Hiszi, hogy van esélye bejutni a második fordulóba, de azért beismeri, hogy nem túl boldog az előrejelzések láttán. Elvi alapú politikusnak tartja magát, aki a Népi platform fiktív érzetével is harcol. A  visszalépéséről szóló pletykákat csupán pletykának tartja. Ha mégis megtenné, arról elsőként a saját támogatóit fogja értesíteni. Pavol Hrušovský köztársaságielnök-jelölttel beszélgettünk.

Milyen sportot űz így a kampány folyamán? (Fico sérülésére utalva.)

(Nevetés) A választási kampány alatt az állampolgárok között sportolok. Járom a falvakat és a városokat, kelettől nyugatig. Nincs időm  sportolni, de amit csinálok, azt fontosabbnak tartom ennél. Jól érzem magam az emberek közt, és éppúgy mint a sport, ez is lehetőséget ad arra, hogy beszélhessek az emberekkel, ami számomra legalább olyan kikapcsolódás. A sok találkozás, még ha néha fárasztó is, de felélénkít és inspirál is egyben.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Nincsenek néha rossz álmai a politika miatt?

Olyan keveset alszom, hogy a rossz álmokra nincs nagyon időm. Ha mégis, akkor csak a szép és drámai pillanatokról álmodom az életemből. Eddig, hála Istennek, a politika nem furakodott az álmaimba.

Hosszú ideje van már a politikában, érdekli még önt?

 hirdetes_300x300  

Ha valami már nem érdekel, akkor azt abbahagyom. Politikai tevékenységem életcéljaim beteljesülését jelentik, szívesen és szenvedéllyel csinálom. A szenvedély olyan dolog, ami ha hiányzik egy politikusból, akkor nem tudja jól végezni a dolgát. Szenvedéllyel csak az politizálhat, aki szereti az embereket,  és én szeretem az embereket.

Eddigi politikai karrierje során melyek voltak a legszebb és a legnehezebb pillanatok az ön számára ?

A legnehezebb az volt, amikor bekerültem a politikába. Akkor még céges jogászként a nyitrai Jednota hálózatában. Amikor 1990-ben bekerültem a szövetségi gyűlésbe, olyan felelőséggel találtam magam szembe, melyet addig nem ismertem, és hatalmas kihívásokkal. Idővel tapasztalatokra tettem szert, amiket tovább hasznosítottam, és melyek lehetővé tették, hogy magas alkotmányos funkciókat tölthessek be. Jelen lehessek történelmi döntéseknél a modern Szlovákia történelmében.  Ezeket az eseményeket mindig lehetőségként kezeltem, de egyben alázatként is. Alázat azokhoz az emberekhez, akik lehetővé tették, hogy a politizálhassak.

72

Pavol Hrušovský mint köztársaságielnök-jelölt

Hogy alszik ezekben a napokban, ha az elnökválasztás előtti közvélemény-kutatásokra pillant?

Rosszul. De nemcsak a felmérések miatt, hanem az miatt is, amit az emberektől tudok meg a problémáikról. Azokról, amik őket aggasztják és a politikával kapcsolatos érzéseikről. Itt az ideje, hogy elgondolkodjunk erről. Ezért az elnökválasztást is olyan pillanatnak érzem, amikor az emberek változtathatnak Szlovákia politikáján, történelmén. Ez a választás arról fog szólni, hogy Szlovákiában egy párt fog-e irányítani minden alkotmányos funkciót, vagy nem.

Milyen érzés a fiktív Népi Platform fiktív támogatottságával indulni a megmérettetésen?

Igyekszem legyőzni magamban a fiktivitás és formalitás érzését. Megteszek mindent azért, hogy bebizonyítsam az embereknek, hogy megfelelő jelölt vagyok. Szeretném elhinteni ezt a meggyőződést azokban is, akik nem az engem támogató pártokra szavaznak. Ha megválasztanak, szeretnék minden szlovák állampolgár elnöke lenni, függetlenül attól, hogy melyik politikai párttal vagy politikussal szimpatizálnak kisebb-nagyobb mértékben.

