Újra terítékre került Vladimír Mečiar 1998-ban kiadott amnesztiáinak eltörlése. Az OĽaNO-NOVA képviselője Ján Budaj jelentette be, hogy alkotmánymódosító javaslatot terjeszt a parlament elé az ún. Mečiar-amnesztiák megszüntetése céljából. Budajnak legalább 90 képviselői szavazatra van ehhez szüksége.

 

Az említett ügy Szlovákia legnagyobb szégyenének nevezhető. A mai napig nem zárták le és nem is zajlik nyomozás azokban az 1990-es években, maffiamódszerekkel elkövetett bűnügyekben, amelyeknek értelmi szerzője az akkori szlovák kormányfő Vladimír Mečiar volt.

 

A Mečiar-amnesztiák

 

 hirdetes_810x300  

A történet akkor kezdődött, amikor az akkori szlovák államfő, Michal Kováč a pozsonyi parlamentben elhangzott országértékelő beszédében élesen bírálta Vladimír Mečiart és kabinetjét, mert a vadprivatizáció során önmaguknak és híveiknek szinte fillérekért milliárdos vagyonokat passzoltak át. Korrumpálták az igazságszolgáltatást, közhivatali tisztségekbe még járási szinten is saját pártkatonáikat ültették. A nagy visszhangot kiváltó éles bírálat miatt a kormányfő bosszút forralt ellene, elraboltatta és külföldre hurcoltatta Michal Kováč fiát.

 

A titkosszolgálat emberei közül akadt két személy, akik miután tudatosították, milyen bűncselekményben segédkeztek, elhatározták, hogy kipakolnak az ügyről. Egyikük, a csallóközi származású Fegyveres Oszkár volt, aki a Cseh Televízió (CT) munkatársainak számolt be arról, mi történt valójában 1995. augusztus 31-én Pozsony közelében. Átadta a titkosszolgálati akciót pontosan dokumentáló jegyzeteit és rajzait is.

 

Robert Remiáš meggyilkolásának színhelye. Kép: dennikN

 

Odahaza maradt társa, Róbert Remiáš ellen, aki ugyancsak számos bizonyítékot őrzött és vallomást kívánt tenni, 1996. április 29-én pokolgépes merényletet követtek el. A mindössze huszonhat esztendős titkosszolgálati ügynök a felrobbant gépkocsijában szörnyethalt.

 

A gyilkosságot állítólag a szlovák titkosszolgálattal jó kapcsolatokat ápoló, több magyarországi bűncselekménnyel, többek között az Aranykéz utcai robbantással gyanúsított Jozef Roháč követte el. Közben Vladimír Mečiar követelésére három nyomozót váltottak le, mert a vizsgálat során közel kerültek a két bűncselekmény tetteseihez.

 

Mečiar amnesztiákat hirdet

 

Miután lejárt Michal Kováč megbízatási ideje, a pozsonyi parlamentben nem sikerült megválasztani az elnök utódját, így 1998 tavaszán néhány hónapra Mečiar kormányfő lett az ideiglenes államfő, aki azonnali amnesztiával leállíttatta a nyomozást és a tervezett bűnvádi eljárásokat. Rendelete miatt a mai napig nem lehetett őt ez ügyben bíróság elé állítani.

 

budaj
Ján Budaj. Kép: pravda.sk

 

Ján Budaj ennek kapcsán elmondta, olyan tettekről van szó, amelyek esetében ma is felmerül a gyanú, hogy a bűncselekményekben a hatóságok is részt vettek. „A Mečiar-amnesztiákkal kapcsolatos összes ügy kivizsgálásának akadályoztatása, a demokratikus állam alapjainak megsértését eredményezte, és mindmáig kérdésessé teszi az állampolgárok jogbiztonságát Szlovákiában” – tette hozzá Budaj.

 

Fico szerint az amnesztiák jogilag sérthetetlenek

 

A szlovák parlament már többször foglalkozott az amnesztiák ügyével, azonban minden kísérlet azok eltörlésére eddig sikertelennek bizonyult. Hosszú ideig a KDH foglalkozott az üggyel, legutóbb 2015. március 17-én szavaztak róla, amikor alig 57 képviselő támogatta a párt indítványát.

 

Az ellenzéknek akkoriban a Smer-SD szavazatai hiányoztak. Robert Fico egyrészt az amnesztiák amorális voltáról nyilatkozott, másrészt úgy véli, jogi szempontból sérthetetlenek.

 

Aktuality.sk/NOL

Nyitókép: Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!