Mai írásunkban  bemutatjuk, mennyit keresnek a megyei jogú szlovákiai városok vezetői, illetve, mi a helyzet Magyarországon. Bónuszként pedig azt is eláruljuk, hogy vannak olyan 2300 fős szlovákiai magyar falvak, melyek polgármesterei havonta közel 3000 eurót is hazavihetnek.

 

Előző cikkünkben beszámoltunk olvasóinknak arról, mennyit keresnek Szlovákiában a magyarlakta városok polgármesterei. Összeállításunkból kiderült, hogy a legkevesebbet Ógyalla, Ipolyság és Tornalja polgármesterei ( 1929 eurót), a legtöbbet pedig Dunaszerdahely (3 573 euró), Rimaszombat (3 097 euró) és Nagykapos (2 701 euró) vezetői tehetik zsebre.

Mint ismert, a polgármesterek havi fizetésének alapösszege a Statisztikai Hivatal által meghatározott, a nemzetgazdaság előző évi átlagbérének alakulásától függ. Ez az összeg a város méretétől függően szorzóval nő. A képviselő-testület a polgármester alapbérét legfeljebb hetven százalékkal emelheti.

Nézzük a nyolc megyeközpont polgármesterének és képviselőinek fizetését

Pozsony – Ivo Nesrovnal (független) főpolgármester fizetése nem változott elődjéhez képest (a vele készült magyar nyelvű interjúnkat itt elolvashatjátok). Ugyanúgy 4 503 eurót kap havonta, mint korábban Milan Ftáčnik. A törvény szerint legkevesebb 2 905 euró illeti meg. A pozsonyi testületnek 45 képviselője van, akik egyenként 584,44 euró havi juttatást kapnak önkormányzati munkájukért.

 hirdetes_810x300  
nesrovnal
Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere. Kép: Körkép.sk

Kassa – Richard Rašit (Smer-SD) novemberben újraválasztották Kassán. A polgármester még ez év februárjában a minimumra csökkentette fizetését. Így 4 323 euró helyett márciustól kevesebbet, egészen pontosan 2 882 eurót vihet haza. A kassai városi képviselők fizetése 277 és 450 euró között mozog és az ülések számától függ. A testület 41 tagból áll.

Eperjes –  A város történetében először hölgy nyerte el a polgármesteri címet. A jobboldali koalíció (KDH – SDKÚ-DS – Most-Híd – OĽaNO – NOVA – OKS) szineiben győztes Andrea Turčanová fizetéséről  az alakuló ülésen egyelőre nem határoztak. Elődje, Pavel Hagyari havi bére 3 421 euró volt. A sors pikantériája, hogy az előző ciklusban éppen Turčanová javasolta a polgármester fizetésének csökkentését. Amíg a testület nem dönt, a polgármester asszony minden bizonnyal ugyanazt az összeget kapja, mint a leköszönő polgármester, Hagyari kapott. Az eperjesi városi testület képviselőit, akik 31-en vannak, 160 eurós tiszteletdíj illet meg ülésekként.

turcanova
Andrea Turčanová, Eperjes első polgármester asszonya. Kép: aktuality.sk

Nyitra – A polgármester, Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH, SNS), aki a novemberi megyei választásokon a Smer színeiben indult és egyben a Szlovákiai Városok és falvak Társulásának az elnöke, ugyanúgy 4 263 eurót vihet haza, mint az előző választási időszakban. A városi testületben 31 képviselő ül, akiket 215 eurós havi fizetés illet még, plusz 160 euró a városi tanács üléseiért.