Az ön támogatottsága körülbelül negyede a  Népi Platform pártjai támogatottságának az összegének. Ez azt jelenti, hogy a jobboldalnak csak 7 százakos támogatottsága van Szlovákiában?

Én nem tennék egyenlőséget az elnökjelöltek támogatottsága és a pártok támogatottsága közt, akik egy-egy konkrét jelöltet támogatnak. Gondolkodunk efölött, elemezzük a helyzetet, keressük az okát az alacsony támogatottságnak. A legfontosabb a jelöltek számára a kampány hajrája lesz, ami szerintem a nyílt televíziós viták során zajlik majd március 15-e előtt.

A közvélemény-kutatások szerint szinte az összes jobboldali jelölt megelőzi önt. Ha már a Népi Platformnál tartunk, az SDKÚ-DS szavazói közt csak a 4. helyen szerepel (Procházka, Kňažko a Kiska mögött), a Most-Híd választói között pedig az utolsó, 6. helyen.  Sőt, Bugár Béla szavazói közt önt még Robert Fico is megelőzi. Méltó szerep ez még önre nézve?

Nem ismerem ezeket a felméréseket, de nem is figyelem őket annyira, hogy ezek alapján, vagy csak ezek alapján döntsek. Megteszek mindent azért, hogy az eredmény kedvező legyen.

az MKP a pártérdekeit az állam érdekei fölé helyezte

Elfogadom az emberek döntéseit. Sajnálom azonban, hogy az MKP a pártérdekeit az állam érdekei fölé helyezte, de elfogadom ezt is. Nem haragszom rájuk, mindent megteszek azért, hogy a választók lehető legszélesebb spektrumát megszólítsam. A szlovák állampolgárokat, akik bíznak bennem, hogy az elnökük leszek, és nemcsak pártjelölt.

SITA-Pavol-Hrusovsky1
Kép: SITA

Több támogatást várt Bugár Bélától?

Bugár Béla a személyes jóbarátom és parlamenti kollégám. Együtt éltünk át egy korszakot, ami jobb hellyé tette Szlovákiát az emberek számára. Az 1998-tól 2006-ig tartó időszakra gondolok. Bugár Béla komoly politikus, korrek és nagyon felelősségteljes ember, akivel nem mindig könnyű megállapodni, de ha egyszer megállapodunk, akkor száz százalékig biztos vagyok benne, hogy betartja azt.

Tehát elégedett a támogatásával a kampány során?

Igen.  Bugár Béla többször is nagyon elszántan érvelt amellett, hogy ő is és a pártja is támogat engem. Az, hogy a Most-Híd választói mennyire támogatnak, az egy más kérdés. Mindent megteszek azért, hogy az első fordulóig  meggyőzzem őket, hogy helyes választás rám szavazni.

Egyes információk szerint Bugár Béla azt fontolgatja, hogy röviddel az első kör előtt kihátrál ön mögül és ezzel közvetve Bárdos Gyulát segíti majd. Hallott ön erről?

Nem hallottam, és ezt hazug híresztelésnek gondolom. Sok mindenről beszélgetünk, elemezzük a közvélemény-kutatások eredményeit, de a döntés ideje még csak most jön el. Nincs idő rezignációra, de a párbeszédekre, és én várom már őket. Ahol minden egyes elnökjelölt megmutatja magát, az arcát, az államról alkotott vízióit, a megoldásait az egyes  problémákra. Ezért nem vagyok depressziós, helyette próbálok motivációt szerezni az elkövetkezendő napokhoz, az elnökválasztás első köréig.

51

Miben reménykedik még az első kör előtt?

Hiszek abban, hogy ezt megfordítjuk. Hiszek benne, hogy sikeresek leszünk.

