Paszkál
  • HUF: 390.11
  • USD: 1.04
  • 14 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

politika

Magyar lehetsz, de kettős állampolgár nem!

A szlovák alkotmánybírák (többsége) ugyanazt vallja, mint Robert Fico. Csak nem meri vállalni. Így inkább alibizik. Kerek három évig, hogy aztán kibújjon a felelősség alól. Ide jutottunk. Az eredmény: hontalanná vált állampolgárok százai a saját szülőföldjükön, Hisztéria, kettős mérce, politikai játszma, megalázott magyarok, reménysugárral kecsegtetett szlovákok. Íme, a „hazánk“, Szlovákia.

Az Alkotmánybíróság szerdán gyáva volt, és nem mert dönteni. Azaz mégis. Ivetta Macejková jó időzítéssel az állampolgársági törvényt megtámadó ellenzéki beadványt ad acta tette. A törvény továbbra is érvényes: aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. Robert Ficonak kerek három évűbe telt, míg kivárta a megfelelő alkalmat: az Alkotmánybíróság összetétele 13 fő, ebből jelenleg 11 hely foglalt. Bármilyen döntés megszületéséhez az alkotmánybírák többsége, azaz hét fő szavazata szükséges.

Alibizmus és gyávaság a köbön

A 11 szlovák alkotmánybíró közül hatan azon a véleményen voltak, hogy Robert Fico állampolgárság-kobzó törvényével a világon semmi probléma sincs. Egy szavazat hiányzott a teljes sikerhez, de Ficoéknak így is megfelelt. Megoldja így is.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

A magyarok továbbra is szívnak, a szlovákok meg örülhetnek. Robert Kaliňák és Miroslav Lajčák külügyminiszter törvénymódosítást készít. Értsd, aki állandó lakhellyel rendelkezik egy másik ország területén, azaz életvitelszerűen ott él, lakik, tanul, dolgozik, annak Szlovákia könnyít a törvény hatályán, és kettős állampolgár lehet. A magyarok pedig, akiknek eszük ágában sincs Pestre költözni, továbbra is szülőföldjükön szeretnének maradni, és a magyar állampolgárságot pusztán érzelmi okok miatt, a Magyarországhoz való nyelvi, történelmi, nemzeti, kulturális kötődés miatt vállalják, dögöljenek meg.

Távozzanak az országból, akkor kettős állampolgárok lehetnek“ – vallja Kaliňák. Elvégre túl sok magyar-szlovák kettős állampolgár biztonsági kockázatot jelent az országnak, amit meg kell előzni. Ezt mondta.

Szlovák kettős mérce

Senki sem fosztható meg állampolgárságától saját akarat ellenére,“ olvasható az Alkotmányban. Kaliňák ugyanakkor az Alkotmánybíróság döntése után büszkén hirdeti: ha nem akarod elveszíteni az állampolgárságodat, ne vedd fel egy másik országét, mert tudod, mi következik.

Még akkor is, ha 1997 – 2005 között maga Szlovákia is vígan osztogatta a saját állampolgárságát a sajátjainak, mindenfajta megkötés nélkül.

Az, ami ebben az országban hosszú évtizedek éve zajlik, az a kendőzetlen nemzetállam-építés. Átgázolva emberi sorsokon, törvényen, alkotmányon, bármin. Szégyen, hogy az erről szóló hírek g 1-2 nap után lecsengenek a magyar nyelvű médiában is. Mert többre nem telik. Tényleg nem telik?

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Berlin
2014. Sze. 18. 12:06

Még szerencse, hogy idézőjelbe raktad a „hazánk, Szlovákiát“! Hazája a ráknak.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket