Pillanatnyilag a legesélyesebb arra, hogy az elnökválasztáson legyőzze Ficot. Évek óta Szlovákia Jó angyala. Sikeres menedzser és egykori vállalkozó, aki imádja a halászlét. A jótékonykodásról, az átélt pokolról, a politika feladatáról, Orbánról, a Beneš-dekrétumokról és a szlovákiai magyarokról Andrej Kiska független köztársasági elnök-jelölttel beszélgettünk.

Kiska, mint vállalkozó és filantróp

A menedzser útja a pokolból (avagy hogyan jótékonykodjunk sikeresen és szívvel) című könyvében elismeri, hogy egyetemi tanulmányai végén megpróbált belépni a Kommunista Pártba, mivel úgy gondolta, ha meg akarja változtatni a társadalmat, ott kell lennie. Hol kell lennie ma ahhoz, hogy képes legyen változtatni a társadalmon?

Hat évvel ezelőtt fejeztem be a vállalkozást és elhatároztam, hogy segíteni fogok az embereken. Eladtam a cégeimet, és elhatároztam, hogy megpróbálkozom azzal, aminek szerintem a legnagyobb értelme van: segíteni az embereken. Amikor elkezdtem a jótékonykodást, és elindítottam a Jó Angyalt, rájöttem, hogy a jótékonykodás jó dolog, de megvannak a határai. Megértve, hogy többet már nem tudok segíteni, amikor láttam a jótékonykodás korlátait, azt mondtam: más út nincs, be kell lépnem a politikába. Gandhi azt mondta, ha az ember komolyan akar segíteni másokon, be kell lépnie a politikába. Így elhatároztam, hogy belépek. A döntés körülbelül másfél évvel ezelőtt született.

Mit mondanak rólunk, Szlovákiáról az előző elnökválasztások? Milyen példaképeket kaptunk mi polgárok, ha olyan elnököket választottunk meg, mint Kováč, Schuster és Gašparovič?

Ez két kérdés: egyrészt milyen példát mutattak nekünk, másrészt, hogy mi alapján szavaznunk mi, emberek. Ha összehasonlítom Csehországgal, nagy különbséget látok. A cseh elnökök megmutatták, hogy az elnöknek ugyan világosan meghatározott jogkörei vannak, de a rangjával, vagyis azzal, hogy a polgárok választják, képes segíteni meghatározni az ország jövőképét. Azt, hogy milyen irányba kellene tartani. A köztársasági elnöknek az irányt kellene kitűznie, mivel nincs végrehajtói hatalma. Szlovákiában sajnos a megválasztott államfőinkkel ez valahogy nem sikerült. Nem volt egy Havel- vagy Klaus- típusú elnökünk, akiknek ugyan kismillió dolgot fel lehet róni, de azt nem mondhatjuk, hogy nem határozták meg az ország történéseit. Ilyenjeink nem voltak.

 hirdetes_810x300  

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Hogy miért választunk ilyen elnököket, az annak a kérdése, hogy az adott pillanatban hogy döntünk. Miért választottuk a Smert annak ellenére, hogy szerintem egy erősen populista párt? Mert sok ember hajlandó hinni. A választási döntés mindig attól függ, hogy ki a jelölt az adott pillanatban, és hogy milyen a társadalmi hangulat. Mit hajlandó az adott pillanatban a társadalom meghallgatni.

Amikor győzött a jobboldal, mi, az ország lakói megértettük, nem jó hinni a populizmusnak. A valós dolgoknak hittünk. Hogy később csalódtunk a jobboldalban, egy másik dolog. Talán ha a legutóbbi választásokon a jobboldalnak lett volna jövőképe, világos álláspontja, a választások is másképp alakulnak. Azzal, hogy a jobboldal teljesen fel volt darabolva, az történt, ami történt.

Hogyan hatottak Önre azok a történetek, szenvedések, emberi sorsok, amelyekkel a jótékonykodás során találkozott?