Zsolna – A Smer-es Igor Choma havi polgármesteri bére 370 euróval emelkedett. Eszerint az alapként meghatározott 2 629 euró helyett mostantól 3 000 euró üti a markát minden hónapban. Az emelést Zsolna gazdasági helyzetének helyreállításával indokolta. Mivel Zsolna évekig a legeladósodottabb megyei jogú város volt, további komoly erőfeszítésekre lesz szükség. A 31 városatya jelenleg fejenként 180 eurót szed havonta, ami várhatóan 200 euróra emelkedik a következő ülés határozatának értelmében.

polgi fizuk
A megyei jogú városok polgármestereinek fizetései. Táblázat: Körkép.sk

Besztercebánya – a polgármesteri székben Peter Gogolát a Smer támogatottja, Ján Nosko váltotta. Nosko fizetése egyelőre változatlan marad, 3 068 euró. A képviselők havi 111,24 eurót kapnak, illetve további 70 eurót az ülésen való részvételért, valamint plusz 50 eurót az ünnepélyes ülések után.

Nagyszombat – Az egyetlen óriásplakáttal választásokat nyert független Peter Bročka még csak 32 éves, de már megyeközpontot vezethet. Elődjéhez, Vladimír Butkohoz képest polgármesteri fizetését több mint 500 euróval csökkentették. Ennek eredménye, hogy “csak” 3 943 eurót vihet haza 4 469 euró helyett. A testület tagjainak juttatása 412 és 744 euró között mozog. Ezt az összeget 31 képviselő kapja meg havonta.

tt
Peter Bročka, Nagyszombat polgármestere egyetlen győztes billboardja előtt pózol. Kép: cas.sk

Trencsén – Richard Rybníček (független), a JOJ TV és a közszolgálati televízió korábbi igazgatója ismételt. Fizetése változatlan, azaz továbbra is 2 759 euró lesz. A képviselő-testület 25 tagja fejenként 206 eurót vihet haza havonta. A városi tanács tagjai és az egyes bizottságok elnökei ezen felül 65,92 eurót kapnak, valamint a bizottsági tagok plusz 32,96 eurót.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon, csakúgy, mint Szlovákiában, a polgármesterek javadalmazását a törvényileg megállapított illetményalap (jelenleg 38 650 forint) és a település nagysága szerinti szorzószám összege adja. Magyarországon a legutolsó választások óta már nem lehet valaki egyszerre polgármester és parlamenti képviselő is. A legtöbbet a megyei jogú városok polgármesterei keresik. Az ő fizetésük a köztisztviselői illetményalap14-15-szöröse lehet. A helyi testület eldöntheti, hogy a 14 és 15 közötti szorzószámot hol állapítja meg.

Eszerint így fest a helyzet a nagyobb városokban (a kép kattintással nagyítható):

HU_polgik
Forrás: Index.hu

Tarlós István, Budapest főpolgármesterét 1 296 000 forint és 194 448 forint költségtérítés illeti meg havonta. Ez 310-es forint/euró árfolyamon számolva mintegy 4 800 eurónak felel meg, ami alig 300 euróval több, mint amennyit a jóval kisebb Pozsony főpolgármestere havonta hazavihet.

Érdekességként megemlíthető Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármesterének nyílt levele Orbán Viktorhoz. A magyarországi kistelepülés vezetője arról panaszkodik, hogy egy 500 fő alatti település – melyek az összes magyarországi település egyharmadát képezik, több mint 1000 község – első embere mindösszesen bruttó 149.575 forintot (482,50 euró) vihet haza családjának, alig többet, mint egy közmunkás.

Az 500 fő feletti település polgármestere 299.150 forintot (965 euró) keres bruttóban, a nagyvárosok esetében még többet.

Gazdag faluvezetők

És hogy mennyit vihet haza Szlovákiában egy 2300 fős körüli nagyságú falu polgármestere? A törvény által lehetővé tett felső határ esetében akár 2 775 eurót is. És nem egy településen (anélkül, hogy a konkrét faluneveket leírnánk), az önkormányzat jóvá is hagyta a polgármester számára a lehető legmagasabb összeget. Hab a tortán, hogy a falvak honlapjain erről a legritkább esetben találunk bármiféle utalást.

Tóth Lívia

További ajánlott írások:

1. Ennyit keresnek a magyarlakta városok polgármesterei – I. rész

Nyitókép: ipravda.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!