Nők szerepe a politikában és a társadalomban, különbségek a nők és férfiak keresete között, a karrier és a család összeegyeztetése – a TA3 vasárnapi műsorában többek között erről a témákról is kérdeztek öt ismert politikust: Lucia Nicholsonovát (SaS), Oľga Nachtmannovát (Smer-SD), Erika Jurinovát (OĽaNO-NOVA), Pfundtner Editet (Most-Híd), és Adriana Pčolinskát (Sme rodina).
Oľga Nachtmannová szerint Szlovákia az egyenjogúság területén még mindig a konzervatív országok közé sorolható. Mint elmondta, „a nők és a férfiak közötti egyenjogúság akkor válik majd elérhetővé, ha nem harc, hanem tisztelet lesz a két fél között”.

 

Na snímke náhradníèka O¾ga Nachtmanová (Smer-SD) skladá poslanecký s¾ub poèas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Michal Svítok *** Local Caption *** politika slovenský parlament Národná rada NR NRSR parlamentné vo¾by 2016 7. volebné obdobie ustanovujúca schôdza prvé zasadnutie poslanecký s¾ub prísaha Ústava symboly noví poslanci novozvolení mandáty zaèiatok jednofarebná vláda nový zákonodarný zbor
Oľga Nachtmannová (Smer-SD). (Kép: tvnoviny.sk).

 

Lucia Nicholsonová szerint még mindig abban a sztereotípiában élünk, hogy minden sikeres nő mögött muszáj lennie egy férfinak is, ami állítása szerint nem igaz.

 

cas
Lucia Nicholsonová a parlament alelnöke, és az SaS képviselője. (Kép: cas.sk).

 

 hirdetes_810x300  

Erika Jurinová szerint Szlovákiának még nagy utat kell megtennie a női-férfi egyenjogúsággal kapcsolatban. „Még mindig könnyebb annak a nőnek, aki úgy viselkedik, mint egy férfi” – jelentette ki Jurinová.

 

blog.sme
Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA). (Kép: jurinova.blog.sme).

 

Pfundtner Edit szerint javítani kellene az oktatás területén, ami a két nem közötti egyenjogúságot illeti, mégpedig annak érdekében, hogy a berögződött előítéletek lerombolódjanak. „A felmérések szerint a megkérdezettek 70%-a gondolja úgy, hogy a közéletbe és a politikába több nő kellene” –mondta Pfundtner Edit.

 

netky
Pfundtner Edit (Most-Híd). (Kép: netky.sk).

 

Adriana Pčolinská szerint a nők képviseletét illetően nincs mit Szlovákia szemére vetni, mivel az „megfelelő, és a választók döntenek róla”.

 

Adriana Pčolinská (Sme rodina). (Kép: tvnoviny.sk).

 

A politikusnők különböző nézeteket vallanak a női képviselők arányára vonatkozó kvótákról. Hátrányosnak találták, hogy míg a férfi politikusok golfozni és vadászni járnak, addig a női politikusok nem szerveznek hasonló akciókat.
TA3

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!