Két szempont van. Hatottak rám személyesen. Tudatosítani kezdtem, milyen sokat kapunk az élettől, amelyet a rendes életben nem mindig tudatosítunk. Emberként segített tudatosítani, mennyi mindent kaptam az élettől, és még inkább felelősség-érzetet keltett bennem, hogy ebből valamit vissza kell adnom. Valahogyan segíteni. Professzionális, menedzseri oldalról, amikor először mentem be a gyermek onkológiára, kinyílt a bicska a zsebemben. Amikor láttam, milyen állapotban van, nagyon feldühödtem. Manapság az EU-s alapoknak köszönhetően kicsit jobban néznek ki a kórházak, de az orvosok, a kiégett személyzet még mindig ugyanaz. Akkor értettem meg, hogy a társadalomnak változásra van szüksége, hogy rendszerhiba van. Amikor láttam, hogy a családok milyen szegénységbe zuhannak, milyen az egészségügyünk, a korrupció és a problémáink, azt mondtam, ez rossz, meg kell változtatni.

andrejkiska-foto2

A könyvben felteszi a kérdést: mi a  menedzserek, vállalkozók, bankárok feladata? Mi a tevékenységük értelme? Az én kérdésem: mi a politikus, állami képviselő, a köztársasági elnök feladata?

Egyértelmű. A politikus feladata az emberek szolgálata. A politikában tisztességes és alkalmas embereknek kellene menniük. Az alapmotivációnak annak kellene lennie, hogy segítsek az államnak és az itt élő embereknek, nem pedig annak, hogy hatalmam és pénzem legyen. Persze a politikusnak azonkívül, hogy tisztességes (hiszen ilyenekből Szlovákiában  százezrek vannak), alkalmasnak is kell lennie. Képesnek megoldani dolgokat, javaslatokat tenni, szisztematikus dolgokat javasolni és megvalósítani őket.

A jótékonykodás azt jelenti, hogy az ember kihasználva tapasztalatait, ismereteit és kapcsolatait segít az embereken. Bizonyos értelemben tehát a politika is jótékonykodás?

Természetesen igen. Ha valóban az embereket akarjuk szolgálni, ha gondoskodni akarunk róluk, akkor jótékonykodhatunk, gondoskodhatunk a hajléktalanokról, beteg nőkről, de ha a társadalmon akarunk segíteni, akkor szerintem a politika a jótékonykodásnak egy magasabb formája. Amennyiben az emberek ezzel a motivációval lépnek be. Nem, mint a végrehajtó hatalom és pénzszerzés, hanem az emberek szolgálata.

Gyakran hangsúlyozza a marketing fontosságát a vállalkozásban és a filantrópiában is? Így lesz ez az elnöki kampányban is? Mit várhatunk?

Mi a marketing? A marketing a különbségek kifejezése, megmutatása annak, miben vagyok más, mint a többi jelölt. Ha valamilyen terméket árul, mondjuk el akar adni egy Bonaqua ásványvizet a Rajec helyett, világosan el kell mondania, hogy miért kéne azt megvennem. Miben más. Az embereknek hallaniuk kéne ezt, tudniuk, hogy miért válasszanak olyan embert jelöltüknek, mint mondjuk én vagyok.

Mit várhatunk az Ön elnöki kampányától, marketing szempontból?

Arról fogok beszélni, hogy független vagyok. A politikai pártok felett szeretnék állni. Ez az alap, az első megkülönböztető jel. De igaz, hogy lesznek más független jelöltek is. Mindenkinek meg akarom mutatni, hogy mi mindenen mentem keresztül az életben és hogyan segítettem a társadalmat. Mert ha valakit értékelni akarunk, vagy elvárni, hogyan fog viselkedni a következő öt évben, akkor vissza kéne nézni, hogy az elmúlt pár évben hogyan cselekedett. Nem azt, hogy mit mondok ma, hanem amit az elmúlt években elértem. Vagyis a pártatlanság és a függetlenségen kívül a filantrópiai tapasztalataim a második fontos különbség.

A bizalom kulcsfontosságú, nemcsak a jótékonykodásban. Könyvében azt írja, a Jó Angyalnak kezdetben saját édesapja sem hitt. Barátai azt kérdezték, hol a haszon, mikor fog önnek nyereséget termelni. És amikor nem találtak semmilyen logikus magyarázatot, megállapították, hogy azért teszi mindezt, hogy politikus legyen. Tévedtek?

