Gusztáv
  • HUF: 356.81
  • USD: 1.14
  • 1 °C
  • 7 °C

Hirdetés (X)

politika

Ondrej Dostál nyílt levélben szólította fel Bugárékat az állampolgársági törvény módosítására

Ondrej Dostál, az OKS elnöke, és az SaS frakciójának parlamenti képviselője nyílt levélben fordult Bugár Bélához, hogy támogassa az állampolgársági törvény módosítását. A levelet a Körkép.sk fordításában közöljük:

 

Tisztelt elnök úr,

 

szeretnék  nyilvános felhívással fordulni Önhöz, és a Most-Híd többi parlamenti képviselőjéhez az állampolgársági törvény módosításának támogatásával kapcsolatban, amelyet múlt héten nyújtottunk be a parlamentbe kollegáimmal Peter Osuskýval és Martin Poliačikkal, az SaS képviselőivel.

 

Javasoljuk, hogy a törvényből kerüljenek ki azok a rendeletek, amelyek alapján az állampolgár akarata ellenére elveszíti szlovák állampolgárságát, amennyiben egy másik ország állampolgára lesz.

 

Az állampolgársági törvényt 2010-ben módosította Robert Fico első kormánya. Az OKS (Občianska konzervatívna strana/Polgári Konzervatív Párt) és a Most-Híd ezt akkor kritizálták. A törvényt Iveta Radičová kormányzása idején megpróbáltuk megváltoztatni , azonban az akkori kormánykoalíció soraiban sem találtunk erre elég akaratot.

 

Együtt írtuk alá az alkotmánybírósági beadványt, mivel úgy gondoltuk, hogy a jelenlegi törvény ellentétes a Szlovák Köztársaság alkotmányával. A parlamenti képviselők csoportját Gál Gábor képviselte, aki a Most-Híd jelenlegi frakcióvezetője. Az alkotmánybíróság nem tudott döntést hozni a kérdésben.

 

A parlamentben több képviselői javaslat is született az állampolgársági törvény módosítására, amelyek különböző módon orvosolták ezt a problémát. 2014 januárjában Peter Osuský, az SaS képviselője olyan javaslattal állt elő, amely visszaállította volna az eredeti jogállást, és megszüntette volna azt a lehetőséget, hogy a szlovák állampolgárok akaratuk ellenére veszítsék el állampolgárságukat.

 

Azonos javaslattal, beleértve a törvényjavaslat indoklásában található érvelés szó szerinti átvételével 2014 szeptemberében jött elő a Most-Híd párt Bugár Béla, Gál Gábor, Solymos László, Vörös Peter és Lucia Žitňanská alkotta képviselői csoportja. Ezen kíséretek mindegyike sikertelenül zárult.

 

2016. március 24-én Peter Osuskýval és Martinom Poliačikkal közösen egy tartalmilag azonos állampolgársági törvény-módosítását terjesztettünk a parlament elé.

 

Ma a Most-Híd újra a kormánytöbbség része, és koalíciós partnerei az a SMER-SD és az SNS is, akik 2010-ben az állampolgársági törvény alkotmányellenes módosítását elfogadták. Emellett mindkét párt hirdeti, hogy megváltozott, és az a magyarellenes nacionalizmus, amely politikájukban jelent volt, és egyben valódi oka volt az állampolgársági törvény módosításának 2010-ben, már a múlté.

 

Arra kérem tehát a Most-Híd pártot, hogy használja fel kormánykoalíción belüli befolyását és közösen minél hamarabb szüntessük meg az állampolgársági törvény alkotmányellenes részeit, amelyek hatására a szlovák állampolgárok akaratuk ellenére veszítik el szlovák állampolgárságukat.

 

Üdvözlettel,
Ondrej Dostál

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket