Tomáš Drucker (Smer) egészségügyi miniszter a jövőben felelősségre vonná azoknak az állami kórházaknak az igazgatóit, amelyek önhibájukból gazdálkodnak rosszul. A miniszter ezt a TA3 hírtelevízió V politike („A politikában) című vitaműsorában jelentette ki. Drucker szerint a kórházak eladósodottsága hátterében nem csak a hatékonyság hiánya, hanem a már hosszú ideje rosszul működő egészségügyi rendszer áll.

 

Május elején került napvilágra a kormány korábbi ülésének egyik munkaanyaga, miszerint az állami kórházak össztartozásai meghaladják az 590 millió eurót. Miután az elmúlt időszakban az orvosok, a nővérek és a tanítók tüntetéseire csak részleges megoldást nyújtott a kormány, a szakértők meghúzták a vészharangot.

 

Drucker nem sokkal a vonatkozó kormányülést követően bejelentette, hogy megmentené az állami kórházakat, és racionalizálni szeretné az egészségügyi intézmények működését. „Ha egy kórház költségeinek 65 százalékát a bérek teszik ki, akkor a működési költségeket kell megvizsgálni. Ha a bérköltség 90 százalék, akkor el kell gondolkozni azon, valóban szükség van-e ennyi alkalmazottra”, mondta akkor.

 

 hirdetes_810x300  
Tömgesen felmondó nővérek a zsolnai egyetemi kórház előtt utolsó hivatalos munkanapjukon, január 31-én. Vajon változik-e valami az egészségügyben? Forrás: Aktuality.sk
Tömgesen felmondó nővérek a zsolnai egyetemi kórház előtt utolsó hivatalos munkanapjukon, január 31-én. Vajon változik-e valami az egészségügyben? Forrás: Aktuality.sk

 

Elengedik-e a felhalmozott tartozásokat?

 

Drucker arról is beszélt, hogy az egészségügyi minisztériumon belül létrehozzák az Alárendelt Intézmények Felügyeleti Hivatalát, ami a kórházak gazdálkodását, közbeszerzéseit és a projektek megvalósítását fogja központilag ellenőrizni. Az új szerv felügyelni fogja a kórházak menedzsmentjét is. „Ha nem képes változásokat eszközölni, logikus, hogy a vezetést le kell cserélni”, mondta a miniszter.

 

Arra kérdésre nem válaszolt, hogy az egészségügyi intézmények tartozásainak rendezését mikorra sikerülhet elérni. „Két-három éves intézkedéscsomagot kell készíteni, ami csökkentheti a kórházak tartozásait”, mondta Drucker.

 

Nme mindenhol vannak anyagi gondok. A képen a betegek által Szlovákia legjobb kórházának ítélt Rózsahegyi Katonai Kórház. A dél-szlovákiai kórházak közütt több sereghajtóként végzett a felmérésen. Forrás: likavka.sk
Nem mindenhol vannak anyagi gondok. A képen a betegek által Szlovákia legjobb kórházának ítélt Rózsahegyi Katonai Kórház. A dél-szlovákiai kórházak közütt több sereghajtóként végzett a felmérésen. Forrás: likavka.sk

 

Új játékos Drucker csapatában

 

Drucker azt állítja, hogy a minisztérium vezetését illetően teljesen szabad kezet kapott, de nyilvánvaló, hogy a kormány programnyilatkozata alapján fogja vezetni a rá bízott tárcát. Szerinte a kormányprogram jobb- és baloldali elemket is tartalmaz, ezért ennek fényében választja ki munkatársait is. „Többféle nézőpontra is szükségem van, nem kell mindig egyetértenünk. Az egészségügy megkívánja a vitát, és mi mindig a legjobb megoldást fogjuk keresni”, mondta.

 

Drucker a minisztérium elemzői munkatársai közé csábította Tomáš Szalayt, aki jelenleg a Health Policy Institute (HPI) vezetője, és aki többször is kritikával élt már a kórházak finanszírozásával kapcsolatban. Szalay többször hangoztatta, hogy a szlovákiai egészségügyben a beteg a legutolsó a prioritások rangsorában.

 

HNnloine.sk

Nyitókép: DennikN.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Szomorú szlovákiai realitás: Néha kifizetődőbb, ha nem kezelik a beteget

 

A betegek rangsorolták a kórházakat: ezek a legjobb egészségügyi intézmények

 

Brutálisan eladósodott az egészségügy – 590 millióra nőtt a tartozások értéke

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!