Izgatottan ültem a televízió előtt tegnap este. Türelmetlen voltam, hiszen igen ritka pillanat az ember életében, amikor végre tanúja lehet egy intellektuális üstökös ragyogásának. Még egy-két perc, és jön, gondoltam. És akkor legördült a függöny. És. És. Most. Most jön.

 

De nem volt ott. A hely, melyet a szlovákiai magyar politikai egét üstökösként bevilágító ifjú titánnak kellett volna kitöltenie üres volt, mint disznóvágás után a hídas. Lebetegedett. Talán a felelőtlenség, vagy a tisztességtelenség súlyától. Pedig mindenki várta, hogy MOST végre kimondja, az arcunkba lihegi tömény 13 percnyi ingyenes, elő tévéadásban, ami egy ilyen törpepártnak megfizethetetlen.

 

Megfizethetetlen? Vártuk, hogy kimondja: Autonómia. Hiszen senki más nem tudja így kimondani, mint Ő. Hogy végre előadja azt, amit egyedüliként állítólag csak ők hirdetnek. De nem mondott semmit. Leégett, mint a tarló aratás után.

 

 hirdetes_400x285  
MKDSZ
Fehér Csaba (MKDSZ) széke üres maradt. Kép: Körkép.sk

 

Hiteltelenné vált még azelőtt, hogy hitelessé vált volna. Egyik alelnöke otthon kereste Kassán a párt új nevét, ha ismét névváltozatásra kerülne sor, a másik meg a facebookon gyűjtötte a tetszikeléseket.

 

Fehér Csaba hallhatatlan maradt, elég fiatalon. Ilyen korban a hallhatatlanságtól csak a láthatatlanság nagyobb. Neki sikerült mindkettő, egyszerre. Innentől nehéz lesz Esterházyt idézni, meg követni. Esterházy nem betegedett volna le, ahogyan nem is vált volna láthatatlanná.

 

Az üres szék a Szlovák Televízió stúdiójában sok mindent üressé tette. Leginkább azt a hazug és képmutató politikát, amit az MKDSZ megalakulása óta folytat a ,,háromzsákos” humanitárius központokkal, meg a pókhálós tájház programokkal karöltve. Nem állt ki a saját pártja által hirdetet elvekkel és arcul csapta az összes képviselő jelölt társát is egyben, a csekély számú megtévesztett választóikkal és a nagyhangú titánokkal az élen.

 

Kimúlt. Élt, vagy talán nem is. Amiért létrehozták, talán teljesítette, amit meg vártak tőle, azt már soha nem fogjuk megtudni, mi is volt valójában.

 

Hrubík Béla

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!