Robert Kaliňák belügyminiszter nyilvánosságra hozta azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte ártatlanságát bizonyítják Bašternák-ügyben. Ugyanakkor elismerte, hogy valóban történt tranzakció Bašternák és közte. A belügyminiszter először szólalt meg az ügyben azóta, hogy a NAKA letartóztatta Jozef Rajtár asszisztensét.

 

Kaliňák szerint az utalás ténye nem azt jelenti, hogy hazudott volna a nyilvánosságnak. Bár a belügyminiszter korábban azt állította, sosem kapott Ladislav Bašternák vállalkozótól vagy cégeitől pénzt, sem közvetlen sem közvetett módon.

 

A három részvényes

 

 hirdetes_300x300  

Kaliňák saját bevallása szeirnt 2013-tól részvényes a B.A. Haus-ban, abban a cégben, aminek korábbi ügyvezetője Bašternák volt, és amely többszázezer eurót utalt át a belügyminiszter számlájára, „kölcsön visszafizetése” címén.  2013-ban megvásárolta  Bašternák tulajdonrészét a vállalatban, állítása szerint ez volt az egyetlen tranzakció közöttük.

 

„2013 szeptemberében kaptam ajánlatot egy vállalat távozó részvényesének tulajdonrészére, a cég két lakást birtokolt abban az épületben, melyben lakom.”

 

magyarázta Kaliňák. Állítása szerint ügyvédkollégájától, Marek Turčantól tudott a lehetőségről. A belügyminiszter végül 430 ezer euróért megvette a cég részvényeinek 16 százalékát, a többi pedig Ján Počiatekhez került .

 

3-c22e629aa5e978b5aaa8242a143ee8587fa45f3b_teraz_sk
A belügyminiszter tisztogatja magát. Forrás: Teraz.sk

 

Gazdasági tevékenységből származó jövedelem?

 

„A részvények megvételéhez kölcsönért folyamodtam a Tatra bankánál. A dokumentumokból látszik, hogy 10. 18-án megkaptam a kölcsönt és röviddel ezután kifizettem a részvényeket.”

 

folytatta a miniszter.

 

2013-tól tehát a cégnek három tulajdonosa van: Ján Počiatek, Roberta Kaliňák és a MeTIS ügyvédi iroda, aminek ügyvezetője Marek Turčan.

 

„Minden kifizetés, ami a számlámra érkezett, a cég gazdasági tevékenységéből származik, törvényes és jogos alapot szolgáltatnak az ügyben, és cáfolják az ellenzék összes vádját. Világos, hogy ez alátámasztja korábbi nyilatkozatomat, miszerint Bašternáktól sosem kaptam pénzt.”

 

állítja a belügyminiszter.

 

Íme a szóban forgó dokumentumok. Forrás: HNonline.sk

 

 

 

Aktuality.sk, HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!