Andrej Kiska az új államfőnk, Pfundtner Edit bekerül a parlamentbe, az Új Szó olcsón, alig 4650 euróért adta el a lelkét, a magyarok Kiskára szavaztak, Procházka és Kňažko húzódozva, de szintén, a Krím teljesen orosz kézbe került, kivonulnak az ukrán katonák. Vasárnapi hírek a Körképen.

Fico is megverhető

Több mint négyszázezer szavazat. Ennyivel győzte le Andrej Kiska Ficot. Az eredmény több mint meggyőző, a miniszterelnök egyetlen kerület (Trencsén) híján mindenütt kikapott, Kiska az összes megyei városban rávert. Az államfőválasztás 2. fordulóját élőben közvetítettük a Körképen, az eredmények tanulságairól, köztük több magyar szempontból fontos meglátásról pedig elemzésünkben írtunk.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Eladnád a lelked 4650 euróért?

Az Új Szó megtette. Az elnökválasztás második köre előtt Fico magyarul is köszöntötte a felvidéki magyarokat, sőt ennél is tovább ment. Az Új Szóban egészoldalas hirdetést rendelt, a napilap pedig nem mondott nemet. Hozzátennénk, hogy a Körképnél is érdeklődtek a hirdetés lehetőségéről, de mi elutasítottuk. Volt, aki nem. A hirdetés nagy visszhangott váltott ki  Facebook oldalunkon is, Molnár Norbert, az újság főszerkesztője magyarázkodni kényszerült.

fico_foto_0
Fico óriásplakátjain megjelent a magyar felirat.
1964865_10151971436966817_802775776_n
Fico magyar nyelvű hirdetése az Új Szóban. A pénzért mindent, vallják egyetlen magyar nyelvű napilapunknál.

Az MKP a választóira bízta a döntést

 hirdetes_810x300  

Berényiék hiába  vártak bármilyen szimbolikus gesztusra Kiskatól, ezért azt mondták, szabad kezet adnak a magyaroknak a második fordulóban. Ugyanakkor azt leszögezték, hogy Ficot semmiképp sem támogatják.

Az sajnos elmondható, hogy még Fico is szimpatikusabban állt billboardjaival a magyar kisebbséghez mint Kiska, aki annyira félt a magyar kártyától és Radičová 5 évvel ezelőtti negatív példájától, hogy teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy közel félmilliós magyar közösség is él ebben az államban. A magyarlakta járásokban ennek ellenére magasabb volt a választási részvétel, mint az első körben, azaz a Fico felé irányuló gyűlölet jobban mobilizált, mint Bárdos Gyula. Érdekes lesz követni, hogy a felvidéki magyarok mennyire lesznek következetesek Kiskával, és azokat a dolgokat, amik miatt megbuktatták Ficot, követelni fogják-e majd az új elnöktől is.

Először Procházka és Kňažko sem támogatta egyértelműen, teljes mellszélességgel Kiskát

Kňažko el sem jött arra a közös sajtótájékoztatóra, melyben Andrej Kiskát kellett volna megtámogatniuk, csak egy SMS-t küldött. Procházka alig akart a mikrofon mögé állni, majd mikor odaállt, a választóira hagyta a döntést. Emiatt később kénytelen volt magyarázkodni, háromszor is megerősítetve, hogy ő a Jó Angyal megalapítójára szavaz. A választási eredményvárón már személyesen volt jelen Kiskánál.

9614e661e179269596a3e0c5216a2361

Galambház a Most-Hídban és a parlamentben. Pfundtner Edit visszatér

Procházka melegében lovagolja meg a két héttel ezelőtti sikerét – a héten bejelentette, hogy pártot alapít, és visszaadja a képviselői mandátumát. A novemberi helyhatósági választásokon már indulni is szeretne pártjával. Vele tart Andrej Hrnčiar a Most-Híd parlamenti képviselője, és Miroslav Beblavý volt SDKÚ-s képviselő jövője is kérdéses. Beblavý döntését az elnökválasztás második fordulója után jelenti be. Az esetnek van egy kis pikantériája is a Most-Híd számára. Amint Hrnčiar – Procházkához hasonlóan – visszaadja a mandátumát, helyét Pfundtner Edit veheti át, aki a 2012-es választások után kilépett a pártból.

10014633_10151970760361817_1975884449_n
Pfundtner Edit a májusi parlamenti ülés után újra visszatér a törvényhozásba, függetlenként.

 Krímről kivonultak az ukrán katonák

Krímet az ukránok végleg elvesztették. A félszigeten az ukrán hrivnya mellett megjelent a forgalomban a rubel. Egyre több orosz zászló leng a középületeken. Az ukrán televíziók már eltűntek az éterből, az orosz törvények fokozatosan felváltják az ukránt. A hétvégén a Krím-félsziget idejét is a moszkvaihoz igazították – a lakosság két órával előbbre tekerte a óráit. Az MTI tudósítója szerint a Moszkva-Szimferopol repülőút két órával hosszabbodott meg, mivel az immár „belföldivé” vált járat nem repül idegen ország (értsd: Ukrajna) légtere felett, ami jelentős kitérőt eredményez. Putyin újrarajzolta Európa térképét.

145884_600

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!