Győztesek és vesztesek, múlt és jövő. Meglepetések és csalódások, remény és reménytelenség. Az államfőválasztás első körében jutott mindenből.

Andrej Kiska és Radoslav Procházka az első körének győztese, Robert Fico, Pavol Hrušovský és Ján Čarnogurský a vesztese. Bárdos Gyula eredménye vállalható, de nem átütő, erről következő cikkünkben szólunk. Lássuk, mi történt szombat éjjel Szlovákiában.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Robert Fico

Többre számított, ez tény és való. Csalódottságát nem is tudta leplezni. A 28 százalék és 530 ezer szavazat egy Robert Ficotól valóban kevés, ugyanakkor nem osztjuk azt az optimista, ellenzéki véleményt, hogy nem lehet belőle államfő. A Smer választóinak jó része ugyanis, látva a 40 százalék körüli közvélemény-kutatásokat, vélhetően úgy gondolta, nincs veszély, és otthon maradt. Ficonál tehát még maradt jócskán tartalék. Ha ehhez hozzávesszük az államapparátus adta lehetőségeket, a Kiskával szembeni borítékolható mocskos lejárató kampányt, mely már a választások másnapján elkezdődött, még mindig Fico a legesélyesebb a végső győzelemre.

Andrej Kiska (kattints a vele készült beszélgetésünkre itt)

Még ott voltunk Kiska főhadiszállásán, amikor beérkeztek az első eredmények, és Radoslav Procházka elkezdte a felzárkózást. Ekkor, és csak ekkor láttunk némi bizonytalanságot az arcán, egyébként uralta a helyzetet és az érzelmeit. Andrej Kiska kétségkívül a legkomolyabb ellenzéki jelöltként lépett fel kezdettől fogva. Tudatosan építette magát és védte ki a támadásokat. A neheze még csak most kezdődik, annál is inkább, mert az ellene felhozott vádak és helyenként liberális nézetei miatt nem számíthat automatikusan Procházka, Kňažko és Hrušovský konzervatívabb táborára.

 hirdetes_810x300  
sumar
Az államfőválasztás első fordulójának eredménye térképen az egyes járások szerint. Kép: SME

Radoslav Procházka (kattints a vele készült beszélgetésünkre itt)

Korábban már jeleztük, hogy ha nincs a magyar jelölt, vélhetően Radoslav Procházkára szavaztunk volna. Több mint négyszázezren gondolták még így, mutatja az elért 21,2 százalék. Ennek közelében sem volt egyik közvélemény-kutatásnál sem. Procházka a jobboldal vezérévé nőtte ki magát. Érdemes lesz vele jóban lennie mindenkinek, aki a baloldal leváltásában érdekelt. Procházka egyben a mai szlovák politikában zajló generációváltás legnyilvánvalóbb példája, aki a későbbiekben mágnesként működhet. A 2016-os parlamenti választások szempontjából ideális időben bonthat zászlót és kezdheti el az építkezést.

Milan Kňažko (kattints a vele készült beszélgetésünkre itt)

Az eredmények ismerete után kijelenthető, hogy ideális pozsonyi főpolgármester-jelölt lehetne belőle novemberben. Feltéve, ha ez valakinek a jobboldalon eszébe jut. Pozsonyban megnyerte a választást, ráadásul személye jóval elfogadhatóbb és esélyesebb a fővárosiaknak, mint a Milan Ftáčnik kihívójaként eddig erőltetett, senki által nem ismert SDKÚ-s Ivo Nesrovnal. Kňažkoval tehát lehet, hogy novemberben még találkozunk. Igy utólag innen is elismerésünket fejezzük ki kampánystábjának, a választásokat testközelből végigkövető Körkép szerint ugyanis messze az övé volt a legprofibb menedzsment. Lehetett volna jobb eredménye is, ha korábban kezdi.

Pavol Hrušovský (kattints a vele készült beszélgetésünkre itt)

Amilyen halva született ötlet volt az indíttatása, úgy is végezte. Szinte szóra sem érdemes, alig 3,3 százalékkal, méltatlanul. Látva a reménytelenséget, a kampányfinisben már az SDKÚ-DS is nyíltan kifarolt mögüle. Az eredmények ismeret után pedig a Bugárra oly jellemző jellemtelen módon a Most-Híd elnöke is. Solymos László frakcióvezető legalább vállalta a megvetést, és március 15-én kokárdában kampányolt mellette a közösségi oldalon. A KDH számára a halál csókjának bizonyult a SMER-el való alkotmányos megegyezés két héttel a választások előtt. Nem lennénk meglepve, ha a fizetség ezért a vatikáni nagyköveti poszt lenne Hrušovský számára.

rado
403 548 Radoslav Procházkának. Szlovákia következő miniszterelnöke a kép közepén? Fotó: Procházka fb oldala

Ján Čarnogurský (kattints a vele készült beszélgetésünkre itt)

Röviden és velősen, politikai pályafutása dicstelen véget ért, az egykori kormányfő 0,6 százalékkal a Kommunista Párt jelöltjével holtversenyben a 8. Helyen végzett alig 12 ezer szavazattal. Azt mondták róla, a Smer lovaként indult, hogy ellenzéki oldalról csípjen le szavazatokat. Nos, Ján Čarnogurský már erre sem volt képes.

Folyt. köv. Bárdos Gyulával.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!