A köztelevízió 5 perc múlva 12 című vasárnapi politikai vitaműsora a július elsejétől érvénybe lépő szlovák EU-elnökségre koncentrált. Ezt jelezte a vitapartnerek kiléte is, hárman voltak az Európai Parlamentből, köztük Csáky Pál.

 

A Magyar Közösség Pártja EP-képviselője mellett Richard Sulík (SaS) és Eduard Kukan (SDKÚ-DS) euroképviselők voltak az STV stúdiójának vendégei, valamint Ivan Korčok EU-elnökségi kormánymegbízott, külügyi államtitkár.

 

A központi téma a migránsválság volt

 

 hirdetes_300x300  

Korčok ellentmondott annak a műsorvezetői felvezetésnek, miszerint a szlovák miniszterelnök mást mondana Pozsonyban, mint Brüsszelben. A műsorvezető ugyanis arra utalt, hogy Robert Fico határozott migránsellenes kijelentéseivel szemben Szlovákia kész arra, hogy 100 menekültet fogadjon. Korčok  szerint ez csak egy jelzés, hogy Szlovákia szolidáris ország.

 

korcok

 

Kukan úgy látja, Robert Fico kijelentései nem tesznek jót Szlovákiának, azok nem európapártiak. Szlovákia azonban jó diákja az Európai Uniónak.

 

Sulík ellenkezett, a kormánynak nem jó diáknak kell lenni, hanem azt kell lépnie, amit helyesnek tart az ország érdekében. Szlovákiának joga van kimondani, hogy nem akar migránsokat az országban. Emlékeztetett arra is, hogy Szlovákia az EU-nak való megfelelési kényszer alatt cselekedett már saját maga ellen, ilyen volt a görögöknek folyósított kétmilliárd euró is.

 

sulik

 

Abban valamennyien egyetértettek, hogy a migránsválság megoldását nehezíti, hogy nem biztosított az Európai Unió külső határainak védelme.

 

Csáky Pál reagált Fico azon kijelentésére, miszerint nem akar Szlovákiában multietnikus társadalmat. Hangsúlyozta:

 

„Engedjék meg, hogy tájékoztassam a miniszterelnök urat arról, hogy Szlovákia megalakulásától kezdve multietnikus ország, vannak itt magyarok, romák és további közösségek is”.

 

A migránshelyzetre visszatérve rámutatott, hogy sem a brit, sem a német, sem pedig a francia modell nem bizonyul sikeresnek a probléma megoldása terén.

 

„Beigazolódott Murphy törvénye, miszerint a politikusok csak azután kezdenek ésszerűen cselekedni, ha már minden más dolgot megpróbáltak”

 

– mondta Csáky Pál, aki szégyenletes helyzetként éli meg, hogy az európai politikát ma alvilági embercsempész csoportok diktálják. Úgy gondolja, az Európai Unió egyedül nem tudja megvédeni határait, ebbe a NATO-t is be kell vonni.

 

Továbbá fontos, hogy stabilizálják azon országok helyzetét, ahonnan a menekültek érkeznek, az EU-országoknak ugyanakkor joguk van megmondani, hogy kiket fogadnak be, és kiket nem. A problémákkal való szembesülés terén úgy látja, a V4-ek jobban megfelelnek a kihívásoknak, ami annak is a következménye, hogy amíg a Nyugat évtizedeken át viszonylag jólétben élt, a keleti országokban állandóan komoly társadalmi helyzetekkel, konfliktusokkal szembesültek, példa erre 1956 Magyarországon, 1968 Csehszlovákiában és 1980 Lengyelországban.

 

Londonra figyel Európa

 

Ivan Korčok szerint nagyon sok függ június 23-ától, ugyanis akkor döntenek a britek népszavazáson arról, hogy az Európai Unióban akarnak-e maradni. További fontos témakörök lehetnek a szlovák elnökség alatt a barangolási díjak megszűnésével kapcsolatos nagykereskedelmi helyzet szabályozása, és egyéb energetikai kérdések is, mint például egy lehetséges gázszolgáltató kiesésének a pótlása.

 

kukan

 

Felvetődtek az oroszokkal szembeni szankciókat is. Kukan és Csáky úgy látják, van hatásuk és érdemes azokat fenntartani. Ezzel szemben Sulík úgy gondolja, a szankciók ártanak egész Európának, és az is gondot jelent, hogy az EU kettős mércét alkalmaz Putyin orosz elnökkel és Erdogan török miniszterelnökkel szemben – az utóbbival elnézőbbek.

 

„Most a szíriai háború jelenti a fő problémát”

 

– mondta Sulík.

 

Csáky Pál hozzátette, az Oroszországgal kapcsolatos álláspont kialakításánál figyelembe kell venni Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország és Románia aggályait, valamint az ukrajnai helyzetet is.

 

csaky

 

A brit népszavazásnál az EU-tagság ellen szavazók esetleges győzelme további megválaszolatlan kérdéseket vethet fel, mi lesz a skótokkal, az észak-írekkel és hogyan fogadják az eredményt Hollandiában, ahol a közelmúltban már Ukrajnával kapcsolatban is népszavazást tartottak.

 

Kukan szoros, de az EU-tagság megtartása melletti győzelmet jósol. Ivan Korčok bízik abban, hogy a britek maradnak az EU-ban. Meggyőződése, hogy Szlovákia nem mulasztja el az EU-elnökségből kínálkozó esélyeket.

 

-ot-

 

Fotók: pillanatfelvételek az STV vitaműsorából

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!