Hatalmas bukás. Így lehetne jellemezni a Sieť helyzetét az aktuálpolitikában. A párt, ami a márciusi választások előtt még miniszterelnököt akart adni az országnak, a Focus tegnap nyilvánosságra hozott felmérése alapján ma már mindössze 1,4 százalékos preferenciával rendelkezik. Ez még az SDKÚ hanyatlását is túlszárnyalja.

 

A választások előestéjén a párt még 14 százalékos támogatottságot élvezett az akkori közvélemény-kutatások alapján. Aztán ellentmondásos kijelentések hagyták a pártvezér, Radoslav Procházka száját a Smerrel való együttműködésről, és végül 5,6 százalékkal utolsóként jutott be a parlamentbe az ellenzék vezéreként tetszelgő politikai mozgalom.

 

Procházka a választásokat követő interjúkban és sajtótájékoztatókon maga is elismerte, hogy a vereség oka megnyilvánulásaiban keresendő.

 

 hirdetes_810x300  
A pilllanat, mikor Radoslav Procházka esta magát választóinál. Forrás: DennikN.sk
A pilllanat, mikor Radoslav Procházka esta magát választóinál. Forrás: DennikN.sk

 

Hrnčiar visszahívása

 

Múlt pénteken Procházka visszahívta a párt alelnökét, mert az engedélye nélkül bocsátkozott tárgyalásokba a Smerrel és a Most-Híddal, amire, Procházka szerint, Hrnčiarnak nem volt felhatalmazása.

 

Az elégedetlen párttagok ezután már nyíltan kezdték támadni az ideges pártelnököt, és egyre többször hangzott el az elnökcsere is, mint lehetőség. A lehetséges befutók között szerepelt Cséfalvay Katalin képviselő, vagy Roman Brecely közlekedésügyi miniszter.

 

Pavel Haulík szociológus szerint azonban a körülmények nem egyszerűek, mert Procházka bukásával bukhat az egész párt.

 

„Ez a projekt túlságosan is Procházkára épült, és ebben az adott pillanatban a csere nem tudni, mi következik, hatalmi űr maradna és a párt egészen biztosan szétesne. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ezt Procházka meg tudná akadályozni, de csere esetén biztosan megszűnne a párt”

 

mondta a szociológus.

 

A pártvezetés cseréjével kapcsolatban Tomáš Koziak is szkeptikusan tekint. Szerinte Procházka a legjelentősebb politikus a pártban.

 

„Az emberek, aki jelezték, hogy indulnának a választáson, abszolút ismeretlenek, és csak Procházkának köszönhetően kerültek a parlamentbe”

 

véli Koziak.

 

1382909_600x400_sme_sk
Balról jobbra: Roman Brecely közlekedésügyi miniszter, Alena Bašistová és Radoslav Procházka. Brecely egylőre úgy nyilatkozik, nincsenek pártelnöki ambíciói. Bašistovának sincs, de egyértelműen Procházka ellen foglalt állást. Forrás: Sme.sk

 

Procházka tartozása

 

Ambíciói miatt a Sieť a választások előtt az egyik legköltségesebb kampányt folytatta. Csak a parlamentbejutáshoz több mint 2,2 millió eurót költöttek el, de a teljes tartozás ennél valamivel magasabb. A párt szóvivője, Karin Németová elismerte, hogy a Sieť teljes adóssága valahol 2,8 millió euró magasságában van, és most kezdte el törleszteni.

 

„2016-ban az első megegyezett törlesztő részlet nagysága 1,2 millió euró volt, és ez az összeg a mai napig kifizetésre került”, mondta Németová, hozzátéve, hogy a kölcsönt nyújtó bankkal megegyeztek, hogy a részleteket az egész választási időszak alatt fogják törleszteni.

 

A Sieť amiatt nem aggódik, hogy a most kialakult kényes helyzet miatt nem tudná adósságait visszafizetni.

 

Választások előtt még teljesen más volt a kép. Sok minden átalakult időközben. Forrás: Cas.sk
Választások előtt még teljesen más volt a kép. Sok minden átalakult időközben. Forrás: Cas.sk

 

HNonline.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!