Természetesen tévedtek. Mivel én soha nem akartam a politikába belépni. Soha. Különböző pártoktól kaptam ajánlatokat, vezető pozíciókra is, de mindig visszautasítottam. A Jó Angyal akkor már régen működött. Idővel, amikor tragikus rendszerhibákkal találkoztam, megértettem, hogy a Jó Angyal sokat segít, de megvannak a határai. Ezután született meg a belső elhatározás. Azt a könyvet három évvel ezelőtt írtam és a döntésem több mint egy évvel ezelőtt született. Azt mondtam, tovább így már nem mehet. Ha valóban segíteni akarok, politikai pályára kell lépnem.

1963-ban született Poprádon. Sikeres menedzser, a Triangel és a Quatro részletfizetési rendszer kiépítője. Abból gazdagodott meg, hogy a VÚB-nak eladta őket. 2005-ben hozta lére a Jó Angyal alapítványt, melynek induláskor egy millió eurót ajándékozott. Nős, 4 gyermeke van.

Kiska mint elnökjelölt

Az utolsó közvélemény-kutatási adatok szerint, amelyet a Focus múlt héten közölt, 23 %-os támogatottsággal Ön kerülne az államfőválasztás második körébe Robert Ficoval együtt. Ő 29, 9 % -ot kapott (Hrušovský 12 %, Peter Šťastný 10,6 %, Radoslav Procházka 9,4 %, Ján Čarnogurský 7,6 %, és Martin Bútora 7,5 %kapott). Bizakodó?

Természetesen. Robert Fico ugyanis megosztja a társadalmat. Az egyik oldalon ugyan 30 százalék a legszavahihetőbb politikusnak tartja. De a legkevésbé szavahihetőbbek között is ott van. Az emberek 30 százaléka egyáltalán nem hisz neki. Valaha így volt Mečiar is. Megvan a saját klubja, aki szereti őt és megtesz neki mindent, amit mond. A másik oldalon pedig azok az emberek állnak, akik a kormányzása eredményeit nézik. Kivel volt korábban koalícióban, kivel volt hajlandó egy asztalhoz ülni és dönteni az ország sorsa felett. Az emberek lassan elfordulnak tőle, mert nem tud kormányozni. Ezt már sok ember látja. Válságos időkben a társadalom nem olyan sikeres, mert nem képes kormányozni. Ezért folyamatosan veszít népszerűségéből. 30 % őt fogja választani, de marad további 70 %, aki nem.

andrejkiska-foto3

Hogyan lehet Robert Ficot legyőzni?

Megmutatva, hogy a Ficoval szembeni jelölt, aki ott fog állni, világosan megkülönböztethető és más. Megmutatva, miben van az ő hozzáadott értéke. És természetesen, ami minden kampány része, rá kell mutatni, mit tett, kivel ült koalícióban és mi minden van a háta mögött.

A jobboldali jelöltek közül, kit tart a legnagyobb ellenfelének?

Egyelőre csak Čarnogurský jelentette ki, hogy indul az elnökválasztáson. A többi csak hipotézis, úgyhogy felesleges ezen filozofálni. Meg kell várni, amíg bejelentik. De ha ránézünk a felmérésekben szereplő nevekre, akkor Bútorán kívül mind jelenlegi politikusok, akik évek óta a parlamentben ülnek. Procházka kivételével, ő valamivel rövidebb ideje ül ott. De politikus, egy párt politikusa. Az emberekben hatalmas a bizalmatlanság a politikusokkal szemben. Ha megnézem a jobboldalt, fogalmam sincs, melyik közös jelöltben egyeznek majd meg. Én világosan kijelentettem, hogy a politikai pártok támogatását aktívan nem fogom keresni. Én az emberek bizalmát akarom elnyerni.

Egyetértünk abban, hogy a második körbe való kerüléshez valószínűleg politikai támogatottságra lesz szüksége? Annál is inkább, ha több jelölt is lesz, akik közt a szavazatok szétosztódnak.

