Mit várhatunk a hétfői Most-Híd - MKP találkozótól? - Körkép.sk
politika

Mit várhatunk a hétfői Most-Híd – MKP találkozótól?

Futótűzként terjed a hír, szinte minden felvidéki magyar tudja már, hogy hétfőn Bugár kezdeményezésére tárgyalóasztalhoz ül a Most-Híd és a MKP küldöttsége. Kávé és üdítő meg kézfogás biztos lesz, talán pogácsa meg szendvics is, meg kényszeredett mosoly. Mi lehet még?

 

Ha az előre várható tárgyalódelegációk ülnek le egy asztalhoz, akkor a hat ember fele  – Bugár, Bárdos, Szigeti – ezer éve ismeri egymást, még az 1998 előtti MKDM-es korszakukból, aztán az MKP országos elnökségéből is. A sokszor éjszakába nyúló, hosszú elnökségi üléseken megismerték egymás minden szem- és fülrándulását, gesztusát, arcszínváltozását.

 

A Most-Híd mégis tárgyalna

 

Solymos azzal indokolja a tárgyalás kezdeményezését, hogy már a választások előtt bejelentették, hogy azt követően találkozni akarnak az MKP-val. Előtte persze, nem! (Talán nem árt emlékeztetni, hogy a Most-Híd részéről a feltétel úgy szólt, amennyiben az MKP bejut a parlamentbe. Nos, az MKP nem került be a törvényhozásba, egyeztetés mégis lesz. Ez kellően jelzi, milyen összetett helyzetben vannak a felek.)

 

bardos_bugar
Berényi József, Bárdos Gyula, Bugár Béla. Kép: felvidek.ma

 

Ha nem lenne szükségük ebben a kiélezett helyzetben egymásra, ha nem lenne egetverően fontos a jövőben a másik szavazótábora, akkor magasról fütyülnének egymásra. Az MKP jóval a választások előtt is leült volna már tárgyalni a Most-Híddal, sőt a civil szféra is ezt szerette volna elérni. A Most-Híd viszont a választási eredmények ismeretében szinte csak rossz és még rosszabb döntést hozhat, ezért érdeke, hogy a felelősséget, amennyire csak lehet, az MKP-ra is áthárítsa!

 

A cél: a magyar választók megszerzése

 

Szinte hallom a házigazda felvezetését: Hagyjuk a közelmúlt ellentéteit, közös érdekünk a csatabárd elásása, tekintsünk inkább a jövőbe. Ez eddig rendben is lenne! De ezt követően, ha csupán azzal a céllal hívta meg az MKP-t, hogy kipuhatolják, miként lehet átcsábítani a magyar szavazókat a másiktól, nem fognak sikerrel járni. Gyorsan igyák ki a feketéiket, és rázzanak még egyszer, utoljára kezet!

 

Mi meg az öklünket…feléjük….

 

bardos_bugar2
Bugár, Solymos, Bárdos. Kép: felvidek.ma

 

Úgy kell leülniük az asztalhoz, hogy érezzék tarkójukon a háromszázezer magyar választó leheletét, akiknek kétharmada meg van győződve arról, hogy az összefogás hiánya miatt lett ilyen eredmény, és akiknek elegük van a megosztottságból. 105 ezer magyar ugyanakkor félti is a pártot, melyhez harmadik nekifutásra is hű maradt.

 

Mi lehet a találkozó eredménye?

 

Ne csak a széleskörű elvárás okozta kényszer miatt üljenek le tárgyalni, ne akarjanak politikai tőkét kovácsolni abból, hogy ki volt a kezdeményező, hanem VILÁGOS JÁTÉKSZABÁLYOK MELLETT úgy kell leülniük az asztalhoz, hogy érezzék, a párbeszéd megkezdésének most történelmi jelentősége van, és lesz folytatása!

 

Milyen téma kerülhet megvitatásra?

 

Kikérheti a Most-Híd az MKP beleegyezését az SNS-es frigyre a kormányalakításnál? Nem valószínű, hogy az MKP ezt jóváhagyná. Sok magyar szavazatának elvesztését bánná meg később. Beszállna a Most-Híd áldás nélkül is egy ilyen koalícióba? Oligarchái tanácsára valószinűleg igen, a józan ész azonban (egyelőre) nem engedi, hogy beadják a derekukat. Mert az eddiginél még több magyar bizalmát veszítené el, és a következő választásokon esélytelenné válna a parlamentbe jutásért vívott küzdelemben.

 

bugar_bardos
Fognak még egymás mellett ülni az MKP és a Most-Híd képviselői? Kép: körkép.sk

 

Ürügyként használhatja a Most-Híd az MKP ezzel kapcsolatos elutasító véleményét a kormányalakítási tárgyalások során? Valószínűsíthető, hogy megerősítené ebbéli szándékát, és ezzel érvelhetne is az ilyen koalícióban való részvétel visszautasítása során. Dankonak, a SNS elnökének sajtótájékoztatója is ezt az elutasító döntést erősíthette meg a Most-Hídban. Ebben az esetben egy hajszálon múlik majd a jobboldali kormánytöbbség, ami előrevetítheti a korai bukását, és az előrehozott választásokat is.

 

Közös akarat

 

Ez megfelelne így Ficonak is, aki most képtelen a jobboldalról magához csábítani pártokat. Most nem olyan erős! De újraerősödhet, mint Radičová kormányzása alatt, miután az előrehozott választásokon pedig fölényes győzelmet aratott.

 

A hétfőn kezdődő magyar-magyar párbeszéd akkor lehet csak eredményes, ha korrekt módon, a sajtó kizárásával beindul egy tárgyalási folyamat egy jövőbeli közös, Most-Híd-MKP választási lista kialakítása érdekében. Pozitív eredményét az első tárgyalástól még ne reméljünk!

 

Ezért csak óvatos duhajkodással várjuk a hétfői MKP-Most-Híd találkozót!

 

Száraz Dénes

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Básti Sándor
2016. Már. 10. 21:28

A politikusoknak, amennyiben érdekük a valós megegyezés, akkor „neoficiálné stretnutie” , vagy „kávicska” fedőnevű akciók keretén belül, látogatják egymást. Ott ,és nem a nyilvánosság előtt , történnek a valós dolgok. Az új szlovák kormánykoalíció , is így jön majd létre.A nyilvánosság előtt folyó előadás, csak segédeszköz, a háttérben folyó nagy játszmához Bugár, amennyiben az MKP-vel akarna ,valós közeledést, az elmúlt háborús évekre tekintettel, bizton nem a nyilvánosságot választja. Akkor felhívja Őket. Nem nyilatkozik, nem kezd el állinfókat eregetni, hanem telefonál, valahogy így.-Halló, Józsi?Itt Béla.Szeretnélek meghívni , egy beszélgetésre.Ideje leülnünk, mert ha így folytatjuk beledöglünk Bugár nem ezt teszi Itt most arról szól az előadás, hogy bebizonyítsák, az SNS nem SNS, hanem az MKP az SNS. Bizton mondhatom, menni fog ez Nekik, elvégre ezt a színjátákot játszák évek óta. A Hidas média újra háborús módban, állprofilosok osszák az MKP-t, Hidas politikusok MKP-s politikusok oldalain gerjesztik a feszültséget, káderezik az MKP-t, hogy kiknek kellene elhúzni a búsba Bugár megmondta:Všetko Sa Dá Vysvetliť Tehát már csak , a magyarázat van hátra, de most ezen gőzerővel

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket