A Híd elveszíti az egyik leghitelesebb politikusát

A májusi hónap kommentárjaként ezúttal Peter Morvay, a SME kommentátora írását közöljük. A cikk a SME-ben jelent meg, május 27-én.

Az MKP belelkesült az EP-választásokon elért eredményétől: több mint öt százalékot szereztek, ráadásul megelőzték a Hidat és Csáky Pál mint Európa Parlamenti képviselő már nem lesz otthon láb alatt. A két győzelemből a párt számára azonban csak az utóbbinak van jótékony hatása– annak, hogy megszabadultak Csákytól.

A párt az ötszázalékos küszöböt csak az extrém alacsony részvétel miatt érte el. Igaz, ezt az eredményt propagandaként fogják kihasználni, és a valódi okokat tagadni fogják, de valójában csak bebizonyosodott az, amit már a megyei és a köztársasági elnök-választások óta tudunk.

Az MKP nagyon alacsony részvételnél ér el sikert, bizonyos régiókban, vagy ha megnyeri magának a hidas szavazók egy részét. A pártnak van egy maréknyi elszánt szavazója, akik nemzetiségi alapon szavaznak, és akkor is a pártra voksolnának, ha kiderülne a vezetőikről, hogy szarvuk és patáik vannak. Belőlük azonban nagyon kevés van, és a parlamenti választások alkalmával nem biztos, hogy elég lesz ez ahhoz, hogy bejusson a párt a törvényhozásba. Mindenki más számára az MKP egyre kevésbé választható. Lelkiismeretes elemzés  semmiképp sem támasztja alá a pártban uralkodó optimizmust, azt kerülni is fogják, mint ördög a keresztet.

Mi a hónap kommentárja?

A hónap kommentárja a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban. A sorozat eddigi részei:

(2012) októbernovemberdecember,

(2013) január, februármárcius, április, májusjúniusjúliusaugusztusszeptember,

október, december,

(2014) január, február, március, április

A Híd ellenben mindkét kategóriában vesztett. Kevesebb százalékot kapott mint az MKP, ami a magyar pártok szimbolikus harcában mégiscsak kicsit fáj. Kiderült, hogy bizonytalan szavazóik vannak, akik nagyon könnyen elfordulhatnak tőlük.

 hirdetes_810x300  

Főleg pedig a nyakukon maradt a frusztrált Simon Zsolt, nem hiteles, nem közkedvelt politikus és főleg: belső bomlasztóember, aki már fenyegetett azzal, hogy saját pártot alapít.

És ami ugyanolyan rossz, Simon helyett elmegy Nagy József (ha nem mond le a mandátumáról), aki ellenkezőleg, a hitelesebb politikusok közé tartozik. Egyike a Híd és a szlovák politika új arcainak és a saját kampányáiba Simontól eltérően mindig sok munkát és pénzt fektetett be. A szavazatok elvesztése a Híd számára kisebb probléma lesz, mint a párton belüli új személyi viszonyok és nyomások.

Peter Morvay

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Nyitókép: ujszo.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!