Amikor 1990-ben Csehszlovákiában új pártok alakultak, a demokrácia alapjai kerültek lefektetésre. A KDH 25 éves története viszont azt mutatja, hogy az alapokból valami hiányzott.

A hónap komemntárja sorozatunkban ezúttal Štefan Hríb írását közöljük, mely a .týždeň című közéleti hetilapban jelent meg február 23-án.

A KDH létrehozása ugyanúgy, mint a Nyilvánosság az Erőszak Ellen, a Demokrata Párt, Polgári Fórum, a Polgári Demokrata Párt vagy a Polgári Mozgalom létrejötte a szabadság elengedhetetlen feltétele volt. Ma bizalmatlansággal és ellenszenvvel tekintünk a politikai pártokra, de mindenki téved, aki azt állítja, hogy nélkülük, azaz a képviselet szabad megválasztása nélkül jobb lenne. Nem lenne. Épp ellenkezőleg, a világ politikai pártok nélkül előbb vagy utóbb zsarnokivá fajulna.

A bizalmatlanság és az ellenszenv a mai politikai pártok és a politika iránt viszont ésszerű alapokon nyugszik. Amit a KDH hosszú története gyönyörűen szemléltet. Ezt a mozgalmat egy eszme érdekében hozták létre pontosan 25 éve. Amivel lehetett egyet érteni vagy nem, de eszme volt. Ján Čarnogurský álma egy olyan keresztény hagyományokon alapuló modern Szlovákia volt, amely része lesz a Nyugatnak, de Oroszország előszobájának is.

És most tegyük fel a kulcskérdést? Mi az álma a jelenlegi KDH-nak?

A pártok ma már csak létezni akarnak

 hirdetes_400x285  

Állítom, hogy már sem a KDH-nak, sem a Smernek, SDKÚ-nak, Sieťnek vagy a Mostnak sincs semmilyen álma, eszméje vagy elképzelése Szlovákiáról. Már csak létezni akarnak. Hogy megválasszák őket, kormányozzanak, szem előtt legyenek. Nyugodtan akár a Smerrel is, tulajdonképpen bárkivel.

Mi a hónap kommentárja?

A hónap kommentárja a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban.

A sorozat utolsó részei:

(2014) januárfebruármárcius, április, májusjúniusjúliusaugusztus,

szeptemberoktóbernovember, december.

(2015) január.

25 év alatt váltottunk az eszmék érvényesítéséről önmagunk érvényesítéséig. Ami fokozatosan, rejtve és szinte észrevehetetlenül zajlott. Csakhogy amint az ország érdekei végérvényesen háttérbe szorultak a pártok és vezetőik érdekeinek javára, egyszeriben már nem lehet ezt tovább rejtegetni. Érezni ezt a hamis tekintetekből, a betanult gesztusokból, az unalmas megnyilvánulásokból és az üres beszédekből. Valaha a politikus azt hirdette: Válasszatok meg, hogy változtathassak a dolgokon! Ezért volt ünnep a szavazás. Ma azonban szavak nélkül ezt kiabálja: Válasszatok engem, mert fontos akarok lenni! Ezért kínszenvedés a szavazás.

A nép bizalmatlansága és ellenszenve a politikai pártok iránt ugyanakkor nagyon veszélyes, mert megnyitja az utat a félőrültek és az összeesküvők előtt. Akik már itt is rajzanak. De visszatérni az eszmékhez, melyek az egészséges politizálás alapjai egy olyan helyzetben, amikor a pártok erkölcsileg és eszmeileg is szétmorzsolódtak,  szinte lehetetlen. Mit akarhatunk akkor, ha František Mikloško, Fedor Gál, Peter Zajac vagy Anton Vavro helyére Fígeľ, Frešo és Matovič került. Ti is érzitek a kétségbeesést?

A választ nem ismerem. De a megoldás nem a régi és nem az új pártokban rejlik. Az egyetlen reményt abban látom, ha a magabiztos és egyenes emberek – akik saját jelentőségüket és értéküket nem a politikai funkcióból vagy a hirtelen meggazdagodásból eredeztetik – fokozatosan belépnek a politikába.

A KDH 25 éves története az alapvető elszántság, igazság és integritás hiányában ér véget. Itt az idő, hogy új történetek szülessenek.

Štefan Hríb

Fordította: Tóth Lívia

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!