Már a választások éjszakáján tudni lehetett, hogy amennyiben Fico és Sulík nem köt széles kormánykoalíciót, a Most-Híd kihagyhatatlanul fontos szerephez jut akár Fico kormánykoalíciós elképzeléseiben, akár a jobboldali pártok által alkotott koalícióban.

 

Márpedig Fico és Sulík nagy valószínűséggel nem fog együtt kormányozni! Miért tenné ezt Sulík, amikor a jobboldali kormányban miniszterelnök lehet, Ficoéban csak jobb esetben a parlament elnöke. Ezek után az ember azt gondolta volna, hogy most Bugár Béla nyugodtan hátradőlhet a karosszékében, és megvárhatja, ki ígér többet, jobbat a koalíciós tárgyalásokon.

 

Ez az SNS ugyanaz, mint a régi

 

 hirdetes_810x300  

Viszont lett egy bökkenő, hogy a Szlovák Nemzeti Párt kétnyelvűvé tette a mérleget, ők is kihagyhatatlanokká váltak a kormányalakítási alternatívákból! Igyekszenek is a pártot mosdatni, szalonképessé nyilvánítani mindkét oldalon. Hogy ez a SNS már nem az a SNS, amilyen Slota alatt volt, hogy EU komfort stb.

 

Nos, erre cáfolt rá a tegnapi, nőnapi sajtóértekezletén elég meggondolatlanul Danko, a párt elnöke, mindegy belerondítva ezzel a Sulík féle szerecsenmosdatásukba. Karmait előrenyújtva kijelentette ugyanis, hogy szerinte félretehetetlenek az SNS és a Most-Híd közti történelmi ellentétek.

 

Mint elmondta, neki ugyan nincs semmi baja más vallásával, nemzetiségével, vagy faji eredetével, ugyanakkor a Most-Híddal való egyezkedés során ellentétek merülhetnek fel az oktatásügyi autonómia kérdésében. Az elhangzott mondata után mégis nyitva hagyott egy kiskaput, mert nem utasította el teljesen a Most-Híddal való tárgyalásokat. Ez esetben azonban “tisztázni kell az oktatási autonómia és az állampolgárság kérdését”- nyilatkozta a SNS elnöke.

 

Behúzott farok lesz a kormányzás ára?

 

Magyarra fordítva ez annyit jelent, hogy bejelentette, ki az úr a hazában, és ki szabja a feltételeket! A Most-Hídnak pedig behúzott farokkal alkalmazkodnia kell(ene) majd ehhez, ha a kormány közelébe óhajt merészkedni.

 

Elég megalázó földbetiprási kísérlet ez Danko részéről, melyre Bugárnak a szlovákiai magyarság maradék méltóságának megőrzése érdekében rögtön reagálnia kellett volna oly módon, hogy a SNS-vel csak akkor, ha ígéretet tesz a benesi törvények érvényességének 2007-es parlamenti megerősítése visszavonását illetően, amely a párt beterjesztése után lett elfogadva Lucia Žitňanskának, a Most-Híd képviselőjének szavazatával is. Ehelyett a Most-Híd elnöke a párt programjára hivatkozva elmismásolta a válaszadást a Danko-i feltételekre.

 

Nincsenek persze könnyű helyzetben Bugárék, nehéz mindenki számára elfogadható alternatívát választani. De azért a SNS-vel mégse! Még akkor se, ha már a nacionalista uniformist levedlette, és szmokingra cserélte! Mondhatnám azt is, hogy az ördög nem alszik, csak altat, miközben szundikálást színlel!

 

Magyar iskolák mint kormányprioritás?

 

Akkor mi legyen? Bugár azt hangoztatja, hogy olyan megoldást kell találni, ami Szlovákia stabilitását szolgálja. Az se ártana viszont, ha ezen belül a szlovákiai magyarság stabilitását is szolgálná! Nehezen elképzelhető ugyanis, hogy a magyar iskolák megőrzése, a szlovák nyelv oktatása a nemzetiségeknek idegen nyelvként, egyszóval a kulturális és oktatási önkormányzatiság körvonalai belekerülhetnek egy olyan kormány programjának prioritási közé, melynek tagja a SNS.

 

Akkor mi legyen? A kisebbik rossz választása nem lehet szempont a szlovákiak magyarság számára! Feltett kezekkel, csak a hatalom érdekében nem szabad belépni egy sokpártos kormánytákolmányba! Mert annak meg vannak számolva a napjai! Ezt maga Bugár jelentette ki közvetlenül a választások előtt. Borisz Kollár előrelátóan már most alibizik, mossa kezeit a kormányon kívüli, de a kormányt támogató pártszerep betöltésével. Mintha sejtené a végkifejletet, és nem akarna asszisztálni hozzá látványosan.

 

A megalázó, feltételek nélküli kormánytagságnál sokkal jobb megoldásnak bizonyulhat az előrehozott parlamenti választásra való tudatos törekvés és felkészülés! Okulva a mostani választások sikertelenségből, addig akár megegyezéssel sikerülhet egy közös választási listát kialakítani a szlovákiai magyarság számára, a megosztottságot felszámolni és kiegyezni!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!