A Magyar Közösség Pártja elnökével, Berényi Józseffel folytathattak online beszélgetést a Sme szlovák nyelvű napilap olvasói. Íme néhány kérdés és válasz a legérdekesebb témakörökben.

 

 

Kivel tudja elképzelni vagy épp kizárni az MKP a közös kormányzást?

 

Mi szeretnénk a jelenlegi ellenzéki pártok által alkotott kormány tagjai lenni, nem tudjuk elképzelni az együttműködést az SNS-szel, mivel az ő programjuk kizárja a mi, kisebbségpolitikát illető céljaink megvalósítását.

 hirdetes_400x285  

 

 

Abban az esetben, ha a márciusi választások után nem jutnak be a parlamentbe, hajlandóak lennének tárgyalni a Most-Híddal vagy más lépéseket tenni a további szavazatvesztés elkerülése érdekében?

 

Reális esélyét látjuk, hogy bejutunk a parlementbe. Öt héttel a választások előtt nem foglalkozunk az esetleges választások utáni kérdésekkel, mivel bízunk abban, hogy újra parlamenti párt leszünk.

 

 

Mit gondol, milyen eredményt érnek majd el a márciusi választásokon?

 

Öt százalék feleti eredményt várunk. A mi alapvető célunk a parlamenti küszöb átlépése.

 

 

Mint párt, miben különböznek a Most-Hídtól és miért kellene önökre szavazni?

 

Ha az MKP parlamentben lenne, sikeresebb lenne, mint a Most-Híd. Az utóbbi négy évben a Most-Híd képviselői nem tudtak átvinni szinte semmit a parlamenten. A kisebbségügy területén csak két javaslatuk volt, mindkettőt elutasították. Mi akkor is vittünk át javaslatokat, mikor Robert Fico Slotával és Mečiarral volt kormányon, például az én javaslatomra fogadták el azt a törvénymódosítást, miszerint legyenek népszámlálási ívek a kisebbségek nyelvén is. Ez 2009-ben volt. Nagyon stabil párt vagyunk még a személyi változások után is, a pártunk működik és működni fog, ugyanakkor a Most-Híd népszerűsége egyetlen ember népszűréségétől függ. Mindenki tudja, hogy az ő távozásával ez a párt megszűnik létezni, épp ezért a Most-Híd pártot rövidtávú politikai jelenségnek tekintjük, amely Bugár Béla sértődöttsége okán jött létre, mivel elvesztette elnöki pozícióját az MKP-ban 2007-ben.

 

 

Mik a hosszú távú céljai az önök pártjának a parlamentben? Örülnék, ha a kérdésre a lehető legrészletesebben válaszolna.

 

Programunk szlovák és magyar nyelven is elérhető az interneten, és ez a beszélgetés nem teszi lehetővé, hogy részletekbemenően beszéljek a programunkról. Programunk 4 pilléren nyugszik.

 

Az első Szlovákia gazdasági és szociális feljődésével foglalkozik, a második Európa és az Európai Unió jövőjével, a harmadik a regionális fejlődéssel, főleg ami Dél-Szlovákiát illeti, a negyedig pedig a kisebbségi politikával foglalkozik.

 

A magyar kisebbséget Szlovákia politikai, gazdasági és kulturális életének szerves részeként képzeljük el azzal együtt, hogy az élmúlt 25 évben gazdasági és egyúttal kisebbségügyi visszaesést tapasztalhattunk, amit pedig meg kellene fordítani.

 

 

Mit gondol arról, hogy az ellenzék egészében nem mutat rá a Smer populista politikájára, és hagyják nekik, hogy négy éven keresztül a Radičová-kormányra mutogassanak, amelynek az első időszakban az előző kormány hihetetlen adosságait kellett megoldania?

 

Sajnos, a legnagyobb ellenzéki pártok mintha játszanának a Smerrel való közös kormányzás gondolatával, ezért nem kommunikálnak klasszikus ellenzéki módon az összes kérdésben. Szeretnének nyitvatartani maguknak egy kiskaput.

 

 

Tesz valamilyen jogi lépéseket az MKP a szlovák állampolgárság elvesztésével és visszaadásával kapcsolatban? Ha igen, milyeneket? Három éve magyar állampolgár vagyok, amire nagyon büszke vagyok, és szeretném visszakapni a szlovák állampolgárságomat. Tehét, ahogy elvették, úgy vissza is kéne kapnom, mint ahogy az állandó lakhelyemet is.

 

Mi is úgy gondoljuk, hogy a kettős állampolgárságnak természetesnek kéne lennie európai uniós országok között. Magyarok százezrei Romániában, Szerbiában már rendelkeznek kettős állampolgársággal, és nem fenyegetik semmilyen formában az állam biztonságát.

 

Végeredményben a külföldi szlovákok is akadályok nélkül kaphattak 1999 és 2005 között szlovák állampolgárságot és ebből kifolyólag szavazhatnak is a március ötödikei választásokon.

 

Mivel parlamenten kívüli párt vagyunk, lehetőségeink elég korlátozottak a helyzet megváltoztatására. Úgy gondolom, a legmegfelelőbb megoldás a (többes) állampolgárságok elismerése lenne a V4-ek területén. Ma azt láthatjuk, hogy ez a regionális együttműködés most szélesebb, mint azelőtt volt, ezért az állampolgárság kölcsönös elismerése a V4-ek területén többeknek megfelelő megoldás lenne, például a Csehországban élő szlovákok számára, de a Szlovákiában élő Magyarok számára is. Ha bejutunk a parlamentbe, ezt a gondolatot fogjuk képviselni ott is.

 

sme.sk

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!