Támogatná a második fordulóban a magyar jelöltet?

Ebben a pillanatban az első körön gondolkodunk, egyáltalán nem foglalkoztat a második kör.

Azt beszélik, hogy abban az esetben, ha Kiska kerül a második körbe, Iveta Radičovával közösen politikai pártot alapít. Nem ütné ez a Népi platform koporsójába az utolsó szöget?

Nem. Azt gondolom, hogy új pártok számára már nincs hely. Szlovákiában éppen elég politikai párt működik ahhoz, hogy minden polgár választhasson a meglévők közül. Ezzel persze nem szeretnék senkit sem gátolni abban, hogy ha úgy dönt, akkor szabadon alapíthasson pártot. Számomra sokkal nagyobb probléma azonban, hogy a jelöltek közül egyeseket, akik jelenleg nagy népszerüségnek örvendek, egyáltalán nem ismerek. Nem tudom kicsodák, milyen politikát akarnak átültetni, és mit fognak képviselni, ha elnöknek választják őket.

Miben különleges ön és miben a legjobb a többi elnökjelöltek között?

Nem szokásom értékelni magam és nem szokásom dicsekedni. Elég tapasztaltnak és türelmes politikusnak érzem magam ahhoz, hogy kezelni tudjam a kritikus helyzeteket, amelyek néha a politikában megjelennek. Politikusnak érzem magam, és ezt előnyömnek érzem, ami lehetővé teszi, hogy nyitott és felelősségteljes politikai párbeszédet tudjak folytatni minden politikai párttal, függetlenül attól, hogy valaki  ellenzékben vagy kormányon van. Képes vagyok az embereket összefogni, jobban mint megosztani őket. Elvi politikus vagyok, aki ha álláspontra helyezkedik, vagy ha felvállal egy politikát, akkor amellett végig kitart. Ha nem sikerül átültetnem, akkor nem mondok le.

62

Milyen konkrét eredménnyel lenne elégedett?

Megnyerni az elnökválasztásokat.

Hisz abban, hogy megnyerheti, vagy egyáltalán, hogy bejut a második körbe?

Ha nem hinnék benne, akkor nem jelöltettem volna magam. Jelenleg nem vonok sorrendet, hanem arra öszpontosítok, hogy a lehető legmeggyőzőbben tudjak bemutatkozni. Magamat, mint mint politikust, magamat, mint a Szlovák Köztársaság jövendőbeli elnökét.

Hogyan győzné meg az én 78 éves nagymamámat Ipolyszakálloson, hogy önre szavazzon?

Először is szívesen találkoznék vele, kezet fognék, és elbeszélgetnék vele, hogy milyen problémákkal küzd. Biztosan nem lennék populista, és nem ígérnék neki fűt-fát, csak azért, hogy megkaphassam a szavazatát. Az emberi arcomat mutatnám neki. Azt, amilyen vagyok, értek az emberekhez, megértem a problémáikat és segítek nekik megoldani őket. Ez az én ajánlatom, ami lehet, hogy általános, de elég konkrét ahhoz, hogy képes legyek ezeknek az embereknek több nyitottságot adni a szívemből, mint teljesíthetetlen ígéreteket ígérni nekik.

Tudna mondani három olyan konkrét dolgot, amivel eddigi politikai karrierje során a leginkább felhívta magára a figyelmet, és amire a leginkább büszke, amit ezért az országért tett?

