A kormány négyes fogata még mindig komoly problémákat görget maga előtt: Kaliňák-ügy, üzembentartási díj, és a Sieť belső válsága.

 

Kis híján működésképtelenné vált a Koalíciós Tanács, mert a komoly belharccal küzdő Sieť elnöke, Radoslav Procházka azt követelte a koalíciós partnerektől, hogy az ellene fellázadt öt képviselő (élükön Andrej Hrnčiarral) ne kapjon helyet a koalíciós tárgyalóasztalnál.

 

A leggyengébb kormánypárt követelése előtt a partnerek fejet hajtottak, mivel több feszültségforrás is kibontakozott az elmúlt hetekben a koalícióban, leginkább az üzembentartási díjak miatt.

 

 hirdetes_810x300  
2694209_atlas_sk
Pillanatkép az első Koalíciós Tanácsról. A Smer küldöttei mellett Andrej Hrnčiar (jobbról a második), mellette Radoslav Procházka (jobb szélen). Ők ketten a választások másnapján már „nem hivatalos” tárgyalásokat kezdtek a Smerrel. Forrás: Atlas.sk

 

A koalíciós partnerek nem folynak bele Procházkáék vitáiba

 

Bugár Béla ma koradélután úgy nyilatkozott, hogy a koalíciós partnerek nem akarnak és nem is fognak beavatkozni a Sieť belügyeibe: „Procházka biztosított minket, hogy a párt kongresszusán ezt a helyzetet megoldják. Számunkra az a fontosabb, hogy a kormánykoalíció továbbra is élvezze a Sieť összes képviselőjének támogatását”.

 

Egyébként Andrej Hrnčiart és Martin Fedort azért váltotta le Procházka – előbbit a párt alelnök, utóbbit az elnökségi tagposztjáról – mert tudtán kívül egyezkedtek a Smerrel és a Most-Híddal.

 

Bugár kijelentette, hogy az öt rebellis sieť-es képviselőt még mindig köti a koalíciós szerződés. „Egyúttal tiszteletben kéne tartaniuk a Sieť alapszabályát. Az alapján dönti el a pártelnök, kit visz magával a Koalíciós Tanácsra, és kit nem”, mondta a Most-Híd elnöke.

 

A képen látható képviselők közül szinte mindenki elkopott Procházka mellől. Néhányan már a koalícióra-lépéskor, mások pedig az elmúlt hetekben. Oszladozik a Sieť. Forrás: Atlas.sk
A képen látható képviselők közül szinte mindenki elkopott Procházka mellől. Néhányan már a koalícióra-lépéskor, mások pedig az elmúlt hetekben. Oszladozik a Sieť. Forrás: Atlas.sk

 

Bugár nem akart érdemben reagálni arra a kérdésre, hogy mi történik majd, ha az öt rebellis képviselő, akik hétfőn saját platformot hoztak létre „Za zodpovednú politiku” néven (A felelős politikáért), nem képviseltetik magukat a Koalíciós Tanácson. „Ezt nekik belsőleg kell megoldaniuk”, mondta.

 

Hrnčiar: Procházka híján van az ítélőképességnek

 

Hrnčiar ma már úgy nyilatkozott, hogy kételkedik abban, hogy Procházkának érdekében áll-e egyáltalán a kialakult helyzetet megoldani. „Radoslav Procházkának nyilván nincs megfelelő ítélőképessége, és rosszul méri fel a jelenlegi helyzetet. De ez számunkra nem mondd semmi újat. Épp a információhiány áll az egész mostani állapot mögött”, mondta a párt korábbi alelnöke, hozzátéve, hogy épp emiatt fejezték ki bizalmatlanságukat Procházka irányába a saját platform létrehozásával.

 

Koalíciós Tanács még mindig kitart belügyminiszter mellett

 

Bugár és a Koalíciós Tanács is újra a belügyminiszter mellett foglalt állást. A parlament elnöke koradélután azt nyilatkozta a sajtónak, hogy nem támogatják majd az ellenzék indítványát a parlament következő rendkívüli ülésén, amire csütörtökön kerül sor.

 

„Sok a kérdés és az utalás. De ezek nem bizonyítékok. A Bašternák-ügyet továbbra is vizsgálják. Mondtam, amit megmondtam, bizonyítékokra van szükségünk” – ismételte önmagát Bugár Béla.

 

Untitled_dennikn_sk
Forrás: DennikN.sk

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!