Az MKP szkeptikus  a kormány agrár- és élelmiszerpolitikáját illetően, mivel azt még „mindig a kormányhoz közel álló több ezer hektáron gazdálkodó mamutcégek és társaságok befolyásolják saját üzleti érdekeiknek megfelelően” – áll a kormány regnálásának 100 napját kiértékelő állásfoglalásban, ami ezúttal az agrárszektort vette górcső alá.

 

Varga Péter, az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke az állásfoglalásban felhívta a figyelmet, hogy Szlovákia élelmiszer-önellátottsági szintje 45 százalékról 39 százalékra esett, miközben a mezőgazdasági minisztérium 75 százalékos célt tűzött ki a mostani EU-s programozási időszak végéig.

 

A sertéstenyészetnél még nagyobb volt a zuhanás.

 

 hirdetes_810x300  

„A hazai sertéstenyésztést mára szinte teljesen likvidáltuk, a 2002-es évhez viszonyítva az állomány mintegy 1/3-ára csökkent.”

 

A tejágazatban pedig az előnytelen piaci helyzet miatt állami mentőcsomagra volt szükség 33 millió euró értékben.

 

Az MKP állásfoglalásában kitért arra, hogy a kormány mezőgazdaságot érintő döntéseiből hiányoznak a „hatékony rendszerbe foglalt intézkedések”. A párt véleménye szerint a szlovákiai támogatási rendszer nem mentes a korrupciótól,

 

„hiszen az új miniszter asszony korrupció gyanús botrány kapcsán a közelmúltban menesztette a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség vezérigazgatóját és magas rangú tisztviselőit. Jelenleg tehát úgy tűnik, még tartanak a takarítási munkálatok”.

 

Vaga Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy „a termőföld többet ér napjainkban, mint az arany, mert bizonyos esetekben verejtékes munka nélkül akár 2000 százalékos hasznot is produkál vételi árához viszonyítva röpke 10 év alatt, ha legalább sejtésünk van róla, hogy felette majdan egy sugárút fog húzódni”,

 

Utalva Bugár Béla nemrég nyilvánosságra került telekügyletére. A Most-Híd elnöke az R7.es gyorsforgalmi út elhelyez(ked)ésének köszönhetően fél millió euró tiszta nyereségre tett szert.

 

Körkép.sk

Nyitókép: A képne Varga Péter, az MKP  mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke. Forrás: Felvidek.ma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!