Magyarország választ, Malina Hedvig 7 év után is szlovák célkeresztben, Bugár ismét provokál és támad, fej-fej mellett a Most-Híd és az MKP, a vasúti kétnyelvűség megint elbukott, Andrej Kiska első lépései, magyar filmek a legjobbak között, SNS – Jobbik csörte Dunaszerdahelyen, alkotmányjogi ügyeskedés, Harabin. Vasárnapi hírek a Körképen.

1. Magyarország választ

Kétharmad vagy egyszerű többség? Megelőzi a Jobbik a baloldalt? Bejut-e a Schiffer vezette LMP ? Lesz határon túli magyar politikus az Országgyűlésben? Megannyi érdekes kérdés, melyre néhány órán belül választ kapunk. A választási helyiségek este 7-től bezárnak, a szavazatokat éjjel össze is számolják. Mi is figyeljük az eredményeket, a Körkép a Mandineren és a Heti Válaszban is értékelni fog.

Malina_Hedvig
Malina Hedvig

2. Vádemelés Malina Hedvig ellen

Pénteken robbant a bomba. Több mint hét év után az ügyészség vádat emelt Malina Hedvig ellen. A Nyitrán megvert diáklányt az eset után azonnal hazugnak nevezte a szlovák miniszterelnök és belügyminiszter. Pénteken kiderült, hogy az ügyészség ugyanezért, hamis tanúzás miatt vádat emelt ellene. Az MKP politikai megrendelésnek nevezte az esetet , a teljes szlovák ellenzék is felháborodásának adott hangot. Hedvig azóta családjával együtt Magyarországra költözött, hogy megóvja őket az állami terrortól. Ügyvédje szerint ő maga továbbra is eljár majd a beidézésekre.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

3. Ismét Bugár – Berényi csörte

 hirdetes_300x300  

Lassan megszokottá válik, hogy választások után Bugár Béla nekiront az MKP-nak, mint disznó az ólajtónak. Ez történt a héten is, az államfőválasztás 2. fordulója után. Eezúttal azonban Berényi sem maradt adósa, és rácsukta Bugárra azt a bizonyos ólajtót.

A két pártelnököt a Pátria rádió szombat reggeli műsorában is összeeresztették, de eredménytelenül. Az álláspontok fikarcnyit sem közeledtek. Hogy lesz ebből spolupráca?

berényi_józsef_bugár_béla
Bugár és Berényi ismét egymásnak ugrottak.

4. Polis felmérés: fej-fej mellett az MKP régi és új elnöke

És ha már Most-Híd és MKP: A héten a Polis is mérte a pártok népszerűségét, mely szerint Bugárék 7,7, az MKP pedig 6,5 százalékon áll. A felmérés érdekes, ennyi magyar nincs is Szlovákiában. A számok mindenesetre azt mutatják, hogy a magyar köztársaságielnök-jelölt indítása jó döntés volt, Berényiék kezdenek visszatérni. A jég a szlovák médiában is olvadozik, a magyar párt elnöke az elmúlt hét napban kétszer is a TA 3-ban járhatott, míg Bugár egyszer sem. Változnak az idők.

Polis
A Polis áprilisi felmérésében a Most-Híd 7,7, az MKP 6,5 százalékon áll. Kép: MKP fb oldala

5. Elutasították a vasúti kétnyelvűséget

Nem, nem április 1-i tréfa, bár a parlament aznap tárgyalta. A Most-Híd vasúti kétnyelvűségről szóló törvényjavaslata ismét le lett söpörve az asztalról. Bugár bosszúról beszél, szerinte ugyanis Robert Fico így vág vissza a magyarlakta területeken elszenvedett vereségéért. Berényi szerint „kiderült ezzel, hogy Bugár Béla érdekérvényesítő képessége a parlamentben tulajdonképpen megszűnt. Kiderült az is, hogy taktikai hiba volt a javaslat benyújtásának időzítése, illetve egyetérteni azzal, hogy a szavazás az elnökválasztás utáni ülésen legyen, pár nappal az események után.