Nem, egyáltalán nem gondolom, hogy a jobboldal mai helyzetében politikai támogatásra lenne szükség ahhoz, hogy valaki a második körbe jusson. Ezt mutatják a mostani felmérés eredményei is. Nekem nincs semmilyen politikai támogatottságom, és probléma nélkül legyőzném azokat a politikai jelölteket, akik ott vannak. Az emberek ma nem hisznek a politikusoknak.

Kiska véleménye (a magyarokról is)

Elsősorban magyarok olvasnak bennünket, ezért kérdezzük: számol a Most-Híd és az MKP támogatásával?

Minden politikai párt támogatását üdvözlöm. Ez logikus. Nem leszek ellene, de ha ki is jelenti egy párt, hogy támogat, én mindig a saját lelkiismeretem szerint fogok cselekedni. És ha valami olyat tesz, amivel nem értek egyet, azt el is mondom nyilvánosan.

Hogyan akarja megszerezni a bizalmát, ha nem is ezeknek a politikai pártoknak vagy politikusoknak, de legalább az ő szavazóiknak?

Ha valaki megkérdezné, hogy miért kellene rám szavaznia mondjuk a megyei választásokon, azt mondanám, hogy nézzék meg, mit csinált ez az ember az elmúlt 5-10 évben. Mi a valós. Mert a valós, mérhető eredményeink árulkodnak arról, milyenek is vagyunk. Ha a magyar választókat szeretném meggyőzni a Jó Angyal segít ebben. A magyar nemzetiségű gyerekeknek is. Mindenütt működik, sok Jó Angyal támogatónk van Dél-Szlovákiából is. Amikor menedzser voltam, vagy amikor pénzügyi rendszereket vezettem, mindenütt hibátlanul működtek. Ha meg kéne őket győznöm, azt mondanám: nézzétek, független jelölt vagyok, és valós tettek állnak mögöttem. Akár menedzseri, akár filantrópiai szempontból.

A Jó Angyal –  civil humanitárius rendszer, amely rendszeres pénzadományokkal segíti a gyermekes családokat, ahol az apa, anya, vagy valamelyik gyerek rákos, vagy a gyerek egyéb súlyos betegségben szenved, és ahol ez a betegség a családot nehéz anyagi helyzetbe hozza. A tevékenysége kezdete óta (2006.9.18.) 2013 március elejéig több mint 5300 családon segített, 17,5 millió euró értékben.

Felkészült arra, hogy a politika sok boldogságot és nyugalmat valószínűleg nem fog adni Önnek?

Természetesen. Ez gond, ugyanis sok tisztességes ember nem akar belépni a politikába, mert mocskos dolgokkal jár együtt. Azok, akiket az ember le akar győzni (az utóbbi időben egyre több van ebből és minden választással egyre rosszabb a helyzet,) hajlamosak arra, hogy egyre több szemetet, kellemetlen dolgokat szórjanak a másikra. Ez olyan dolog, ami sem engem, sem a családomat nem boldogít, de a belső motiváció, a meggyőződés arról, hogy legalább meg kellene próbálni, nagyon erős. Azt mondják, a halálos ágyán nem azt sajnálja az ember, ami nem sikerült, hanem amit meg sem próbált. Az én belső motivációm pedig nagyon erős.

Konkrétan mivel szeretné megszólítani a magyar szavazókat, és meggyőzni őket, hogy Önre szavazzanak?

Sok jó barátom van Dél-Szlovákiában is. Pár nappal ezelőtt voltam Dunaszerdahelyen, Somorján is. Fantasztikus halászlét ettem, még haza is vittem belőle. Ez a kedvenc levesem azok közül, amiket ismerek. Ha a magyar barátaimmal beszélgetek, hogy mi lehet a probléma, akkor három dolog merül fel: 1 – szeretnék a gyermekeinket anyanyelvünkön nevelni, 2 – szeretnék megtartani a hagyományainkat, 3 – a politikusok pedig hagyják őket békén.

A legnagyobb feszültség mindig a választások előtt jelentkezik. Akár a magyar, akár a szlovák választások előtt. Akkor előhúzzák a botrányokat, bármit. Ezek az emberek itt akarnak élni, itt akarnak családot alapítani, adót fizetni, elégedettek lenni. Ők nem akarnak elmenni. De azt sem akarják, hogy a politikusok mindig előhúzzák a magyar kártyát, ha közeledünk a választásokhoz. Az a legszomorúbb, hogy ezzel visszaélnek.

andrejkiskapsik

Hogyan értékeli Fico túrócszentmártoni szavait a kisebbségekről?