Leginkább arra vagyok büszke és akkor éreztem magam nagyon megbecsülve, mikor személyesen kitüzhettem a szlovák zászlót az Európai Unió oszlopára Strassbourgban. Nagyon felemelően éreztem magam, mikor módosítottuk az alkotmányt. A parlament elnöke voltam. Engem ért az a megtiszteltetés, hogy akkor lehettem a parlament elnöke, amikor a  Szlovák Köztáraság megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepeltük. Akkor a Nemzeti Tanács és az állampolgárok előtt  beszédet mondtam, melyet sokan az első államférfiúi beszédként emlegetnek. Ahol kitérőt tettem a régmúltba és az aktuális helyzetre úgy, ahogy én láttam. Annál inkább örülök neki, hogy nemcsak a szlovákok figyelmét keltette fel, de egész Európáét is.

hrusovsky_official
Kép: Pavol Hrušovský official

Pavol Hrušovský és a szlovákiai magyarok

Miért kellene a szlovákiai magyaroknak önre szavazniuk?

Mert megismerhettek ezalatt az idő alatt. Meggyőződhettek arról többször is, hogy olyan politikus vagyok, akinem nem célja növelni a feszültséget az ország lakosai közt, de pont fordítva: csökkenteni szeretném.

Ez azt jelenti, hogy…?

Ez azt jelenti, hogy kellőképpen érzékeny vagyok, megértő, de nagylelkű is és felelősségteljes is ahhoz, hogy olyan életkörülményeket teremtsek, hogy a magyar vagy bármilyen más nemzetiségűek otthonuknak érezzék Szlovákiát.

Mit tenne Dél-Szlovákia gazdasági diszkriminációja ellen?

Ezt a problémát komplexen kell értelmezni. Nem kihatárolni csak egy területet, területi egységet vagy régiót. Az infrastruktúra kiépítését, új munkahelyek teremtését prioritásnak tekintem. Nem úgy politizálni, hogy területeket büntessünk meg csak azért, mert ott mások élnek mint szlovákok nemzetiségűek.

Nem akar bocsánatot kérni a magyaroktól azért, mert megerősítette a Beneš-dekrétumok érvényességét a parlamenben?

Egyike voltam azon kevés politikusoknak, akik áttörést akartak elérni a szlovák-magyar kapcsolatok terén. A magyar parlament volt elnökével, Szili Katalinnal átlagon felüli személyes kapcsolatom volt, szinte már-már baráti. Egyszer, mikor Budapesten voltunk, azt javasoltam, hogy fogadjunk el egy közös nyilatkozatot a történelmi megbékélésről. El is kezdődtek a munkálatok a nyilatkozat előkészítésén, egy része a nyilatkozatnak a múlttal foglalkozott, bizonyos igazságtalanságokkal, melyeket egyik vagy másik nemzet elszenvedett. Elhatároztuk, hogy mindkét verzióban lesz  egy mondat, a szlovákban és a magyarban is: bocsássatok meg, hogy a múltban sérelmet okoztunk önöknek. Sajnos bizonyos politikai okok miatt erre nem került sor. Amit máig sajnálok, és elnökként az egyik ambícióm lenne, hogy tovább javítsak a szlovákok és magyarok kapcsolatán és nemcsak otthon, de országos viszonylatban is.

A Beneš-dekrétumokhoz: van itt egy szavazás 2007-ből, ahol ön azok között a 120 képviselő között volt, akik a Beneš-dekrétumok és a második világháború utáni viszonyok érinthetetlenségét erősítettök meg. Nem akar most, mint olyan jelölt, aki szívesen megszerezné a magyar szavazatokat is, bocsánatot kérni értük?

Komplex módon és a történelmi igazság szempontjából kell a Beneš-dekrétumokra nézni és nem szabad a kollektív bűnösséget elvét a Beneš-dekrétumok alapján meghatározni. Az út a megértéshez nem a bocsánatkérésen és valamiféle üres gesztusokon keresztül vezet. Ez egy politikai álláspont, ami abban az időben egyéb okok miatt került elő és próbálta megosztani a társadalmat.

A Beneš-dekrétumokról szóló szavazás növelte a feszültséget

A politikában mindig a középutat kell választani, ami nem kelt feszültséget, és ami a leginkább egyesít. Abban a konkrét szavazásban, azt hiszem, nem volt esély csökkenteni a feszültséget, csak növelni.

