Orbán Viktor kormányfő péntek reggel azt követően nyilatkozott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, szerinte elemezni kell, milyen ügyek voltak meghatározóak a brit EU-tagság vitájában.

 

„A britek keresték arra a kérdésre a választ, hogyan tudnak ellenállni a modern kori népvándorlásnak – fogalmazott. Tiszteletben kell tartani a britek döntését, mert minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról ő maga döntsön”

 

Robert Fico is reagált a történésekre, szerinte a brit választók döntése az EU-ból való kilépésről nem tragédia, hanem realitás, amire a többi 27 országnak gyorsan reagálnia kell.  Szlovákia július kezdetétől veszi át a soros EU-elnökséget, Fico korábban felajánlotta az Unió vezetőinek a nem formális tárgyalási lehetőséget az EU jövőjéről.

 

 hirdetes_810x300  

” Hibának tekinteném, ha a bennmaradó 27 ország reakciója olyan lenne, mint az EU eddigi politikája. Az Európában élő lakosok hatalmas része elutasítja az EU migrációs politikáját, nagy az elégedetlenség az Unió gazdasági politikájával is”

 

A cseh kormányfő, Bohuslav Sobotka szerint az EU-nak meg kellene változnia, Nagy-Britannia pedig más útra lépett, mint az európai integráció.

 

„Nagy-Britannia más útra lépett, mint az európai integráció. Ez súlyos és megfellebbezhetetlen döntés. A briteknek kisebb befolyásuk lesz az európai történésekre, és országuk is gyengébb, kevésbé fontos lesz, mint eddig”

 

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szerint rossz hír Európa számára a Brexit, nyilatkozta a TV Republika lengyel konzervatív hírtelevízióban.

 

„Ez rossz hír Európa és Lengyelország számára egyaránt”

– mondta Waszczykowski, hozzátéve: az Egyesült Királyságra nézve a kilépés destabilizációt jelent.

 

aktuality.sk/MTI
kép: lokal.hu

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!