Futótűzként terjed a hír, szinte minden felvidéki magyar tudja már, hogy hétfőn Bugár kezdeményezésére tárgyalóasztalhoz ül a Most-Híd és a MKP küldöttsége. Kávé és üdítő meg kézfogás biztos lesz, talán pogácsa meg szendvics is, meg kényszeredett mosoly. Mi lehet még?

 

Ha az előre várható tárgyalódelegációk ülnek le egy asztalhoz, akkor a hat ember fele  – Bugár, Bárdos, Szigeti – ezer éve ismeri egymást, még az 1998 előtti MKDM-es korszakukból, aztán az MKP országos elnökségéből is. A sokszor éjszakába nyúló, hosszú elnökségi üléseken megismerték egymás minden szem- és fülrándulását, gesztusát, arcszínváltozását.

 

A Most-Híd mégis tárgyalna

 

 hirdetes_300x300  

Solymos azzal indokolja a tárgyalás kezdeményezését, hogy már a választások előtt bejelentették, hogy azt követően találkozni akarnak az MKP-val. Előtte persze, nem! (Talán nem árt emlékeztetni, hogy a Most-Híd részéről a feltétel úgy szólt, amennyiben az MKP bejut a parlamentbe. Nos, az MKP nem került be a törvényhozásba, egyeztetés mégis lesz. Ez kellően jelzi, milyen összetett helyzetben vannak a felek.)

 

bardos_bugar
Berényi József, Bárdos Gyula, Bugár Béla. Kép: felvidek.ma

 

Ha nem lenne szükségük ebben a kiélezett helyzetben egymásra, ha nem lenne egetverően fontos a jövőben a másik szavazótábora, akkor magasról fütyülnének egymásra. Az MKP jóval a választások előtt is leült volna már tárgyalni a Most-Híddal, sőt a civil szféra is ezt szerette volna elérni. A Most-Híd viszont a választási eredmények ismeretében szinte csak rossz és még rosszabb döntést hozhat, ezért érdeke, hogy a felelősséget, amennyire csak lehet, az MKP-ra is áthárítsa!

 

A cél: a magyar választók megszerzése

 

Szinte hallom a házigazda felvezetését: Hagyjuk a közelmúlt ellentéteit, közös érdekünk a csatabárd elásása, tekintsünk inkább a jövőbe. Ez eddig rendben is lenne! De ezt követően, ha csupán azzal a céllal hívta meg az MKP-t, hogy kipuhatolják, miként lehet átcsábítani a magyar szavazókat a másiktól, nem fognak sikerrel járni. Gyorsan igyák ki a feketéiket, és rázzanak még egyszer, utoljára kezet!

 

Mi meg az öklünket…feléjük….

 

bardos_bugar2
Bugár, Solymos, Bárdos. Kép: felvidek.ma

 

Úgy kell leülniük az asztalhoz, hogy érezzék tarkójukon a háromszázezer magyar választó leheletét, akiknek kétharmada meg van győződve arról, hogy az összefogás hiánya miatt lett ilyen eredmény, és akiknek elegük van a megosztottságból. 105 ezer magyar ugyanakkor félti is a pártot, melyhez harmadik nekifutásra is hű maradt.

 

Mi lehet a találkozó eredménye?

 

Ne csak a széleskörű elvárás okozta kényszer miatt üljenek le tárgyalni, ne akarjanak politikai tőkét kovácsolni abból, hogy ki volt a kezdeményező, hanem VILÁGOS JÁTÉKSZABÁLYOK MELLETT úgy kell leülniük az asztalhoz, hogy érezzék, a párbeszéd megkezdésének most történelmi jelentősége van, és lesz folytatása!

 

Milyen téma kerülhet megvitatásra?

 

Kikérheti a Most-Híd az MKP beleegyezését az SNS-es frigyre a kormányalakításnál? Nem valószínű, hogy az MKP ezt jóváhagyná. Sok magyar szavazatának elvesztését bánná meg később. Beszállna a Most-Híd áldás nélkül is egy ilyen koalícióba? Oligarchái tanácsára valószinűleg igen, a józan ész azonban (egyelőre) nem engedi, hogy beadják a derekukat. Mert az eddiginél még több magyar bizalmát veszítené el, és a következő választásokon esélytelenné válna a parlamentbe jutásért vívott küzdelemben.

 

bugar_bardos
Fognak még egymás mellett ülni az MKP és a Most-Híd képviselői? Kép: körkép.sk

 

Ürügyként használhatja a Most-Híd az MKP ezzel kapcsolatos elutasító véleményét a kormányalakítási tárgyalások során? Valószínűsíthető, hogy megerősítené ebbéli szándékát, és ezzel érvelhetne is az ilyen koalícióban való részvétel visszautasítása során. Dankonak, a SNS elnökének sajtótájékoztatója is ezt az elutasító döntést erősíthette meg a Most-Hídban. Ebben az esetben egy hajszálon múlik majd a jobboldali kormánytöbbség, ami előrevetítheti a korai bukását, és az előrehozott választásokat is.

 

Közös akarat

 

Ez megfelelne így Ficonak is, aki most képtelen a jobboldalról magához csábítani pártokat. Most nem olyan erős! De újraerősödhet, mint Radičová kormányzása alatt, miután az előrehozott választásokon pedig fölényes győzelmet aratott.

 

A hétfőn kezdődő magyar-magyar párbeszéd akkor lehet csak eredményes, ha korrekt módon, a sajtó kizárásával beindul egy tárgyalási folyamat egy jövőbeli közös, Most-Híd-MKP választási lista kialakítása érdekében. Pozitív eredményét az első tárgyalástól még ne reméljünk!

 

Ezért csak óvatos duhajkodással várjuk a hétfői MKP-Most-Híd találkozót!

 

Száraz Dénes

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!