A parlamenten kívüli SDKÚ, SKOK, Šanca és Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník pártok folytatják tevékenységüket annak ellenére, hogy a márciusi választásokon csupán a választók kevesebb, mint egy százaléka szavazott rájuk. Egy százalék alatt végzett a TIP is, amely az előbbiektől eltérően felszámolás alatt áll, mert nem tudja rendezni pénzügyeit.

 

Az SDKÚ, amely a korábbi választások alkalmával három miniszterelnököt is adott az országnak, most 0,26 százalékos eredményt ért a választásokon. A SKOK-ra a szavazók 0,83 százaléka adta voksát, a Šanca 0,25 százalékkal, Kaníkék pártja pedig csupán 0,7 százalékkal szerepelt.

 

Nem sikerült felfutniuk

 

 hirdetes_300x300  

Ezeket a pártokat egykori SaS-es, SDKÚ-s politikusok alapították. A SKOK és a Šanca 2015-ben jöttek létre, nagyjából egy évvel a választások előtt. Kaník közvetlenül a választások előtt hozta létre pártját egy már létező politikai entitás átnevezésével. A megszűnőben lévő TIP viszonylag régebbi pártnak számít, a választók 0,72 százalékát sikerült megszólítania.

 

Természetesen folytatjuk. Kiépítjük a hálózatunkat, tagokat veszünk fel. Hiszen csak nemrég kezdtük

 

– mondta Kaník a TASR-nek azzal kapcsolatban, hogy milyen további sorsot szán pártjának. A pártelnök saját elmondása szerint szeretné új alapokra helyezi a liberális-konzervatív jobboldal képviseletét.

 

A SKOK-nak hosszútávú céljai vannak

 

– mondta Juraj Miškov pártelnök. Még a nyár beköszönte előtt országos kongresszust fognak tartani, amelyen elfogadják a fő irányt a párt számára. „Bővíteni fogjuk a tagszámunkat, (…) minden járásban szeretnénk képviseletet, készülünk a megyei választásokra” – mondta Miškov.

 

Aki feladta

 

Eva Babitzová már jelezte, hogy a választási eredményekre való tekintettel jelöltetni fogja magát a Šanca élére. Mindenesetre a párt folytatja eddigi tevékenységét.

 

Szlovákiának szüksége van egy pártra, amely a demokratikus és civilizációs értékeket képviseli. Szlovákia súlyos helyzetben van, az alaphangulat az indulat és a harag, ami miatt hibákat követhetnek el”,

 

–  mondta Babitzová.

 

Az SDKÚ is folytatná. Elnöke egyúttal Pozsony megye ispánja, Pavol Frešo. Jelenleg még mindig a párt adósságait rendezi, amit az előző vezetéstől örökölt.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!