Visszatérek rá: ha azt mondja, hogy nem szabad a kollektív bünösség elvét alkalmazni, abban a szavazásban ön mégis pont ezt tette.

Figyeljen, ha egyszer valamiért már igennel szavaztam, akkor nem szokásom a hozzáállásomon változtatni. Kellene látnom a törvényjavaslat konkrét tervezetét, mert ön itt csak a szavazás végeredményét mutatja, de azt, hogy milyen konkrét dokumentumot akartunk elfogadni vagy nem elfogadni, azt nem. Önnek itt csak a nyomtatvány címe szerepel, nem a tartalma

De biztosan emlékszik rá, hogy miről volt szó…

Újra őszinte szeretnék lenni. Nem emlékszem, mert az egyes szavazásokból van több ezer évente, de valaminek biztos kell lennie a szövegben, ami miatt nem felelt meg annak, amilyen véleményemen voltam. Ezért nem beszélhetünk csomagban a Beneš-dekrétumokról, de a konkrét szövegről.

25

Tehát valami mást gondol a Beneš-dekrétumokról és a kollektív bűnösségről, mint ami abból következik ahogy ön szavazott? Jól értelmezem azt, amit mondott?

Ebben a pillanatban nem tudok másképp ehhez hozzászólni, mint amit az előbb mondtam.

Mi a véleménye a kétnyelvű vasúti táblákról?

Tiszteletben kell tartani és bizonyos fokú toleranciát kell mutatni. Mi voltunk azok, akik a Radičová-kormány végén elértük, hogy a kétnyelvű táblák használata bővüljön, a minisztereink ezzel egyetértettek. Ez egy nyitott kérdés, de az a jogi állapot, ami most fennáll, azt hiszem mindkét oldalnak megfelel. Míg azonban az egyik oldalnak megfelel a kormányhatározat, a másik fél azt követeli, hogy törvény írja elő. Ez jogi biztonság és a félelem technikai megítélése, de amíg nem kerül kormányváltásra sor, addig semmi sem változik.  Én  inkább a stabil megoldás híve vagyok

2013. június 4-én ez a kérdés a parlament elé került. Emlékszik rá, ön akkor mit tett?

Nem emlékszem, kérem mutassa meg. Nem emlékezhetek mindenre.

Ön volt a törvénymódosítás beterjesztője, azonban nem szavazott a törvényről. Ez az az eset volt, mikor ön a kártyáját az ülőhelyén felejtette és egyszerűen  nem szavazott, majd nem is reklamált. Ön volt az egyetlen, aki nem volt jelen.

Tehát, ha nem voltam ott, akkor nem is szavazhattam.

Ön jelen volt, de a kártyáját a helyén felejtette és mint a törvény beterjesztője a szószéken nem szavazhatott.

Szóval így. Miért büntet engem? Azért mert elfelejtettem magammal vinni a kártyám, vagy azért, mert nem szavaztam? Ha nálam lett volna a kártyám, szavaztam volna.

32

A törvény beterjesztője jelezheti, hogy nem tudott szavazni, és elmondhatja a véleményét.

Tudja, csak akkor tiltakozhat, ha megtéved, ha a szavazókészülék mást mutat, mint amit ön szeretett volna, vagy amit ön szavazott. Tehát itt biztosan nem beszélhetünk szándékosságról, hiszen az nem logikus, hogy ha ön előterjeszt egy törvényt, akkor  ellene szavazzon.

Tehát csak megtévedt vagy egyszerűen csak elfelejtette a kártyáját magával vinni?

Igen, így. Technikai… vagy nem is technikai, inkább személyes hiba volt. Ha megkértem volna valakit, hogy szavazzon helyettem, akkor pont az történt volna, amit Iveta Radičová tett, mikor az egyik kollégája helyette szavazott és ekkor le kellett volna mondanom a parlamenti mandátumomról.

