A 20 programpontból álló alakuló ülés az új választási időszak egyértelmű kezdetét jelzi. Titkos szavazáson választják meg a Szlovák Nemzeti Tanács elnökét, a pozíció legvalószínűbb várományosa Andrej Danko lesz, az SNS elnöke, aki Peter Pellegrinitől (Smer-SD) veszi át a posztot.

 

Az ülés a szlovák himnusszal, majd a brüsszeli merényletek áldozatainak tiszteletére egy perces néma csenddel kezdődött, ezután a képvisők eskütétele következett.

 

Titkos szavazással fogják megválasztani az SZNT négy alelnökét is, akik a következők lehetnek: Martin Glváč (Smer-SD), Bugár Béla (Most-Híd), Andrej Hrnčiar (Sieť), és az ellenzék részéről Lucia Nicholsonová (SaS). Újabb titkos szavazáson pedig a bizottsági elnököket fogják megválasztani, akikből 19 lesz, 8 ellenzéki és 11 kormánypárti jelölttel.

 

 hirdetes_400x285  

Az alakuló ülés következő feladata, hogy a képviselők frakciókat alkossanak (ha erre képesek). A Most-Híd ugyan még képes képviselői klubot alakítani, de a Sieť hét megmaradt képviselőjével már nem, ezért ha nem születik egyezség a két párt közös frakciójáról, Procházka képviselőit mint „nem besoroltakat” tartják majd számon.

 

QUZRtt7PTIGSQnKoL3tj2A.1280-Zasadac-poriadok-na-ustanovuj-cu-sch-dzu-NR-SR_aktuality
Forrás: Aktuality.sk

 

Az alakuló ülés után a második Fico-kormány benyújtja lemondását Andrej Kiska köztársasági elnöknek, és ezzel véget ér az elmúlt négy év egypárti kormányzási.

 

Várhatóan a miniszterelnök továbbra is Fico marad, a miniszterelnök-helyettes pedig a házelnöki posztról leköszönő Peter Pellegrini lesz.

 

További fejleményekről folyamatosan tájékoztatunk

 

Teraz.sk

Nyitókép: Egy perces néma felállás a brüsszeli terrortámadás áldozatainak tiszteletére. Fotó: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!