A múlt héten megtörtént az első összecsapás a kormánykoalíció pártjai között: az SNS nem kívánja támogatni a közmédia üzembentartási díjának (tévédíj) emelését a jelenlegi 4,64 euróról 7 euróra. Nem értenek egyet álláspontjával a jobbközép pártok, azaz a Sieť és a Most-Híd. Marek Maďarič kulturális minszter azzal fokozta a feszültséget, hogy hajlandó lemondani, ha nem születik konszenzus a kérdésben. Most az SNS egyik képviselője fordult szembe saját pártjával. Hova fejlődhet a koalíciós válság?

 

Annak ellenére, hogy hivatalosan az egész SNS elutasította a tévédíjak emelését, apárt egyik parlamenti képviselője, név szerint Karol Farkašovský, aki a parlament kulturális és médiabizottságának alelnöke, úgy nyilatkozott, nincs problémája a díjemeléssel.

 

„Nincs problémám a az üzembentartási díjjal. Saját tapasztalatból tudom, hogy milyen egy tőkehiányos közrádiónál és köztévénél dolgozni”, mondta a nemzetiek képviselője, aki korábban újságíróként dolgozott.

 

 hirdetes_300x300  
Az eredeti elképzelés szerint első körben emelték volna 7 euróig, majd 2019-től minden két évben újratárgyalták volna a tévédíj aktuális nagyságát. Forrás: Teraz.sk
Az eredeti elképzelés szerint első körben emelték volna 7 euróig, majd 2019-től minden két évben újratárgyalták volna a tévédíj aktuális nagyságát. Forrás: Teraz.sk

Hangsúlyozta azonban, hogy ez saját véleménye, ami nem feltétlenül tükrözi a párt álláspontját. „Hagyjuk ezt a párton belüli vitákra és a koalíciós tanácsra”, mondta Farkašovský, és hozzátette, hogy szerinte egy egész társadalmat érintő vitáról van szó. „Nem csak adni kell a pénzt, de ellenőrizni is, és meg kell kérdezni a közvélemény nevében, mit kapnak cserébe”, magyarázta.

 

Feszült lesz a következő koalíciós tanácsülés

 

A témát Anton Hrnko (SNS) képviselő vetette fel múlt héten, mikor kijelentette, hogy az SNS nem támogatja a tévédíj emelését úgy, ahogy azt Marek Maďarič (Smer) kulturális miniszter javasolta. Maďarič a második legerősebb koalíciós párt kijelentéseire reagálva e hét elején rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, ahol azt nyilatkozta, hajlandó benyújtani lemondását, ha a kormány nem fogadja el javaslatát. (Ide vonatkozó cikkünket ide kattintva olvashatják el).

 

A kulturális miniszter azt is kijelentette, hogy annak ellenére is a kormány elé terjeszti javaslatát, ha az SNS továbbra is kitart álláspontja mellett.

 

A kormányülés előtt azonban még egyszer összeül a koalíciós tanács, várhatóan hétfőn, ahol újra megvitatják az ügyet.

 

A koalíciós válságot tagadják. De ahogy Bismarck mondta: sose higyj el semmit a politikában, míg hivatalosan le nem tagadják... Forrás: DennikN.sk
A koalíciós válságot tagadják. De ahogy Bismarck mondta: sose higyj el semmit a politikában, míg hivatalosan le nem tagadják… Forrás: DennikN.sk

 

Az RTVS igazgatója szerint nem csak a finanszírozásról van szó

 

Az RTVS igazgatója, Václav Mika szerint a díjemelés megváltoztatná a közmédia működését, többet érhetne el, mint most, ezért nem csak arról van szó, hogy a felárért cserébe egy új csatornát kínálnak fel a nézőknek. Elmondása szerint a csatornák programjai is javulnának, például több gyermekműsorra lenne keret, amit például a nemzetiek és az ellenzéki Jozef Viskupič (OĽaNO) is hiányol.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Cohladas.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Danko megtette, amit Bugár nem mert

 

 

Koncessziós díj: jövő hétfőn kerül forró téma a Koalíciós Tanács asztalára

 

Lemond a kulturális miniszter?

 

 

A közmédia emelné a tévédíjat

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!