Ki segít önnek a kampány magyar részével?

Sok magyar barátom van Szigeti Laci révén (szerk. megj.: a Kalligram kiadó vezetője), képviselő kollégák, Chmel professzor,aki szintén a Most-Híd parlamenti frakciójának tagja. Sok barátom van, akikkel több mint baráti kapcsolatom van. De nem titkolom, hogy Szigeti Laci a Kalligramból afféle lelki barátom. És Bugár Béla az első konzultánsom a legfontosabb, különösen érzékeny kisebbségi kérdésekben.

Azért kérdezzük, ugyanis rögtön az ön első magyar nyelvű óriásplakátján elég komoly magyar helyesírási hiba jelent meg: Együtt képesek vagyunk ra. Ez elég komoly visszhangot váltott ki a magyarok közt. Talán szigorúbbnak kellene lennie a saját kollégáihoz, azokhoz, akik segítenek önnek az elnöki kampány során.

Bocsánatot szeretnék kérni a hiányzó ékezet miatt. Tényleg csak figyelmetlenség miatt történhetett. Talán azért, mert azt a billboardot a karácsonyi időszak csúcsán, és időhiány alatt készült. De nem akarok kifogásokat keresni. Hibáztunk, csődöt mondtak a nyelvészek, de nem mondtak csődöt a politikusok. A küldetése ugyanis ugyanaz volt, mint a szlovák verziójának. Sajnálom, de megváltoztatni már nem tudom.

Csáky Pál azt állítja, hogy az önök elnöke, Ján Fígeľ az Európai Néppárt képviselőinél lobbizott, hogy győzzék meg az MKP-t arról, vonják vissza Bárdos Gyula jelölését. A KDH elnöke szerint az ön gyenge teljesítményének az oka a magyar jelölt. Ön mit gondol erről?

Nem fogok nyilatkozni olyan kérdésekről, amelyekről nem vagyok informálva, de ha a KDH elnökéhez, Ján Figeľhez kellene kommentárt fűznöm,  ő mindig azért küzdött, hogy Szlovákiában azok a pártok, akik alternatívái lehetnek a mostani kormány politikájának, inkább egyesüljenek, mint osztódjanak. Az Európpai Néppárt fórumán a diskurzus helyén van, de arról, hogy valaki nyíltan lobbizott volna, vagy valamilyen érdekeket érvényesítsen, nincs tudomásom.

Tudom, hogy Figeľ elnök úr az MKP képviselőivel is próbált egyezkedni. Nem titkolom, hogy Berényi elnök úrral, Csáky úrral és Bárdos Gyulával is találkoztam és beszéltünk az elnöválasztásokról. Ide sorolnám még Szigeti Lacit is, a volt oktatásügyi minisztert. Nincs mit ezen titkolni. Ezek a politikusok is a volt kollégáim, némelyikükkel igazán jó a kapcsolatom. Én egyikükre sem haragszom, Bárdos Gyulára sem. Tiszteletben tartom minden egyes szabad döntést, legyen szó akár a magánéletről, akár a politikáról van szó.

Hrusovsky_netky.sk_
Kép: netky.sk

Úgy kérdezem, keresztényinek tartja az efféle lobbizást?

Keresztényinek tartom mindenkor, ha valaki jószándékkal cselekszik. A közös megoldás keresését jónak tartom.

A .týždeň-nek adott interjújában azt mondta, Bárdos Gyula jelölésével az MKP a pártérdeket az államérdek fölé helyezte. Mi ön szerint az államérdek és mi a pártosság?

Államérdek, hogy ne egy párt töltse be az összes alkotmányos funkciót és hogy ne mindenáron a saját konkurenciánkkal harcoljunk. Ennek az lehet az eredménye, hogy olyan jelölt nyer, akinek nem lesz pozitív kapcsolata a kisebbségekkel.

Ez azt jelenti, hogy államérdek az lenne, ha az MKP önt támogatná?

