A változtatás igényével vágott bele a Via Nova a kétévenként megrendezett kongresszusába hétvégén. Tisztújítás történt, és a szervezeti felépítés is igazodik az új kihívásokhoz. A királyhelmeci közgyűlésen az ifjúsági szervezet felépítése is megváltozott. A jövőbeli tervekről és a kongresszuson történtekről Varga Tibort, a Via Nova elnökhelyettesét is megkérdeztük.

 

Gubík László a régi új elnök

 

A kongresszus ellenjelölt nélkül, további két évre elnökké választotta Gubík Lászlót, aki kifejtette, hogy olyan Via Novát akar, amely szakmai kérdések mentén képes tematizálni a közéletet. A szervezet által a parlamenti választáson elért támogatottságot komoly lépésnek nevezte ebbe az irányba.

 

 hirdetes_810x300  

„Felnőtté kell válnia a szervezetünknek. Amin a vezetőségünk és a tagságunk jelentős része egyénileg már átesett, azt le kell képeznie magának a Via Novának is. Már nem csupán lelkesen szórólapozó fiatalokról van szó, hanem szakmai elképzelésekkel bíró, erős egységről. A változás szervezettebb keretek közé helyezi, s ezáltal megerősíti a tevékenységünket, amelynek a szellemisége, a lelke természetesen ugyanaz marad. Mindez a szakmaiság kidomborítását, még tudatosabb közéleti szerepvállalást és arculatfrissítést jelent”

 

– foglalta össze a régi-új elnök.

 

A kongresszus résztvevői
A kongresszus résztvevői. forrás: Via Nova

 

Varga Tibor kiemelte, hogy sosem volt még ennyire keleten a Via Nova kongresszus, és mint helyi vezető, nagyon örül a jól sikerült hétvégének. A változásokat illetően szerinte megfelelő, lelkes és tenni akaró fiatalakkal bővült az elnökség. Az a tény pedig, hogy Gubíknak nem volt kihívója az elnöki posztért, jelzi, hogy a tagság elégedett a tevékenységével – tette hozzá.

 

Az új elnökség

 

Az általános elnökhelyettes Varga Tibor maradt, az elnökségben g kisebb változások történtek. Mészáros Attila, a továbbiakban igazgatóként dolgozik tovább. Új alelnök lett Nagy Dávid, Mag Fodor Enikő és Csonka Ákos, a többiek – Ilko Zoltán, Iván Tamás, Susányi Mária, Cziprusz Zoltán, Pócsik József – továbbra is alelnökként tevékenykednek, és egy-egy szakterületért felelnek a szervezetben.

 

Az új elnökség
Az új elnökség. forrás: Via Nova

 

Cél az ifjúság támogatása

 

A Via Nova régiós ifjúsági közösségépítő munkája és rendezvényei mellett az elmúlt időszakban megjelent a komolyabb közéleti és politikai tevékenység. A szervezet a továbbiakban is ragaszkodik az ifjúság támogatásához, ezért mindkét területnek meg kell találni a helyét a jövőben.

 

A fiatalokat, iskolásokat nincs értelme politikával terhelni, hanem meg kell nekik adni minden lehetséges támogatást ahhoz, hogy jól érezzék magukat, és ki tudják bontakoztatni a képességeiket bármiben, amihez jó adottságuk van. Erről fog szólni a jövőben a szervezet ifjúsági része.

 

Támogatom a Gubík által felvázolt szervezeti reformot, hogy még szélesebb rétegeket szólítsunk meg és bevonjunk a közösségi munkába. A Via Nova szakmai arculata is fejlődhet az újítás által.

 

– mondta a régi-új elnökhelyettes

 

koszoru
A kongresszuson megkoszorúzták Esterházy János szobrát is. forrás: felvidek.ma

 

Az MKP kongresszus előtt

 

Gubík kiemelte:

 

„Ha az MKP a nagycsapat, akkor a Via Nova közéletben ténykedő tagjai lesznek az U21-es csapat, az iskolások pedig a fociakadémia.”

 

Varga Tibor elmondta, hogy az ifjúsági szervezet részéről az MKP kongresszusra nem érkezett részükről konkrét személyi javaslat a párt elnökére,  azonban tagjaik közül többen küldöttek a saját régiójuk MKP-s járási konferenciáján. Részt vesznek majd a kongresszuson is, és véleményt mondhatnak a tanácskozásokon.

 

Körkép.sk/Via Nova
borítókép: felvidek.ma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!