujem právo každého vyjadriť svoj názor. Ale moju kandidatúru podpísalo viacej ako 17 000 občanov Slovenskej republiky, ktorí sa podpísali na petičnom hárku, aby som kandidoval. Cítim väčší záväzok voči tým, ako voči tým, ktorých spomínate Vy.

Ak sa nedostanete do druhého kola, aké závery z toho vyvodíte pre seba?

Pre mňa je cťou už to, že som mohol kandidovať za prezidenta Slovenskej republiky, že som získal podporu troch politických strán a časti slovenskej verejnosti. (pozn. po uskutočnení rozhovoru nás hovorca P. Hrušovského Martin Krajčovič informoval, že zo zahraničných lídrov ho podporila nemecká kancelárka Angela Merkelová, rakúsky vicekancelár Spindelegger, predseda Európskej ľudovej strany Joseph Daul.) To je pre mňa väčšia česť, ako rozmýšľať nad tým, čo urobím, keď nevyhrám. V týchto prezidentských voľbách je len jeden víťaz, a to bude ten, kto sa stane prezidentom.

Na záver tri krátke otázky:

Hory alebo more?

Aj jedno, aj druhé

 Futbal alebo hokej?

V lete futbal, v zime hokej.

SMK alebo Most-Híd?

Obidvoch mám rád. Ale ak mám vyjadriť sympatie niekomu, to je môj dlhoročný politický kolega, Béla Bugár, ktorý bol predsedom strany vtedy, keď aj ja som bol predsedom strany. Rozumieme si nielen ľudsky a politicky ale aj máme na zásadné otázky veľkú zhodu. Cez Bélu Bugára potom sa nedá nemať sympatiu aj k jeho strane, ktorej je predsedom. Tým nechcem povedať, že iní sú pre mňa nepriateľmi, iní sú pre mňa súpermi.

 

S Pavlom Hrušovským sa rozprával Zsolt Király. Fotky: Diana Lengyel 

Rozhovor sa uskutočnil v pondelok, 24.2. 2014 a bol autorizovaný.

Ďalej odporúčame:

1. Andrej Kiska: Ľudia by sa mali dobre cítiť v štáte, v ktorom žijú

2. Ján Čarnogurský: pre politika je dobré zažiť väzenie

3. Radoslav Procházka: Idem do riskantného súboja s otvoreným koncom

4. Peter Osuský: Mám čistý štít (I.)

5. Peter Osuský: Mám čistý štít (II.)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek