Nem lesz árnyékkormány – erre jutottak az ellenzéki pártok vezetői. Helyette a két fő ellenzéki párt  szorosabbra fűzi szövetségét ellenzéki tanács formájában.

 

Richard Sulík a SaS és Igor Matovič, az OĽaNO elnöke a mai nap folyamán jelentik be jövőbeli együttműködésük részleteit. A szövetségből, úgy tűnik, Boris Kollár és pártja, a Sme rodina kimarad.

 

Jozef Viskupič, az OĽaNO képviselője szerint az együttműködés pozitív irányú változást jelent.

 

 hirdetes_300x300  

„Összehangoljuk az egyes tematikákat, törvénymódosításokat nyújtunk be a parlament ülésein. Egyúttal ez egy lépés afelé, hogy alternatívát kínáljunk a Smer és három csatlósának kormányával szemben,”

 

mondta Viskupič.

 

Az OĽaNO képviselője arról is beszélt, hogy a formálódó szövetség nem jelent valódi alternatív kormányt. Nem titkolja, hogy ő maga szívesebben fogadná az árnyékkormány létrejöttét.

 

„Úgy gondolom, hogy előbb-utóbb meg kell születnie. Az ellenzéki tanács de facto létrejött az elmúlt parlamenti ülésen, amikor közösen nyújtottuk be törvényjavaslatainkat,”

 

mondta.

 

21april2016_NRSR_18343231-726x400_globalnews_sk
A képen Jozef Viskupič. Szerinte az  árnyékkormány lehetne az egyedüli megoldás. Korábban úgy nyilatkozott, hogy nem lenne jó döntés, ha az alternatív kormányzatot Sulík vezetné. Forrás: Globalnews.sk

 

Az SaS egyedül is elég erősnek érzi magát

 

Jelen pillanatban az SaS álláspontja akadályozza az árnyékkormány megalakulását, mivel a liberálisok kellően erősnek érzik magukat ahhoz, hogy egyedül is alternatívát kínáljanak a választóknak.

 

„A médiában az SaS elegendő térrel rendelkezik. Készek vagyunk bármelyik miniszteri pozícióra vagy álláspont ellen saját alternatívát nyújtani,”

 

mondta Martin Poliačik SaS-es képviselő.

 

Ľubomír Galko a párt alelnöke Poliačikkal ért egyet. Szerinte ugyanis az árnyékkormány jóval több kötelezettséggel járna, mint a most tervezett ellenzéki tanács.

 

„Az ellenzéki tanácsot felfoghatjuk egyfajta köztes lépésnek az árnyékkormány felé,”

 

mondta.

 

1243314_1200x_sme_sk
Martin Poliačik, aki korábban a SME napilapnak úgy nyilatkozot,t hogy Sulík akadályozza a vélemények ütköztetését az SaS-en belül, és ezzel még jobban kiélezi a pártbeli feszültségeket. Forrés: Sme.sk

 

Beblavý nem így képzeli el a közös munkát

 

Az ellenzék lépéseit nem csak a koalíciós képviselők többsége, de a volt Sieť-es Miroslav Beblavý is bírálja. A parlament májusi ülése előtt úgy nyilatkozott, hogy 40 javaslat egyidejű benyújtásának az SaS részéről nincs nagy értekme, és hogy ő máshogy képzeli el az ellenzéki munkát.

 

Beblavý párhuzamot vont az alakuló ellenzéki tanács és az egykori Népi Platform között. Ez utóbbit még a KDH, a Most-Híd és az SDKÚ hozta létre, és hónapokkal ezelőtt megszűnt létezni.

 

Korábban az is szóbakerült, hogy a Beblavýhoz hasonló független, frakciókon kívül tevékenykedő parlamenti képviselők csatlakoznak valamelyik ellenzéki párt képviselői klubjához, jelenleg azonban ezt senki sem tartja aktuálisnak.

 

TBEN9914-01-1000x634_dennikn_sk
Igor Matovič, Miroslav Beblavý és Richard Sulík a DenníkN egyik vitafórumán. Nincs konszenzus. Forrás. DennikN.sk

 

A politológus szerint az árnyékkormány előnyösebb

 

Tomáš Koziak politológus szerint a választók a két legnagyobb ellenzéki párt együttműködését szívesen fogadják, de a valódi eredmény az árnyékormány létrehozása lenne, mert az egyértelműen jelezné a pártok politikai elköteleződését.

 

„A pártok ezzel (az árnyékkormánnyal) mutatják meg, hogy rendelkeznek szakértőkkel adott témakörre, és hogy egy esetleges kormányváltáskor képesek azonnal betölteni a megüresedett minisztériumi pozíciókat,”

 

magyarázza a politológus.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: halvnespravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!