– avagy öt dolog, amit a Legfelsőbb Bíróság elnökének választásáról tudnod kell.

 Ma délután döntenek a Legfelsőbb Bíróság tagjai arról, hogy újabb öt évig ki fog uralkodni az ország igazságszolgáltatása felett. A Körkép összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a mai elnökválasztással kapcsolatban.

1. A  jelöltek:

A funkcióért összesen hárman indulnak. Štefan Harabin már hosszú ideje zsarnokoskodik az igazságszolgáltatás felett (1998 és 2003 között a Legfelsőbb Bíróság -LB- elnöke, 2006-tól igazságügyi miniszter, 2009-től újra a Legfelsőbb Bíróság elnöke). Nevével összefonódott a bíróság elmaffiásodása, kritikusainak eltávolítása, a neki nem tetsző bírók zaklatása, a jogszabályok ignorálása, kapcsolata az albán drogbáróval, a vulgáris és agresszív viselkedés, hihetetlen összegű megnyert kártéritési perek a sajtóval szemben … folytathatnánk, de minek?

lzive-vyhlasenia-o-umysloch
kép: Danglár

A másik jelölt, Jana Bajánková szintén az LB tagja. Őt a szlovák igazságügyi miniszter, Tomáš Borec, valamint a testület további három tagja jelölte. Személye úgymond a kisebbik rossz – bár Harabin azt nyilatkozta, hogy „Mindegy, hogy én nyerek, vagy a barátnőm. Teljesen mindegy. Ő a kollégám, akivel naponta együttműködöm.“  Ennek ellenére a Via Iuris társulás úgy látja, már az is előremozdulás lenne, ha ő győzne. Bajánková, igaz, nyíltan nem kritizálta eddig azokat a viszonyokat, amelyek az igazságügyben uralkodnak, sőt, éveken keresztül némán nézte Harabin tombolását. Ugyanakkor óvatos reformokról már beszélt, ami reményre adhat okot. Ez is mutatja, hogy a jelenlegi állapotoktól vélhetően lejjebb süllyedni már nem lehet.

A totális ellenpólust Zuzana Ďurišová jelenti, aki évek óta a mai viszonyok nyílt bírálója. A Nyílt Igazságügyért kezdeményezés egyik elindítója, amely a Harabint ellenző bírókat tömöríti.

 hirdetes_300x300  
cyn_res
Kép: Cynická Obluda

2. Kétnapos gyűlés az ukrán határon

 A Legfelsőbb Bíróság ülésének helyszíne Szobranca, Pozsonytól kb. 500 kilométerre, az ukrán határtól alig egy ugrásra fekvő kis település. Az ülést két naposra tervezik. Összesen 23 pontot kell a bíróknak megtárgyalniuk, ebből egy az elnökválasztás. A helyszín a helyi kultúrház, bár Harabin ironikusan kilátásba helyezte a helyi focipályát is, hogy az esemény kellőképpen transzparens legyen. Kelet-Szlovákiába a bírák repülőgéppel mennek – legalábbis a jelenlegi elnök és Bajánková, illetve még négy további bíró, akik kiléte nem ismert. A hat repülőjegy 837 eurójába kerül összesen a Bírói Tanácsnak. Ďurišová vonattal megy, ő nem kapott repülőjegyet.

3. A szavazás

 A legfelsőbb bíróság elnökét legalább 10 szavazattal kell megválasztani. Mivel Ďurišová nem tagja a testületnek, ezért se Harabin, se Bajánková nem szavazhat. Szinte biztos, hogy második kör is lesz, ahová a két legtöbb szavazatot kapott jelölt kerül. Ha azonban Ďurišová hívei tartózkodnak a szavazástól a második körben, könnyen előfordulhat, hogy egyik jelölt sem szerzi meg a szükséges 10 szavazatot. Ekkor új választást kell kiírni.

shooty_velky (1)
Kép: Shooty

4. A tiltakozók

Harabin jelölése ellen még áprilisban tizenhárom bíró tiltakozott, majd Lipšic Nova-ja indított petíciót a jelenlegi LB-elnök újraválasztása ellen. Ehhez az Astorka színház színészei is csatlakoztak. Az Aliancia Fair-play pedig kampányba kezdett, „Miniszterelnök úr, állítsa meg Štefan Harabint!” néven. A kampányban több közéleti személyiség is részt vett, köztük Lukáš Latinák, Boris Farkaš és Zuzana Kronerová színészek, Ján Štrasser és Michal Hvorecký írók, Tom Nicholson vagy Ondrej Dostál. A résztvevők  a kormányhivatal előtt tüntettek múlt hét szerdán, és nyílt levelet intéztek Robert Ficohoz.

5. Kiska közbelép(het)

Štefan Harabin megbízatása június 23-án jár le. Mivel Andrej Kiska államfőt június 15-én iktatják be, jogászok szerint ezért Ivan Gašparovič leköszönő államfőnek már akkor sem szabadna kineveznie az új LB-elnökét, ha ma megválasztják, hiszen megbízatási ideje már túlmutat Gašparovič funkciós idején. Persze tudjuk, hogy Gašparovičnál ez mit sem jelent. Amennyiben ma nem sikerül megválasztani a Legfelsőbb Bíróság elnökét, 120 napon belül kell megtartani a következő kört. Ha az újabb elnökválasztási forduló már az Andrej Kiska beiktatása utáni időszakra esik, az új köztársasági elnök három új tagot javasolhat a Legfelsőbb Bíróságba, ezzel pedig megváltoztathatja az erőviszonyokat.

Ma 14.30-kor kiderül minden.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Ajánlott cikkek:

Harabin, a „mafia friendly” igazságügyi miniszter

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!