Lassan az idei parlamenti választások hajrájába érve fel- és leértékelődnek a történések. Magyar összefogás hiányában az egymás elleni kampányolás következtében tovább mélyült a képzeletbeli törésvonal a felvidéki magyarság lelkületében, ami elhomályosítja a jövőképünket, felgyorsítja asszimilációnkat, gyengíti identitásunkat.

 

Magyar-magyar ellentéttől visszhangzik a szlovákiai kampány, ami a szlovák többséget jókedvre deríti, az itt élő magyar kisebbséget viszont elszomorítja. Az egymás ellen folytatott éles és kíméletlen kampányban a vegyespárt egyik óriásplakátjának szlogenje (Nekünk hidak kellenek, nem árkok!) teljesen értelmét vesztette, mert további egymáshoz vezető hidak rombolódnak le, és mélyülnek az árkok a szlovákiai magyarság két tábora között.

 

Az Új Szó nyíltan felvállalta, hova tartozik

 

 hirdetes_400x285  

Médiabarikádokon folytatódik a harc, amelyben az Új Szó nyíltan felvállalja hovatartozását: szinte napi rendszerességgel feketíti és ferdíti olvasóinak Magyarországot és kormányának nemzetpolitikáját, nagy valószínűséggel azért, mert az Önök pártját nem tekintik partnernek.

 

Ezért a Magyar Közösség Pártját a magyar kormány csatlósaként igyekszik feltüntetni, és mint ilyet, szintén igyekszik az Új Szó segítségével besötétíteni. A kampány eddigi menetében szembetűnő volt, hogy amíg az MKP és médiaháttere soha nem kívánta az Önök bukását, parlamenten kívüliségét, addig az Önök megnyilatkozásai (egyetlen esélyként feltüntetni magukat) végső leszámolásra való törekvést sejtetnek az MKP-t illetően, annak parlamenten kívül maradásával!

 

Ezen lehetne most egy nagyvonalú kampányfogással változtatni a hátralévő napokban:

 

A parlamenti választásokat megelőző közvélemény-kutatások bármelyike szerint a Most-Híd simán, csont nélkül bejut a szlovák parlamentbe. Bizonyára akkor is bekerülne, ha csak a pártot preferáló szlovákok, valamint az asszimilálódás hídján egyensúlyozó, tréfásan „szlovmagyarul” beszélők szavaznának rá, akik sajnos a párt politizálásának következményeként (is) egyre nagyobb számban árasztják el a Felvidéket.

 

Bugar2
Bugár Béla. Kép: aktuality.sk

 

Önök is hangoztatják viszont az erős magyar parlamenti képviselet fontosságát! Ennek érdekében most, a kampány finisében a párt magyar szavazótáborát szólítsák meg, biztassák arra, hogy szavazzanak a Magyar Közösség Pártjára! Az Elnök úr járjon elöl a nagyszerű példával, jelentse ki méltósággal, hogy Ön is az MKP-ra fog szavazni március 5-én! Annak érdekében, hogy szintén parlamenti párttá váljon, mert azért valljuk be őszintén, még zörög a léc…

 

Akár 24 magyar is lehetne a parlamentben

 

Lehet, hogy ezzel a huszárlépéssel a Most-Híd elveszítene 1 százalékot és 2 képviselőhelyet, de 6-7 százalékkal biztos befutó helyen végezne. Az MKP meg nagy valószínűséggel nyerne a bejelentéssel egy százalékot, ami szintén biztos parlamenti párttagságot jelentene a maga 6,5 százalékával. A kettőt összevetve és magyar parlamenti képviselőkre átszámítva, ez legalább tíz képviselői hellyel jelentene többet a felvidéki magyarság képviselete számára! Nem beszélve arról, hogy ez a nagyvonalú lépés serkentené a magyar szavazókedvet is!

 

A március ötödikei szlovákiai parlamenti választások ily módon történelmi fordulópontot jelentenének a bejutott magyar képviselők magas (akár 24 fő) számával valamint a hajrábeli váratlan, összefogásra-motiváló bejelentéssel is! Még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a vegyespárt listáján szlovákok is mandátumhoz fognak jutni.

 

Bugar 3
Bugár Béla. Kép: pravda.sk

 

Mekkorát nőne Bugár Béla a felvidéki összmagyarság szemében, ha a finisben a magyar településeken erre biztatná híveit! Ezzel bizonyítaná elkötelezett magyarságát, elszántságát, önzetlenségét, amely az Elnök urat Deák Ferenc-i politikai magaslatok felé közelítené! Nem is lenne Ön számára teljesen idegen ez a lépés, hiszen az anyapártjáról van szó, melynek éveken át volt az elnöke, és vezette két alkalommal is a szlovák parlamentbe!

 

Ha legyőzi Csákyt, akkor is létrejön a Most-Híd?

 

Ezzel összefüggésben szeretném tisztelettel megkérdezni Öntől, hogy mi lenne ma a felvidéki magyar politikában, amennyiben 2007-ben az akkori Magyar Koalíció Pártjának komáromi kongresszusán Ön maradt volna a párt elnöke, és nem Csákyt választják meg elnöknek a kongresszusi küldöttek? Létrejött volna-e ebben az esetben a Most-Híd párt? Mert nehezen feltételezhető, hogy a Csákyék fordított esetben pártalapítással megosztották volna a felvidéki magyarságot!

 

De most itt a lehetőség Ön előtt pontot tenni a széthúzásra! Tegye meg Elnök úr, szavazzon Ön is a Magyar Közösség Pártjára, és szólítsa fel magyar híveit is erre!

 

Megelőlegezett megbecsüléssel: Száraz Dénes

 

Nyitókép: glob.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!