Szomorú. Szomorú.

Hallott ön a Szlovákiai Magyarok megmaradásának és fejlődésének alapelveit tartalmazó alapdokumentumról, melyet 2012 szeptemberében írt alá a Most-Híd, az MKP és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet?

Nem ismerem.

A dokumentum megszületésének fő oka, hogy a magyarok létszáma Szlovákiában folyamatosan és nagy mértékben csökken, melyről a 2011-es népszámlálás adatai is tanúskodnak. A felek ezért fontosnak tartották, hogy ilyen körülmények között szülessen egy megállapodás azok között, akik az itt élő magyarokat képviselik. Egy bizonyos minimumról van szó, amely alá nem szabadna senkinek sem mennie.

Oldottuk ezt is. A magyar nemzetiségű állampolgárok úgy érzik, eltűnnek Dél-Szlovákiából. Mit lehet tenni ez ellen, hogyan tudjuk megállítani?  Az embereknek jól kell érezniük magukat abban az országban, ahol élnek. Amiatt, hogy más a bőrük színe, más nyelvet beszélnek, vagy más módon különböznek, semmilyen hátrány, trauma nem szabadna hogy érje őket. Ha ez rendben van a magyar kisebbség szempontjából, ha én az adott pillanatban jól érzem magam, számomra ez a döntő. Az elégedettség fokmérője nálam az, amire az összes pártnak figyelnie kellene, hogy a magyar kisebbség jól érezze itt magát. Nem az, hogy a részarányuk 8,5 %, 6 % vagy 12 %, hanem hogy itt jól érezzék magukat. Ez a békés együttélés és a politikai pártok jó tevékenységének az alapja.

Az, hogy a szlovákiai magyarok hosszú ideje élnek Szlovákia területén, logikus, hogy valamilyen fogyás bekövetkezik. AZ emberek összeházasodnak. Például egy jó barátom a főiskoláról Dunaszerdahelyen él. Magyar felesége van, két gyerekük, akiknek a nemzetisége szlovák. Az asszony gyerekorvos, a férj mérnök. Voltam az esküvőjükön, énekeltünk magyar és szlovák dalokat is. Remek hangulat volt, nagyon tetszett. Nincs olyan érzésem, ha velük beszélgetek, hogy az asszonynak valamilyen traumája lenne. Akkor lenne rossz, ha az ő szüleiknek, akik még élnek és szlovákul szinte alig tudnak, valamilyen hátrányuk származna ebből, vagy adminisztrációs problémáik az állam vagy a hivatalok részéről. Ennek ellenére tudom, hogy önök, mint magyarok ebben problémát láthatnak.

andrejkiska-foto4Mi a véleménye a Beneš-dekrétumokról? Szlovákiának bocsánatot kellene kérnie az itteni magyaroktól?

A Beneš-dekrétumokat lezárt ügynek tekintem, és nem nyitnám meg ezt a témát. Akkor folyamatosan bocsánatot kérhetnénk mindenkitől. Ez egy lezárt fejezet, amely egy adott időben, egy adott korszakban játszódott.

Tehát bocsánatot sem kérne?

Ezt a témát nem nyitnám meg.

Mit gondol Orbán Viktorról?

(nevet). Vidámság van Magyarországon, vidámság.

Lehetne egy kicsit konkrétabb?

(hosszú nevetés). Nagy vidámság. Nem élek Magyarországon, ezért nem szeretnék részletesebben kitérni a lépéseire. De az erős kéz politikája, az alkotmány módosítása és lehetséges módosításai, például hogy a főiskolásoknak a diploma megszerzése után Magyarországon kellene maradniuk, nem helyes út.

A tanulmányaik befejezése után bizonyos időt Magyarországon kellene tölteniük, mivel a magyar felsőoktatás ingyenes.

