A szlovákiai Plus 7 dní (Plusz 7 nap) hetilap legújabb számának címlapján ismét Bugár Béla, a Most-Híd elnöke „pózol”, mellette a figyelmeztető felirat: Az öregeken gazdagodik.

 

Danko: „Slota nem gazdagabb Bugárnál”

 

Hét-nyolc évvel ezelőtt sokat foglalkozott a média Bugár Béla nagyvállalkozásával, mellyel a szlovákiai magyar politikus a nagyszarvai kastélyban idősek otthonát hozott létre. A Most-Híd vezetője akkoriban azt tervezte, hogy távozik a politikai életből. Legalábbis ezt mondta.

 

 hirdetes_400x285  

A valóság azonban az, hogy Bugár Béla az önálló Szlovákia megalakulásától kezdve folyamatosan a parlament tagja, a kormánykoalíciós tagság időszakai alatt – ahogy most is – egyben a törvényhozás alelnöke. Idestova 26 éve van már a politikában.

 

BB3
A Senior Park madártávlatból. Kép: Plus 7 dní

 

BB1

 

 

Éppen Bugár Béla mai „kebelbarátja” és koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Pártot vezető Andrej Danko figyelmeztetett néhány évvel ezelőtt arra, hogy

 

„Slota nem gazdagabb Bugárnál.”

 

Erre a tényre hívja fek a figyelmet „A milliomos Bugár? – A politikus bebiztosította magát, állami támogatást kapott vállalkozására” c. cikk írója, Katarína Šelestiaková.

 

Persze Danko akkor még saját pártelnökét, Ján Slotát védte. Paradox módon ma már Dankot nem zavarja Bugár vagyona, Slotát pedig igyekszik elfelejteni.

 

Bugár vagyona

 

A cikk szerint Bugár Béla nem kis vagyont szerzett a politikában eltöltött évek alatt. A hetilap már nyolc ével ezelőtt írt erről. Bugár akkor azt nyilatkozta, hogy 15 millió koronával szállt be  a vállalkozásba, melyben fele-fele arányban vesz részt üzlettársával. Bugár terve bejött, az idősek otthonába van jelentkező bőven, néhányan három évet is készek várni arra, hogy bejuthassanak a „Senior Parkba”.

 

DSS Rohovce

Bugárova dcéra Krisztína je štatutárka vo firme, ktorá vlastní kaštieľ v Rohovciach. Funguje v ňom súkromný domov sociálnych služieb.

Gepostet von PLUS 7 DNÍ am Donnerstag, 5. Mai 2016

 

Az 1500 négyzetméternyi alapterületű kastély körüli parkban Bugár cége, a Parcus Rt. további luxusépületeket épített. A lakóknak egy hónapért legalább 520 eurót kell fizetniük.

 

Bugár a parlamentben vagyonbevallása szerint mintegy 25 ezer eurót keres évente. Ami az ingatlanokat illeti, a cikk szerint az openpolitika.sk honlapon közzétett adatok alapján összértékük 713 ezer euró.

 

Ebben a kastély láthatóan nincs benne, az a Parcus társaság tulajdona.  Évekkel ezelőtt Bugár így nyilatkozott erről:

 

„A Parcus a projekt kivitelezője, rendben tartja az épületeket, majd bérbe adja azokat egy nonprofit szervezetnek. (…) A nonprofit szervezet kapja az egészségbiztosítótól az őt megillető összeget.”

 

Támogatások jobbról-balról

 

A szlovákiai jogszabályok szerint Bugár politikusként nem lehet a cég ügyvezetője. A Parcusnál előbb bizalmi emberei, asszisztensei, Vörös Péter és Méry Éva töltötték be ezt a szerepet, majd később Bugár Béla fogadott lánya, Krisztina váltotta őket.

 

BB2
Kép: Plus 7 dní

 

BB4
Bugár Béla lánya mint a Senior Park ügyvivője. Jobbról: Lucia Žitňanská, Bugár Krisztina, Bugár Béla felesége és Morvay Péter, a Most-Híd ifjúsági szervezetének elnöke. Kép: Plus 7 dní

 

Bár a pártelnök azt mondta, hogy semmi köze a Senior Park nonprofit szervezet működéséhez, annak alapítói ugyanazok a személyek, mint akik a Parcusnál is megjelentek (Vörös Péter és Ivan Palčo). A nonprofit szervezet sikeres az állami támogatás terén is. „Már régebben nyilvánosságra került az a több mint harmincezer eurós összeg, amelyet Tomanová volt minisztertől kaptak ágyakra” – olvasható a Plus 7 dní tényfeltáró cikkében.

 

BB_ujsag
Kép: Körkép.sk

 

Emlékeztetnek arra is, hogy az idősek otthona évi 50 ezer eurós támogatást kap Nagyszombat Megye Önkormányzatától. Azokra az érvekre, hogy a Senior Park csak a standard támogatást kapja, a cikkíró megjegyzi:

 

„Nos, nézzük a standardot. Ha standardnak nevezhető az a 368 222 eurós összeg is, amelyet a Senior Parknak négy évvel ezelőtt az SDKÚ-s Pavol Frešo vezette Pozsony Megye Önkormányzata adott, akkor valószínűleg nincs miről vitázni”.

 

körkép.sk, -ot- / Plus 7 dní

 

Forrás: pluska.sk

 

Képek: A Plus 7 dní cikke és facebook-oldala

 

Nyitókép: Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.