Bugár saját elmondása szerint mindent megtett az ügy érdekében. „A szavazás után magyarul kiáltottam be, hogy köszönjük, Fico!“, tette hozzá. Itt tartunk.

6. Andrej Kiska első lépései

Bár hivatalosan csak június közepén iktatják be, a frissen megválasztott új államfő, Andrej Kiska már megkezdte első tárgyalásait. A héten Miroslav Lajčák külügyminiszterrel és Robert Kaliňák belügyminiszterrel tárgyalt, és a még hivatalban levő államfőnél, Ivan Gašparovičnál is bejelentkezett.

Kiska_Lajcak
Kiska Lajčáknál. Kép: SME

Kiskával kapcsolatos hír továbbá, hogy a parlament Smer-es és KDH-s összefogással csökkentené a jogköreit, a Bírói Tanács tagjainak kinevezését illetően. A dolog egyelőre nyitott, az azonban egyre nyilvánvalóbb, hogy ki kivel bizniszel. A SMER és a KDH összefonódását lassan leplezni sem lehet. Az SaS, a NOVA és az OĽaNO felszólította Ficot és Figeľt, hogy ne gyengítsék a frissen megválasztott államfő, Andrej Kiska hatásköreit. Ugyanis ha a SMER és a KDH támogatásával átmegy az alkotmány módosítása, a Bírói Tanács 3 tagját már nem az államfő, hanem a SMER többségű parlament választhatja. Érdekes megfigyelni azt is, hogy Sulíkék felhívásánál Bugár és Frešo is hiányzik.

7. Alkotmányozás, Harabin.

A parlament a héten SMER-es többséggel megválasztotta az új alkotmánybíró jelölteket. A  vita most arról folyik, a leköszönő, vagy az új államfőnek van joga kineveznie őket.

A készülő alkotmánymódosítás kapcsán Robert Ficonak pénteken az európai szocialisták is beszóltak. Nem tetszik nekik a házasság definíciója az alkotmány tervezetében, miszerint az egy férfi és egy nő kapcsolata. Hannes Swoboda, az európai szocialisták és demokraták EP-frakciójának vezetője emiatt levelet is küldött a minisztrelnöknek.

Štefan Harabin is érzi a vesztét és az új idők eljövetelét. A Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztását igyekszik Andrej Kiska beiktatása előttre időzíteni. Biztos ami biztos.

harabin
Štefan Harabin nem bíz semmit a véletlenre, Kép: noviny.sk

8. Nap a hálóban, elhunyt Szabó Gyula – kultúrhírek

Az elmúlt hét napban nyilvánosságra kerültek a Nap a hálóban díj jelöltjei is, újra van kiért szurkolnia a felvidéki magyarságnak. Mokos Attila a legjobb férfi főszereplő díjért száll ringbe, de Prikler Mátyás Köszönöm, jól című filmje az említett jelölésén túl még további 3 díjat is besöpörhet az április 26-i díjátadón.

Elhunyt Szabó Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. A nemzet színészét 84 évesen hosszan tartó betegség után április 4-én otthonában érte a halál.

szabo gyula
Elhunyt Szabó Gyula, a népmesék hangja.

9. SNS – Jobbik csörte

Cirkusz nélkül ezen a héten sem maradtunk, amit az SNS lobogója szolgáltatott Vona Gábor homlokán. Rafael Rafaj, az SNS képviselője szerdán Dunaszerdahelyen tüntetett Vona Gáborék óriásplakátja előtt, az állampolgársági törvény határon túli hatásaival riogatva.

SNS
Rafael Rafaj Szerdahelyen hadonászott. Kép: parameter

Körkép.sk/nyk

Nyitókép: Rockmaraton 2014, animációs promofilm.

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!