Nem a hagyományos rendőrség, hanem a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tartóztatta le ma Filip Rybaničot, a Tatrabanka alkalmazottját, aki egyben Jozef Rajtár asszisztense, és aki a héten Robert Kaliňák belügyminiszter és Ján Počiatek korábbi közlekedésügyi miniszter bankszámláján kutakodott. A bank egyelőre nem kommentálta az esetet.

 

A két smeres politikus számlámozgásai állítólag bizonyítják közvetlen kapcsolatukat Ladislav Bašternák vállalkozó cégeihez. Bašternák a most leginkább medializált jogtalan áfavisszaigénylési botrány főszereplője, aki miatt az ellenzék nemrég bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a belügyminiszter ellen.

 

A pénzügyeikben kutakodó asszisztenst a NAKA vette őrizetbe, és banki titok megsértésével vádolják. „Felszólítom Robert Ficot, hogy azonnal hívja vissza Robert Kaliňákot”, mondta Richard Sulík (SaS).

 

 hirdetes_810x300  
Jozef Rajtár és Daniel Lipšic fogást keresnek a belügyminiszteren. Forrás: Topky.sk
Jozef Rajtár és Daniel Lipšic fogást keresnek a belügyminiszteren. Forrás: Topky.sk

 

Az információk bizonyíthatnák, de nem törvényes úton szerezték

 

Jozef Rajtár nem beszélt részletesen asszisztense ügyéről, de felszólította Dušan Kováčik speciális ügyészt, hogy azonnal kezdje meg az eljárást az ügyben. „Ez egy hatalmas probléma. Nem hisszük, hogy Kaliňák vezetése alatt igazságos eljárás zajlana”, mondta Rajtár.

 

Egyúttal  azt is kijelentette, hogy a (törvénytelenül) megszerzett információk a belügyminiszter korábbi kijelentései cáfolják meg. Kaliňák  a Bašternák-ügy kapcsán a leváltása végett kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen tagadta, hogy bármiféle kapcsolatban állna a vállalkozóval vagy annak cégeivel.

 

Forrás: Sme.sk
Forrás: Sme.sk

 

Sulík Kaliňák fejét követeli

 

„Jogsértés nagyon súlyos gyanúja áll fenn. Többszázezer euró Robert Kaliňák belügyminiszter számláján, többmillió korona Ján Počiatek exminiszter számláján – ezek rendkívül gyanús körülmények.”

 

mondta Richard Sulík.

 

A belügyminiszter visszahívása mellett Sulík azt is követeli a kormányfőtől, hogy költözzön ki a szintén Bašternákhoz köthető Bonaparte-lakáskomplexumban bérelt lakásából.

 

„A közvélemény érdemben semmit nem tud arról, hogy milyen okból, és egyáltalán hogyan engedheti meg magának a miniszterelnök, hogy egy egymilliós értékkel bíró lakásban éljen”, mondta az SaS elnöke.

 

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) szerint az őrizetbe vett asszisztensnek a NAKA nem engedte meg, hogy beszéljen ügyvédjével. Szerinte az eljáró rendőrök megsértették a vádlott jogait, amit a korábbi belügyminiszter nehezményez és különösnek tart.

 

Forrás: DennikN.sk
Forrás: DennikN.sk

 

Kaliňák helyett csak a szóvivője nyilatkozott

 

Ivan Netík, a belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője elmondta, hogy a belügyminisztert tájékoztatták arról, hogy Jozef Rajtár asszisztense, aki egyúttal egy kereskedelmi bank alkalmazottja, kutakodott és manipulált az ő bankszámlájával abból a célból, hogy információkat továbbítson Rajtárnak valamint a Trend és a DennikN újságoknak.

 

„A képviselő asszisztensét banktitok megsértésével vádolják.”, mondta Netík, majd hozzátette, hogy a belügyminiszter elutasítja az asszisztens tettét, ami nagyon súlyos bűncselekménynek számít.

 

„Túl van a tűréshatáron, hogy egy politikai párt összejátszva némely újságírókkal, egy politikai harc keretében bűncselekményt kövessek el.”

 

tette hozzá Netík.

 

A belügy sajtófőnöke tagadva a minisztert ért vádakat elmondta, hogy Kaliňák sosem fogadott el pénzt Bašternáktól vagy Bašternák valamelyik cégétől, sem közvetett sem közvetlen módon.

 

„Robert Kaliňák belügyminiszter az esetről tájékoztatta a koalíciós partnereket, és megmutatta nekik a vonatkozó dokumentumokat, hogy elkerülje a vádaskodásokat”, mondta Netík.

 

Lesz mit megmagyaráznia a belügymiinszternek. Forrás: DennikN.sk
Lesz mit megmagyaráznia a belügymiinszternek. Forrás: DennikN.sk

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!