Én nemcsak a saját jelölésemről beszélek, de szlovák politikusként, már megmutattam a pozitív hozzáállásomat a kisebbségekhez. Én arról az érdekről beszélek, melynek a pártérdekek felett kellene állnia. Ön talán azt gondolja, hogy Bárdos Gyula a második körben Szlovákia elnöke lehetne?

És ön azt gondolja, hogy reális esélye van a második körbe kerülésre?

Igen, azt gondolom. Sőt, nem gondolom. Meg vagyok róla győződve.

A visszalépésemől szóló híresztelések pletykák

A legutóbbi közvéleménykutatások tükrében állítólag visszalépését fontolgatja. Ez igaz?

Ezek pletykák, amelyek egyáltalán nem az igazságon alapszanak. Viszont ha így döntenék, a döntésem először azokkal ismertetném, akik engem támogattak. De nem fordult meg ilyesmi a fejemben.

De nem zárja ki, hogy nem vesz részt az első körben?

Ahogy már mondtam, ebbel a pillanatban másra nem gondolok, mint a jó eredményre az elnökválasztásokon. Meglep ezzel a kérdéssel.

Az interneten kering egy felhívás, az ön visszalépését iletően. 252 ember aláírta már. Egyetlen más jelölt ellen sem készült hasonló. Mit mond ön erre?

Tiszteletben tartom mindenki jogát arra, hogy szabadon véleményt nyilváníthasson. De a jelölésem petíciós ívét több mint 17 ezer szlovák állampolgár írta alá, akik azt szeretnék, ha jelöltetném magam. Feléjük nagyobb kötelezettséget érzek, mint azok felé, akiket ön említ.

Ha nem jut be a második körbe, milyen következtetések von le ebből önmagára nézve?

Számomra már az is megtiszteltetés, hogy a Szlovák Köztársaság elnökjelöltje lehettem, hogy három politikai párt támogatását is megkaptam és a szlovák nyilvánosság egy részének is. (szerk. megj.: az interjú után P. Hrušovský szóvivője, Martin Krajčovič arról informált minket, hogy a külföldi vezetők közül Angela Merkel német kancellár, az osztrák alkancellár, Spindelegger és az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul is támogatásáról biztosította Hrušovskýt). Ez számomra sokkal nagyobb megtiszteltetés, mint azon gondolkodni, hogy mi lesz, ha nem nyerek. Ezen a választáson csak egy győztes van, és ő lesz a köztársasági elnök.

Zárszóként három rövid kérdés:

Hegyek vagy tenger?

Egyik is, másik is.

Foci vagy hoki?

Nyáron a foci, télen a hoki.

MKP vagy Most-Híd?

Mindkét pártot kedvelem. De ha ki kell fejeznem a szimpátiámat valakinek, akkor az egy régi kollégám a politikában, Bugár Béla lenne. Ő akkor volt a párt elnöke, mikor én is. Értjük egymást nemcsak emberileg, de politikailag is. Az alapvető kérdésekben nagy köztünk az összhang. Bugár Bélán keresztül így szimpátiát érzek az iránt a párt iránt, amelynek az elnöke. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a többiek számomra ellenségek. A többiek ellenfelek.

Pavol Hrušovskýt Király Zsolt kérdezte. Képek: Lengyel Diana

Fordította: Lengyel Diana és Csonka Ákos

Az interjú 2014. február 24-én, hétfőn készült és Pavol Hrušovský autorizálta.

A szlovák verzió elolvasható itt.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

További ajánlott írások:

1. Andrej Kiska – Az emberek érezzék jól magukat abban az országban, ahol élnek

2. Ján Čarnogurský: A politikusnak jót tesz a börtön

3. Radoslav Procházka: kockázatos harcba indulok, eredménye bármi lehet

4. Peter Osuský: tiszta lappal indulok

5. Peter Osuský: Tiszta lappal indulok II.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!