Király Zsolt írása.

 

Bukás, meglepetés, bosszú. Gyorselemzés a köztársaságielnök-választás második körének eredményei után, melyet élőben közvetítettünk a Körképen.

 

1. Robert Fico bukását elsősorban negatív, támadó kampányfinise okozta, valamint, hogy nem tudta világosan elmagyarázni választóinak, miért is menekül államfőnek a ciklus közepén.

 

 hirdetes_810x300  

2. Kiderült, hogy a felvidéki magyarokat jobban mobilizálta a második kör, mint Bárdos Gyula az első furdulóban. Nagy a baj. Ennek oka, hogy a szlovákiai magyar társadalom folyamatosan a szolgalelkűségre és a kisebbik rosszra van nevelve.

 

A képek kattintással nagyíthatók.

 

megyek
Az államfőválasztás második körének eredményei. Robert Fico egyetlen kerületben, a trencsényiben nyert. Grafika: SME

 

3. Robert Ficot nem az ellenzék, hanem egy politikán kívüli személy vert meg, de nagyon. Kiska, Procházka és Kňažko eredménye egyben azt a tradicionális pártok és politikusok korszakának végét is jelentik, melyben van potenciál a jövőre nézbe. Látható, hogy a Radičová kormány bukása sokkal nagyobb mérföldkő volt az emberek számára, mint azt gondoltuk. Az SDKÚ, KDH, SaS, Most-Híd (Bugárt egyelőre leszámítva) ebbe bele is rokkant.

 

4. Andrej Kiska politikán kívüli személy, ami szombatig előnynek bizonyult, június 15-i beiktatás után viszont hátrány lesz. Kérdés, milyen csapatot sikerül összeraknia, mennyire tudják ellensúlyozni politikai tapasztalatlanságát a kormány – államfő valószínűsíthető harcában.

 

korzetek1

korzetek2
Eredmények a magyar szempontból érdekes megyék járásaiban. Grafikon: SME

 

5. Minden vereség következményekkel jár. Robert Fico szerencséje, hogy nem a parlamenti ellenzékétől kapott, ki, hanem Andrej Kiskától. Az eredmény egyben azt is mutatja, hogy 2016-ban vége szakad a SMER önálló kormányzásának, és koalíciós partnerre, koalíciós partnerekre lesz szüksége. A KDH-val való alkotmánymódosítási randi már ennek előjele.

 

6. A szlovák elnökválasztás új államfőt hozott, és kitermelte az ellenzék vezérét, Radoslav Procházkát. Robert Fico pedig sokkal gyengébben jött ki a megmérettetésből, mint ahogy abba belement.

 

Kiska gyoztes
Andrej Kiska, Szlovákia új államfője. Kép: SME

 

7. Andrej Kiska 170 ezer szavazattal többet szerzett, mint 2012-ben a SMER, és többet, mint 2009-ben Ivan Gašparocič. Erős mandátumot kapott. Fico kétségbeesett, átlátszó gesztusa a magyarok felé (magyar nyelvű óriásplakátok, újsághirdetés, parádézás Orbán Viktorral) kontraproduktívnak bizonyult. Látva a magyar régiók mintegy 7 százalékkal magasabb választási részvételét az első fordulóhoz képest, leginkább a Ficoval szembeni gyűlölet mozgósított, nem pedig a Most-Híd ajánlása, ahogy azt a párt gyorsan igyekszik eladni. Hogy mennyit is ért Bugár hívó szava, láthattuk az első körben Hrušovský eredményénél.

 

8. A magyarok nem Kiskára, hanem Fico ellen szavaztak, bosszúból. Leginkább az első kormányzása alatt történtek miatt (Malina Hedvig ügy, kettős állampolgárság, Beneš-dekrétumok megerősítése, kisebbségi miniszterelnök-helyettesi poszt megszüntetése, szurkolóverés a DAC stadionban, stb.) Kérdés, hogy azokat a témákat, amik miatt Fico ellen szavaztak, nyomon követik-e, követelik-e majd az államfő Kiskánál is, vagy elég volt a bosszú ténye.

 

Király Zsolt

 

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!