Frissítve további képekkel: december 11, 11.21. Szerdán ismét több ezer ember gyűlt össze Pozsony SZNF-terén az újabb  kormányellenes tüntetésen. Daniel Lipšic azt ígéri: jövőre Hlinával, Sulíkkal és Matovičal valós alternatívát kínálnak a választóknak Ficoval szemben.

A szerdai tüntetés már a hatodik volt a sorban, melyek a kormány korrupt politikájára mutatnak rá, és a felelősök, valamint maga a kormányfő, Robert Fico lemondását követelik.

Eddig Pavol Paška házelnök, Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter és további politikai jelöltek buktak bele a kialakult helyzetbe.

IMG_0078

„A tolvajok a kormányban ülnek, a rendes emberek pedig kénytelenek az utcán tüntetni,“ fogalmazott Richard Sulík, az SaS elnöke.

Az ellenzék egy része újra összefogott

 hirdetes_300x300  

A rendezvényt, melynek főszervezője ezúttal is Alojz Hlina volt, provokátorok sora próbálta zavarni folyamatos bekiabálásaikkal, és a tüntetők „harci kedvét“ befolyásoló táblákkal.

Igor Matovič ,az Egyszerű Emberek elnöke ezekre reagálva elmondta, hogy senki sem szeretne Majdan-t. „Azt szeretnénk, hogy fejezzék be a lopást. Paškát feláldozta, aki cserébe a Smer ünnepi közgyűlését vezette. Hosszú vastapssal jutalmazták. Zvolenská az első sorban ült. Ez a felelősségvállalás Robert Ficonál” – mondta. Hozzátéve, hogy Fico nem változik. Ő ugyanis a rendszer része.

IMG_0002

A tüntetés alatt jött a hír, hogy az új egészségügyi miniszter leváltott három kórházigazgatót, akik felelősek voltak abban, hogy az intézmények összesen több mint 80 millió eurós, tiz éves futamidőre kötöttek túlárazott szerződést a kórházi betegek étkeztetésének bebiztosítására.

Bugár és Figeľ nem volt jelen

Matovič elismerte, hogy az ellenzék ma nem kínál valódi alternatívát arra az esetre, ha Fico bukna. „Keressük viszont az utat és a lehetőséget egymáshoz, igyekszünk elnyomni saját egónkat“ – mondta. A tömegrendezvényen csakúgy ,mint az eddigieken, most is hiányzott a KDH és a Most-Hid is. Bugár szerint a parlamentben kell eredményt elérni, nem pedig az utcákon. A vegyespárt elnökét több elemző azzal gyanúsítja, hogy valójában arra játszik, hogy Fico következő koalíciós partnere lehessen.

IMG_0029

A tüntetésen felszólalt a Gorilla-tüntetések egyik társszervezője, Pčolinský is, valamint a kórházi ápolónők érdekvédelmi szervezetének képviselője.

Alternatíva készül

Az utolsó felszólaló a NOVA elnöke, Daniel Lipšic volt, aki Fico fenyegetésére emlékeztetett, miszerint ha nem maradnak abba a tüntetések, lemond. „Hát itt vagyunk,“ mondta.“Fico 2015. júniusi lemondásáig még hét hónap van hátra. Ennyi idő alatt a Marsra is el lehet jutni. A kormányhivatal és az elnöki palota közti távolság alig öt perc. Fico hamarább is elintézhetné,“ fogalmazott. „Karácsony reménye a betlehemi láng. A változás reménye mi vagyunk“- mondta. Ígéretet téve arra, hogy jövőre alternatívát készítenek Ficoval szemben.

IMG_0075

A tüntetés este 6 után ért véget, és a hideg ellenére 2-3 ezer vett részt rajta.

Képek: Körkép.sk

Körkép.sk/nyk.

További képek:

IMG_0007
Ezúttal mintegy kétezren tüntettek.
IMG_0014
Richard Sulík, az SaS elnöke
IMG_0015
Fico mondjon le!
IMG_0018
Tüntetők.
IMG_0020
Igor Matovič (OĽaNO)
IMG_0023
Tüntetől a színpadról.
IMG_0030
Igor Matovič.
IMG_0041
Tüntetők.
IMG_0062
Tüntetők
IMG_0064
Pčolinský, a Gorilla-tüntetések egyik szervezője
IMG_0061
A kórházi ápolónők képviselője is felszólalt.
IMG_0065
Daniel Lipšic, a NOVA elnöke

 

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!