Nálunk is ingyenes. Ennek ellenére azt gondolom, hogy az országnak a fiatalok megtartását nem erővel kellene megoldania, hanem víziókat és lehetőségeket adva számukra. Hogy a fiatalok ne érezzenek késztetést arra, hogy mindenáron kivándoroljanak. Nekem is van egy 26 éves fiam. Ők nem akarnak mindenáron külföldre menni. Legszívesebben ott maradnának, ahol felnőttek. Az otthon mégiscsak otthon van. Az, hogy Orbán erőnek erejével ilyen lépéseket hoz, nem mutat jó képet Közép-Európában.

Ön tátrai, Poprádról származik. Hogyan értékeli Szlovákia olimpia rendezési ambícióját?

Mint tátraiak, természetesen örülnénk az olimpiának. A másik oldalon viszont el kell mondani, ahhoz, hogy az Alacsony-Tátra, Jasná és a Magas-Tátra Lengyelországgal közösen nevezhessen az olimpiai játékokra, nagyon komoly tanulmányokra van szükség. Gazdasági részről, de a környezetre mért hatásokról is. Mert elég egy nagyobb akció a Tátrában, mondjuk egy lovaspóló, és nem lehet megmozdulni. Nem lehet leparkolni, nagyon rossz az infrastruktúra. Ha most valaki nekem azt állítja, hogy átépíti az egész infrastruktúrát, és ez segít majd a Tátrán, akkor szívesen látnám a korrekt hatástanulmányokat arról, mennyibe is kerülne mindez. Poprádon van egy 6 ezres stadionunk, ahová általában 2 ezren járnak. Mi történik, ha felépítenek ott egy 20-25 ezres stadiont, és az olimpiai játékok után újra 2 ezer ember fog oda járni?  A stadionról gondoskodni kell. Vannak országok, amelyek eladósodtak, egész városok adósodtak el az olimpia miatt.

andrejkiskatatry

Mondana három politikust Szlovákiából és a világból, akiket tisztel?

(Csend) Példakép volt és hatalmas inspirációként szolgált számomra Gandhi, filozófiájával nagyon közel állt hozzám Havel, annak ellenére, hogy menedzserként teljesen másképp látom a világot mint ő. Fontos személyiségek voltak számomra Martin Luther King és Churchill.

És a szlovákok közül?

(nevet). A szlovákok közül Štefánik és Milan Hodža, a közös európai vízió miatt. A maiak közül, mivel Ön Dél-Szlovákiából van, szeretem Bugár humorérzékét. De ha példaképeket kell említenem (hosszú csend) tisztelem Radičová asszonyt, hogy milyen őszinte motivációval ment a politikába. Sajnos a csillagok állása nem tette lehetővé, hogy a kormánya túlélje, ami nem jó. Tisztelem Procházka urat is pragmatikus hozzáállásáért az igazságszolgáltatás terén, de Lipšic urat is, hogy harcol a korrupció ellen. Tisztelem Lajčák urat, aki nagyon tapasztalt, külföldön is elismert, de ő nem politikus, inkább szakember. És meglájuk, mi lesz ezekből az új arcokból.

Azt állítja, hogy a pokol létezik, és nem lehet elkerülni. Azt is hozzáteszi, hogy létezik „kis pokol“ is, amelyet a fejünkben hordunk és boldogtalanná teszi napjainkat. A kis poklot, azonban el lehet kerülni, lehet ellene harcolni. Mi az ön kis pokla?

Az én kis poklom a nyughatatlan elmém. Van két kis gyermekem, boldog házasságban élek, a gyerekek egészségesek, és este mikor játszom a négyéves fiammal, és elteszem aludni, néha egy könnycsepp is legördül az arcomon a boldogságtól, hogy mennyi mindent kaptam. A másik oldalon sajnálom, hogy reggel, mikor felkelek, és rám zúdulnak a problémák, ahelyett, hogy élvezném, amim van. Hogy érezzem a pillanat szépségét, és ne engedjem, hogy gondalataim elraboljanak a problémás világba.

Boldog ember Ön, Kiska úr?

Egészen biztosan.

Andrej Kiskával Király Zsolt beszélgetett.

Képek: andrejkiska.sk

Az interjút autorizáltuk.

Megj. a beszélgetés egy éve készült, és korábban már publikáltuk a Körképen. Aktualitása miatt tesszük közzé ismét.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!