Ha egy magyar ember nem kolaudálja az épületet, Robert Ficonak ma nem lenne hol laknia. Ez a személy ráadásul 2010-ben még az Ifjú Szívek alkalmazásában állt.

 

Kedden rendkívüli ülésen tárgyalja a parlament a belügyminiszter leváltását. Robert Kaliňákkal szemben az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be. Az indok: a Bašternák-ügyként elhíresült több millió eurós áfa-csalás.

 

Miről is van szó?

 

 hirdetes_300x300  

Pozsony egyik legelegánsabb helyén, a Várdombon áll egy lakóház, csodás kilátással a Dunára és az egész városra. Bonaparte a neve, és exkluzív lakókkal büszkélkedhet. Itt bérli Ladislav Bašternáktól az egyik legnagyobb apartmant hozzávetőlegesen havi 2650 euróért Robert Fico kormányfő. Itt van lakása Ján Počiateknek, a politikából néhány hete egyik napról a másikra távozó egykori pénzügy- és építésügyi miniszternek, Branislav Záhradníknak, akit a Pozsonyi Közlekedési Vállalat valamint a közmédia éléről ismerhetünk, a Robert Kaliňákhoz közeli ügyvédnek, Marek Turčannak, vagy Marián Kočnernek is.

 

1989 előtt csillagvizsgálót terveztek erre a helyre, melyből azonban végül nem lett semmi. A környék lakói később parkosították a területet. 1997-ben Pozsony-Óváros versenytárgyalás kiírása nélkül eladta a telket, 2007-ben pedig kiadta az építkezési engedélyt is.

 

Hiába tiltakoztak a helyiek

 

A helybeliek aláírásgyűjtéssel tiltakoztak az épület ellen, de nem értek el eredményt.

 

2010-re el is készült minden, az előírások megszegése miatt azonban gondok akadtak az épület kolaudálásával.  Az óvárosi hivatal nem akarta kiadni az engedélyt, kiderült ugyanis, hogy a Bonaparte jóval nagyobb, mint azt a hivatal engedélyezte. A hatemeletes (2 föld alatt, 4 föld felett) épületben összesen mintegy 38 lakás került kialakításra.

 

Az alábbi videón maga a lakóház és Robert Fico terasza látható:

 

 

Itt jön képbe a magyar szál, Mede András személyében (nevét szlovákul, Andrej Medeként használja). Mede András a Bugár éra alatti MKP-ból ismert, majd Bugár leváltásával a pártból szintén távozó Mede Vencel öccse.

 

A két testvér a pozsonyi regionális politikában futott be karriert. Míg Vencel (aki keresné, nevét szintén szlovákul, Václavként találja) az akkori, Bugár vezette MKP, addig András az SDKÚ színeiben lett fővárosi képviselő. András jelenleg az egyik leglukratívabb városi cég, a Pozsonyi Vízgazdálkodási Vállalat igazgatótanácsának tagja és technikai igazgatója.

 

2010: Az Ifjú Szívek

 

De menjünk vissza néhány évet az időben. Mede András 2010-ben még az államilag támogatott Ifjú Szívek Táncszínház főállású alkalmazottja volt. A Körkép.sk birtokában levő dokumentumokból kiderül, hogy 2010 januárja és júniusa között havi 1226,50 eurós fizetéssel, melyet július és október között 1247,50 euróra emelt a Hégli Dušan fémjelezte táncszínház. Mede András 2010-ben január és október között összesen 12 349 eurót keresett az Ifjú Szíveknél (érdekességként, Hégli Dušan 2011 áprilisa  és 2013 júniusa között összesen 37 437 eurót.)

 

Az ifjabb Mede ezt követően politikai jelöltként a Kerületi Építésügyi Hivatal vezetője lett. Ő volt az a személy, aki furcsa döntéssel megváltoztatta a Pozsony-Óvárosi hivatal korábbi döntését és kolaudálta a Bonaparte lakóházat, melynek építtetője 4 ezer eurós büntetéssel megúszta az előírások megszegését.

 

Bonaparte2
A Bonaparte lakóház. Kép: Körkép.sk

 

Mede András Solymos László, a Most-Híd jelenlegi környezetvédelmi miniszterének jó barátja. Hosszú évek óta ismerik egymás, a ROVEL, kft-ben például társak is voltak.

 

Egy talicska pénz

 

A Smer nagy fölénnyel megnyert 2012-es választások után Ladislav Bašternák hét lakást vett Pozsony központjában. Piaci értékük akkoriban hozzávetőlegesen másfél millió euró volt. Bašternák állítása szerint a lakásokért horribilisen magas összeget, 12 millió eurót fizetett. Ráadásul készpénzben. Majd visszaigényelte az áfát, melyet az állam a második Fico kormány idején ki is fizetett neki. 2 millió eurót. (Érdekességként, Richard Sulík kiszámolta, hogy 12 millió euró 500 eurós címletekben 27 kilót nyom, ha a fele 100 eurós címletekben volt, az egész összeg 75 kilónyi készpénzt jelent.)

 

És bár az egész ügy kezdettől fogva bűzlött, a rendőrség és az ügyészség sokáig tudomást sem akart venni róla. Bašternáknak ugyanis befolyásos kapcsolatai vannak, tőle bérel lakást Robert Fico kormányfő is. A rendőrség végül csak a sajtó nyomására kezdett nyomozásba.

 

Mugar_Solymos_Zitnanska
Kép: aktuality.sk

 

Emiatt szeretné ma leváltani az ellenzék Robert Kaliňákot. A belügyminiszter azonban a Most-Híd részéről nyugodt lehet. Bašternák-milliók ide, Malina Hedvig-ügy oda, Bugárék bizalmát élvezi.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!