Nemzetpolitikai Kutatóintézet értékelte a választások előtti politikai esélyeket az MKP és a Most-Híd vonatkozásában, melyet a Körkép.sk-hoz is eljuttatott.

 

Tanulságok MKP és Most-Híd szempontból

 

A Most-Híd 2009-es megalakulása óta nyolc választást rendeztek Szlovákiában. Ezek egy részének (helyhatósági, megyei EP-választások) eredményeiből nehéz kiolvasni  a pártok szavazóbázisainak fontosabb földrajzi és társadalmi sajátosságait.

 

 hirdetes_300x300  

A dokumentum  megjegyzi, hogy a 2013 őszétől megrendezett valamennyi szlovákiai választáson az MKP eredményesebben szerepel a Most-Hídnál. „Ezek a választások megmutatták, hogy az MKP regionális beágyazottsága erős, jobb mint a legfőbb rivális párté. Parlamenten kívüli pártként az MKP számára ezeken a voksolásokon létfontosságú volt a jó szereplés, ugyanis az etnikai párt számára a települési és a regionális erős beágyazottság biztosíthatta a helyi alapszervezetek túlélését, melyek nélkül eleve esélytelen lenne a márciusban sorra kerülő törvényhozási választás sikeres levezénylése.

 

A magyar szavazatok mozgása 2010-2012 óta

 

Az elemzés szerint az MKP megtartotta támogatottságát, a Hídra adott szavazatok száma 2012-ben a két évvel korábbihoz viszonyítva 30 ezerrel, vagyis országosan 1,2 százalékponttal csökkent, ami a szavazótábor viszonylatában 14%-os csökkenést jelent.

 

NPKI
Reprofotó: Körkép.sk

 

2012-re a Most-Híd-táborának egy része eltávozott a párttól – a támogatók száma 206 ezerről 176 ezerre csökkent.

 

A Nemzetpolitikai Intézet települési szinten elvégzett számításai szerint az MKP 2012-ben elvesztette 2010-es támogatóinak mintegy 7%-át (7 794 fő), míg máshonnan közel ugyanennyi új szavazót szerzett (7 639 fő). A Híd esetében a települési szintű összegzés szerint 2010–2012 között ténylegesen 37 ezer szavazó hagyta el a pártot, miközben az újonnan megszólítottak száma kb. 7 500 fő. Az MKP szavazói potenciáljának – vagyis azoknak, akik a települési bontás szerint legalább egy alkalommal rájuk szavaztak – az összlétszáma kerekítve 117 ezer fő.

 

Ez azt jelenti, hogy az MKP-potenciál összesen 87%-a tekinthető stabil, vagyis a pártot mindkét választás során támogató szavazónak. A párt számára a szavazatmaximalizálás legfontosabb lépését a fennmaradó 13% sikeres megszólítása, vagyis az elpártolt szavazók visszaszerzése, illetve az újonnan érkezettek megtartása jelenthetné.

 

Az MKP 2010-12 óta erősödött

 

A kutatás megvizsgálta az MKP 2010–2012 közötti támogatottságának alakulását járási szinten és világos földrajzi sajátosságokat tapasztalt: Délnyugat-Szlovákiában – Pozsonyt leszámítva – erősödött a párt, kelet felé haladva viszont az érsekújvári járástól kezdődően már a szavazóvesztés a jellemző. Kivételt jelent ez alól a rimaszombati és a rozsnyói járás, valamint Kassa városa, ám az erősödés ezekben nem volt jelentős.

 

A vegyespárt tömbázisa eltolódott észak felé

 

A Nemzetpolitikai Intézet aktuális elemzése a vegyes párt esetében a két utolsó parlamenti választás során a két nagyvárosban, Pozsonyban és Kassán jelentős lemorzsolódás tapasztal. 2012-ben a Hídtól elpártolók több mint fele a csallóközi régióból került ki, miközben innen új támogatók gyakorlatilag már nem érkeztek. Amíg tehát 2010 és 2012 között az MKP megerősítette tömbmagyar jellegét, a Híd törzsbázisa eltolódott a nem magyarlakta „északi” járások, valamint a magyarlakta sáv középső és keleti része felé.

 

NPKI3
A Nemzetpoliitkai Kutatóintézet kiadványai. Kép: bgazrt.hu

 

A dokumentum szerint a Most-Híd kettős kötődésének hangsúlyozásával a vegyes identitással rendelkező szavazókat, a magyar felmenőkkel rendelkező szlovákokat, továbbá a karakteres kisebbségi politizálást és az összmagyar integrációt elvető magyarokat próbálja megszólítani.

 

Csak a magyar téma kevés lehet

 

Az elemzés rámutat, az erőteljesebb érdekvédelem hívei számára a választáson az MKP jelenti az első számú opciót. Ez a tábor  azonban az MKP számára önmagában nem garantálja a parlamenti bekerülést, „így fontos, hogy olyan témákat is beemeljenek a kampányba, amelyekkel a felvidéki magyarok mindkét nagy választói csoportja azonosulni tud, országos és helyi szinten egyaránt” fogalmaz a Nemzetpolitikai Kutatóintézet anyaga.

 

A Most-Híd elutasította az MKP és a Kerekasztal által szorgalmazott együttműködést

 

A hatékony érdekképviselet érdekében az MKP szorgalmazta a választási együttműködést a Híddal, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala pedig felvállalta, hogy közvetít a két párt között. Az együttműködésnek jó alapja lett volna, hogy a 2014-es helyi önkormányzati választáson a két párt több településen is együttműködött egymással, mintegy 30 településnek lett Híd-MKP koalícióban győztes polgármestere.

 

NPKI4
Az Intézet budapesti székhelye. Kép: bgazrt.hu

 

MKP bejutás: biztos szavazók + 20 ezer szavazat

 

Amennyiben 2016 márciusában az elmúlt két parlamenti választáshoz hasonlóan 60 százalék körül alakul a részvétel, úgy 2010-hez és 2012-höz képest a Magyar Közösség Pártjának mintegy húszezer szavazattal kell több szavazatot szereznie a parlamentbe jutáshoz.

 

„Kérdés, sikerül-e a menekültügy témájával új szavazókat szereznie a pártnak, akár a korábban otthon maradókat mobilizálni, akár pedig a legfőbb riválistól szimpatizánsokat átcsábítani, lévén a migránskérdésben a Most-Híd a liberális álláspontot képviseli.” – olvasható az elemzésben, mely teljes terjedelmében elérhető itt: (valasztas_sk)

 

Körkép.sk

Nyitókép: Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója. Kép: erdely.ma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!