A szlovák alkotmánybírák (többsége) ugyanazt vallja, mint Robert Fico. Csak nem meri vállalni. Így inkább alibizik. Kerek három évig, hogy aztán kibújjon a felelősség alól. Ide jutottunk. Az eredmény: hontalanná vált állampolgárok százai a saját szülőföldjükön, Hisztéria, kettős mérce, politikai játszma, megalázott magyarok, reménysugárral kecsegtetett szlovákok. Íme, a „hazánk“, Szlovákia.

Az Alkotmánybíróság szerdán gyáva volt, és nem mert dönteni. Azaz mégis. Ivetta Macejková jó időzítéssel az állampolgársági törvényt megtámadó ellenzéki beadványt ad acta tette. A törvény továbbra is érvényes: aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. Robert Ficonak kerek három évűbe telt, míg kivárta a megfelelő alkalmat: az Alkotmánybíróság összetétele 13 fő, ebből jelenleg 11 hely foglalt. Bármilyen döntés megszületéséhez az alkotmánybírák többsége, azaz hét fő szavazata szükséges.

Alibizmus és gyávaság a köbön

A 11 szlovák alkotmánybíró közül hatan azon a véleményen voltak, hogy Robert Fico állampolgárság-kobzó törvényével a világon semmi probléma sincs. Egy szavazat hiányzott a teljes sikerhez, de Ficoéknak így is megfelelt. Megoldja így is.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

A magyarok továbbra is szívnak, a szlovákok meg örülhetnek. Robert Kaliňák és Miroslav Lajčák külügyminiszter törvénymódosítást készít. Értsd, aki állandó lakhellyel rendelkezik egy másik ország területén, azaz életvitelszerűen ott él, lakik, tanul, dolgozik, annak Szlovákia könnyít a törvény hatályán, és kettős állampolgár lehet. A magyarok pedig, akiknek eszük ágában sincs Pestre költözni, továbbra is szülőföldjükön szeretnének maradni, és a magyar állampolgárságot pusztán érzelmi okok miatt, a Magyarországhoz való nyelvi, történelmi, nemzeti, kulturális kötődés miatt vállalják, dögöljenek meg.

Távozzanak az országból, akkor kettős állampolgárok lehetnek“ – vallja Kaliňák. Elvégre túl sok magyar-szlovák kettős állampolgár biztonsági kockázatot jelent az országnak, amit meg kell előzni. Ezt mondta.

 hirdetes_810x300  

Szlovák kettős mérce

Senki sem fosztható meg állampolgárságától saját akarat ellenére,“ olvasható az Alkotmányban. Kaliňák ugyanakkor az Alkotmánybíróság döntése után büszkén hirdeti: ha nem akarod elveszíteni az állampolgárságodat, ne vedd fel egy másik országét, mert tudod, mi következik.

Még akkor is, ha 1997 – 2005 között maga Szlovákia is vígan osztogatta a saját állampolgárságát a sajátjainak, mindenfajta megkötés nélkül.

Az, ami ebben az országban hosszú évtizedek éve zajlik, az a kendőzetlen nemzetállam-építés. Átgázolva emberi sorsokon, törvényen, alkotmányon, bármin. Szégyen, hogy az erről szóló hírek g 1-2 nap után lecsengenek a magyar nyelvű médiában is. Mert többre nem telik. Tényleg nem telik?

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!