Konstantin
 • HUF: 384.59
 • USD: 1.06
 • 16 °C
 • 25 °C

Hirdetés (X)

politika

Kiska nyert, Fico veszített. A szlovák államfőválasztás tanulságai

Bukás, meglepetés, bosszú. Gyorselemzés a köztársaságielnök-választás második körének eredményei után

Király Zsolt írása.

 

Bukás, meglepetés, bosszú. Gyorselemzés a köztársaságielnök-választás második körének eredményei után, melyet élőben közvetítettünk a Körképen.

 

1. Robert Fico bukását elsősorban negatív, támadó kampányfinise okozta, valamint, hogy nem tudta világosan elmagyarázni választóinak, miért is menekül államfőnek a ciklus közepén.

 

2. Kiderült, hogy a felvidéki magyarokat jobban mobilizálta a második kör, mint Bárdos Gyula az első furdulóban. Nagy a baj. Ennek oka, hogy a szlovákiai magyar társadalom folyamatosan a szolgalelkűségre és a kisebbik rosszra van nevelve.

 

A képek kattintással nagyíthatók.

 

megyek
Az államfőválasztás második körének eredményei. Robert Fico egyetlen kerületben, a trencsényiben nyert. Grafika: SME

 

3. Robert Ficot nem az ellenzék, hanem egy politikán kívüli személy vert meg, de nagyon. Kiska, Procházka és Kňažko eredménye egyben azt a tradicionális pártok és politikusok korszakának végét is jelentik, melyben van potenciál a jövőre nézbe. Látható, hogy a Radičová kormány bukása sokkal nagyobb mérföldkő volt az emberek számára, mint azt gondoltuk. Az SDKÚ, KDH, SaS, Most-Híd (Bugárt egyelőre leszámítva) ebbe bele is rokkant.

 

4. Andrej Kiska politikán kívüli személy, ami szombatig előnynek bizonyult, június 15-i beiktatás után viszont hátrány lesz. Kérdés, milyen csapatot sikerül összeraknia, mennyire tudják ellensúlyozni politikai tapasztalatlanságát a kormány – államfő valószínűsíthető harcában.

 

korzetek1

korzetek2
Eredmények a magyar szempontból érdekes megyék járásaiban. Grafikon: SME

 

5. Minden vereség következményekkel jár. Robert Fico szerencséje, hogy nem a parlamenti ellenzékétől kapott, ki, hanem Andrej Kiskától. Az eredmény egyben azt is mutatja, hogy 2016-ban vége szakad a SMER önálló kormányzásának, és koalíciós partnerre, koalíciós partnerekre lesz szüksége. A KDH-val való alkotmánymódosítási randi már ennek előjele.

 

6. A szlovák elnökválasztás új államfőt hozott, és kitermelte az ellenzék vezérét, Radoslav Procházkát. Robert Fico pedig sokkal gyengébben jött ki a megmérettetésből, mint ahogy abba belement.

 

Kiska gyoztes
Andrej Kiska, Szlovákia új államfője. Kép: SME

 

7. Andrej Kiska 170 ezer szavazattal többet szerzett, mint 2012-ben a SMER, és többet, mint 2009-ben Ivan Gašparocič. Erős mandátumot kapott. Fico kétségbeesett, átlátszó gesztusa a magyarok felé (magyar nyelvű óriásplakátok, újsághirdetés, parádézás Orbán Viktorral) kontraproduktívnak bizonyult. Látva a magyar régiók mintegy 7 százalékkal magasabb választási részvételét az első fordulóhoz képest, leginkább a Ficoval szembeni gyűlölet mozgósított, nem pedig a Most-Híd ajánlása, ahogy azt a párt gyorsan igyekszik eladni. Hogy mennyit is ért Bugár hívó szava, láthattuk az első körben Hrušovský eredményénél.

 

8. A magyarok nem Kiskára, hanem Fico ellen szavaztak, bosszúból. Leginkább az első kormányzása alatt történtek miatt (Malina Hedvig ügy, kettős állampolgárság, Beneš-dekrétumok megerősítése, kisebbségi miniszterelnök-helyettesi poszt megszüntetése, szurkolóverés a DAC stadionban, stb.) Kérdés, hogy azokat a témákat, amik miatt Fico ellen szavaztak, nyomon követik-e, követelik-e majd az államfő Kiskánál is, vagy elég volt a bosszú ténye.

 

Király Zsolt

 

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Eke Máté
2014. Már. 30. 10:19

"Kiderült, hogy a felvidéki magyarokat jobban mobilizálta a második kör, mint Bárdos Gyula az első furdulóban. Nagy a baj. Ennek oka, hogy a szlovákiai magyar társadalom folyamatosan a szolgalelkűségre és a kisebbik rosszra van nevelve." Mikor ezt leírtad, nem szakadt rád az ég?

  Balu
  2014. Már. 30. 15:21

  Sajnos Eke barátom ez így van. Vasárnap délután van, higgadtan ülj le egy kényelmes fotelba és gondolkodj.

   Józsi
   2014. Már. 31. 08:42

   Te nagyot tévedsz, a szlovákia-i magyar nem csak a FIDESZ-MKP fejével gondolkodik és szavaz.

   Eke Máté
   2014. Már. 31. 12:40

   Balu, ez volt az első olyan választás, ahol a magyar választók képesek voltak elszakadni a pártok által erőltetett dogmáktól. A hidasok ignorálták Hrušot, sokan közülük Bárdosra szavaztak, akire meg az MKP-s választók egy része nem. Leültek, végiggolták mit szeretnének és szavaztak. Félelmetesen hangzik, igaz? Cserébe az MKP pártblogja alázza és sérteget őket, arra a szolgalelkűségre hivatkozva, amit ők vártak el a választóktól és nem kapták meg. Ez nem csak sértő és lekezelő, hanem a taktika teljeskörű hiánya mellett olyan fokú félelmet feltételez, amit én soha nem szeretnék megélni és neked sem kívánom.

   Árpád
   2014. Már. 31. 15:31

   Tudtommal a Körképen a második forduló előtt Kiskát támogató irás jelent meg. Vezesd le újra az agyrémedet, Eke.

   Eke Máté
   2014. ápr. 02. 07:10

   Zsolti, ez is te vagy? Elnézést ha nem, de már kezd nagyon átláthatatlanná válni a helyzet, nehéz kiszűrni azt a kevés kommentelőt, aki nem Nyomkereső álnéven és az ilyen rövid hozzászólásokból még nem üt elő annyira markánsan a stílusa. Ez, amit írtál, hol magyarázza meg azt, hogy szolgalelkűnek nevezte itt valaki ok nélkül a magyarokat, csak azért, mert nem az elvárt módon szavaztak? Az MKP fóbiáit ilyen módon szajkózni a szolgalelkűség, nem pedig az, amit a szerző leírt.

   Árpád
   2014. ápr. 02. 12:00

   Árpád vagyok, nem Zsolti. De meg van bocsájtva. A további kommenteléshez semmi kedvem veled.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket