Az ellenzéki képviselő elmondta, hogy az ügyben érintett cég által be nem fizetett adó mértéke elérhet a két millió eurót is.

 

Jozef Rajtár (SaS) adózási kötelezettség elmulasztásának alapos gyanújával tesz feljelentést. Ezt hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be.

 

A képviselő szerint az ügy összefügg a Bonaparte lakáskomplexum építőjével, Ladislav Bašternákkal. Ő volt ugyanis a Real Forum Invest s.r.o. képviselője.

 

 hirdetes_810x300  

Ennek a cégnek több mint két millió eurós adótartozása van. Ez egy hivatalos adat, ami a Szlovák Köztársaság Pénzügyi osztályának honlapján elérhető. 2009 és 2013 között a cég hivatalos képviselője Bašternák volt. Ő az a személy, akitől Robert Fico a lakását bérli

 

– mondta Rajtár.

 

Már kedden megteszem a feljelentést, hogy a rendőrség Ladislav Bašternáknak ezt a cégét is ellenőrizze. Egy lehetséges adócsalási ügyről beszélünk, ahol fennáll a veszélye a szerevezett bűnözésnek. A belügyminiszter úr, Robert Kaliňák a parlamentben arra szólított fel, hogy tegyek feljelentést az ügyben, ezért most meg is teszem

 

– ismertette hétfőn Jozef Rajtár.

 

A képviselő továbbá elmondta, hogy a Real Forum Invest cégnek, és a Real Štúdio K.F.A. Bratislava cégnek, ami a Five Star Residence gyanús adóügyei miatt vált közismerté, közös gyökerei vannak.

 

Tulajdonosaikként külföldi személyek vannak feltüntetve. Mindkét cég tulajdonosa a Táj királyság állampolgára. Kin fogja az adóhivatal behajtani a tartozást?

 

– teszi fel a kérdést Lajtár.

 

Bašternák saját elmondása szerint nem tud az adóhátralékról.

 

Jelenleg nem vagyok a Real Forum Invest cégnek sem tulajdonosa sem képviselője. A tulajdonrészemet, én és a tulajdonos társaim 2013-ban egy szlovák állampolgárságú magánszemélyre ruháztuk át

 

– reagált Ladislav Bašternák.

 

Hozzátette, hogy nem tudja, milyen tevékenységet folytatott a cég a tulajdonosváltás után.

 

Amikor a tulajdonrészem eladtam, a cégnek nem volt adótartozása

 

– állítja Bašternák.

 

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) meg van győződve róla, hogy az ilyen esetek szőnyeg alá söprésének megelőzése érdekében szükséges lenne parlamenti vizságló bizottságokat felállítani.

 

Elmondása szerint az EU-ban két ország van, ahol nincsenek  ilyen bizottságok. Az egyik Málta, a másik Szlovákia. A bizottságok felállításához szükséges alkotmánymódosíti javaslatot már beterjesztette az ellenzék.

 

Régebben maga Robert Fico is javasolta a vizsgálóbizottságok felállítását

 

– emlékeztetett Lipšic.

 

forrás: teraz.sk

nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!