Frissítve: 03.29. 14.40  Az MKP nem utasítja vissza a felkérést, az esetleges találkozóról a párt április 1-i Országos Elnöksége és az Országos Tanács dönthet.

 

A Körkép.sk információi szerint Bugár Béla pártja szeretné kihasználni, hogy az MKP átmenetileg elnök nélküli maradt, és zavarkeltés céljából újra bedobta a köztudatba a két párt esetleges együttműködésről szóló tárgyalási javaslatát.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Most-Híd a kormányalakítások kellős közepén hívta találkozóra az MKP-t, melyet a párt, tekintettel hogy a Most-Híd koalícióra lépett az SNS-szel, elutasított.

 

 hirdetes_810x300  

Az MKP éléről azóta távozott Berényi József, a párt jelenleg a júniusi tisztújítására készül.

 

A Most-Híd részéről csak taktika

 

A Körkép.sk a két párt vezetéséhez közelálló információi szerint ebben az átmeneti időszakban a Most-Híd érdeke, hogy az MKP választások utáni új stratégiájának meghatározása előtt folyamatosan napirenden tartsa a két párt látszólagos közeledési szándékát. Ezzel is palástolva és ellensúlyozva a Smer – SNS – Most-Híd – Sieť koalícióból adódó népszerűségvesztését.

 

„A Most-Híd meghívása továbbra is érvényes. Amennyiben az MKP erőt vesz magán, hogy a szavak után a tettek szntjén is a valódi együttműködésről egyeztessen, a Most-Híd erre készen áll“ nyilatkozta a TASR hírügynökségnek a párt szóvívője, Matej Kováč.

 

A Most-Híd szerint viszont kérdéses, elnök nélkül képes-e a mai MKP felelős döntést hozni. „Bízunk abban, hogy az MKP képes lesz felülemelkedni önmagán, és nem csak a választások előtt egy évvel, amikor már késő, nyitja meg újra ezt a kérdést,” tette hozzá Kováč.

 

Fiala Ilona, az MKP szóvívője a TASR-nek úgy reagált, hogy az esetleges tárgyalásról az MKP április 1-i elnöksége és a másnapi Országos Tanács ülésén lesz szó, ahol a megfelelő döntéseket is meghozzák.

 

Az MKP érdeke továbbra is a szlovákiai magyarság összefogása. „Felelősségünk abban rejlik, hogy a szlovákiai magyarok megosztottsága megszűnjön, hogy kiértékeljük a problémákat, melyeknek köszönhetően a felvidéki magyarság egy része elfordul a politikától” magyarázta a szóvívő.

 

A cél, éket verni az MKP vezetésének tagjai közé

 

A Körkép.sk információi szerint a Most-Híd lépése sima taktikai húzás. Célja, hogy megakadályozza az MKP vezetőinek egységes fellépését. Bugár Béláék azt szeretnék megakadályozni, hogy az MKP az eredmények kiértékelése után világos alternatívát kínáljon a választások utáni helyzetre. mely lehetővé tenné, hogy a Most-Híd vezetésében azok árulása miatt csalódott választópolgárok egy Bugár nélküli közös összefogás mögé sorakozzanak fel.

 

MKP
MKP. Kép: Körkép.sk

 

Információink szerint a két párt érdeke közös: a felvidéki magyarság összefogása. Bugárék viszont szeretnék elkerülni, hogy ez az összefogás az SNS-el való összeborulásuk miatt a fejük fölött valósuljon meg.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!